GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 3 de gener del 2020

SEQÜÈNCIES LÒGIQUES

Una Seqüència Lògica (o Sèrie Lògica o Successió Lògica) és un conjunt d'elements ordenats i relacionats entre si d'una manera o altra.

Per entendre com està formada una seqüència determinada és necessari copsar quina és la relació que uneix cadascun dels seus termes i això implica conèixer quines són les condicions que compleix cada element donat per formar-ne part. Per descobrir aquestes condicions i així entendre la relació que uneix la seqüència, ens caldrà aplicar les nostres capacitats de raonament lògic i és per això que les seqüències a més de ser un repte clàssic dels reculls d'enigmes mentals també són molt utilitzades com a pregunta típica dels tests d'intel·ligència.

Generalment, en un enigma d'aquest tipus se'ns presenta una sèrie limitada d'elements i se'ns demana que descobrim quin és el terme que seguiria la seqüència donada o que l'escollim entre les possibles solucions que ens ofereixen. Hi ha altres variants com quan un dels elements de l'enunciat no compleix les condicions per formar-ne part i ens cal descobrir-lo o quan en comptes de fer-nos buscar l'element que continua la seqüència ens demanen un dels elements intermedis. Els problemes més habituals d'aquest tipus són els que ens presenten una seqüència de xifres però si no els vaig incloure en el post que anteriorment vaig dedicar als JOCS DE NÚMEROS és perquè les seqüències també poden estar formades per lletres, imatges o altres símbols i perquè la relació que uneix cadascun d'aquests termes no només ha de ser matemàtica sinó que també es pot basar en altres àmbits lògics o, fins i tot, en el pensament lateral.

A la imatge següent trobareu alguns exemples de Seqüències Lògiques extretes del llibre JUEGOS DE LA INTELIGENCIA (Círculo de Lectores – 1989) escrit per Franco Agostini i Nicola Alberto de Carlo. Clicant l'enllaç corresponent, també podreu accedir a les solucions per tenir, d'aquesta manera, una petita mostra dels diversos plantejaments i dels diferents raonaments amb que ens podem trobar quan hem d'encarar un d'aquests enigmes mentals:

(Cliqueu AQUÍ per veure la imatge més gran)

[SOLUCIONS]


I vista la teoria podem passar a la pràctica. Si voleu posar a prova la vostra capacitat de deducció lògica, us proposo una dotzena d’exemples més (aquesta vegada sense les solucions) que he seleccionat del recull 1000 TESTS Y JUEGOS DE INTELIGENCIA (Varis – Servilibro). Les vostres respostes, com sempre, les podeu deixar als comentaris:
  1. Amb calculadora millor.
    Què representa la següent seqüència? 6, 2, 5, 5, 4, 5, 6, 3, 7, 6.
  2. Roda, roda i roda.
    Què representa la següent seqüència? 0, 32, 15, 19, 4, 21, 2, 25, 17, 34, 6, 27, 13...
  3. Estranya partida d'escacs.
    Les següents anotacions sembla que corresponen a una partida d'escacs: A1C, A2D, R1T, P3T, D13R. Però l'última és més aviat estranya. De què es tracta doncs?
  4. Quina lletra completa la següent sèrie?
    u, i, a, e, a, o, e, a, a, e, u, e, e, i, ...
  5. Com continua la següent sèrie?
    00 – 41 – 73 – 00 – 23 – 44 – 64 – ...
  6. Dos per dos, quatre.
    Quin és el següent terme de la successió? 101, 316, 192, 225, 283, ...
  7. Xifra sumada.
    Quin número completa la sèrie? 19, 28, 36, 42, 44, 48, ...
  8. Lletres i números.
    Quina lletra segueix a la sèrie? C, D, I, L, M, V, ...
  9. Alfabet.
    Quina lletra segueix a la sèrie? L, K, M, J, N, ...
  10. Primer.
    Quina lletra segueix a la sèrie? P, S, T, Q, C, ...
  11. El que faltava.
    Quin número falta a la sèrie? 65, 33, ... , 9.
  12. El que segueix.
    Quin número segueix a la sèrie? 4, 6, 9, 10, 14, 15, 21, 22, 25, ...





GLOSSARI:
  • Seqüència lògica

BIBLIOGRAFIA CONSULTADA:

24 comentaris:

NoName ha dit...

Bon Any! Recorda passar pel Pons's blog i desitjar-li bon any abans de la tornada del dia 7 de gener ^^

Sergi ha dit...

Ostres Mac, aquest tipus de jocs sempre em porten de corcó. No hi ha manera que en tregui l'entrellat, fa una estona que me'ls miro i és com si estigués mirant les lletres de Matrix (sense ser l'escollit, és clar). Ja de petit intentava fer les sèries del Quiz, i no hi havia manera...

McAbeu ha dit...

NONAME: Bon any, AHSE. Pel que fa al Pons's Blog respectaré les seves vacances i no hi passaré fins després de Reis... a veure si m'hi han deixat algun regal. :-DD

XEXU: És veritat que en aquest tipus de joc, o veus per on van els trets i aleshores surten de seguida o no hi ha manera per més voltes que li donis. La dificultat dels enigmes en general és sempre relativa, ja que depèn molt de cada persona però això encara és més cert en les seqüències lògiques perquè el que és "molt lògic" per algú no ho és gens per algú altre. En el teu cas no ha sortit però gràcies per intentar-ho.

Carme Rosanas ha dit...

Jo també me les he mirat molt, totes i crec haver-ne entès unes quantes, però continuaré en l'intent de trobar-le totes.

A veure si he encertat:

3.- Crec que la xifra del mig significa la quantitat de lletres que hi ha entre la primera i la segona, seguint l'ordre alfabètic.

Carme Rosanas ha dit...

8.- Jo hi posaria una X, perquè en números romans és el 10 i de fet és el que falta:
100, 500, 1, 50, 1000, 5, 10.
Però també perquè estan ordenats,alternativament, un amb la unitat seguida de zeros (o no) i un amb el 5 seguit de zeros, o no.

Carme Rosanas ha dit...

9.- Jo hi posaria una I, perquè aquesta seqüència, està formada per dues, una avançant: L, M, N i entremig una altra retrocedint: K, J, I

Carme Rosanas ha dit...

10.- Hi ha d'anar una S, ja que la seqüència són les inicials de Primer, Segon, Tercer, Quart, Cinquè i afegim Sisè.

Carme Rosanas ha dit...

11.- Hi falta un 17

La relació entre una xifra i la següent és (x+1) : 2

McAbeu ha dit...

CARME: Doncs repassem les teves respostes, a veure quantes n'encertes:
03.- Correcte. El número indica la quantitat de lletres que hi ha a l'abecedari entre les lletres donades.
08.- Correcte. La X. Són les lletres (ordenades alfabèticament) que es fan servir en la numeració romana.
09.- Correcte. Les lletres senars avancen en ordre alfabètic i les parells retrocedeixen en ordre alfabètic invers, La sisena lletra serà, per tant, la I.
10.- Correcte. La S. La seqüència és Primer, Segon, Tercer, Quart, Cinquè... i Sisè.
11.- Correcte. El 17. La seqüència avança sumant 1 a cada número i dividint el resultat per 2.

Cinc de cinc, un ple d'encerts. No podies començar millor. Moltes felicitats!! :-)

Carme Rosanas ha dit...

Un més, el 6:

6.- Continua la sèrie el número 134.

Els números senars van sumant 91 i els parells van restant 91

Carme Rosanas ha dit...

I la 1 (sort de la pista de la calculadora!)

1.- La sèrie significa la quantitat de barres que fa servir la calculadora per escriure cada xifra.

El zero té 6 barrers
L'1 en té 2
El 2 i el 3 en tenen 5... etc...

McAbeu ha dit...

CARME: Molt bé, dues seqüències menys (o dues de més al sac de les solucionades :-D). Felicitats!!

Com vaig fer amb les primeres, a continuació copiaré la resposta que consta al llibre d'on les vaig treure i vull destacar que en el cas de la número 6, la lògica seguida per trobar la solució és ben diferent de la teva tot i que el resultat és el mateix. Aquí les tens:
01.- Correcte. És el nombre de segments que s'il·luminen en una calculadora per formar els dígits de 0 a 9.
06.- Correcte. Si escrivim la sèrie en grups de dues xifres: 10 – 13 – 16 – 19 – 22 – 25 – 28 – 3.., veurem que ha de continuar amb 31 i 34, per tant la solució seria 134.

Carme Rosanas ha dit...

Gràcies, Mc!!!

Quina cosa més curiosa aquesta del 6! trobo estrany que dues lògiques tan diferents donin el mateix resultat, però els números amaguen molts misteris i és divertit que sigui així.

No sé pas si en sabré trobar cap més, tot i que avui no m'hi he pogut dedicar, ahir m'hi vaig passar una bona estona i no hi va haver manera...

Carme Rosanas ha dit...

Doncs mira, ara mateix, me les he tornat a mirar i se m'ha encès la bombeta per la 4.

4.- e

Ja que la sèrie de vocals consta de totes les vocals de la frase que l'encapçala. I només hi falta l'última, la "e"

McAbeu ha dit...

CARME: Bona feina. Un nou encert al teu compte:
04.- Correcte. La lletra que completa la seqüència és la «e». Són totes les vocals de la frase «Quina lletra completa la següent sèrie».

En queden només quatre sense solució. Una no és molt més complicada que alguna de les que ja has encertat, una altra ho és força més però trobo que amb la pista del títol podria sortir i les altres dues, a mi almenys, em semblen extremadament difícils. Malgrat tot, no passa res per deixar-les descansar un temps, potser a algú altre també se li encendrà la bombeta i en traurà l'entrellat més endavant. ;-)

xavier pujol ha dit...

Sóc molt dolent, no n'encerto ni una. (abans de llegir els comentaris dels que s'hi esforcen brillantment.
Comença un nou any...

McAbeu ha dit...

XAVIER: No és qüestió de ser bo o dolent simplement és que, de vegades, el que a alguns els sembla ben lògic i ho veuen força clar als altres no ens ho sembla tant... o gens.
Un any nou que ha de ser millor, desitgem-ho almenys. :-)

Sergi ha dit...

Hola, Mac. Bon any. Feia temps que no venia a fer endevinalles de les teves. L’altre dia en vaig intentar respondre alguna amb el mòbil i veig que no han sortit.
A veure, de les que em sembla que encara queden:
7: 56. Cada nombre és la suma de l’anterior més l’última xifra del nombre anterior.
12: 26. Els nombres de la sèrie són factors de dos nombres primers, ordenats de menor a major. 2x2, 2x3, 3x3, 2x5, 2x7, 3x5, 3x7, 2x11, 5x5 i el següent seria 2x13.
El 5 em té realment intrigat. No veig cap patró. Ni de lluny.

Sergi ha dit...

Ah, i el 2 semblen resultats d'una ruleta.

McAbeu ha dit...

SERGI: Bon Any Nou també per a tu. He anat a mirar si Mr. Blogger havia enviat algun comentari teu a la carpeta de correu brossa però és ben buida, així que es devien perdre pel camí. Per sort aquests d'avui sí que han arribat i molt bé que han arribat. Felicitats per la bona feina!!

Encertes el que li he dit a la Carme que era difícil però amb un títol que donava una bona pista:
02.- Correcte. Són alguns dels números de la ruleta, en l'ordre com apareixen a la roda.

També el que seguia una lògica matemàtica similar a altres ja solucionats:
07.- Correcte. El 56. A cada número se li suma la seva última xifra: 19 + 9 = 28, + 8 =36, + 6 = 42, + 2 = 44, +4 = 48, +8 = 56.

I un dels que he qualificat d'extremadament difícils:
12.- Correcte. El 26. Són els resultats, en ordre creixent, de multiplicar els nombres primers: 2x2, 2x3, 3x3, 2x5, 2x7, 3x5, 3x7, 2x11, 5x5... i 2x13 = 26.

Només queda el número 5 que, ha quedat demostrat, és el més complicat de tots. No vull donar cap pista massa clara que ja he dit que tampoc passa res per deixar-lo sense solució però si us puc dir que per trobar la resposta només cal aplicar les matemàtiques. Sort! :-)

Pons ha dit...

Les sèries lògiques m’agraden però justament has tret el post quan estava de vacances i tothom m’ha passat al davant. Ah bé, en queda una, la més difícil, mira quina sort... Que totes estiguin separades per comes i aquesta per guions segur que vol dir alguna cosa, has vist que sóc observador?

McAbeu ha dit...

PONS: Ho ets, sens dubte, però això dels guions no crec que t'ajudi a trobar la solució en aquest cas. ;-)

Carme Rosanas ha dit...

Sort que ha arribat en Pons... jo em veig incapaç de resoldre aquesta que falta!

McAbeu ha dit...

CARME: Ja he dit que la solució de la seqüència 5 és matemàtica, ara afegeixo que només cal fer servir una operació.

Publica un comentari a l'entrada