GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 28 de novembre del 2011

379.- Homenatge a J.R.R. Tolkien

379.- J.R.R. Tolkien (1892-1973) és l'autor de la trilogia “El Senyor dels Anells” (1954), de la versió catalana de la qual, amb la traducció excel·lent de F. Parcerisas, extraiem aquest fragment que explica el final de la batalla dels camps de Pelènnor: " ... al bell mig del triomf del rei, el seu escut daurat s'obscurí ... Els cavalls renillaren i recularen. Els homes, caiguts de les muntures, es contorçaven per terra ... el Crinblanca, totalment aterrit, aixecà les potes molt amunt, lluitant contra l'aire i, després, amb un gran renill, es va desplomar de costat: una fletxa negra l'havia travessat. I el rei li va caure sota. Una gran ombra va descendir, com un núvol que caigués. I era, ¡ai!, una criatura alada ... Baixà més cada cop i llavors, tot doblegant aquelles urpes membranoses, va emetre un grall gutural i es posà sobre el cadàver del Crinblanca i hi clavà les urpes ... A la gropa hi seia una forma, enorme i amenaçadora, ... era el Senyor dels Nazgûl ... En Théoden, malgrat tot, no estava absolutament desemparat. Els cavallers de la seva casa havien mort al seu voltant o, dominats per la follia de llurs muntures, havien quedat escampats ben lluny. Un, però, encara romania allí plantat ... -¡Vés-te'n, dwimmerlaik, Senyor de la carronya! ¡Deixa els morts en pau!. Una veu gèlida va respondre: -¡No t'interposis entre el Nazgûl i la seva presa! O no et matarà quan t'arribi el torn, sinó que se t'endurà a les cases de l'aflicció, més enllà de tota tenebra, on la teva carn serà devorada i la teva ment emmusteïda quedarà nua davant l'Ull-sense-parpella. Arribà el dring metàl·lic d'una espasa que era desembeinada. -Fes el que vulguis, però jo ho impediré, per poc que pugui. -¿Impedir-ho? Ximple. ¡No hi ha cap home viu capaç d'impedir-me res!...”.
Si heu llegit el llibre o vist la pel·lícula sabreu que el Senyor dels Nazgûl no menteix però que s'equivoca, podeu dir que respon el soldat del rei per matar l'enviat d'en Sauron sense contradir-lo?

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: XEXU, MBOSCH, JORDI, PONS007, JOAN, RITS, ASSUMPTA, ALLAU, EL PORQUET i ELFREELANG.




20 comentaris:

Ferran Porta ha dit...

Buf, jo he vist les pel.lícules però tinc una mena d'empanada mental amb els personatges, els llocs i els noms que no ho vulguis saber...

Sergi ha dit...

Just a punt d'aixecar el cul de la cadira per anar a buscar el meu exemplar del llibre, tinc una revelació, i és que sóc molt fan del llibre, i tot i que fa molt que el vaig llegir i que no miro les pel·lícules, recordo que el soldat en qüestió no és un soldat, sinó una soldat, Eowyn, que em sembla que és neboda de Theoden, que és qui es carrega el rei Bruixot, el capo dels Nazgûl. Per tant, Eowyn diu que no hi ha cap home viu que el pugui matar, però sí una dona! Espero que no calguin les paraules exactes. Molt bon enigma, que m'agrada especialment i espero que m'aporti ja algun puntet. M'agradaria destacar el minso paper de la dona en l'obra de Tolkien, generalment té poca importància, i per ser que Eowyn és un personatge totalment secundari (que a la pel·li passa per ser poc més que la que rep les carbasses d'Aragorn), es carrega el sots-tinent de Sauron! El rei bruixot d'Angmar, senyor dels Nazgûl!

Carme Rosanas ha dit...

Començo malament... això no està fet per a mi. Avui la deixo passar, aquesta.

Només he vist la primera peli i la veritat és que no me'n recordo de res, de res... i aquests llibres sempre m'han fet una mandra horrorosa. :)

MBosch ha dit...

Quina il·lusió trobar-me amb aquest enigma!!! Sóc un súperfan de Tolkien!

Li respon que no és un home, és una dona. És Eowyn de Rohan.

(Quina vergonya si m'he equivocat...)

Yáiza ha dit...

Uffff!! Podria buscar-ho, però no és matèria del meu domini, així que ho deixaré en mans dels amants de Tolkien, que segur que no són pocs!

Jordi ha dit...

Bé, no sé les paraules exactes i ho miraré al llibre (que tinc en castellà :( ):

És tracta de Eawon o semblant, la filla del rei i li diu alguna cosa semblant a: "però una dona si". En fi, el pot matar en tractar-se d'una dona, no d'un home que no pot matar-lo,.

Anònim ha dit...

diu que ell no es un home

Joan ha dit...

Pels provinents de la cultura-friki (liteartura fantàstica, en diuen també) no és que sigui fàcil, no. És un regal!

Joan ha dit...

Clar, i no contesto... Ai, ai.

D'això, una adreça de correu: auranthalas@gmail.com (cultura friki, ja ho deia)

La profecia de Glorfindel es compleix perquè qui s'enfronta al Dwimmerlaik i el fa caure no és pas un home, sinó Éowyn, la neboda de Théoden.

-Però no sóc pas un home viu! Estàs mirant una dona. Sóc Éowyn, filla d'Eomund. T'interposes entre mi i el meu senyor i rei. Aparta't si no ets immortal!

rits ha dit...

ooooooh, Mac!!! quina il·lusió!! que aquest me'l sé perfectament!!!!!!!!!!!! quina emoció i anava pensant que preguntéssis justament això!!! i és que la solució de l'enigma és el meu personatge femení preferit de la trilogia.

El terrible Nâzgul i tant que és mort! i és cert, no menteix, perquè qui el mata és Eowyn, una dona. La valenta i forta neboda del Rei Théoden, que lluita disfressada d'home, ja que a les dones no els deixàven combatre.

Assumpta ha dit...

Doncs res... després d'haver-lo llegit pel matí i d'haver-lo imprès per llegir-lo amb calma després de dinar, la veritat és que no en tinc ni idea.

No he llegit el Senyor dels Anells (ni he vist les pel·lícules) ni tampoc sé de què va la trama... i la veritat és que tots els noms resulten desconeguts...

Ara bé, això de l'Ull-sense-parpella... impressiona, eh? :-))

Què malament començo! Si aquest posava lateral i fàcil no vull ni pensar en els matemàtics i difícils :-P

En fi, si em ve la inspiració doncs ja diré alguna cosa, però ho veig complicadet :-)

Assumpta ha dit...

Bé... la frase que s'ha de contradir és "¡No hi ha cap home viu capaç d'impedir-me res!..."

Així que el primer que he pensat és que aquest soldat no estaria viu del tot, o que seria un mig-viu... un mig-mort... és que com no tinc ni la menor idea de què van els llibres, doncs no sé pas si surten zombies, fantasmes, o similars...

Llavors ell diria: "És que no sóc pas un home viu, que sóc un ***********"

I a "************" podríem posar el nom que Tolkien hagués volgut donar a aquestes criatures (a Harry Potter, per exemple, existeixen els ínfers que són morts embruixat al servei de les forces del mal...

Però, clar, aquí es suposa que aquest soldat es bo, perquè si es dirigeix a l'altre dient-li "senyor de la carronya" és que el soldat és bo i l'altre és dolent.

Així doncs no m'ha quedat més remei que googlejar la frase i he trobat que resulta que aquest soldat no és ... bé, millor veure l'escena :-))

I'm not man... (no sóc un home) i és que qui es carrega la cosa aquesta, és una dona anomenada Eowyn ;-)

Per tant, cap HOME viu el liquida, sinó que ho fa una DONA... mira, m'ha agradat això :-DD

rits ha dit...

veus com ja deia jo que no podia jugar????? quin ridícul tan gran!!! el subconscient m'ha fet una mala jugada i la meva memòria ha tragiversat (ara no sé si s'escriu així) la història!!
Tornant de la feina he tingut un dubte existencial, xq Eowyn tb resulta ferida i en Merry també.... just ara en arribar ho he anat a comprovar... el maten entre l'Éowyn (que a més a la meva versió en català està accentuada) i en Merry.

Per tant, la meva resposta final és que el maten una dona i un hòbbit: l'Éowyn i en Merry.

(no sé si val mirar el llibre. Si em dius que no val, ho entendré)

Allau ha dit...

Efectivament, cap home viu li ho pot impedir, però ella és una dona.

El porquet ha dit...

Respon:

- No sóc pas cap home viu! Estàs davant d'una dona! Sóc l'Éowyn, filla de l'Éomund. Estàs entre mi i el meu senyor i parent. Vés-te'n si no ets immortal! Perquè si el toques, tant si ets viu com un no-mort tenebrós, et mataré.

Per tant, no era cap home, si no una dona! Així que tenia via lliure per a matar-lo!

Jordi ha dit...

Tal i com he posat a un primer comentari poso la resposta traduïda per mi del llibre que tinc en castellà:

-És que no soc cap home viu! El que veuen els teus ulls és una dona! Soc Éowyn, filla d'Éomund, Pretens evitar que m'apropi al meu senyor i parent. Fuig d'aquí si no ets una criatura immortal! Perquè viu o espectre fosc, et traspassaré amb la meva espasa si el toques.

Me'n recordava del fet però no de les paraules concretes!

Elfreelang ha dit...

Em temo que no ho sé...però m'inventaré la resposta: un home viu potser no però sóc una dona!

Mireia ha dit...

No s´'hi val... és el primer posa fàcil, he llegit els llibres, he vist les pel·lícues i no ho recordo :(
Bé, provarem: l'hi respon que ell no és viu i ja és mort ?

ni la més remota idea.

McAbeu ha dit...

La resposta del LLIBRE (i també del llibre) és: “¡No sóc pas cap home viu! ¡Estàs davant d'una dona! Sóc l'Éowyn, filla de l'Éomund ...”, i acaba amb el Senyor dels Nazgûl que mor però, almenys, sabent que tenia raó..
Una solució que podieu saber per haver llegit el llibre, per haver vist la pel·lícula i que, fins i tot, podia sortir per deducció (El "dolent" diu: No hi ha cap home viu capaç d'impedir-me res! i si aquest soldat li ho impedeix o no ha de estar viu o no ha de ser un home. Com que es mou i parla, viu si que ho està en conseqüència no pot ser un home i la conclusió més lògica és suposar que és una dona, no? :-D).

La gran majoria de vosaltres, seguint un mètode o un altre, trobeu aquesta solució correcta i per això guanyen 1 PUNT pel Concurs: XEXU, MBOSCH, JORDI, PONS007, JOAN, RITS, ASSUMPTA, ALLAU, EL PORQUET i ELFREELANG.
Felicitats a tots!!

NOTA per PONS007: No he trobat el teu mail al teu blog, hauries de passar-me'l per poder participar. En cas de que no el vulguis fer públic, pots enviar-me un correu a macabeu2008@gmail.com. Gràcies!!

El porquet ha dit...

Aaaaal loooro! Això serà molt renyit!

Publica un comentari a l'entrada