GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 22 de gener del 2018

951.- No diguis blat si no és al sac

951.- Els productors de blat de l’Illa de l’Escaquer en produeixen de tres qualitats diferents (bo, normal i regular) que venen en quarteres de diferents capacitats segons el gra. La farinera que els compra el cereal ho fa en càrregues de blat i sabem que dues quarteres de blat bo no arriben a una càrrega i que quatre quarteres de blat regular tampoc. En canvi, si afegim una quartera de blat normal a dues quarteres de blat bo, o una quartera de regular a tres de normal, o una quartera de blat bo a quatre quarteres de regular, aleshores obtenim una càrrega completa de blat. Podeu calcular quina proporció (%) d’una càrrega de blat correspon a la quartera de cada qualitat?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

3 comentaris:

xavier pujol ha dit...

No han pensat en els celíacs?

Anònim ha dit...

Bo = B. Normal = N. Regular = R. Carrega = C.
C = N + 2B
C = R + 3N; R = C - 3N
C = B + 4R; B = C - 4R

C = N + 2(C - 4R) = N + 2C - 8R = N + 2C - 8(C - 3N) = N + 2C - 8C + 24N = 25N - 6C; N = 7C/25
C = R + 3(7C/25) = R + 21C/25; R = 4C/25
C = B + 4(4C/25) = B + 16C/25; B = 9C/25

El bo surt que es un 36% de la carrega. El normal surt a un 28% i el regular es un 16%

McAbeu ha dit...

XAVIER: Els productors de blat de l'Illa de l'Escaquer estan fent proves amb varietats transgèniques de blat apte per celíacs. De moment, han aconseguit crear un tipus de blat del que s'obté una farina amb un 0% de gluten però que, per desgràcia, és altament explosiva quan la poses al forn per coure el pa. Els experts en agro-genètica (i en explosius) continuen investigant... ;-D

PONS: Fas el plantejament correcte de les tres equacions amb tres incògnites que ens diu l'enunciat i, és clar, arribes al resultat correcte. Felicitats!! :-))

Copio a continuació la mateixa solució tal com l'explica el LLIBRE: Com ens donen tres condicions que completen una càrrega i tenim tres qualitats de blat, podem plantejar fàcilment tres equacions amb tres incògnites igualant les condicions a 100 perquè ens resulti la proporció (%) buscada. Així, anomenant B al blat bo, N al normal i R al regular tenim que: N + 2B = 100, R + 3N = 100, B + 4R = 100 i això ens dona que B = 36%, N = 28% i R = 16%.

Publica un comentari a l'entrada