GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 12 de febrer del 2014

589.- El pastisser del rei

589.- El rei En Jaume, cansat de les queixes dels seus súbdits perquè els pastissers venen pans de mig que només pesen 300 gr., ha manat que a partir d'ara el pa es cobri pel seu pes exacte amb una precisió de fins a una unça. Disposat a complir l'ordre, un pastisser que elabora peces de pa que poden anar dels petits panets d'una unça fins els enormes pans rodons d'una mica més de 10 lliures (121 unces) ha recuperat la seva vella balança de dos plats però no ha trobat els pesos que l'acompanyaven. Ell sap que aquests pesos homologats no són gens barats i per això us demana ajuda abans d'anar a comprar-los. Podeu dir-li quins són els pesos imprescindibles que necessita per poder pesar tots els seus productes?

10 comentaris:

Anònim ha dit...

Es complicat de dir... Com estan els preus de les balances digitals...?

Assumpta ha dit...

Ai... doncs ara mateix no t'ho sabria dir...

Lluna ha dit...

Contant que 3 unces són 100 grams??
:P

Bon vespre a tothom!!
Bon vespre Mc!!

McAbeu ha dit...

PONS: En temps del rei En Jaume, les balances digitals eren considerades un invent del dimoni i no es podien fer servir.

ASSUMPTA: Potser més endavant... ;-)

LLUNA: No cal passar les unces a grams o viceversa, els pesos que ha de comprar poden ser (i de fet són) en unces.

Anònim ha dit...

Es molt difícil, eh? a veure... he descompost el 121 en factors primers i veig que no m'ha servit per res xD

Que es compri els següents pesos:
61, 30, 15, 8, 4, 2 i 1.

Potser es pot fer amb menys pesos... El que he fet es anar dividint entre 2, i quan em sortia un número senar he arrodonit segons em convenia xD

Jordi ha dit...

Si són homologat doncs una caixa de masses certificades que generalment tenen 1, 2, 2, 5, 10, 20, 20, 50, 100. Segons les masses de pa que tingui en podria prescindir d'alguna. :D.

També podria anar al pagès a compra-li garrofes: els garrofins són els estàndard de l'antiguitat.

McAbeu ha dit...

PONS: No és fàcil, això t'ho reconec per això t'agraeixo que t'hi hagis posat. La teva solució és molt bona i redueixes a 7 els pesos a comprar, el LLIBRE però diu que es pot fer amb menys pesos, així que l'hauràs d'afinar un pèl més.

JORDI: És cert que, en termes de física, la balança mesura masses i no pesos però digues-li masses o digues-li pesos, el pastisser no té pressupost per comprar-ne un conjunt complet per això ens demana que li busquem els realment imprescindibles. Els garrofins s'utilitzaven per mesurar els quirats en joieria, però per pesos més grans com és el cas em sembla que no resultarien gaire pràctics. ;-)

Anònim ha dit...

Encara menys peces? Si que es pobre aquest home! No en parlem més! Ja li subvenciono jo les peces que li faltin ^^

A veure... segur que el truc deu estar en ficar pesos en les dos balances dels plats i restar i tal... Això es molt complicat de veure. On és la gent matemàtica quan cal? Jpmerch? Allau? Sergi? No em deixeu sol!

Consol ha dit...

Em surten 6 peces:
1,3,5,10,30 i 80
Per a les unitats s'utilitzen 1,3 i 5. Com la balança és de 2 plats el 2 es fa amb el 3 en una i 1 amb l'altre plat. El mateix amb el 7 (5+3) - 1 en l'altre plat.
Per a a les desecenes:
El 20: 30 en un plat i 10 en l'altre
El 50: 80 en un plat i 30 en l'altre
El 60: (80+10) i l'altre plat 30
El 70: 80 i l'altre plat 10
El 100: (80+30) i l'altre plat 10
El 120: 80+30+10

Espero haver encertat perquè m'ha costat molt.

McAbeu ha dit...

PONS: El truc és aquest que dius, tens raó. ;-)

CONSOL: Tu també ho expliques mol bé i aconsegueixes rebaixar en una les peces d'en PONS. Tot i així, el LLIBRE continua insistint que encara es pot fer amb menys pesos.

Ànims, que gairebé ja ho teniu!! :-)

Publica un comentari a l'entrada