GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 4 de juny del 2018

987.- Tradicions nadalenques britàniques

987.- A les Terres Altes de l’Illa de l’Escaquer hi ha una gran mansió habitada per un lord anglès i la seva esposa que, tot i fer un grapat d’anys que no visiten el seu país, intenten mantenir-ne les tradicions. Cada tarda prenen el te a les cinc en punt, cada cap de setmana baixen al pub del poble més proper per prendre cervesa, whisky o les dues coses i cada Nadal conviden als amics a una festa on no falta mai el gall d’indi farcit, el Christmas pudding i la branca de vesc penjada al llindar de la porta sota la qual s’han de besar totes les parelles que hi passin. A l’última festa nadalenca, a més dels amfitrions, hi van participar 6 anglesos més amb les seves dones, un vidu escocès i tres vídues nascudes a l’Illa de l’Escaquer però molt amigues de la família. A la reunió també estaven convidats els fills dels assistents i sabem que hi van anar 12 persones més entre nois solters i nens, mentre que de noies no casades i nenes n’hi havia 10 en total. La festa va anar molt bé i, quan es va acabar, resulta que tots havien complert amb la tradició del petó sota el vesc amb les següents excepcions: 1.- Cap home havia fet un petó a un altre home, 2.- Cap home casat havia fet un petó a un altra dona casada que no fos la seva esposa. 3.- Tots els nois solters i els nens havien besat a totes les noies i nenes dues vegades, 4.- El vidu escocès no va fer cap petó a ningú i 5.- Les vídues no es van besar entre elles. Podeu calcular el total de petons donats en aquella festa, sabent que cada petó fet fou correspost però que això compta com un únic bes?

3 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Vaig fent comptes, a veure si em surten.

1.- Hi ha 7 parelles casades, per tant són 7 petons
2.- Tots els nois solters i nens besen dues vegades totes les noies, per tant 12 nois besen 10 noies dos cops= 12 x 10 x 2 = 240
3.- Com que diu que cap vídua es besa entre elles, entenc que les altres dones sí que ho fan. Sense comptar les noies i nenes. Hi ha 10 dones de les quals 7 besen a totes i les altres tres, no pas entre elles. Això fa 42 petons.

No em queda clar si les dones besen els nens i les nenes i els nois solters i les noies solteres, ni si els homes ho fan... podria ser que sí, això multiplicaria molt els petons.

De moment me'n surten: 7 + 240 + 42 = 289 petons

Si les totes les dones besessin als nois i les noies, crec que serien 220 petons més.

Quina festa més petonejada!!!

Assumpta ha dit...

Mare meva!!

McAbeu ha dit...

CARME: La primera dificultat d'aquesta classe d'enigmes és interpretar exactament el que ens diu l'enunciat que, justament per posar-nos-ho difícil, acostuma a ser força enrevessat. Per fer una interpretació correcta, generalment és bona idea seguir la norma que indica que el que diu l'enunciat és només el que diu (i no altra cosa) i que el que no diu l'enunciat doncs no ho diu. Els dubtes que expresses en aquest sentit i les suposicions que fas o no fas, crec que quedarien ben aclarits aplicant estrictament aquesta norma. Un consell: Abans de posar-se a fer càlculs cal determinar quanta gent hi ha a la festa?, quants són homes i quantes són dones?, quants són casats i quants no?, quins fan petons i quins no?... Conèixer tot això amb exactitud és un pas previ que no ens donarà la solució de l'enigma (ni el rètol vermell) però que resulta imprescindible per aconseguir trobar la resposta. Amb això no vull dir que els teus càlculs estiguin malament però sí que hauràs entès perquè el resultat que dónes no és el del LLIBRE. ;-)

ASSUMPTA: No et pensis que l'enigma és tan complicat com sembla en una primera lectura però és cert, com li he intentat explicar a la CARME, que amb una única lectura no n'hi ha prou per treure'n l'entrellat. :-))

Publica un comentari a l'entrada