GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 10 de febrer del 2014

588.- Aniversari a la cort

588.- A la cort del rei en Jaume estan de festa perquè ha nascut el fill primogènit d'un dels seus escuders. Si el nen ha nascut un 29 de febrer, dilluns; podeu calcular quina edat tindrà quan el seu aniversari torni a caure en dilluns?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " Pons007, Consol, Ninona "

10 comentaris:

Anònim ha dit...

A veure, si el 29 de febrer es cada 4 anys, i una setmana té 7 dies.
7 x 4 = 28.
O sigui que hi ha 28 anys de diferència. Caram haurà d'esperar 28 anys! Per ser aquella època ja serà vell :P

Jordi ha dit...

Fet ràpid i comptant que el dia es mou dos després d'un anys de traspàs i tenint en compte que serà el seu aniversari el 28 si no hi ha 29 (anys còsmics) i que a més no ni ha cap any d'aquells divisible per 4 que no és de traspàs i, sobretot, si no he comptat malament: 13 anys.

jo rai! ha dit...

Depèn... si celebra l'aniversari el 28 els anys que no siguin de traspàs, quan en faci 6 tornarà a ser diumenge.
(els dies avancen a raó "d'un per any" i això faria una setmana, però entremig hi haurà un altre any de traspàs).
Ja seria mala sort que l'angelet hagués nacut l'any de traspàs anterior a algun d'aquests que tocaria però no en són.

McAbeu ha dit...

PONS: Explica'm una mica millor això de que "com que una setmana té 7 dies multiplico 4 x 7".

JORDI i JO RAI!: El noi celebra el seu aniversari cada 29 de febrer, per tant el que ens demana l'enigma és calcular quants anys hauran passat quan el proper 29 de febrer caigui en dilluns.

Consol ha dit...

Farà 16 anys. Cada any s'avança un dia i després d'un any de traspàs dos, han de passar quatre cicles(on en cada cicle hi ha un any de traspàs) perquè el dia torni a coincidir en el mateix dia de la setmana.

Consol ha dit...

Rectifico (he comptat malament): farà 28 anys i serà el 7è any de traspàs després del seu naixement.

jo rai! ha dit...

Home, em semblava molt lleig que el pobre nano només celebrés l'aniversari cada quatre anys, però, si és així, tindrà raó la Consol i no tornarà a caure en dilluns fins que en faci 28.

ninona ha dit...

Jo gairebé estic amb pons: en condicions normals, passaran 28 anys entre dos anys de traspàs (dia 29 de febrer) que caiguin en dilluns. Això és perquè el 29 de febrer és cada 4 anys i els dilluns cada 7 dies, per tant per saber quan es compleixen alhora els dos criteris, multipliquem 7 * 4 i en resulta 28.

Ara bé, no sempre l'any de traspàs és cada 4 anys. Si l'any de traspàs coincideix amb el canvi de segle (acaba en 00), només és de traspàs cada 400 anys que és quan les 2 primeres xifres són múltiples de 4.
Així, si dins dels 28 anys que haurien de transcórrer, es troba un d'aquests anys acabats en 00 que no és de traspàs, l'interval que hauria de passar, varia.
* si l'any de no traspàs (1700, 1800, 1900) fos l'any que fa 28, en no ser de traspàs provoca que la propera coincidència s'allargui 12 anys, és a dir si es donés aquest cas, passarien 40 anys entre dos dilluns 29 de febrer (ex. 1672 -> 1712)
* si l'any de no traspàs (1700, 1800, 1900) no fos l'any que fa 28, en no ser de traspàs provoca que la propera coincidència s'escurci 16 anys, és a dir si es donés aquest cas, passarien 12 anys entre dos dilluns 29 de febrer (ex. 1796 -> 1808)

M'he enrotllat molt, oi?
Vagi bé

Anònim ha dit...

Per què molestar-me amb explicacions quan ninona ho explica àmpliament? :P

Va vinga, posam el rètol compartit per haver-ho encertat mig de xiripa xD

McAbeu ha dit...

El LLIBRE ens diu això: Cada any la data d'un aniversari es retarda un dia en la setmana perquè 365 és múltiple de 7 +1. En el cas dels anys de traspàs, que tenen 366 dies, el retard és de dos dies. Com els anys de traspàs són cada 4 anys tenim que entre dos 29 de febrer hi ha sempre 5 dies de retard (3+2). Per tant el primer 29 de febrer després del naixement del nen caurà en dissabte (5 dies després del dilluns), el segon en dijous, el 3r en dimarts, el 4t en diumenge, el 5è en divendres, el 6è en dimecres i per fi, el 7è torna a caure en dilluns. En conseqüència l'edat del nen aleshores serà de 7 x 4 = 28 anys.

Com veieu és el mateix resultat que ens dóna en PONS i, encara que una mica més desenvolupada, la mateixa explicació que ens dóna la CONSOL. Per altra banda, l'explicació de NINONA va una mica més enllà del cas més habitual i per tant és més completa. Així que avui toca rètol vermell tripartit. Felicitats!! :-))

Publica un comentari a l'entrada