GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 27 de juny del 2018

994.- Mateu-los a tots, Déu ja reconeixerà els seus!

994.- Fa molts anys, l'illa de l'Escaquer estava habitada, entre d'altres, per la tribu dels K-Sats. Una tribu on hi havia tantes dones com homes i on tots estaven feliçment casats amb una parella de l'altre sexe. De totes maneres, això d’estar casats feliçment no impedia que algunes dones s'ajuntessin, d'amagat però també feliçment, amb altres homes diferents de la seva parella, Quan els conqueridors van arribar a l'illa es van escandalitzar, van dir que no es podia permetre que aquells indígenes incivilitzats continuessin practicant adulteri i van decidir posar-hi remei de la manera que mana la civilització, és a dir, matant molta gent. Així que promulgaren la següent llei: «Se li entregarà a cada home casat de la tribu una llista amb els noms de totes les dones adúlteres, amb excepció de la seva si ho fos. L'home que tingui una dona adúltera l'haurà d’entregar a les autoritats perquè sigui cremada a la foguera. Si algú no ho fa serà cremat a la foguera junt amb la seva dona. Si algun home entrega a la seva dona i aquesta no és infidel, també serà cremat a la foguera. Si algun home diu a un altre els noms de les dones que surten a la seva llista, tots dos seran cremats a la foguera. Si no es compleix aquesta ordre en tots els seus punts, tota la tribu serà cremada a la foguera».
Ja es veu que les dones infidels estan condemnades sense remei (era una sort pels homes de l'època que fossin ells els qui marcaven les normes de moralitat) però, com s'ho poden fer els que han rebut la llista per complir l'ordre si el nom de la seva dona, ni que fos infidel, no hi surt i així evitar que hi hagi encara més gent cremada a la foguera?

«Hacían unas horcas largas que juntasen casi los pies a la tierra, y de trece en
trece, a honor y reverencia de nuestro Redentor y de los doce apóstoles,
poniéndoles leña y fuego los quemaban vivos». (La Española)

Tret d'AQUÍ

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons "

10 comentaris:

Assumpta ha dit...

Però... com ho sap un home si la seva dona és adúltera si el nom de la seva no apareixerà en cap cas a la llista i, a més, tenen prohibit comunicar-se les llistes?

Crec que ho hauré de llegir unes quantes vegades més...

Carme Rosanas ha dit...

Era una gent feliç fins que van arribar els conqueridors, amb lleis tan cruels com absurdes, que és una cosa molt típica dels conqueridors. Fer-se les lleis a la seva manera. Un cop dit això, com l'Assumpta mirarè d'entendre aquest coi de lleis recomplicades, però no sé pas si ho aconseguiré.

No es podria canviar aquesta constitució per una sola llei molt més fàcil? Viu i deixa viure!

xavier pujol ha dit...

Que matin els que fan cremar innocents... i que no els reconegui ni déu!!

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Contestar aquesta pregunta que fas, és trobar la solució a l'enigma, A veure si te'n surts amb aquestes lectures successives. :-)

CARME: Molts d'aquests conqueridors que "portaven la civilització" no eren gaire civilitzats, ben al contrari. Pel que fa a l'enigma, un repàs atent a l'enunciat pot ajudar a treure'n l'entrellat, sens dubte. ;-)

XAVIER: No t'alteris que tot això que explica l'enunciat va passar fa molts anys. Actualment, tots els països civilitzats respecten els drets humans i no maltracten els innocents ni els empresonen per les seves idees. Evidentment, si algun país ho fes, no seria ni civilitzat ni, encara menys, democràtic.

Carme Rosanas ha dit...

Potser es poden dir els uns als altres els noms de les que NO surten a la llista?

McAbeu ha dit...

CARME: Aquesta no és la solució del LLIBRE però, almenys, vas bé quan apliques el refrany "Feta la llei, feta la trampa", la llei dels conqueridors diu el que diu... i no diu el que no diu. ;-)

Carme Rosanas ha dit...

Doncs potser no ho diu, però es poden ensenyar les llistes sense dir res.

McAbeu ha dit...

CARME: No, tampoc va per aquí. Segons la definició del diccionari, el concepte "dir" inclou no només la comunicació oral sinó també el llenguatge escrit i, per tant, els conqueridors podrien opinar que, al fer llegir la llista als altres, estaríem incomplint la llei i enviar-nos a tots a la foguera. ;-)
Una pista (no gens aclaridora, ja ho sé), la solució del LLIBRE és menys rebuscada que aquestes que has trobat. :-)

Pons ha dit...

No poden preguntar-se el nom però poden preguntar-se quantes dones apareixen a la llista, no? Si algún té 15 noms a la llista i un altre en té 14 vol dir que qui en té 15 la seva dona no ho és, i el de 14 si, si tots tenen la mateixa xifra vol dir que totes ho són.

McAbeu ha dit...

PONS: Exacte, aquesta és la solució correcta. Felicitats!! :-))

Així ho explica el LLIBRE: Els homes no poden compartir informació sobre els noms de les llistes però la llei no els impedeix compartir el nombre de noms que cadascú té a la seva llista. Per lògica, els homes que tinguin una esposa infidel tindran un nom menys a la llista que els altres.

Publica un comentari a l'entrada