GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 8 de maig del 2020

RONDALLES ENIGMÍSTIQUES

Joan Amades, al seu llibre ENIGMES POPULARS (L'Agulla de Cultura Popular - 2007) que fou publicat per primera vegada l'any 1934 com a volum XVII de la "Biblioteca de Tradicions Populars", dedica tot un capítol a les RONDALLES ENIGMÍSTIQUES.

El folklorista català ens diu que:

Es troben en la rondalla alguns elements enigmístics molt apreciables i interessants, car revelen l'ús que en l'antiguitat es feia de l'enigma i la seva gran popularitat i ens donen el to de la seva formació en alguns dels seus aspectes. Per boca de la rondalla són sobreviscuts costums perduts i fora d'ús anys ha, els quals s'han arrecerat en aquestes humils narracions i, plens de viu color i d'animada vida, arriben a nosaltres amb una gran força i vigoria d'acció. Un d'aquests interessants costums és l'ús de l'enigma fet pels prínceps i magnats, així com per les gents humils del poble.

I més endavant, afegeix:

Un altre aspecte ben interessant que ens presenta la rondalla és la manera de fer els enigmes, trets generalment d'un fet produït en el transcurs de la vida, explicat en forma metafòrica i simbòlica; amb què fets senzills prenien caràcter enigmàtic i indesxifrable.

Hi ha moltes rondalles populars que utilitzen els enigmes i de moltes d'aquestes també en trobaríem diverses variants. En el seu recull, Joan Amades en destaca les que presenten dos punts de vista ben característics. Per una banda, tenim les que acrediten el gran ús que es feia de l'endevinalla en altres temps i, per altra, les rondalles que mostren la formació d'aquestes endevinalles o enigmes a mesura que avança el relat. D'aquests dos aspectes, en deixa constància amb cinc rondalles concretes que presenta com a exemple.
Aquest text només pretén definir el concepte de "Rondalla Enigmística" així que avui em limitaré a citar els títols d'aquestes cinc rondalles, fer-ne un breu resum de l'argument i explicar succintament les característiques de cadascuna que, com hem dit, són compartides per moltes altres rondalles del mateix tipus. Més endavant, en posts posteriors, la meva intenció és transcriure les rondalles completes tal com les explica Joan Amades al seu llibre.

Aquestes cinc rondalles són:

1.- L'ENDEVINALLA
El protagonista d'aquesta rondalla decideix anar a la cort, atret per la possibilitat de casar-se amb la filla del rei si és capaç de plantejar una endevinalla que ella no sàpiga resoldre. No sap d'antuvi quin enigma proposarà però els fets que es produeixen en el transcurs del seu viatge li permeten trobar l'argument de la seva endevinalla simplement explicant, amb llenguatge encobert, les peripècies que ha viscut.

2.- EL MAL FILL
En aquesta rondalla també trobem el costum de provar el grau de talent dels qui pretenien convertir-se en gendres dels reis, per mitjà d'enigmes i endevinalles. Un cop més, la mà de la princesa és oferta als qui proposin una endevinalla que la filla del rei no pugui desxifrar.

3.- L'ENDEVINETA LLAGOSTA
En aquest cas, l'argument és similar als dos anteriors però el trobem presentat d'una manera diferent. Aquí, apareix un pescador que pesca un peix que s'ha empassat un ou sencer. D'aquest fet singular, l'home en fa una endevinalla que ofereix al rei i aquest la fa servir per provar el talent endevinaire del pretendent a la mà de la seva filla.

4.- LA FILLA DEL CARBONER
En aquesta ocasió és una senzilla i humil noia de poble la que proposa diversos enigmes al mateix rei. La noia, amb el seu enginy i habilitat, aconsegueix interessar al monarca que reconeix en ella un gran talent, demostrat pel sentit enigmàtic amb què respon mentre conversen tots dos.

5.- EL PRÍNCEP MUT
Aquesta darrera ens mostra l'antic costum d'acabar els grans àpats proposant endevinalles. En algunes ocasions especials, la sobretaula s'aprofitava per plantejar enigmes que la resta de comensals intentaven endevinar ben ràpidament i amb tota exactitud. Els millors elogis se'ls emportaven aquells que més, millor i més aviat en donaven les solucions o aquells que proposaven endevinalles tan difícils, que ningú les sabia resoldre.


La majoria de les endevinalles i els enigmes que apareixen en aquestes rondalles entrarien dins la classificació d'Endevinalles Múltiples de les quals ja havíem parlat en un post anterior i cal fer notar que són, sovint, pràcticament indesxifrables fora del context del mateix relat perquè, com he dit, es formulen a partir dels fets que els toca viure als protagonistes i, en conseqüència, és molt difícil (o fins i tot impossible) treure'n l'entrellat sense les pistes i els antecedents que ens dona la rondalla on es plantegen.
Com a exemple d'això, us copio com a "L'ENDEVINETA LLAGOSTA" expliquen, en forma d'enigma, el fet que un peix es menjà un ou que no pogué pair i li provocà la mort, després fou pescat i quan el pescador li obrí la panxa, va trobar l'ou (el nonat):

El viu es menjà el nonat,
el nonat matà el viu
i sortí de la panxa del mort.

Sens dubte, cal tenir molta imaginació per encertar aquesta endevinalla sense disposar d'alguna pista que ens indiqui per on van els trets. De totes maneres, us proposo que poseu a prova la vostra, d'imaginació, i intenteu descobrir on són i què fan els membres de la família de "LA FILLA DEL CARBONER" a partir de les respostes que la noia dona al rei en la conversa que tenen tots dos. Ja sabeu que teniu els comentaris oberts per a qualsevol idea que us vingui al cap.

- On és ton pare?
- A treure gent de casa seva.
- I ta mare?
- A plorar l'alegria de l'any passat.
- On és ton germà?
- És a caçar, i els que mati, els deixarà, i els que no matí, els portarà a casa.
- I ta germana, on és?
- És al bosc a clavar una estaca, i quan l'hagi clavada deixarà l'estaca enmig del bosc i tornarà a casa amb el forat.





GLOSSARI:
  • Rondalla enigmística

BIBLIOGRAFIA CONSULTADA:

21 comentaris:

Pons ha dit...

Digues-li a la filla del carboner que deixi les drogues dures

Carme Rosanas ha dit...

😂😂😂😂😂😂

Carme Rosanas ha dit...

O té la solució en pons o les començo a prendre jo també, he, he, he...sinó no ho encerto en tota la vida.

Sergi ha dit...

La meva capacitat d'abstracció és força nul·la. No se m'acudeix qui són aquesta família tan peculiar...

McAbeu ha dit...

PONS, CARME i XEXU: Us puc dir que ni el mateix rei de la rondalla va ser capaç de treure'n l'entrellat d'aquestes quatre respostes-endevinalla de la filla del carboner, així que admeto que el repte és difícil. Així i tot, jo penso que (almenys alguna d'elles) podrien solucionar-se si les rumiem una mica.

Per tant, us proposo que les encarem com si fossin un enigma lateral. Si us ve de gust, podeu fer-me qualsevol pregunta que us passi pel cap (que pugui ser contestada amb un SÍ o un NO) per intentar esbrinar per on van els trets. Ànims!!

artur ha dit...

Quina una, la filla del carboner ! hehhe
Pot ser que la mare, plori el temps passat i que a estat millor que el d'ara?
I el germà. pot haver anat a matar polls, els que mati els deixarà al bosc i els que no, els tornarà a portar cap a casa ! hehehe
Es complicat,eh ! Salut :)

artur ha dit...

Ah ! La mare, també podria ser que plorés la pèrdua d'un fill, nascut l'any anterior...

Alfonso Robles Motos ha dit...

La germana es veu que no anava restreta

Assumpta ha dit...

A mi em crida molt l'atenció el "És a caçar, i els que mati, els deixarà, i els que no matí, els portarà a casa." perquè juraria que no és la primera vegada que ho llegeixo... i, potser, ha estat al teu blog.
És com si em voltés pel cap alguna cosa... hi he de rumiar. Però m'encanta!! hehehe

McAbeu ha dit...

ARTUR: És complicat... però encertes les dues que dius. Molt bé! :-)

La del germà, la claves fil per randa tal com ens diu la rondalla segons Amades:
- Què caçava el germà, que s'enduia els que no matava i deixava els que matava?
- Era a matar-se els polls; els que matava, els deixava, i els que no trobava, els tornava a casa.


En la de la mare no endevines exactament la solució de la rondalla però, en la teva segona opció, t'hi apropes prou per poder-la considerar com a correcta:
- Què feia la dona per plorar l’alegria de l’any passat?
- Era a enterrar una filla que tot just feia un any que s’havia casat. Ara fa un any que tot era alegria i aquell dia tot era plorar.


Felicitats. Molt bona feina!!

McAbeu ha dit...

ALFONSO: Sí, sembla que no hi anava gens. :-DD

Encertes a la perfecció per on van els trets d'aquesta endevinalla escatològica que Amades ens explica així:
- Què feia la que era a clavar una estaca al bosc?
- Era a fer les seves feines i deixava clavada l'estaca enmig del bosc i se’n portava a casa el forat de l'estaca.


Ben trobat. Felicitats!! :-)

McAbeu ha dit...


ASSUMPTA: Tens una memòria prodigiosa. :-))

Efectivament, aquesta endevinalla de "deixar els que es maten i emportar-se els que no" ja havia sortit anteriorment al XAREL-10 però formulada d'una manera força diferent.

Aquí la tens: Enigma 487 - Els cadellets abandonats

McAbeu ha dit...

A TOTHOM: Doncs, com heu vist, només queda la primera de les endevinalles per solucionar:

- On és ton pare?
- A treure gent de casa seva.


Com vaig dir al meu primer comentari, espero les vostres preguntes (que s'han de poder contestar amb un SÍ o un NO) per treure'n l'entrellat com si fos un enigma lateral i així descobrir on era i que feia el pare de LA FILLA DEL CARBONER. ;-)

xavier pujol ha dit...

No en tinc ni la més remota idea d'on és el pare.
Només sabem que és carboner.
Estava fent foc?

McAbeu ha dit...

XAVIER: No estava fent foc però sí que tens raó quan suposes que aquesta ocupació del pare que hem de descobrir té molt a veure amb el seu ofici de carboner. Vas bé!

Assumpta ha dit...

Potser també és bomber i fa sortir la gent de la casa on es cala foc... Després va a recollir tota la fusta cremada i tal...

En quant a la meva memòria hehehe... M'has recordat quan anava a la Facultat, els dies previs als exàmens la gent anava com a boja amb apunts amunt i avall, llibres, codis de lleis i jo em quedava parada quan sentia gent dient "Yo ya voy por la tercera leída" (Era la facultat de Dret i hi havia molt fatxa que parlava castellà, clar...) i jo era conscient que no havia fet ni una llegida sencera... i és que jo llegia més poc a poc... Ara bé, quan havia llegit una cosa, ja està, ja la tenia al cervell. Allí estava. El dia de l'examen segur que sortia hehe

Recordo anècdotes boníssimes de faltar-me alguns temes per acabar de LLEGIR i moments abans de l'exàmen intentar ni que fos passar la vista per unes quantes definicions, uns quants conceptes. I que després em sortís a l'exàmen hehehe. Si et sabies el concepte ja estava, d'allí ho treies tot ;-))

Per cert, que tu també ho has recordat, eh? :-DD

Alfonso Robles Motos ha dit...

McAbeu en castellà també existeix aquesta dita: "Fue al monte clavó una estaca, dejó la estaca y se trajo el agujero", això era de petit i no recordo la rima com era. Salut

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Sí, jo també ho he recordat però en el meu cas no té tant de mèrit perquè l'enigma el vaig publicar jo. :-D
Pel que fa a l'endevinalla: NO, el carboner no està fent de bomber dedicant-se a salvar persones a les quals se'ls crema la casa. ;-)

ALFONSO: Segons un recull titulat "Acertijos Extremeños" hi ha un bon grapat de versions d'aquesta endevinalla, la que citen en primer lloc diu així: "Fuí al campo, clavé una estaca y el agujerito me lo traje a casa".

Pons ha dit...

El pare es executor d'hipoteques i treu la gent que no pot pagar-les? Massa literal em sembla.

McAbeu ha dit...

PONS: Tens tota la raó, la teva proposta de solució és massa literal i, per tant, completament errònia. ;-)

McAbeu ha dit...

Tal com vaig dir, he anat publicat les cinc rondalles completes que surten al recull de Joan Amades i avui li ha tocat el torn a l'última que és d'on vaig treure l'enigma que us vaig proposar en aquest post i que gairebé vau solucionar completament. En conseqüència, dono per tancat aquest enigma i us enllaço el post on trobareu la resposta a totes les preguntes de "La Filla del carboner" .

Publica un comentari a l'entrada