GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dissabte, 1 de maig del 2010

Poesia a les Contracobertes (Joc Literari)

El dia de Sant Jordi, EL VEÍ DE DALT ens va dedicar un poema molt especial. A partir d'una idea sorgida del blog MAFIA MENTAL, va crear un Poema de Contracobertes Aleatòries i ens va animar a fer-ho també a nosaltres, seguint unes senzilles regles:
1.- Aneu a la vostra biblioteca i trieu a l’atzar un número de llibres de narrativa en el mateix idioma.
2.- És obligatori que formin part de la zona de la biblioteca on hi poseu obres que són o han estat importants per a vosaltres. Mantingueu l’ordre en el que hagueu anat triant els llibres.
3.- Mireu la contracoberta del primer volum. Agafeu la frase del text que més us agradi, sempre i quan aquesta no faci referència a l’autor o la seva biografia, ja que ha de tractar de l’argument.
4.- Feu el mateix amb la resta, escrivint una sota de l’altre aquestes frases. Si voleu, afegiu a final de cada vers el signe de puntuació que cregueu oportú. Obtindreu així un poema fet a base d’explicacions de narratives, d’aquells breus textos que pretenen seduir al potencial lector, demostrant al món que la poesia ho pot tot.

Jo m'hi he atrevit encara que confesso que he incomplert totalment el punt 2. Primer perquè no tinc "una zona de la meva biblioteca on poso els llibres importants" (a canvi, he triat llibres que em van agradar molt, per diversos motius, quan els vaig llegir) i segon perquè com que a mi m'agrada la "poesia que rima" (clàssic que és un :-D) he escollit els llibres i les frases corresponents en l'ordre que m'anava bé per fer un sonet. ;-)

Així doncs he extret 14 frases (o parts de frases), una per cada vers del poema, de les contraportades dels següents 14 llibres de narrativa de la meva biblioteca i en aquest ordre: [1] EL COMPLOT DELS ANELLS (Assumpció Maresma), [2] EL MAL FRANCÈS (Lluís Maria Todó), [3] 556, BRIGADA MIXTA (Avel·lí Artís-Gener), [4] MECANOSCRIT DEL SEGON ORIGEN (Manuel de Pedrolo), [5] EL VERTIGEN DEL TRAPEZISTA (Jesús M. Tibau), [6] L'HISTORIADOR (Elizabeth Kostova), [7] MOSSEGAR-SE LA CUA (Manuel de Pedrolo), [8] EL PERFUM (Patrick Süskind), [9] SE SABRÀ TOT (Xavier Bosch), [10] LA VIDA I LA MORT D'EN JORDI FRAGINALS (Josep Pous i Pagès), [11] EL LLIBRE DE LES MOSQUES (Emili Teixidor), [12] UN DIABLE AL PARADÍS (Henry Miller), [13] ELOGI DE LA FORMIGA (Joaquim Carbó) i [14] ELS ÀNGELS QUÀNTICS (Lluís Racionero i Grau).

I n'he fet aquest sonet:

Una història d'amor passional
li va provocar temors i il·lusions.
Plena de càrrega testimonial,
fins i tot serioses discussions.

La realitat i aquesta indecisió,
transcurs d'esdeveniments posteriors,
reclamava una investigació:
Un descens als abismes més torbadors.

La veritat sembla emmanillada
lluita per escapar al destí imposat,
cada cop més involucrada

la veritable personalitat.
Una imaginació desbordada
potser és massa responsabilitat.

15 comentaris:

JJMiracle ha dit...

Impressionant! :-DDD

Pilar ha dit...

Felicitats Mac! Un sonet passional, contingut en nou portades...Sona bé.

El veí de dalt ha dit...

És impressionant, oi? El que pot sortir... Gràcies per seguir el relleu!
Seguirem fent jocs d'aquests!

Jesús M. Tibau ha dit...

Original! Gràcies per incloure el meu llibre.

Assumpta ha dit...

Una passada!!! T'ha quedat MAGNÍFIC!!! Ets un crack :-))

Et felicito ben sincerament! ;-))

Ho vaig veure a casa la Carme i vaig pensar que m'agradaria fer-ho... però no sabia que havia de ser "obligatòriament" un poema... així que ja no ho provaré ;-)

D'altre banda, m'ha fet molta gràcia això de "És obligatori que formin part de la zona de la biblioteca on hi poseu obres que són o han estat importants per a vosaltres" perquè a la meva biblioteca (jeje) no hi ha aquesta zona. Els llibres estan repartits per autors o estils... en fi, no els poso mai així ;-))

Carme Rosanas ha dit...

Avui m'he llevat copiuona de l'Assumpta, en diverses coses... una mes!

Una passada!!! T'ha quedat MAGNÍFIC!!! Ets un crack :-))

Et felicito ben sincerament! ;-))

Jo ja ho sabia que te'n sotiries amb nota! Flipo (com diu el veí) però no em sorprenc!

Aplaudiments!

Elfreelang ha dit...

Boníssim! un portent dels sonets! i té mèrit que sigui a partir de les frases esparses de les contraportades! Bravo!

Albanta ha dit...

Increïble!!

McAbeu ha dit...

P-CFACSBC2V: Em diverteixo quan els faig i per això encara em fa més il·lusió que us agradi. Gràcies!

PILAR: Moltes gràcies!

VEÍ: Quan vaig veure la proposta al teu blog se'm va acudir fer un sonet però vaig pensar que no me'n sortiria, al final no va ser tan difícil. Potser si que és veritat allò de que "la poesia ho pot tot" :-D

JESÚS: Gràcies a tu per fer-te'n ressò al teu blog.

ASSUMPTA: Això ets tu, que em mires amb bons ulls. :-)))
Moltes gràcies de veritat!
Llàstima que no ho vulguis provar, és divertit i ja saps que això de la poesia és una cosa molt àmplia. Vull dir que no cal que rimi, això només són coses pels "antiquats" com jo. :-D
I jo també tinc els llibres repartits per estils i autors (més o menys) :-))

CARME: Doncs també et dic el mateix que a l'ASSUMPTA: Moltes gràcies de veritat! :-)

ELVIRA: Ja sé que m'estic encasellant amb això dels sonets però m'ho passo bé :-DD
I encara més quan veig que us agrada :-)

ALBANTA: Benvinguda per aquí i gràcies!

Assumpta ha dit...

És que t'ha quedat genial!! :-))

Home, vist així... sense rima, com una prosa poètica o un poema lliure... ai, mira que a mi és molt fàcil convèncer-me... :-)) Ahir, en veure el teu em vaig adonar que això no estava al meu abast... però una cosa més lliure potser sí... :-))

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: El bo d'aquests Jocs de Blogs és que poden ser tot el lliures que ens convingui (o et penses que jo faria sonets si m'hi obliguessin? :-D). Per tant, anima't si et ve de gust que segur que et sortirà una "cosa" molt maca. :-))
Ja saps que a mi tampoc costa gaire convèncer-me de participar en coses així, i com a mostra només cal que miris AIXÒ. :-DDD

Assumpta ha dit...

Oooooiiii!!!! És Moníssim!!! jejejeje :-DDD

Val!! M'has convençut!! Faré el "poema de rima lliure" ;-)))

Joan Vigó ha dit...

Gràcies per seguir la proposta. El poema, brutal. Per si t'agrada aquesta metodologia aleatòria, tinc una altra proposta: la Fórmula dels Tres Poetes: http://mafiamental.blogspot.com/2010/04/la-formula-dels-tres-poetes.html

Salut i poesia!

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Al final el "poema de rima lliure" l'has fet tan lliure que no és un poema. :-DD.
Però m'ha agradat MOLT la teva idea, el text d'una contraportada d'un llibre imaginari a partir de frases de les contraportades de llibres que t'agraden. :-))

JOAN: Gràcies a tu i benvingut per aquí, ja he afegit el teu blog a la Meva Blogosfera. Per cert, la teva nova proposta uneix poesia i matemàtiques, com puc dir que no? :-D

Assumpta ha dit...

Molt més fàcil de fer que el teu sonet ;-))

Publica un comentari a l'entrada