GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 21 de desembre del 2011

386.- La taula del numismàtic

386.- Visitant la “Borsa del Col·leccionista” que cada diumenge es celebra a la Llotja de Reus, he vist que a la taula d'un numismàtic hi havia tres monedes diferents col·locades en fila. M'he fixat que a la dreta d'una moneda d'un euro hi ha una o dues monedes de mig euro. A l'esquerra d'una moneda de mig euro n'hi ha una o cap de mig euro. A l'esquerra d'una moneda encunyada a Malta n'hi ha una o dues encunyades a Xipre. A la dreta d'una moneda encunyada a Xipre n'hi ha una o cap encunyades a Xipre. Pots dir quines monedes hi ha sobre la taula d'aquest numismàtic? (No es demana en quin ordre estan, només s'ha de dir el valor i el país d'encunyació de cadascuna de les tres monedes)
(Recordeu que, per guanyar els punts del concurs, no només heu de contestar la pregunta sinó que també heu d'explicar breument les deduccions que us han permès arribar a la solució.)

Aquest enigma forma part del
1r. CONCURS XAREL-10 d'ENIGMES i ENDEVINALLES,
consulteu-ne les Normes de Participació

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
Guanyen 1 PUNT pel Concurs: CARME, ALLAU, XEXU, PONS007, JORDI i ASSUMPTA.

18 comentaris:

Assumpta ha dit...

Ostres!! Un enigma que passa a Reus, quina gràcia!! :-DD

Però posa "difícil"... serà qüestió de pensar molt... Ara he de marxar i no tornaré fins les 12 o quarts d'1, però m'ha fet gràcia l'escenari de l'enigma i ho havia de dir!! :-))

Carme Rosanas ha dit...

Provarem...

Hi ha una moneda d'un euro encunyada a Xipre. I està a l'esquerra del tot.

Una de mig euro també encunyada a Xipre

I una de mig euro de Malta, ala dreta.

I si estan en aquest ordre d'esquerra a dreta: 1, 1/2 i 1/2. Compleixen totes les pistes que ens dóna l'enigma

Allau ha dit...

Per les 2 condicions que es refereixen al valor de les monedes hi ha dues ordenacions que les compleixen: 1-1/2-1/2 i 1/2-1-1/2.

Per les 2 condicions que es refereixen a l’origen de les monedes hi ha dues ordenacions que les compleixen: XXM i XMX.

Combinant-les obtenim 4 possibilitats:
1X - 1/2X – 1/2M
1X – 1/2M – 1/2X
1/2X – 1X – 1/2M
1/2X – 1M – 1/2 X

Donat que les tres monedes han de ser diferents, la quarta opció no val i les altres 3 coincideixen: una moneda d’un euro de Xipre, una moneda de mig euro de Xipre i una moneda de mig euro de Malta.

Assumpta ha dit...

Digueu-me inculta, però el primer que he fet ha estat anar a comprovar si tant Xipre com Malta són dins l'anomenada Eurozona, no fos cas que partís d'una premissa errònia... i he vist que sí, per tant suposo que no hi ha cap moneda "extra" a part de les d'Euro i mig euro :-)

I, a partir d'aquí, ja em veig amb el sistema de les cartolines (quina por!!) (les monedes les faré rodones, clar) ;-)

Al vespre, després de catequesi, torno!! :-DD

Alba ha dit...

A la taula hi ha una moneda d'euro i dues monedes de mig euro. També hi ha una moneda de Xipre, al seu costat una altra i una de Malta.

La que està clar que hi és és la de Malta, perquè sol n'hi ha una de Malta. A patir d'aquí he anat posant a dreta i esquerra, segons la descripció, i he anat descartant monedes i valors. I el resultat ha estat..... 1X, 1X, 1M, 1€, O'5€ I 0'5€, per tant les tres monedes de difernt país que estan juntes són...

Una moneda d'euro, una moneda de Xipre i una moneda de Malta.

Ho he fet bé?????? :D

Sergi ha dit...

Avui no entenc massa bé l'enigma, la veritat, però m'he fet els meus dibuixets i dono una solució, que sigui el que déu vulgui.

Aposto per 1 euro xipriota, mig euro xipriota i mig euro maltès.

Com ho explico... he separat primer tipus de moneda i després procedència. No sé si és consistent, tenint en compte que no hi ha altres monedes que d'1 i de mig euro. Hi ha un euro que a la dreta pot tenir 1 o 2 mitjos euros, i sabem que un dels mitjos euros té a l'esquerra un o cap mig euro. La meva interpretació és que hi ha una moneda d'euro i dues de mig euro.

Amb les procedències he fet el mateix, però en sentit invers, ja que si no m'erro, l'enunciat ve a ser el mateix, de tal manera que em surt, no sé si tret de la màniga, que hi ha dues monedes xipriotes i una maltesa, tal com he dit al principi.

Ho he comprovat i tenen euros als dos països...

Per què ens ho poses tan difícil, Mac?

Yáiza ha dit...

Doncs aviam. Independentment d'on estiguin posades Les monedes, s'anomena una moneda d'1€ i dues de 50c en les dues frases que es refereixen al valor de les monedes. Quan parla del país on han estat encunyades, diu que n'hi ha dues de Xipre i una de Malta. Llavors, per tal que quadri el que diu referent a les posicions, hauríem de tenir:

1€ de Xipre - 50c de Xipre - 1€ de Malta

Bé, diria que és això. No ho sé explicar millor. Potser és que m'he fet un embolic i no he dit res del dret, que també podria ser!!

Anònim ha dit...

Nooooooo! amb aquests sempre m'acabo fent un emobilic!

3 Monedes. 2 de xipre, 1 malta, 1€, 2 de 0.5€

Dreta d 1€
opció1: 0,5€ => 0.5-1-0.5 o bé 1-0.5-0.5
opció2: 2 de 0,5€ => 1-0.5-0.5

Esquerra d 0,5€
Opció1: 0,5€ => 0.5-0.5-1 o bé 1-0.5-0.5
Opció2: => moltes opcions...
Total, que l'unica opció possible es: 1-0.5-0.5

M=Malta
X=Xipre

Esquerra
X-X-M o bé X-M-X
Dreta
X-X-M

Per tan la correcte es x-x-m

Total 1€ de Xipre, 0.5€ de Xipre i 0.5€ de Malta

Jordi ha dit...

Tenim 3 monedes en fila.
3 monedes úniques.
De l'explicació es dedueix que hi ha una moneda d'1€ i dues de 0,5€ i que hi ha una de Malta i dues de Xipre.

Si són úniques només hi ha una solució: una moneda de 0,5 és de Xipre, l'altra de 0,5€ de Malta, quedant la d'1€ de Xipre.

Possiblement no sigui correcte doncs està etiquetat com a difícil i la resposta és senzilla però no trobo cap altra combinació.

Assumpta ha dit...

No sé si té truco o no té truco, però jo estic "desesperada" i no em surt...

A veure, sabem que :

- Són tres monedes diferents.
- Que com a mínim hi ha una moneda d'euro (a la dreta d'una moneda d'euro)
- Que com a mínim hi ha una moneda de mig euro (hi ha una o dues monedes de mig euro)
- Que com a mínim hi ha una moneda encunyada a Malta (A l'esquerra d'una moneda encunyada a Malta)
- Que com a mínim hi ha una moneda encunyada a Xipre (una o dues encunyades a Xipre)

i aquí el meu pobre cervellet no pot avançar més... què hi farem! :-)

Assumpta ha dit...

Bé, mig "groggi", diré que he fet proves amb les meves monedetes de cartolina retallades a tal efecte i que amb 1 euro xipriota i dos de mig euro: una xipriota i una maltesa, em dóna que surt... però ja ho dic sense cap confiança :-)

O sigui:

1- 50 cèntims xipriotes
2.- 1 euro xipriota
3.- 50 cèntims maltesos

Com ja imagino que no van per aquí els trets, us deixo aquí les meves monedes per si voleu fer pràctiques :-)

Bona nit a tothom :-))

McAbeu ha dit...

La solució del LLIBRE és: Basant-nos en les dues primeres afirmacions podem posar les monedes de dues maneres diferents: 1, 0'5, 0'5 i 0'5, 1, 0'5. De la mateixa manera, les altres dues informacions ens indiquen aquestes dues disposicions: X, X, M i X, M, X. Aquests dos conjunts es poden combinar de 4 maneres possibles: 1X, 0'5X, 0'5M o 1X, 0'5M, 0'5X o 0'5X, 1X, 0'5M o 0'5X, 1M, 0'5X. L'últim conjunt queda exclòs per tenir dues monedes iguals i els tres restants estan formats per les mateixes monedes: Un euro de Xipre, Mig euro de Xipre i Mig Euro de Malta. Aquestes són doncs les tres monedes del numismàtic de les que no podem saber-ne l'ordre concret però si sabem que la primera va ser encunyada a Xipre i que l'última és de mig euro.

Aquesta és la solució completa i "bonica", però també hi ha (com alguns de vosaltres heu demostrat) altres camins (més o menys tortuosos ;-D) per arribar a la mateixa conclusió. Així que per puntuar n'hi havia prou amb dir que les tres monedes són "Un euro de Xipre, Mig euro de Xipre i Mig Euro de Malta" explicant una mica com hi heu arribat.

I així ho han fet, guanyant 1 PUNT pel Concurs: CARME, ALLAU, XEXU, PONS007, JORDI i ASSUMPTA.

Felicitats a tots!! :-))

NOTA: Sempre he dit que les etiquetes fàcil/difícil són només una indicació subjectiva i que n'heu de prescindir a l'hora de buscar la resposta. Aquest enigma n'és un bon exemple, mentre alguns em dieu que és molt complicat a d'altres us ha sortit tan fàcilment la solució que en dubteu, justament, perquè està etiquetat com difícil. :-)

Sergi ha dit...

Doncs personalment penso que era difícil de veritat perquè l'enunciat no em va semblar clar en absolut. I he de dir que m'ha anar d'un pèl perquè entre pensar euros i mig euros cap aquí i cap allà vaig descuidar-me de que les tres monedes eren diferents. Tot i que potser ho vaig interioritzar. Declaro que no vaig fer les deduccions pertinents i que aquest cop per mi hi ha jugat molt la sort, tot i que hi vaig estar pensant molta estona. La mateixa sort que avui em mancarà en la loteria.

Assumpta ha dit...

Ualaaaaaaaaa!! Aquest punt si que no l'esperava!! :-DDD

MAC, com tu també deus estar "patint", tenim un vent d'aquells que se'ns posen tan malament... ufff... i això a mi em provoca molt mal de cap, així que no tenia gens clara la resposta perquè el meu cap era mooolt espès!

Aquest puntet m'ha anat millor que qualsevol Aspirina!! hehehe

Iupiiiiii :-DD

Yáiza ha dit...

Snif... la vaig resoldre bé, i he copiat la solució malament. Això és ser inútil!! I em passa per resoldre enigmes des del mòbil a l'aeroport... argh!

Alba ha dit...

I vengaaaa!!! jo sempre la lio!!! hahahah! Ho intentarem a la propera!

Assumpta ha dit...

XEXU, M'ha fet molta gràcia la teva sinceritat perquè jo també he tingut una sort bestial... i ja que tu confesses que et vas oblidar que eren tres monedes diferents, jo també ho vaig fer i vaig resoldre tot l'enigma amb una preciosa solució en que totes les monedes eren iguals (forçant l'enunciat)... fins que, rellegint, vaig veure que posava "DIFERENTS"... llavors ja tenia mal de cap (portem uns dies de Mestral del "bèstia" i a mi m'afecta) i vaig mirar de resoldre'l d'una altre manera, sense massa confiança...

A mi tampoc m'ha tocat la loteria, xiquet! :-))

jomateixa ha dit...

una altra que m'he perdut... encara que no se si hagués encertat res.

Publica un comentari a l'entrada