GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 5 de febrer del 2014

587.- L'amant del rei engarjolada

587.- La reina Violant, esposa de Jaume I, ha descobert que el seu marit té una amant i enrabiada fa detenir i tancar a la pobra Blanca d'Antillón en una de les torres del castell. La cel·la és perfectament circular i la detinguda s'hi passeja per evitar caure en la desesperació. Ha comprovat que si des de la porta (que no és al sud) camina en direcció nord pot fer 30 passes fins arribar al punt on xoca contra la paret i que si a partir d'aquest punt camina en direcció oest pot fer 40 passes fins tocar altra vegada la paret. Podeu calcular el diàmetre de la cel·la?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.
FELICITATS A " Carme i Allau "

9 comentaris:

Assumpta ha dit...

Doncs no, em sap greu però no :-)

No ens podries dir quan fa una passa de "la pobra Blanca"? (mira-la ella, que es pensava que es podia embolicar amb un home casat, doncs, què s'ha cregut?) llavors potser podríem començar a calcular:-DD

jo rai! ha dit...

A quant està la passa?

E recorregut més llarg que es pot fer en un cercle és el diàmetre, quaranta passes sembla que ho podira ser però com que sóc baixet i, per tant, de gambada curta, no goso passar-ho a sistema mètric.

Carme Rosanas ha dit...

Jo crec que el diàmetre de la cel.la és de 50 passes.
Ara vaig a veure si ho sé explicar bé...

xavier pujol ha dit...

He fet un dibuixet substituint les passes per mil·límetres, i em surten
40 passes.
Fita
Però opino que no cal fer càstig per un tema com aquest, però si és que n'hi ha d'haver, l'hauria de complir el rei en Jaume.

Allau ha dit...

Opino que la Carme té raó: els recorreguts en direcció Nord i Oest fan un angle de 90º i són els dos catets d'un triangle rectangle que té el diametre del cercle com a hipotenusa. Pel teorema de Pitàgores, el diàmetre és de 50 passes.

jpmerch ha dit...

La Carme té raó. Si camina en direcció nord i després cap a l'oest, està traçant els dos catets d'un triangle rectangle, i la hipotenusa d'un triangle rectangle inscrit en una circumferència és el diàmetre. La resta ja la sabeu, o hauríeu de saber-la.

sa lluna ha dit...

Veig que ja ho teniu ben resolt, només em queda desitjar-vos que passeu una bona nit.

Aferradetes, Mac :)

Anònim ha dit...

veig que ja ho han explicat. Enllaço un dibuixet que s'assembla al problema on les línies discontinues serien les trajectòries de la presonera.

McAbeu ha dit...

Com molt bé diu primer la CARME, expliquen ALLAU i JPMERCH i dibuixa en PONS la solució correcta és que aquesta cel·la té un diàmetre de 50 passes. Felicitats a tots i rètol vermell per la CARME i l'ALLAU. :-))

ASSUMPTA i JO RAI!: Ja heu vist que no cal saber quan mesura una passa per solucionar l'enigma, simplement és qüestió de donar el resultat en "passes de la Blanca" en comptes de "metres", per exemple. ;-D

XAVIER: El teu resultat no és correcte però si que et dono la raó en que aquest càstig no té sentit, sembla més cosa de l'Edat Mitjana. ;-)

SA LLUNA: Abraçades!! :-))

Us copio a continuació la solució completa del LLIBRE per si algú necessita algun aclariment més: Partint d'un punt qualsevol de la circumferència, la detinguda ha fet 30 passes cap el Nord i desprès ha girat 90º per fer 40 passes a l'Oest. Si unim els punts de sortida i d'arribada es forma un triangle rectangle inscrit dins la cel·la. Hem de saber que la hipotenusa de qualsevol triangle rectangle inscrit en una circumferència equival al diàmetre d'aquesta i aplicant el Teorema de Pitàgores resulta que H² = A² + B² = 30² + 40² = 2500, per tant H = 50.

Publica un comentari a l'entrada