GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 9 de juny del 2014

620.- I Congrés d'Enigmística

620.- Al congrés mundial d'enigmistes de Vila-seca hi havia entre els convidats, 15 especialistes en endevinalles i 24 mags. Dels participants, només 8 no eren especialistes ni en endevinalles ni en jeroglífics i, d'aquests 8, quatre eren mags. Sabent que no hi ha especialistes en endevinalles que també ho siguin en jeroglífics, podríeu deduir quin era el grup més nombrós a la reunió: els especialistes en endevinalles que no eren mags o els mags especialistes en jeroglífics?

Atabalat amb l'organització del congrés enigmàtic, gairebé se'm passa de dir-vos que aquest és el 1700è post de XAREL-10. No hauria estat bé aquest oblit, que em fa molt de goig anar complint "postversaris" i que vosaltres ho pugueu veure. Gràcies per ser-hi!!. :-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Allau "

15 comentaris:

Sergi ha dit...

Jo només puc dir que al congrés no hi era, no m'hi van convidar! Devia ser per falta d'aptituds... però el que sí que diré és enhorabona per tants posts i tants enigmes, i que duri!

Lluna ha dit...

Jo com en XeXu tb me'l vaig perdre... Però tb et vull felicitar per tots aquests posts amb enigmes i endevinalles que ens ho fan passar bé i pensar una mica.

Bona tarda XeXu!!
Bona tarda Mc!!

Assumpta ha dit...

Jo sí que hi era, però com a convidada especial, vull dir que no compto en tot l'embolic d'aquest post. Jo -amb en Josep Lluís, és clar- anàvem amb el senyor Alcalde de Vila-seca, que és una magnífica persona i que ens feia els honors. Van ser unes jornades inoblidables...

Per cert, MAC, tu no ho diràs perquè ets molt modest, però l'stand del Xarel-10 va ser dels més visitats i la teva ponència "El món de l'enigma i l'endevinalla a la xarxa, en català" sabem que ha tingut un ampli ressò mundial.

Ah... ENHORABONA PELS 1.700 POSTS!!! i PER MOLTS MÉS!! ;-)))

Carme Rosanas ha dit...

Atabalada per aquest post del congrés... Abans que me n'oblidi, vull felicitar-te el postversari... Moltes felicitats, Mc! Que en siguin molts més i que tots ho puguem veure.

Ara rumiaré una mica...

Carme Rosanas ha dit...

:( res de res

Assumpta ha dit...

A veure... on és l'ALLAU? I en PONS? i el JORDI?... No s'hi val a amagar-se!!

Anònim ha dit...

Felicitats pels 1700!

Pel que fa a l'enigma, dono suport al comentari de l'Assumpta, on es l'Allau?!

jo rai! ha dit...

Ben bé per dir alguna cosa... hi deu haver més mags especialistes en jeroglifics per la senzilla raó que hi ha més mags que no endevinàires.
Res, tot això per felicitar-te pels 1700 aquests!

McAbeu ha dit...

El LLIBRE diu que per entendre perquè alguns no vau rebre la invitació pel congrés (o només us va arribar l'especial per passejar amb l'alcalde), només cal veure les vostres respostes (o falta de respostes) a aquest enigma. No li tingueu en compte, que ja sabeu com és. ;-D

Per la meva part, us vull donar les gràcies per les felicitacions i per haver fet possible amb la vostra presència que el XAREL-10, ara com ara, encara tingui corda per estona.

Pel que fa a l'enigma, no sé que dir-vos com a pista per no solucionar-lo jo. Així que de moment, només us faré veure que la solució que busquem no és un nombre exacte sinó que ens demanen la comparació entre dos tipus de participants al congrés, potser seria qüestió de trobar un terme coincident que permeti aquesta comparació. Sort!!

McAbeu ha dit...

JO RAI!: Ha arribat el teu comentari mentre jo estava escrivint el meu. No et dic si tens raó o no, però el resultat que demanem necessita, en aquest cas, una explicació més matemàtica i menys deductiva.

Assumpta ha dit...

Hahahahahahahahaha...
Pobres de nosaltres!!! :-P

Assumpta ha dit...

A en JOTAPÉ també se li donaven bé aquests tan complicats... On és en JOTAPÉ?? :-p

Allau ha dit...

En aquest enllaç hi ha l'esquema:

https://lh4.googleusercontent.com/-GS8KHIjCAQc/U6mheGlO97I/AAAAAAAAJGE/XjohhLJ-xLE/Enigma620_SolucioAllau.jpg

Explico l’esquema: el rectangle figura que són tots els participants del congrés; l’òval central representa els mags, el de l’esquerra els especialistes en jeroglífics i el de la dreta els especialistes en endevinalles. Com no hi ha especialistes en endevinalles que ho siguin també en jeroglífics, els dos òvals no intersequen.

Hi ha 8 mags que no són especialistes ni en jeroglífics ni en endevinalles (per tant són fora d’aquests òvals): 4 dins l’òval dels mags i 4 fora de tots tres òvals.

Nomenem 'a' els mags especialistes en jeroglífics, 'b' els mags especialistes en endevinalles i 'c' els especialistes en endevinalles que no són mags.

Tenim 4 + a + b = 24, és a dir a + b = 20.

Per altra banda b + c = 15.

Si restem les dues igualtats queda a - c = 5, és a dir que, siguin quins siguin els valors d’a i c, sempre 'a' superarà en 5 persones a 'c'. O sigui que hi ha més mags especialistes en jeroglífics que especialistes en endevinalles que no són mags.

McAbeu ha dit...

Doncs sí, ALLAU, aquestes són la resposta i l'explicació correctes que solucionen l'enigma i que fan que t'emportis el rètol vermell. Felicitats!! :-))

A continuació, us copio la solució del LLIBRE que arriba a la mateixa conclusió però sense la necessitat de fer servir cap esquema: Els mags especialistes en jeroglífics eren més nombrosos que els especialistes en endevinalles que no eren mags. El nombre de mags especialistes en endevinalles o jeroglífics és 20 (24 - 4). Si anomenem Me al nombre de mags especialistes en endevinalles tindrem que el nombre dels especialistes en endevinalles no mags seria 15-Me. Per altra banda, el nombre de mags especialistes en jeroglífics seria 20-Me. D'aquestes dues quantitats, la més gran és evidentment l'última.

Assumpta ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.

Publica un comentari a l'entrada