GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 27 de desembre del 2023

Lectures 2023 - Feliç 2024



Amb l’últim post de l’any, arriba la llista dels llibres que he llegit aquest 2023. Amb una mitjana de 58 diàries, he arribat a les 21.020 pàgines repartides en 79 volums. Set llibres més que l’any passat, però només 287 pàgines llegides més. Això ha fet que el meu «llibre mitjà» hagi quedat una mica més curt, passant a ser enguany de 266 pàgines.

Si classifiquem aquests 79 volums per l’espai (que ocupen) tenim 28 llibres Curts (fins a 200 pàgines), 38 Estàndards (de 201 a 400), 13 Llargs (de 401 a 600) i 0 Totxos (més de 600 pàgines).

Classificats pel temps (que fa que van ser escrits) resulten 24 Novetats (d’aquest any o l’anterior), 12 Actuals (entre 2 i 10 anys), 27 Contemporanis (entre 11 i 50 anys) i 16 Antics (amb més de 50 anys).

I el rànquing d’autors de l’any ha quedat així:
6 LLIBRES:
Manuel de Pedrolo. Continuo repassant la seva obra literària, enguany han caigut 2 novel·les i 4 reculls de relats. I, encara que no escrits per ell, també he llegit un parell de volums de la recuperació del seu cicle Temps Obert que ha publicat Comanegra, una iniciativa editorial que no em puc estar d’aplaudir des d’aquí.

3 LLIBRES:
Jaume Cabré, Jaume Fuster, Jesús Moncada, Mercè Rodoreda, Emili Teixidor i Ferran Torrent. Mitja dotzena d’autors d’aquells que anomeno «els meus clàssics catalans» perquè fa anys que formen part de la biblioteca de casa. Algunes d’aquestes obres són, doncs, relectures recuperades després de molt de temps; però no totes, n'hi ha també que les llegeixo ara per primera vegada.

2 LLIBRES:
H. G. Wells. Un clàssic de la ciència-ficció que s’ha de repassar de tant en tant.
Josep M. Espinàs. He recuperat un parell de títols de la seva extensa bibliografia per recordar-lo aquest any que ens ha deixat.
Karmele Jaio. Una amiga em va recomanar aquesta autora basca i ha estat un grat descobriment. No seran els últims llibres seus que llegeixi.
N. K. Jemisin. He acabat la trilogia de «La Terra Fragmentada» que vaig començar l’any passat. Una gran obra del gènere fantàstic que he trobat molt interessant i prou entretinguda.

Vull recordar també el parell de llibres dedicats a la neu que vaig llegir al juny i que em van servir per participar en la iniciativa #JunyNòrdic de @elsbookhunters. En vaig parlar AQUÍ.

Entre la resta d’autors de la llista, faig una tria dels títols més destacats ara que n’he fet el repàs:
MATER; amb l’eix central de la maternitat provoca una interessant reflexió sobre un possible futur (no gaire esperançador) al que semblem abocats.
A L’OMBRA D’AMAZON; un gran exercici periodístic que demostra (per si algú no ho sabia) que no tot són avantatges en la globalització i el liberalisme econòmic que només beneficien a uns quants a costa de crear molta misèria.
LA VENTANA INDISCRETA Y OTROS RELATOS (en vaig parlar AQUÍ)
PSICOSIS (en vaig parlar AQUÍ)
L’ESTIU QUE LA MARE VA TENIR ELS ULLS VERDS; «... La mare semblava una planta d’interior treta al balcó. Jo semblava un criminal lobotomitzat. Per fi érem una família...». Aquesta frase, treta del llibre, explica com és aquesta novel·la: estranya, colpidora, difícil de pair, impactant... genial, en definitiva.
PREGÀRIA A PROSÈRPINA; aventures a l’antiga Roma amb l’estil (i els monstres) característics d’Albert Sánchez Piñol. T’ho passes molt bé llegint-lo i, alhora, et fa reflexionar sobre com funciona la nostra societat.
NOSALTRES EN LA NIT; una història quotidiana, però narrada d’una manera magistral. L’aparent senzillesa del text no amaga, ben al contrari, l’ampli ventall d’emocions que ofereix aquesta lectura. Un gran llibre.
QUALITYLAND 2.0; la trama m’ha semblat menys potent que la de la primera part, però la ironia, la paròdia i la crítica social es mantenen intactes. És una lectura molt divertida... però rius per no plorar quan veus quin futur ens espera si seguim per on anem.
ELS NENS SÓN REIS; el relat va sobre la desaparició d’una nena, però del que ens parla el llibre és de la gent que busca diners i fama exhibint els seus fills a les xarxes socials. Fa pensar.
ALLEGRO CON FUOCO; no és el primer llibre d’en Jair Domínguez que llegeixo, però sí que és el que m’ha agradat més. Una novel·la farcida de sarcasme amb la mala llet típica de l’autor que esdevé una divertida paròdia de la sempre difícil relació entre creadors i buròcrates.

I acabo aquesta llista amb el llibre que ara mateix tinc entre mans:
LA DONA MÉS PINTADA; Màrius Serra ens parla de Maties Palau Ferré, el pintor de Montblanc que cremava els seus quadres. Pel que porto llegit fins ara, és una novel·la molt amena que t’enganxa barrejant parts ben documentades de la història real amb altres que són fruit de la imaginació de l’autor. Això sol ja la fa una lectura força interessant, però en el meu cas encara ho és una mica més perquè part de l’acció transcorre a prop de casa, al Camp de Tarragona.


Aquí teniu la llista completa:

LLIBRES LLEGITS 2023


Que l'any nou ens porti
molt bones lectures i
els millors desitjos...

FELIÇ 2024!!


12 comentaris:

Joana ha dit...

Com tens temps per llegir-ne tants!!! Quina enveja!!!!

McAbeu ha dit...

JOANA: Llegir s'ha convertit en una de les meves "obligacions" diàries i ja diuen que de mica en mica, s'omple la pica. :-)

sa lluna ha dit...

Clar, com tu no dorms, pots amb tot!.😅
Una llista molt i molt llarga, enhorabona!!

Feliç 2024!!.
Aferradetes, Mac.

Sergi ha dit...

Una llista impressionant, com sempre! Quin goig repassar-la cada any i buscar les nostres coincidències. I si hi ha una cosa més impressionant encara que la llista, és la teva militància amb els autors catalans clàssics. Clàssics en el sentit d'històrics, la llista és completíssima, però tampoc descuides els autors forans.

Tot i que ja saps que jo tiro més cap a traduccions, si no m'he descomptat he llegit 17 llibres de la teva llista d'enguany. A més, un parell o tres ja guarneixen la meva lleixa (ja són lleixes, en plural) de pendents i espero que el 2024 serà el seu any. Per exemple, la Màquina del Temps de Wells, que tinc previst de llegir per un repte anual d'aquests als que participo, i també m'agradaria llegir "L'illa del doctor Moreau", encara que no el tinc. I un altre que ha de caure sí o sí és "El portal dels obeliscs". Enguanys suposo que tindrem la tercera part en català, i encara m'agafarà amb els pixats al ventre!

Sobre les nostres coincidències, algunes són casuals, d'altres no tant, és clar, hahaha. Autors que compartim com Macip o Sánchez Piñol rarament falten a la cita cada any. També coincidim en Daphne du Maurier, Patricia Highsmith, Tatiana Tibuleac, Haruf, PRK, Mark-Uwe King, Karel Capek i Delphine de Vigan. També he llegit el petit príncep, és clar, i em deixo pel final en Kundera, que com que veig que no destaques en la teva introducció, potser et va avorrir tant com a mi. I dels d'aquí una mica més moderns, Mònica Batet, Jordi Boixadós, Carme Junyent, i també vaig llegir l'any passar "La plaça del Diamant". Que per cert, ja per obligació moral recentment he comprat un altre llibre de Rodoreda per seguir explorant la seva obra ara que la Colometa em va captivar, després de tota una vida de no llegir-la perquè a l'escola me la van fer avorrir.

Un plaer, com sempre parlar de llibres amb tu i repassar la teva llistassa. Gràcies també per recordar el Juny Nòrdic! Si puc demà penjo la meva llista, però tinc un concert, així que no sé si hi seré a temps. En tot cas, serà aviat, que no hi ha canvi d'any sense la llista!! Una abraçada, amic!

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Tot és qüestió de prioritats i, efectivament, jo no tinc temps per perdre'l dormint. On vas a parar! :-DD

No, ara seriosament, de fet és ben bé al revés. Com que m'he acostumat a llegir una estona cada nit just abans de dormir, estic convençut que això m'ajuda a agafar millor el son perquè em serveix per aparcar les cabòries diàries.

Moltes gràcies i Molt Feliç Any Nou!!

Abraçades.

McAbeu ha dit...

SERGI: És cert que, cada cop més, tinc una certa tirada cap als autors de casa nostra i, entre aquests, m'agrada repassar-ne uns quants dels més reconeguts del s. XX que ja coneixia, però que no havia llegit massa. En gairebé vuitanta llibres, però, hi ha lloc també per a novetats que em criden l'atenció i per algunes traduccions. Així que, tens raó, em queda una llista prou completa, amb una mica de tot. ;-)

Disset coincidències són força coincidències, però de casualitats no tantes. El fet de compartir alguns autors preferits i que continuo agafant idees del "Llibres i punt!" ens fa coincidir encara que no ho volguéssim (que, evidentment, no és el cas).

Et comento alguns dels títols i autors que cites.
Dels dos llibres de Wells, em va agradar més "La màquina del temps" que "L'illa del Dr. Moreau", però tots dos són prou interessants si els sabem posar en el context que van ser escrits i 'perdonem' que en diversos aspectes han quedat desfasats. Tot i això, H. G. Wells és un clàssic de la ciència-ficció que val la pena recuperar, jo encara tinc pendent "Els primers homes a la lluna" que llegiré aquest 2024 en un d'aquests reptes lectors personals que m'invento amb excuses tan poca-soltes com que farà 55 anys de la missió Apollo 11.
La trilogia de "La terra fragmentada" la vaig descobrir gràcies a la teva ressenya del primer volum i ha valgut molt la pena en general. Tot i que l'autora et fa anar perdut durant moltes pàgines, trobo que la final tot lliga molt bé. En parlarem quan llegeixis aquests dos últims llibres.
Vaig voler rellegir "La insostenible lleugeresa del ser" quan vaig assabentar-me de la mort de Kundera aquest juliol. No la recordava gens i llegida ara tampoc em va fer gaire el pes, efectivament.

Gràcies. És un plaer compartit, ja ho saps, i per això no em perdré la teva llista. Així que la publiquis, allí em tindràs comentant. Una gran abraçada també per a tu!

Carme Rosanas ha dit...

Doncs jo he comptat 18 llibres de la teva llista que he llegit en un moment o altre de la vida. Uns quants dels classics catalans, però també d'altres, diversos d'aquí i d'allà. Dels dos que has llegit de la Karmele Jaio, només coincidim amb La casa del padre, l'altre no l'he llegit i me l'apuntaré de seguida. És un plaer poder compartir opinions i llistes de llibres, sobretot amb persones amb qui tenim afinitat i sabem que les seves tries ens agradaran quasi segur.

Una llista espectacular com sempre. Enhorabona, super lector... gràcies per compartir la teva tria.

Carme Rosanas ha dit...

Jo a la nit, abans d'anar a dormir, puc llegir poca estona perquè m'adormo al cap de poc. Llegeixo a les 7 del matí, una bona horeta i mentresant faig bici estàtica. I a la tarda-vespre una altra estoneta, aquesta molt més variable a vegades una altra hora o a vegades dues i algun dia més poqueta estona.

Molt Bon any, Mc! Molt bones lectures i molts jocs divertits.

McAbeu ha dit...

CARME: He anat a mirar la teva llista d’aquest 2023 i he trobat 9 coincidències de llibres que jo també he llegit enguany o en anys anteriors: ELS NENS SÓN REIS, NOSALTRES EN LA NIT, EL CONTE DE LA SERVENTA, EL BOIG DELS OCELLS, LES DOTZE DIRECCIONS DEL VENT, DOBLE MORTAL, ELS FINALS NO ARRIBEN MAI DE SOBTE, LA NIÑA PERDIDA i EL PREMI LITERARI I MÉS COSES. N’hi ha també 4 més que, si no passa res, sortiran a la meva llista de l’any que ve: UNA HISTÒRIA ÉS UNA PEDRA LLANÇADA AL RIU (ja el tenia a la llista de pendents d’enguany, però al final no hi ha sortit), L'OCELL DE FOC (com he fet aquest 2023, l'any vinent tinc previst llegir tres llibres més de l’Emili Teixidor i aquest serà un d’ells) i els altres dos són recomanacions directes teves al post dels millors llibres del 2023: LES CIUTATS INVISIBLES d'Italo Calvino i MASSA DEUTES AMB LES FLORS de Iolanda Batallé.

Pel que fa a la Karmele Jaio, era una autora completament desconeguda per a mi fins que me la vas recomanar i de veritat que ha valgut molt la pena. Si n’hagués de triar un dels dos de la meva llista, em quedaria sense dubtar-ho amb LA CASA DEL PADRE que es mereix les cinc estrelles que li vas posar l’any passat. LAS MANOS DE MI MADRE potser no arriba a aquest nivell, però també em va agradar força. Tinc encara un parell de títols més d’aquesta autora a la meva llista de pendents i en faré caure almenys un, aquest 2024.

M’ha agradat saber com (i on) llegeixes. Per sort, aquest ‘vici’ no cal amagar-lo. :-DD

Moltes gràcies. Et felicito igualment per l'espectacularitat de la llista (perquè la teva encara ho és més) i també et desitjo un Molt Bon Any Nou!!

Pons ha dit...

En algun moment de gener hauria de publicar el meu resum de llibres del 2023, tot i que no puc competir en quantitat, ho puc fer en qualitat, i en modèstia també, ja que 79 volums són molts volums, més dels que he llegit jo, de fet es tracta d'un nombre tan incomparable amb la meva xifra que l'hauria de comparar amb la quantitat de pel·lícules que he vist aquest 2023 per poder competir (i continuaria perdent). Passem a parlar dels llibres en concret.
El Petit Príncep és segurament el llibre famós el qual em desagrada més de tots els llibres famosos que m'he llegit.
Vaig tenir una època que em va donar per llegir Amèlie Nothomb i justament Cosmètica de l'enemic va ser el meu preferit. Fa gairebé 16 anys que me'l vaig llegir, és possible que els meus gusts hagin canviat, per començar rarament llegeixo llibrets tan curts (amb moltes excepcions). L'altre llibre que coincidim ja saps que és el de Mellick III, m'encanta aquest cognom que té un 99% de possibilitats de ser un pseudònim.
Qualityland 2.0 l'hauré de llegir tard o d'hora, ja que el primer em va agradar.
Veig que realment el projecte Hail Mary et va agradar perquè repeteixes amb el Marciano, jo amb la peli de Matt Damon en vaig tenir suficient. Em costa molt llegir-me un llibre el qual he vist la pel·lícula, però, en canvi, m'encanta veure la pel·lícula d'un llibre que m'he llegit.
Bonus track: La meva àvia paterna va néixer a menys de deu quilòmetres de Gósol, però crec que no va conèixer a Picasso.

McAbeu ha dit...

Els hàbits de lectura de cadascú són tan personals i depenen tant de les circumstàncies de cada moment que no val la pena entrar en comparacions, ni de quantitat ni de qualitat. Quedo a l'espera de la publicació del teu resum de llibres del 2023, quan surti allí estaré per comentar-la.

Sí, parlem de llibres concrets que és el que interessa de veritat:

- EL PETIT PRÍNCEP, ja sabia que no t'agrada gens i segurament també saps que jo no comparteixo aquesta opinió. Trobo que és una obra que es mereix més d'una relectura i he aprofitat que aquest 2023 es complien els 80 anys de la seva primera edició per tornar-lo a llegir.

- COSMÈTICA DE L'ENEMIC, no recordo haver llegit res d'Amèlie Nothomb abans i si vaig escollir aquest títol va ser després de veure'n la pel·lícula del 2020 que van emetre per TV3. Em va enganxar la trama d'aquell film i vaig voler comprovar si la versió escrita original aportava alguna cosa més. Em va agradar també la novel·la, però (encara que sembli estrany) vaig trobar millor el final (força diferent) que proposen a la pel·lícula.

- LA CASA DE ARENAS MOVEDIZAS, no seria dels millors llibres que he llegit enguany, però no em va desagradar gens. Una completa anada d'olla que es llegeix molt bé i que, fins i tot, t'atrapa volent saber com serà el desenllaç.

- QUALITYLAND 2.0 és una continuació ben digna de la primera part. Es perd, evidentment, la 'sorpresa' del primer llibre, però també és ben divertida.

- EL MARCIANO. Sí que em va agradar molt el PROYECTO HAIL MARY, tant que em van quedar ganes de repetir amb la resta de novel·les de l'autor. EL MARCIANO també m'ha agradat força i tot i que la pel·lícula n'és prou fidel (he aprofitat per tornar-la a veure), sempre hi ha diferències entre les dues versions que fa interessant la comparació. Si tot va segons el previst, aquest 2024 caurà ARTEMISA, a veure com anirà.

- PAU DE GÓSOL. Hauria estat genial que la teva àvia hagués conegut Picasso i que ara a la família tinguéssiu un dels moltíssims dibuixos que l'artista va fer aquell estiu al Pirineu, però allò va passar l'any 1906 i diria que les dates no quadren. ;-)

Pons ha dit...

Caram! No sabia que hi hagués una peli de cosmètica! I amb final diferent! Sent sincer no recordo el final del llibre xD Aquesta entrarà segurament en el segon recull de pelis vistes de l'any 2024.
Artemisa també el tinc en el punt de mira, però tenint en compte el meu ritme lector es possible que no càpiga en aquest 2024, el que no em perdré serà la peli Hail Mary del 2025
Ara que ho dius, la meva àvia va néixer en 1925

Publica un comentari a l'entrada