GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 11 de juny del 2018

989.- Compartint casa i despeses

989.- A la vila de la Farina de l’Illa de l’Escaquer, hi vivien Pol el moliner i els seus dos millors amics, Benet i Jan. La dona d’en Benet s’havia mort feia poc sense haver-li donat cap fill, però la seva neboda l’ajudava amb les feines de casa. Jan també era vidu i tenia una filla. Quan en Pol es va casar, la seva dona va decidir que era l’hora d’aprofitar el molt espai que tenien a la seva nova llar i, de pas, retallar despeses. Així que va preguntar al seu marit que li semblaria proposar als seus amics d’anar a viure junts i en Pol va acceptar encantat. Per tant, al molí s’hi van instal·lar Pol i la seva dona, Benet i la seva neboda i Jan i la seva filla acordant que cada persona aportaria 25 talents al mes per a les despeses domèstiques i que a final de mes aclaririen comptes. El primer mes van gastar 92 talents i es van repartir equitativament el que havia sobrat entre tots ells. Si cada habitant del molí va rebre un nombre parell de talents i no va sobrar res, podeu calcular quant va rebre cadascú i per què?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "

6 comentaris:

Assumpta ha dit...

Podríem dir que en Benet i en Pol son germans (també valdria amb cunyats, però jo dic que són germans), per tant la filla d'en Jan i la neboda d'en Benet és la mateixa persona.

Aquesta noia, maca, espavilada i bona persona, és la que es casa amb en Pol (que és el més jove dels tres amics...) i ella pensa "Si fins ara que vivia amb el pare, ja em tocava anar a ca l'oncle Benet a ajudar-lo, imagina... casada i havent d'anar a fer la bugada, planxar i tota la pesca a ca l'oncle i a cal pare... ni en broma!!"...

Així que, li fa un somriure al Pol... que no pot negar res a la seva jove promesa, i s'emporta pare i oncle a la seva nova llar.

Al cap i a la fi, la noia (que al text no ho posa, però es diu Mariona) és un tros de pa, ja sap que li tocarà pencar... però, com a mínim, que li posin una mica més fàcil!!

A part que, la distribució de la casa està molt bé doncs les habitacions privades del nou matrimoni són a la primera planta, mentre que en Benet i en Jan tindran cada un una habitació gran i una petita a la segona planta. En Jan està molt content i ja ha pensat que dormirà a l'habitació petita i destinarà la gran per muntar-se una bona sala d'estar amb molts llibres, una bona butaca, una taula d'escriptori...
En canvi en Benet vol el dormitori a l'habitació gran i a la petita s'hi posarà l'ordinador portàtil i un vell equip de música, record de la seva dona, i que encara funciona prou bé.

Tots feliços, junts "pero no revueltos" :-DD

Assumpta ha dit...

Ai, que no he contestat la pregunta...

Dons perquè són QUATRE PERSONES.
Si han posat 25 talents cadascú, són 100 talents.
Si n'han gastat 92 és que n'han sobrat 8
Com son quatre, cada un recupera DOS talents (8:4 = 2) que és un número parell i tots tan contents :-DD

McAbeu ha dit...

Aquesta és la solució del LLIBRE: Els comptes semblen no sortir fins que pensem que la dona d’en Pol, la neboda d’en Benet i la filla d’en Jan són la mateixa persona. Aleshores veiem que al molí només hi viuen quatre persones, que els ingressos del mes van ser 25 x 4 = 100 talents, les despeses 92 i, per tant, en van sobrar 8 que es van repartir a raó de 2 talents per cap.

Una solució que, s'ha d'admetre, no li arriba ni a la sola de la sabata a la resposta de l'ASSUMPTA que no només encerta el que ens demana el LLIBRE sinó que va més enllà perquè, després de fer una trucada a la vila de la Farina de l’Illa de l’Escaquer, puc confirmar que, efectivament, la dona d'en Pol que és també neboda d’en Benet i filla d’en Jan es diu Mariona. :-DDD
Moltes felicitats, ASSUMPTA, i un gran aplaudiment afegit. :-))

Carme Rosanas ha dit...

Quina bona reposta la de l'Assumpta!!!!
Les col·laboracions LLIBRE - Assumpta sempre són molt bones i profitoses.

Assumpta ha dit...

Iupiiiiiiiii!! :-DD

M'alegra que us hagi agradat hehehe
Feia un parell de dies que l'havia vist i vaig pensar que, per fer-lo, necessitava paper i boli (sí, ja sé que és fàcil, però a mi el paper i el boli em serveixen de suport psicològic hehe) i vaig pensar "entre que m'hi poso ja haurà sortit en PONS amb una fòrmula rara o la CARME amb matemàtica clàssica però segura i l'hauran tret...

Però ahir tarda encara estava per fer!!!... I em va agafar un atac d'autoestima i vaig dir-me "Aquest és teu, Assumpta!!"... I ho vaig aconseguir!!

Abraçades, MAC i CARME!! :-DD

McAbeu ha dit...

Abraçades, CARME i ASSUMPTA!! :-))

Publica un comentari a l'entrada