GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 5 d’octubre del 2011

366.- Les 1000 i 1 nits

366.- Durant el califat d'Harum-Ar-Raxid (763-809) va viure a Bagdad un modest comerciant que es deia Alí Cohia. Com que havia de deixar la ciutat per fer la peregrinació ritual a la Meca, va vendre totes les seves possessions, va retirar els diners necessaris pel viatge i la resta, 1000 monedes d'or, la va amagar dins d'una gerra que va acabar d'omplir amb olives. Va portar la gerra a un comerciant amic seu, demanant-li que li guardés fins la seva tornada. El viatge s'allargà fins a set anys, temps durant el qual la gerra va descansar al celler del comerciant sense que aquest no hi pensés més fins que un dia que l'home volia olives per sopar se li va acudir agafar-ne alguna de les del seu amic. Va obrir la gerra i com que les olives de dalt s'havien fet malbé va abocar el recipient descobrint el tresor, el comerciant es va quedar les monedes i va omplir la gerra amb olives de les seves tornant-la a tapar. Un mes després va tornar l'Alí que al descobrir el robatori va denunciar al comerciant, el jutge però no sabia a qui creure doncs mentre Alí jurava que hi havia posat les monedes, el comerciant jurava que ell no havia tocat la gerra, que aquesta només contenia olives i que Alí el volia estafar. Al final el jutge va trobar la solució, pots fer-ho també tu? (I, si l'has identificat, pots dir també en quin relat de “Les mil i una nits” es basa l'enigma?)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. 
FELICITATS A " Assumpta i Jpmerch "

12 comentaris:

Assumpta ha dit...

Doncs perquè quan van mirar la gerra les olives de dalt estaven ben bones, sanes i delicioses, mentre que el més normal era que haguessin estat fastigosament florides (ecs!) amb tant de temps (com, efectivament estaven les que havia posat Alí, i per això el seu "amic" les va tirar).

Pot ser? :-)

jpmerch ha dit...

És com diu l'Assumpta. És el conte de El xicotet Cadí.

Jordi ha dit...

Generalment es fa una capa a la superfície de fongs que en buidar la gerra va eliminar i no hi era quan el jutge va mirar.

Les olives es van curant durant aquest temps. Si va afegir-ne de fresques l'aspecte, gust, etc seria diferent, si no es que fossin de varietats diferents.

No he llegit les 1000 i una nit tot i que el tinc :(

Anònim ha dit...

mirant si hi havia olives de diferents tipus?

Yáiza ha dit...

Molt bé, molt bé! Jo penso això mateix que diuen l'Assumpta i en Jordi! És que... no tinc res a fer, aquí! =P

Mac, proposo que de tant en tant pengis els enigmes a mitja tarda, home!

Yáiza ha dit...

(A les 6 del matí també m'aniria bé, que miro el correu i els blocs mentre esmorzo... =P Tot i que a aquelles hores no em veig massa capacitada per resoldre cap enigma!)

McAbeu ha dit...

YÁIZA: A les 6 del matí, jo tampoc estic gaire capacitat per penjar els enigmes però a mitja tarda ja en penjo, eh!. Els enigmes van sortint repartits durant la setmana a les 11 i escaig, les 14 i escaig (com aquest), les 17 i escaig (això és mitja tarda?) i les 20 i escaig. Tot l'any ho he fet així... l'any que ve ja veurem. :-)

Pilar ha dit...

Com m'agraden els contes! HEHEHEHE...Em recreo en la lectura, ja que els comptes els fan uns altres.

Assumpta ha dit...

Ai, abans anava amb presses... ara veig que ja han trobat el conte i tot :-DD

YÀIZA, que no vas llegir les meves instruccions per a una correcta utilització del Xarel-10? :-))

Marta Contreras ha dit...

El q dieu no pot ser pq tb podia posar olives velles i el tel de sobre es fa amb poc temps.

Ara bé, no sé la solució ;)

Potser l'aigua de les olives era massa neta x tenir 7 anys?

McAbeu ha dit...

Com lateral que és, aquest enigma admetria diverses interpretacions de la solució i així ho feu alguns de vosaltres, però només n'hi ha una de bona que és la que dóna el relat original en el que està inspirat: El jutge se'n va adonar que les olives de la gerra que li mostraven eren bones per menjar, cosa impossible si com deia el comerciant fossin les mateixes que Alí havia posat feia set anys. El comerciant, quan va omplir la gerra amb les seves olives, va donar la pista que el condemnaria. Aquest text és un dels contes que formen part de l'antologia de relats orientals que va rebre el títol de “Les mil i una nits”, més concretament el titulat “La gerra de les olives” o “El petit Cadí”.
Així que en aquesta ocasió, el rètol vermell se'l reparteixen l'ASSUMPTA per solucionar l'enigma i en JPMERCH per donar el títol del conte en qüestió. Felicitats!!

Assumpta ha dit...

M'encanten els laterals!! :-DD

Publica un comentari a l'entrada