GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 10 de gener del 2024

MOTS MALETA

Un MOT MALETA o MOT CREUAT és aquella paraula creada de manera artificial encreuant-ne dues altres de preexistents. Es poden considerar, per tant, una variant dels ENCASTS, però en aquest cas particular els dos mots a unir (o almenys un d’ells) no s’utilitzen de forma completa sinó que només se n’agafa una part per formar-ne el tercer i això provoca que majoritàriament es classifiquin com ACRÒNIMS, més concretament els formats generalment per la primera i la darrera síl·laba (o el mot complet), respectivament, dels dos elements originaris.

Un exemple típic en català és "BOIRUM", una mescla de "BOIra" + "fUM" que va néixer al TermCat adaptant el mot creuat anglès "smog" (smoke + fog) i que el 1995 ja va entrar als nostres diccionaris amb la definició de «Barreja de boira amb fum contaminat». És a dir que els MOTS MALETA creen un neologisme, una paraula inventada feta amb trossos dels mots originaris i amb un significat diferent del d’aquests. Això els diferencia dels MOTS COMPOSTOS (com "trencaclosques", per exemple) que es formen per la suma de dues paraules completes perquè si ‘dividim’ un Mot Compost les dues parts continuen tenint sentit i això no passa en el cas d’un Mot Creuat. Per altra banda, tampoc entrarien dins d’aquesta classificació les APOSTROFACIONS o les CONTRACCIONS GRAMATICALS perquè les paraules creades d’aquesta altra manera mantenen el significat de les originals i no n’agafen un de diferent com fan els Mots Maleta.

La denominació MOT MALETA va ser creada per l’escriptor Lewis Carroll (1832 – 1898) quan al seu llibre «A través del mirall (Through the Looking-Glass, and What Alice Found There - 1871)», seqüela del conegut «Alícia en terra de meravelles (Alice’s Adventures in Wonderland - 1865)», es refereix a les paraules inventades que fa servir en el seu extravagant poema titulat ‘Jabberwocky’ d’aquesta manera:

“... it’s like a portmanteau, there are two meanings packed up into one word...”
(... és com una maleta, hi ha dos significats empaquetats dins d’una paraula...).

El terme PORTMANTEAU és un gal·licisme que en llengua anglesa designa un tipus de maleta i és per això que l’escriptor l’aprofita per a batejar aquests mots que creen un significat nou sumant-ne dos de ja existents. Per aquest motiu, aquestes paraules noves s’anomenen en anglès "Portmanteau Word" (o també "Blend Word" [Mot Barrejat]) i d’aquí surt la traducció "Mot Maleta" per a altres idiomes com el nostre. Com a curiositat, voldria destacar que malgrat que la paraula triada per Carroll provingui del francès, en aquest idioma no la fan servir i també els anomenen "Mot-valise".
Pocs anys més tard, al prefaci del poemari «La cacera del Sauró (The Hunting of the Snark - 1874)», el mateix Lewis Carroll exposà la seva teoria sobre per què es creen aquesta mena de neologismes:

“... Agafeu, per exemple, els mots «fuming» (empipat) i «furious» (furiós). Decidiu-vos a dir totes dues paraules, però no fixeu quina pronunciareu primer. Ara obriu la boca i parleu. Si els vostres pensaments s'inclinen, encara que sigui una mica, per «fuming», direu «fuming-furious»; si per contra s'inclinen lleument per «furious», llavors direu «furious-fuming». Però si teniu un dels dons menys comuns del món, que és una ment perfectament equilibrada, aleshores direu «frumious»...”

En aquest prefaci, a més d’exposar aquesta particular teoria sobre la seva invenció, l’autor també parla sobre la pronunciació dels seus "Portmanteau Word". En la següent imatge, podeu llegir-lo complet i en versió original tret d’una edició de 1876:
(Cliqueu AQUÍ per veure la imatge més gran)

Hi ha, doncs, un ús lúdic dels Mots Maleta quan s’inventen com mers jocs de paraules que acostumen a ser recopilats en format de diccionaris humorístics o en llistats de falses etimologies.
Però més enllà d’aquest àmbit purament ludolingüístic no es pot obviar que aquest procediment de fusió verbal per a la creació de nous mots és molt habitual en l’evolució de qualsevol idioma. En català, podem consultar en línia la NEOLOTECA de la web del TermCat que conté tots els neologismes tècnics i científics normalitzats en el nostre idioma on, garbellant una mica, podem descobrir diversos Mots Creuats com per exemple:
Agroflació (agricultura + inflació), Aiguagim (aigua + gimnàstica), Electrolinera (electricitat + gasolinera), Flexitarià (flexible + vegetarià), Holotransport (holografia + teletransport), Patulina (patulum [fong] + toxina), Permagel (permanent + gel), Reduflació (reduir + inflació), etc.

Alguns altres usos més concrets d’aquesta mena d’acrònims serien:
- Posar noms a llocs geogràfics, com Tanzània (la unió de Tanganyika i Zanzíbar) o Forallac (topònim no normatiu que fa referència a la suma dels termes municipals de Fonteta, Peratallada i Vulpellac al Baix Empordà).
- Formació de pseudònims artístics, com en el cas de l’enigmista i escriptor Tísner (Avel·lí Artís i Gener) o de l’humorista Cassen (Cast Sendra).
- Creació del nom identificador d'entitats com CatRàdio (Catalunya Ràdio) o d’empreses com Caprabo (a partir del cognom dels fundadors: Pere Carbó, Jaume Prat i Josep Botet), entre d’altres.

Podríem trobar encara més exemples d’àmbits diversos on es fan servir aquests jocs de paraules, però acabaré aquest text parlant d’un dels més característics. Em refereixo al món de la publicitat on, amb certa assiduïtat, els Mots Maleta han servit per deixar anar la imaginació dels publicistes. En el seu llibre «La Llengua de la publicitat (Abadia de Montserrat – 1999)», Anna M. Torrent dedica un capítol als neologismes en els anuncis i ens diu que:

«... La necessitat de crear un mot nou prové tant de la referència a un producte (un element, una funció, etc.) anteriorment inexistent -que òbviament, convé anomenar i descriure d’una manera o altra-, com de la voluntat d’evitar formes ja gastades i poc atractives, que no es consideren vàlides per a determinats anuncis amb pretensió d’oferir un llenguatge impactant...»

Més endavant, ens explica que un tipus d’aquests neologismes són els anomenats ‘lèxics’ que amb un caràcter estilístic, lúdic i efímer busquen sorprendre el receptor de la publicitat i reflectir amb les paraules la novetat del producte. Es poden crear utilitzant diversos procediments i un d’aquests són els Mots Creuats:

«... També dits Mots Maleta, que es formen, generalment, reduint la part final del primer component i la part inicial del segon. De vegades hi intervé el nom de la marca:
‘cuinalefacció’ (= cuina + calefacció), ‘credicaixa’ (= crèdit de la Caixa), ‘credireformes’ (= crèdit per fer reformes), ‘Nestea’ (Nestlé + tea), ‘Catalunyawagen’ (Catalunya + Volkswagen)...»

D’aquests exemples, el que m’ha sorprès més és el primer i n’he buscat l’anunci que es publicava als diaris ara fa uns quaranta anys. Resulta que aquesta ‘cuinalefacció’ va ser un intent de recuperar i modernitzar les antigues cuines econòmiques de llenya on cuinaven les nostres àvies (o besàvies, segons quina sigui la vostra edat). Aquí la teniu:

I, per si aquest anunci us sembla massa antic, us en deixo un altre que no té quaranta anys sinó quatre dies. A finals de 2023, l'empresa APPLE va fer servir un Mot Maleta per anunciar el seu nou iPhone 15. Es tracta de "Newphoria", una paraula formada per la suma de 'NEW' + 'euPHORIA' i que, segons UrbanDictionary.com, significa: "Sensació de felicitat o il·lusió per alguna cosa recentment adquirida". Trobo que, en aquest cas concret, resulta molt adient perquè explica perfectament la raó que fa que aparells que funcionen perfectament siguin considerats obsolets per alguns usuaris que no és que necessitin tenir un telèfon amb més prestacions, simplement necessiten posseir sempre l'últim model que surt al mercat.






18 comentaris:

sa lluna ha dit...

Avui no t'esperava, però com de costum em sorprens amb aquestes magnífiques classes de llenguatge. Gràcies!.

Aferradetes, Mac.

artur ha dit...

Interessant com sempre, McAbeu !....mira que se'n arriben a fer de combinacions amb les paraules !. Ara m'ha vingut al cap una "paraula-expresió" còmica, que potser es podria afegir a las de les teves explicacions.... la diuen al Polònia de tv3(ara 3cat): "el gobierno "progrechachi" de Pedro Sànchez !" :DD
Salut i bon començament d'any !.

Pons ha dit...

Lewis Carroll era un geni, però també sabia com trobar bon material, i no em refereixo a material de lectura, el làudan devia ser el més suau de tot el que es fotia.

No sabia que Nestea en fos un! No sabia ni que fos de la marca Nestle. També m'ha sorprès el velcro.

Newphoria té una traducció més adequada "Ser un esclau malcriat de les marques".

Haig de reconèixer que no sempre trobo interessant aquests "jocs / curiositats / nomenclatures / el que siguin" que agrupes sota la categoria Glossari, però el d'avui m'ha agradat.

PS: Des de quan publiques els dimecres?

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Després de tres anys seguits de publicar els dilluns és ben comprensible que no t'esperessis aquest post en un altre dia, però la programació del XAREL-10 fa que aquest 2024 toqui publicar en dimecres i, si no passa res, així serà durant tot aquest any. A partir d'ara quedem, doncs, cada dimecres! :-))

Moltes gràcies, m'alegra que t'hagi agradat el post. Abraçades!

McAbeu ha dit...

ARTUR: Molt ben trobat aquest "progrechachi" del Polònia que, efectivament, es podria afegir sense problemes a la resta de Mots Maleta com un exemple més. Gràcies per la teva aportació. :-)

Salut i Bon Any!!

McAbeu ha dit...

PONS: Doncs mira, ara que ho dius potser era aquest altre 'material' el que li permetia crear amb tanta facilitat aquests i altres jocs de paraules.

NESTEA, NESCAFÉ, NESPRESSO, NESQUIK... van trobar una mina amb els Mots Maleta els de NESTLÉ.

Estic d'acord amb la teva nova traducció de NEWPHORIA, hi ha gent que semblen esclavitzats per la seva 'addicció' a les novetats tecnològiques.

Doncs a mi m'agrada que em diguis que t'ha agradat. Gràcies!

PS: Aquest 2024 des del primer post de l'any, la setmana passada. Com li he dit a Sa Lluna, ara feia tres anys seguits que els meus posts sortien en dilluns, però aquesta reiteració és pel costum catosfèric de no publicar en cap de setmana si no el 2021 hauria publicat en dissabte i el 2022 en diumenge. I enguany (tal com va passar el 2019) toca el dimecres.

Carme Rosanas ha dit...

M'ha fet molta gràcia la teva explicació sobre el dia que publiques al teu blog. Ho trobo molt bé, per descomptat, tots tenim el nostre ordre. M'ha fet gràcia perquè m'he adonat de com funcionem molt sovint de manera inconscient les persones. Vull dir que si a mi m'haguessin preguntat quin dia publicaves al Xarel-10 estic segura que no ho hauria sabut contestar i això que vinc sempre, però es veu que no guardo conscientment aquesta dada. Jo llegeixo els blogs i no sempre comento a la primera llegida, perquè si llegeixo des de la tablet surto com anònim, i sovint, si puc, m'espero a comentar des de l'ordinador, excepte quan la impaciència em guanya o quan soc fora, que no tinc ordinador. Uf, que perdo el fil. Volia dir que, malgrat tot això que dic, ara, quan has publicat en dimecres, també m'ha sorprès i als comentaris he trobat l'explicació de la meva sorpresa. En fi, coses meves que m'agrada rumiar.

A mi també m'ha agradat aquesta explicació sobre els mots maleta. Realment n'hi ha tants que podriem trobar milers d'exemples. Tot i així, tu has posat molts exemples i alguns d'ells em són ben coneguts i altres no els havia sentit a dir mai. I les dues coses ajuden a connectar amb el tema i a entendre'l millor.

Ens trobem per aquí els dimecres i a la meva "Col·lemom" dilluns dimecres i divendres... he, he, he... és broma.

McAbeu ha dit...

CARME: És ben cert que tots tenim el nostre ordre particular que ens ajuda a fer el blog i a anar fent en la vida. En el meu cas, em sento millor si les coses quadren (fins a on sigui possible almenys). Per això, quan vaig deixar de publicar posts diaris, vaig incomplir la meva 'autopromesa' de no marcar-me cap pauta concreta i vaig passar a fer-ne un per setmana. Escollir el dia precís de la setmana tampoc va ser una elecció a la babalà (com ja pots suposar) i així durant aquests últims anys he publicat en dimecres (2019), divendres (2020), dilluns (2021, però tocava en dissabte), dilluns (2022, però tocava en diumenge), dilluns (2023) i ara els dimecres (2024). No és cap secret quina és la raó d'escollir aquests dies i no uns altres, però abans que dir-ho jo prefereixo que la descobriu vosaltres (amb tantes pistes, em sembla que no serà difícil). ;-)

Un altre tema és aquest de la nostra manera inconscient de funcionar amb el que no puc estar més d'acord. A mi també em passa i em sembla que és força habitual que acostumem a fer les coses de 'cada dia' amb el pilot automàtic, de manera que si ens demanen per un detall molt concret sovint no sabem contestar tot i tenir-ne la mà trencada de fer-lo.

De mots maleta n'hi ha molts i ens en podem inventar molts més. El teu "co·lemom" és tan bo com qualsevol altre. :-DD

Moltes gràcies!!

xavier pujol ha dit...

Com m'agrada ser alumne teu i aprendre mots!
Afegiré 2 (aprofitant que a partir d'avui sé com es diuen) mots maleta.
Una tema instrumental de l'Elèctrica Dharma que a més, també va servir per donar nom a tot un disc: Catalluna (Catalunya + lluna)
I uns magatzems, dedicats sobretot a la venda d'electrodomèstics (això també seria un mot maleta) que hi havia al Paral·lel de Barcelona: COESA
Format per la primera síl·laba dels tres socis que la van fundar:
Cobos + Elies + Oliva + societat + anònima.
Hi vaig treballar unes festes de Nadal quan feia el batxilerat.

xavier pujol ha dit...

Rectificació:
Volia dir: les tres inicials i a més he confós l'ordre: Cobos+Oliva+Elies S.A.

Carme Rosanas ha dit...

No tenia ni el més mínim dubte que la teva tria dels dies no era de cap manera aleatòria. Encara recordo quan publicaves cada dia i jugaves (o ens feies jugar) amb l'horari de publicació. Era un joc que em costava bastant. I ara tampoc acabo de treure l'entrellat d'aquests canvis de dies... he mirat els calendaris de gener de tots aquests anys, però no hi caic... a veure si en algun moment se m'encén la bombeta.

McAbeu ha dit...

XAVIER: Moltes gràcies per les teves aportacions. Tot i que totes dues són acrònims, el nom de l'empresa l'hauríem de considerar més aviat una sigla pel fet que només fa servir les inicials de cada paraula. En canvi, aquest CATALLUNA de la Dharma és un Mot Maleta amb totes les de la llei. Molt ben trobat!


CARME: Jo també recordo quan jugàvem amb el 'misteri de l'horari' i, tan aleshores com ara, el més gratificant de fer-vos jugar és que sempre, sempre us trobo a l'altre costat amb ganes de jugar. Com he dit moltes vegades, el XAREL-10 és meu, però el feu vosaltres i us agraeixo de tot cor. I com que m'agrada tant que sigui així, és hora d'una pista: En comptes de mirar els calendaris gener, millor que miris els d'octubre. ;-)

Carme Rosanas ha dit...

Ara sí que ho he vist, aquesta pista que m'has donat ha estat definitiva.

És el dia de la setmana en què cau l'aniversari del Xarel-10, o sigui el dia 2 d'octubre!
Aquest any cau en dimecres, doncs ens veiem els dimecres.

McAbeu ha dit...

CARME: Exacte, per l'aniversari del blog toca post especial i és ell qui marca el dia de la setmana per a publicar la resta de l'any. Ni més ni menys, molt bé! :-)

Sean Jeating ha dit...

Phew!! What excellent a post! Thank you.
And after reading your's and Carme's conversation I do ask myself: What would have happened, had your blog had its birthday on February, 29th? ;-)

P.S: Due to my lack of your language I might not come back often , but I promise: In one of my next lives I shall learn all languages and dialects of "Hispania". ;-)

McAbeu ha dit...

SEAN JEATING: Gràcies, m'alegra que t'agradi el post.

Bona pregunta :-D. Sens dubte si hagués començat el blog un 29 de febrer, aquest joc amb les dates d'aniversari que comentàvem amb la Carme hauria sigut diferent, però segur que no hauríem deixat de jugar-hi d'una manera o altra. M'agraden massa els enigmes mentals i les endevinalles per deixar passar qualsevol oportunitat de plantejar-ne algun. ;-)

Sean Jeating ha dit...

;-) Here's wishing you a puzzle-filled March.

McAbeu ha dit...

SEAN JEATING: Moltes gràcies!

Publica un comentari a l'entrada