GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 10 de novembre del 2010

278.- Les fitxes del Reversi

278.- El Reversi és un joc de taula que es juga amb unes fitxes com les de les dames però que són blanques per un costat i negres per l'altre. Damunt la taula tenim 20 d'aquestes fitxes (10 de les quals mostren la cara blanca i 10 la negra), ens tapen els ulls i ens demanen que dividim les fitxes en dos meitats però amb la condició que en cada grup hi hagi la mateixa quantitat de fitxes blanques i de negres. Com ho podem fer sense veure les fitxes?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Melo "

14 comentaris:

Francesc Mompó ha dit...

No sé si aquesta eixida és de foc apagat, però si cada fitxa la dividesc en dues parts i en col·loque una a cada banda, i vaig fent-ho així amb totes, de segur que hauré posat les mateixes meitats blanques i negres a cada costat.

Marta Contreras ha dit...

No se m'ocorre :(

Sergi ha dit...

Aquesta solució del Francesc és la de les pastilles de l'altre dia, i com no sigui desenroscant les fitxes i separant-les... suposo que aquest cop la cosa no va per aquí.

Mireia ha dit...

un dia que vinc a l'hora ihi posa difícil. No hi ha manera. Vaig a fer una truita de trompetes i mentrestant vaig pensant.

kika ha dit...

si les ftixes són tal qual les trobem, amb dues cares, només cal que les dividim en dos grups de 10 fitxes cada un. llavors segur que encada grup hi haura exactament 10 cares blanques i 10 cares negres.
i si es poden partir, aleshores ho hem de fer com diu el francesc... com amb les pastilles.
ara bé, també es pot interpretar com si les fitxes no es poguessin ni partir ni aixecar de la taula. aleshores, és més difícil...

Assumpta ha dit...

Doncs... de moment ni idea :-))

lolita lagarto ha dit...

en cada cantó sempre hi haurà la mateixa quantitat de fitxes blanques que de negres, el que passa és que unes estaran amb el color blanc cap a un costat i les altres cap al altre, però la realitat serà que sempre hi haurà la mateixa quantitat de blanques que de negres... no sé si m'explico ni si ben bé és això o la meva deducció només és per un problema de sintaxi en el plantejament...

JJMiracle ha dit...

Bufff… Tan fàcil que seria fer-ho amb els ulls oberts…

Melo ha dit...

Com que aquestes hores el cap no esta tan àgil com voldriem he tingut que fer un aparoba per westar segur que el meu raonament es corercta.
El que hem de fer es agafar 10 fitxes. D'aquestes no sabem quantes seran blanques, pero sabrem que hi haura tantes blanques com negres hi ha al altre grup. Per tant el que hem de fer es agafar les 10 i donar-lis la volta a totes 10. Da'uesta menera tindrem les mateixes blanques i negres a un costat que l'altre, el que no sabrem es quantes en tenim de cada.
Espero Mc que quedi clar.
Bona nit!!!

Joan ha dit...

Doncs separem i llestos. Tan és com. Les fitxes són blanques i negres, no blanques o negres, així que cap problema. En cada meitat tindrem 10 fitxes amb un costat blanc i l'altre negre.

Anònim ha dit...

no mel se però ja el pensaré

Quim Soler ha dit...

Jo crec que en Melo l'encerta.

Assumpta ha dit...

MELO, QUIM, JOSEP B., tots... ei!! Acabeu de resoldre el del dia 8 que sinó no pot sortir "el meu" nom en vermell!!!

:-))))

McAbeu ha dit...

Bon dia!

Les fitxes de les que parlem són com les de les dames però pintades de blanc per una cara i de negre per l'altra, per tant l'opció de dividir-les, partir-les o desenroscar-les comportaria un esforç físic que millor que evitem. ;-D

L'opció de no girar-ne cap perquè totes ja són negres i blanques alhora, és enginyosa però m'haureu de reconèixer que aleshores l'etiqueta "difícil" no li quadraria a l'enigma. :-))

La solució correcta és la de MELO, us animo a que ho proveu agafant 20 monedes (10 de cara i 10 de creu), separeu-ne 10 a l'atzar i gireu-les. Veureu que l'enigma surt sol. :-)
A continuació us copio la solució del LLIBRE que inclou la demostració matemàtica: 278.- Simplement separem 10 fitxes i els donem la volta. De les 10 fitxes separades n'hi haurà X de blanques i per tant 10-X de negres, quan les voltegem tindrem X de negres i 10-X de blanques. Al principi teníem 10 fitxes blanques i 10 fitxes negres de les que n'hem separat 10 i com X d'aquestes eren blanques n'han quedat 10-X de blanques i en conseqüència X de negres. Els dos grups són iguals.

Publica un comentari a l'entrada