GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 22 d’agost del 2011

El meu homenatge a ENRIC VALOR


Avui 22.08.2011 es compleix el centenari del naixement d'ENRIC VALOR i seguint la crida feta des del blog UN ENTRE TANTS m'adhereixo mitjançant aquest apunt a l'homenatge blogaire ( #100anysdevalor ) en record d'aquest gran escriptor i lingüista del País Valencià.


ENRIC VALOR i VIVES
[Castalla (l'Alcoià), 1911 - València, 2000]

Gramàtic, lexicòleg, rondallista i novel·lista. Estudià professorat mercantil a l'Escola de Comerç d'Alacant entrant a treballar a l'industria sabatera, simultàniament estudià llengua i literatura catalanes de manera pràcticament autodidacta. Als dinou anys comença a col·laborar a la revista satírica El Tio Cuc, des d'on impulsa l'adopció de l'ortografia fabriana. A Alacant, en proclamar-se la República, intensifica la tasca com a periodista, escriptor i activista polític.

Durant anys, Enric Valor es dedicà a recopilar rondalles de la tradició oral a les zones rurals de tot el País Valencià reunint un corpus de trenta-sis rondalles de gran valor folklòric i narratiu. Com a gramàtic és el principal defensor de les normes de l'Institut d'Estudis Catalans al País Valencià amb obres com Curso de lengua valenciana (1966), Millorem el llenguatge (1971), La flexió verbal (1983)... que han estat d'una gran importància per a l'ensenyament i la difusió de la llengua pròpia del País Valencià. En la seva narrativa desplega un lèxic precís, meticulós i ric, ple de girs, modismes i proverbis; destaquem les novel·les L'ambició d'Aleix (1960) i la trilogia "Cicle de Cassana": Sense la terra promesa (1980), Temps de batuda (1983) i Enllà de l'horitzó (1991).

Va ser guardonat, entre altres, amb el Premi de les Lletres Valencianes (1985), el Premi d´Honor de les Lletres Catalanes (1987) i la Creu de Sant Jordi (1993). Va ser investit Doctor Honoris Causa per les Universitats de València, de les Illes Balears, de Castelló i d'Alacant. Va ser Vicepresident pel País Valencià i Soci d'Honor de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.

Per l'homenatge d'avui vull recordar la tasca de recopilació rondallística que va fer Enric Valor i he preparat un jeroglífic múltiple on s'hi amaguen els títols d'algunes de les seves Rondalles. Cliqueu damunt la imatge de sota per fer-la més gran i... a veure quantes en trobeu!

10 comentaris:

Quadern de mots ha dit...

Treballat homenatge, llàstima que no pugui participar, no conec massa les rondalles de l’Enric Valor, espero aprendre’n molt avui i omplir el buit de Valor.

Josep Lluís Rodríguez ha dit...

Tot i que he de reconèixer que no conec l'obra d'Enric Valor, he investigat una miqueta i crec que n'he trobat tres:
- La velleta de la Penya roja.
- El castell del sol.
- la mare dels peixos.

T'has treballat molt aquest jeroglífic! Et felicito!

Elfreelang ha dit...

Gran homenatge el teu ! ara no m'hi veig amb cor de cercar els títols i veig que el Josep Lluís ja n'ha trobat uns quants! no sé si veig el mig pollastre...

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Quina canya, McAbeu!

Ara només vinc de volada, però després intento trobar-ne alguns, si no se m'han avançat!

Assumpta ha dit...

M'encanten aquests jocs!! MAC, et felicito, tu, com sempre, unint diversió i cultura! ;-))

Jo tampoc coneixia Enric Valor, per això no m'he atrevit a fer-li post, però sí vull participar, així que, documentant-me a l'amic Google com a primer pas i, després, i mirant bé el teu mega-jeroglífic, crec que puc aportar-ne algunes:

- El dimoni fumador.
- L'amor de les tres taronges.
- Història d’n mig pollastre.
- Els guants de la felicitat.
- Abella

Almàssera ha dit...

Quin jeroglífic més guai per a fer a classe! (bo, i a les vacances, que jo no me n'he pogut resistir). Gràcies
El patge saguntí
El gegant del romaní
El ferrer de Bèlgida (Vall d'Albaida)
La rabosa i el corb
El llenyater de Fortaleny (Ribera Baixa)
La mestra i el manyà
Home roig, gos pelut i pedra redona
L'envejós d'Alcalà (l'enveja és verda, no?)
L'albarder de Cocentaina
El príncep desmemoriat
El jugador de Petrer

Francesc Mompó ha dit...

Didactíssim. Felicitats, Mc.

McAbeu ha dit...

QUADERN: He de reconèixer que l'obra d'Enric Valor també m'era molt desconeguda. Com tu dius, aprofitarem per aprendre'n gràcies a aquest homenatge blogaire.

JOSEP LLUÍS: Gràcies. I felicitats perquè trobes les tres primeres: 1.Les velletes de la Penya Roja, 2.El castell del sol, 3.La mare dels peixos

ELFREELANG: Doncs si, has vist bé la 4.Història d´un mig pollastre també hi és.

VPAMIES: De moment, encara en queden unes quantes.

ASSUMPTA: I a mi m'encanta fer-los. :-)) M'ho vaig passar la mar de bé, buscant i combinant les imatges i m'alegra que us agradi. També en trobes unes quantes: 5.El dimoni fumador, 6.L´amor de les tres taronges, 7.Els guants de la felicitat, 8.Abella

ALMÀSSERA: Benvinguda al blog. Em faria molta il·lusió que es fes servir aquest jeroglífic en una aula de classe. Però també m'agrada que, mentre durin les vacances, no us en pugueu estar d'intentar trobar el màxim nombre de rondalles amagades. Tu en trobes 11: 9.El patge Saguntí, 10.El gegant del Romaní, 11.El ferrer de Bèlgida, 12.El corb i la rabosa, 13.El llenyater de Fortaleny, 14.La mestra i el manyà, 15.Home roig, gos pelut i pedra redona, 16.L´envejós d´Alcalà, 17.L´albarder de Cocentaina, 18.El príncep desmemoriat, 19.El jugador de Petrer

FRANCESC MOMPÓ: Moltes gràcies!!

1entretants ha dit...

Gràcies per la teua col·laboració en aquesta jornada commemorativa d'Enric Valor.

Assumpta ha dit...

Aquesta vegada el rètol vermell serà súper compartit, què bé!! :-))

Publica un comentari a l'entrada