GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 19 de gener del 2011

298.- Un paral·lelepípede rectangular

298.- Un paral·lelepípede rectangular és un poliedre de 6 cares (iguals i paral·leles dos a dos), cada una de les quals és un rectangle (quedarà més clar si diem que si les 6 cares fossin quadrats tindríem un cub o dau). Ens mostren un d'aquests paral·lelepípedes amb les seves 3 dimensions expressades en mil·límetres (MM), centímetres (CM) i metres (M), si ens diuen que d'ample fa 2000mm i d'alt 900cm. Pots deduir el valor de la seva llargària en metres?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Quim Soler "

16 comentaris:

Assumpta ha dit...

Una pregunteta: Avui LATERAL també vol dir que es pot respondre sense fer "números"?

Assumpta ha dit...

És que sóc incapaç d'imaginar una "cosa" de sis cares IGUALS (o sigui, sis rectangles iguals?)

Aquí hi veig sis rectangles, però no són sis cares IGUALS...

http://lh3.ggpht.com/_c8-jKIoktjg/SY25jSn0E2I/AAAAAAAAAR8/PzUuUu77Lls/s512/Paralelep%C3%ADpedo.gif

Assumpta ha dit...

Aggg ara queda l'enllaç tallat! aisss quina mandra :-) Vaig a fer-ho bé:

aquí :-)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: En un paral·lelepípede rectangular, les cares que són iguals són les que són paral·leles entre si. No són les 6 iguals sinó que agafades de dos a dos n'hi ha de 3 mides diferents. No se si s'entén, al dibuix que poses tu es veu.

En quant a la primera pregunta, dir-te que lateral vol dir que és lateral i... hasta aquí puedo leer. :-))

Assumpta ha dit...

Ah, és que jo entenia que les 6 havien de ser iguals i, clar, no ho entenia de cap de les maneres :-))

Assumpta ha dit...

No veig el truco... hi ha massa números pel mig i em despisten. Em rendeixo :-)

Quim Soler ha dit...

Matemàticament no ho podem saber, ja que només tenim dues dimensions. Necessitaríem saber alguna altra dada (àrea, volum...) per deduir la tercera dimensió.

Suposo que la lateralitat de l'enigma deu ser que ens mostren alguna cosa famosa o coneguda que té aquestes dues dimensions i hauríem de saber quina és aquesta cosa per poder saber la mida de la llargada...

Per tant, segurament hauríem de pensar en alguna cosa coneguda(monument o altre cosa semblant) que faci 2 metres de fons(2000 mm) i 9 metres d'alt (900 cm).

Aleshores podríem saber-ne la llargada. Però ara no tinc ni idea de quina cosa pot ser.

sànset i utnoa ha dit...

buuuuuuuuuuuuuufff...

*Sànset*

Assumpta ha dit...

Perdó... però és que jo segueixo sense entendre clarament l'enunciat (sí, ja sé que m'havia rendit hehehe)

Si diu "ens mostren un d'aquests parel·lelepípedes AMB LES SEVES TRES DIMENSIONS EXPRESSADES en mil·límetres, centímetres i metres..."

Què hem de deduir si ja ens ho MOSTREN? El que hem de fer tan sols és MIRAR, i veure què hi diu... i els metres que DIGUI allò que ens MOSTREN, doncs serà la llargària...

Jo ho veig així :-)

Assumpta ha dit...

DIEC:

expressar:

1 1 v. tr. [LC] Manifestar (el pensament, el sentiment) amb la paraula, l’actitud o qualsevol altre signe exterior. Expressar algú el seu afecte amb paraules, amb abraçades. Expressar algú el seu dolor amb llàgrimes.
1 2 v. tr. [LC] Representar sota una forma sensible. Un trencat ordinari expressa una mesura decimal. Un escriptor que sap expressar les passions.
1 3 v. tr. [LC] per ext. Una frase que no expressa res. La seva actitud expressava el terror.
2 intr. pron. [LC] Manifestar el propi pensament amb la paraula. S’expressa molt bé. És un home que no sap expressar-se.


Així doncs, allò que JA ESTÀ EXPRESSAT no cal deduir-ho. Ja ho tenim.

Jordi ha dit...

No sé si ho he entès bé però no hi ha paral·lelepípedes amb sis cares rectangles iguals. Només podem tenir sis cares iguals en el cas de que siguin rectes (angles en 90 graus) i tenir cares quadrades (el dau). si posen quatre rectangles tancats , la base i la tapa són diferents.

Suposem que el que s'indica són les dimensions d'un dels costats: 2m d'ample i 9 m d'alçada, delimita una base de 2 x 2 m i, per tant, dos costats del sis són diferents.

Com soc de ciències, si hi ha cap mena de llenguatge amagat son incapaç de trobar-ho.

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: No m'ho havia cregut que et rendies. :-DD
Com molt bé sospites, hi ha truc. Encara que la cosa no va per on tu dius, no ens cal el DIEC per trobar la solució correcta. Però en una cosa si que tens raó, la solució ens la mostren. ;-)

QUIM SOLER: Tens raó, per solucionar-ho matemàticament ens falten dades. En quant a això de buscar algun paral·lelepípede conegut, no et dic si és bona idea o no però si has pensat en El Monòlit de 2001 - Una odissea espacial, no vas bé. Per trobar la solució ens cal una cosa que l'any 2001 ja era molt antiga. ;-)

SÀNSET: Bufa, bufa... :-DD

JORDI: Ja he explicat a l'ASSUMPTA que no és que les 6 cares siguin iguals, sinó que són iguals i paral·leles dos a dos (imagina una capsa de sabates). En canvi, no vas tan desencaminat en això del llenguatge amagat. ;-)

Quim Soler ha dit...

Ah,.. ja ho tinc... és una questió de llenguatges amagats!

Si la dimensió en MM és 2000 (MM en nombres romans) i en CM és 900 (CM en nombres romans), ka dada que falta és 1000 M (és a dir, M en nombres romans!)

Per tant, la solució és 1000 metres.

I això deu ser un paral·lelepípede immens!

Assumpta ha dit...

Siiiiiiii :-)))

Jordi ha dit...

Resposta bona la d'en Quim.

No havia llegit cap comentari (com el fet a l'Assumpta) per intentar treure el problema sense cap pista. Però tampoc ho hauria tret doncs hagués calculat... quant veig nombres em perdo amb ells. Cap quadrat que és un :)

McAbeu ha dit...

Ara si!.
298.- És evident que no podem calcular el valor demanat però si podem deduir-lo si ens adonem que 2000 és el valor de MM en numeració romana i que 900 equival a CM per tant el valor de la llargària en metres seria el valor de M que és 1000.

Publica un comentari a l'entrada