GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 9 de gener del 2012

389.- Les edats dels parents

389.- En una reunió familiar, dos cosins que feia molt temps que no es veien parlen de les seves edats: Mira que curiós, tu tens 30 anys i jo 25, les nostres edats no tenen dígits en comú i la seva suma és 55 que és l'edat de l'oncle Jaume i, a més, 55 elevat al quadrat ens dóna 3025, un nombre de quatre dígits amb la característica que els dos primers són la teva edat i els dos últims la meva... Segur que som un cas ben especial, no?. Doncs no creguis, respon l'altre, ara mateix veig en aquesta sala a dos dels nostres parents que els passa exactament el mateix, excepte que la suma de les seves edats no és l'edat de ningú de la família. Quines són les edats d'aquests altres familiars?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " YÁIZA "

21 comentaris:

Yáiza ha dit...

Bon dia!!! Aiai... casun dena, aquest és un d'aquells que jo només sé resoldre pel conte de la vella... m'hi puc passar anys! (però ho intento, eh)

Yáiza ha dit...

Ostres! I tot i així diria que ho tinc...

Com que diu que la suma de les seves edats no correspon a ningú de la família, he pensat que havia de ser un número massa gran per ser una edat humana habitual.

Després de fer algunes proves amb altres números, he agafat, per pura casualitat, el 99. I he tingut sort.

99^2 és 9801. 98+01. Hi ha d'haver una persona de 98 anys i un nadó d'1 any...

No hi ha cap xifra en comú, si les sumes dóna 99 i el seu quadrat és 9801, que són les xifres del primer i del segon.

Suposo que és això... però ha estat pura casualitat que ho trobés!! =O

(abans havia plantejat una equació tan maca com inútil, perquè no m'ha servit de res tenir-la...)

Sergi ha dit...

Doncs em sembla que el meu pensament ha anat en la mateixa direcció que el de la Yáiza. Ni idea d'un plantejament matemàtic viable, però suposo que quan diu que ningú de la família té aquesta edat vol dir que ningú no la pot tenir, que és difícil. Buscant el número més gran que fent-li el quadrat doni una xifra de quatre dígits, és 99. He fet la prova i sí, 9801 és un búmero que quadra amb el que es demana.

Però ara venen les objeccions a la meva pròpia resposta. Primerament no sé si m'estic perdent alguna dada que serveixi per apuntal·lar el resultat. En segon lloc, no sé si 01 anys és una edat, o si aquí passem del zero per aquests temes. A més, si ens posem tiquismiquis, que ningú de la família tingui aquella edat no vol dir que sigui una edat extrema, pot ser més normaleta i la norma potser també es compleix, però com que no sé fer una fórmula, no comprovaré totes les edats! Suposo que hi ha una resposta única, i que és aquesta que hem donat, però no ho podria assegurar. I l'última! Si hi ha un familiar de 98 anys per validar la solució, per què no en pot haver un de 99??

Assumpta ha dit...

Mare meva!! -va exclamar l'Assumpta amb expressió horroritzada i sorpresa- em costa fins i tot entendre l'enunciat! -va afegir.

De fet, aquestes persones que a les reunions familiars es posen a elevar les seves edats al quadrat, són ben rares! Segur que aquestes coses es fan després d'uns quants brindis! :-DDD

Yáiza ha dit...

A mi sempre em sorprèn aquest "típic" parent que sempre et surt amb coses rares... com calcular ràpidament si hi ha dos familiars més que sumant-ne les edats i fent-ne el quadrat s'obtingui un número de quatre xifres que sigui l'edat de l'un i de l'altre... Així, com si res. Entre glopet de cava i queixalada de neula.

Estic d'acord amb les objeccions del XeXu. Jo he trobat el número per casualitat. És cert que potser n'hi ha d'altres, no ho sé dir, i tampoc em posaré a buscar-ho! Però també em sembla que hi ha d'haver una solució única, tal com està plantejat, i per les característiques dels números que busquem. 99 anys és una edat prou factible, sobretot si hi ha algú altre de 98. Però fet i fet, l'enunciat no ens diu pas que sigui una edat humana impossible! Això ho hem interpretat nosaltres... potser erròniament, sí, però ens ha portat al número buscat!

Ferran Porta ha dit...

Ahrg! El meu cervell ha reaccionat a la lectura del plantejament com ho ha fet el de l'Assumpta. Recordeu els Lemmings, aquells ninots d'ordinador als qui els rebentava el cap després de sacsejar-lo breument?

Ahrg!

Assumpta ha dit...

Hahahaha YÁIZA... ai si, justament una cosa així:

- Quant de temps feia que no ens vèiem, estimat cosí, t'has fixat que la meva edat i la teva no tenen cap xifra en comú, però que si les sumem i en fem el quadrat...?

- Ostres, doncs no, no m'hi havia fixat, jo estava pensant que aquest torró de xixona granulat està boníssim!!
:-DDD


FERRAN! Ninots d'ordinador als que rebentava el cap? Ostres!! No ho recordo, però potser és millor, eh? ;-))

McAbeu ha dit...

Jo sí que me'n recordo dels Lemmings, FERRAN, hi jugava en un Spectrum ZX, i hi havia pantalles que costava força evitar que els explotés el cap a aquells homenets. :-DD

Carme Rosanas ha dit...

Ostres, quin jovent... rebentant caps! Jo juro que no he jugat mai a una cosa semblant! :)

I l'enigma, doncs, si en XeXu i la Yáiza coincideixen... crec que ja deu estar resolt.

Per pasar l'estona amb vosaltes, continuo la conversa dels cosins de l'Assumpta:

- Deixa't estar de torrons, fixa't, fixa't, les sumem i surt l'edat de l'oncle Jaume. 55!

- Ah! Sí! mmmmmm, que bo!

- Sí, i si fem el quadrat de 55 surt 3025, les nostres edats posades una darrere l'altra.

- Au, va que ja has begut massa, ves a dormir una mica la mona!

- Que no, que no, noi, que estic ben serè... mira-t'ho si et plau.

- Deixa'm tranquil, tio! Que pesat.

- Està bé, està bé, ja callo. Oncle Jaume! T'has fixat mai...


(i així insistint, insistint, fins aconseguir sortir al Llibre del Mc! i al tenir el record Guiness de cosí més plasta del món i a ser un dels causants que a tanta gent li esgotin les festes de nadal)

Bona setmana a tothom.

Jordi ha dit...

No sé si he entès bé l'enunciat però en el que jo entenc només hi ha tres combinacions que compleixen segons he trobat utilitzant excel amb un total de 97 combinacions obtingudes a partir dels quadrats compatibles amb dues edats seriades:

- la de l'enunciat 25 i 30.
- 25 i 20 que no pot ser perquè tenen un dígit en comú.
- La dita 98 i 1 any suposant que 01 val per un any.

Per tant, la resposta és aquesta última. Tornem a la "normalitat" i torno a arribar tard :D

El porquet ha dit...

He de dir que ho sabia, però a l'arribar tard ja se m'han avançat en la resposta!!!.... ara sonen uns grills... una mica més de grills.... i què més!

Sergi ha dit...

Jo no crec haver jugat mai als Lemmings, però per edat, és clar, sé de què va.

Suposo que és això al que es refereixen els defensors de que els enigmes siguin en obert i es pugui anar comentant la jugada, m'he imaginat la situació que descriu la Carme (continuació de la de l'Assumpta), i em parteixo de riure! Que sí tio, que sí, que és molt curiós, fes el quadrat, ja veuràs! I l'altre pensant 'l'any que ve passo el Nadal a Canarias...'. Quin cosí més plasta Mac!

Mireia ha dit...

com sempre arribo molt tard, peròja que després de llegir l'enunciat m'he atabalat i sembla que la seolució jaestà resolta, només tres observacions

1. Aquesta familia són moooolt estranys

2. Jo sí que recordo els lemmings ; si us fa il·lusió existeix un mini-joc de la Play

3. Això d'explotar caps no és el que sembla. fitxeu-vos en l´ultim ninotet
http://youtu.be/PV1ivJcmtrw

McAbeu ha dit...

Bon dia.
La solució de la YÁIZA és ben correcta com després confirmen XEXU, JORDI i els grills del PORQUET :-D
Encara que YÁIZA i XEXU admeten que han trobat la solució gairebé per casualitat i que no saben demostrar si hi ha altres edats que la compleixin, aquesta demostració es pot fer com després indica JORDI i ens explica el LLIBRE: 389.- Calculant els quadrats de les edats possibles veiem que els que tenen quatre dígits són els que van entre el 32 i el 99. D'aquestes 68, només en trobem 3 (45, 55 i 99) on la suma dels 4 dígits (agafats de dos en dos) dels seus quadrats donen la mateixa edat. 45 no compleix l'enunciat perquè en el seu quadrat, 2025, es repeteix un dígit; 55 és l'exemple de l'enigma (l'edat del tiet Jaume) i per tant la solució correcta és 99 (98 i 01).

M'ha encantat la conversa de cosins de l'ASSUMPTA i de CARME, és ben cert que en tota reunió familiar trobem el parent que, després d'uns quants brindis (com diu l'ASSUMPTA) ens explica coses rares. :-DD
I també m'ha agradat molt el vídeo de la MIREIA, els Lemmings era un joc d'estratègia on per passar pantalles havies d'evitar justament que els hi explotés el cap, la teva feina era salvar-ne els màxims possibles. Les hores que m'hi havia passat jo, jugant-hi! :-))

Per cert, si en voleu fer una partida aneu AQUÍ

Assumpta ha dit...

Bon dia!!

Ahir per la tarda no vaig poder-me connectar gens!!! pobre de mi!! i ara veig la conversa de la CARME!! :-))
Sí, sí, CARME, una cosa així deuria ser... Els cosins ahir tenien una ressaca de por, pobres... Avui ja es troben millor, però no han volgut esmorzar massa :-DDD

Ui, MAC, no sé si m'atreveixo a clicar l'enllaç aquest... no en podré salvar cap, i veure com es van rebentant els caps no sé siiii pot ser bo pel meu estómac :-DD

Yáiza ha dit...

Ue, ue!! Quina punteria... És que el 99 era un número maco, per provar!!! ^^. Ara entenc el que deia el Jordi de la taula d'excel,... No em va passa pel cap (potser perquè la sort va intervenir massa ràpid?) i això que tenia un ordinador al davant!

Yáiza ha dit...

passar, volia dir! Au doncs, fins al proper enigma!!

Assumpta ha dit...

Maaaaaaaaaaac!! no sé com es juga, però he clicat i no sé què he fet, que m'ha sortit això:

You needed 10%
You rescued 100%

Superb!

You rescued every lemming on that level. Can do it again...?

El problema és que no he vist cap enemic ni res que m'ataqués ni res, he estat tres hores per moure alguna cosa que ha fet un forat i han caigut tots pel forat i -per "lu" vist- s'han salvat... No ha explotat cap cap :-DDD

El porquet ha dit...

Osti tu!!!! Ara he vist que esteu engrescats amb els Lemmings! Què no m'hi havia viciat jo quan era un marrec! I passava pantalles com un esperitat!... quin gran joc...

De fet a una companya de classe la vam batejar fins i tot com a Lemmings... no us n'explicaré el motiu que em fareu fora de la catosfera! ;p

McAbeu ha dit...

YÁIZA: La qüestió és que ha sortit la solució, a veure en el proper enigma. :-))

ASSUMPTA: Es juga com has jugat tu. Totes les pantalles són iguals, has de portar tots (o gran part) dels Lemmigs fins la sortida i per fer-ho els has de assignar una feina concreta que permeti fer el camí. En el cas de la primera pantalla que expliques la feina és cavar que permet fer el forat per passar al nivell inferior on hi ha la sortida. :-))

EL PORQUET: Jo també hi estava força viciat amb aquest joc, hi ha pantalles que són un bon mal de cap. No ens donaràs ni una pista, d'això del bateig de la companya?. ;-D

Assumpta ha dit...

Doncs ho he fet de casualitat... provant a veure què passava, clicant aquí i allà :-))

És xulo!! Ho tornaré a provar en un altre moment!! :-DD

Publica un comentari a l'entrada