GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 3 de gener del 2024

Joc de Ment - 045

CASUALITAT INTRIGANT



- Una baralla de cartes



Aquest joc no requereix cap preparació prèvia.



El mag obre la baralla en ventall per mostrar que està ben barrejada i l'ofereix a un espectador perquè, si ho desitja, la barregi encara més i n’extregui un paquet de cartes amb el qual es farà el joc. El truc funciona igualment sigui quin sigui el nombre (X) de naips que retiri l’espectador, però per facilitar les manipulacions posteriors s’aconsella que el paquet no sigui ni gaire gros ni gaire petit (l’ideal seria fer-ho amb 16 cartes).

Amb el paquet que ha escollit a les mans i deixant de banda la resta de la baralla, l’espectador ha de triar una de les cartes. Per fer-ho sense que el mag se n’assabenti, es girarà d’esquena i repassarà un a un tots els naips fins a escollir-ne un que deixarà a sobre del munt (amb les figures cap a dalt). A continuació, donarà la volta al paquet perquè quedin els dorsos cap amunt i passarà algunes cartes de dalt a baix del paquet. Aquest nombre de cartes (Y) que mou en aquest punt és indiferent, però (evidentment) ha de ser més petit que el total de cartes del paquet.

Fet això, l’espectador ja es pot girar i entregarà el paquet de cartes (amb els dorsos cap a dalt) al mag que remarcarà que no pot saber quina és ni on és la carta incògnita. Aleshores, el mag procedirà de la següent manera: Agafant el paquet amb la mà esquerra s’anirà passant els naips d’un en un a la mà dreta sense girar-los, de manera que quedin en ordre invers (el que estava a dalt de tot, el primer, ara quedarà l’últim; el segon, el penúltim i així successivament). Mentre faci aquesta operació, el mag anirà comptant mentalment des de quinze restant d’un en un cada vegada que es canviï una carta de mà. Així, si el paquet tenia 16 cartes, quan arribi a zero haurà traspassat totes les cartes. Si el paquet tenia menys de 16 cartes, el compte invers no haurà arribat a zero i haurà quedat en un nombre concret (Z). I si al paquet hi havia més de 16 cartes quan arribi a zero li quedaran encara naips a la mà esquerra que haurà de continuar movent recomençant el compte des de quinze a la inversa, fins a acabar amb totes les cartes traspassades a la mà dreta quan aturarà el recompte en un altre nombre concret (Z). Per acabar, recollirà el paquet complet de la seva mà dreta i, sempre amb els dorsos cap amunt, passarà de dalt a baix tantes cartes (Z) com li ha indicat el compte invers. Com s’ha dit, si el paquet té 16 cartes aquest pas és innecessari perquè aleshores Z=0.

Per acabar el joc, el mag retorna els naips a l’espectador i li demana que torni a passar, de dalt a baix, tantes cartes (Y) com havia mogut primer. Amb totes aquestes operacions, sembla que la carta incògnita ha quedat totalment perduda entre les X cartes del paquet, però serà el mateix espectador qui la trobarà. Per fer-ho, passarà la primera carta a sota del munt i descartarà la segona sobre la taula. A continuació passarà la següent (la que era la tercera i ara ha quedat dalt de tot) a sota del paquet i descartarà la següent sobre la taula. I així successivament (una sota, l’altra a la taula) fins que només li quedi una carta a les mans que, per a sorpresa de tothom, serà la carta incògnita que buscàvem.





8 comentaris:

sa lluna ha dit...

Doncs jo m'he quedat totalment perduda, com la carta incògnita.🤦‍♀️

Aferradetes, Mac.

xavier pujol ha dit...

Crec que si necessites feina, el Mago Pop et contractarà.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: És ben cert que l'explicació d'aquest truc és molt enrevessada. Però costa molt més d'explicar que de fer, t'ho asseguro. Abraçades!

XAVIER: No corris tant, abans vull sospesar la seva oferta. :-DD

artur ha dit...

A mi m'ha passat com a salluna, que m'he perdut com la carta ! :DD Segur que a la pràctica i practicant una mica, serà més fàcil de realitzar que de llegir, com bé dius !.
Salut !!

McAbeu ha dit...

ARTUR: Si algun dia ho vols provar, només és qüestió d'anar seguint l'enunciat amb les cartes a la mà. D'aquesta manera s'entén molt millor i, després de no gaires intents, el truc acaba sortint sol. ;-)

Salut!!

Pons ha dit...

El 16 té algun significat especial? És el teu aniversari? Realment podríem comptar fins a qualsevol número, no?

Carme Rosanas ha dit...

Doncs sí, ho hauré de provar amb els cartes a la mà, per entendre-ho.

McAbeu ha dit...

PONS: Entenc que no et refereixes al nombre de cartes que s'escullen al començament (que l'enunciat recomana que siguin setze per facilitar la feina al mag, però que també diu que el truc funciona igualment siguin quines siguin) sinó al fet de comptar a partir del número 15 i anar baixant. Doncs t'he de dir que no ho sé. Jo he transcrit el truc tal com l'he trobat i no l'he provat amb aquesta variació que proposes. Suposo, però admeto que només és una suposició, que potser amb altres xifres no quadraria algun dels passos. Si ho vols provar tu, ja ens explicaràs el resultat.


CARME: Com s'ha dit, aquest és un d'aquells trucs que són més difícils d'explicar que de fer. Provar-ho amb les cartes a les mans pot facilitar les coses, efectivament.

Publica un comentari a l'entrada