GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 4 de desembre del 2023

EMPELT (o ENCAST)

En enigmística, un EMPELT és l’artifici lingüístic que consisteix a inserir una paraula dins d’una altra per a obtenir un tercer mot final que n’és la suma. Per exemple, si a un BUDA l’armem amb una FONA, en resultarà una BUFONADA.

N’existeix una variant més senzilla anomenada FALCA que seria la versió contrària al DESCART i que consisteix a empeltar una sola lletra (o síl·laba) dins la paraula contenidor per crear-ne una altra de diferent. Així per exemple, quan encastem una D dins d’una PERA la fruita es transforma en una PEDRA.

[Imatges generades amb intel·ligència artificial per Bing]

Al seu MANUAL D’ENIGMÍSTICA (Columna – 1991), Màrius Serra ens explica que la FALCA agafa aquesta denominació de l'italià ‘zeppa’ i que es fa servir a les definicions críptiques dels mots encreuats, afegint que és un joc que només té un cert interès quan la falca introduïda té sentit per si mateixa. També ens en dona un parell d’exemples sil·làbics: «Si li agafes POR als COMTES ja veuràs com et COMPORTES» o «Quan la CARINA ve a prendre el TE sembla la CATERINA».

Tornant als EMPELTS pròpiament dits, que també es poden denominar ENCASTS o ENCASTAMENTS, n’hi ha diverses variants depenent de la manera com s’introdueix una paraula dins l’altra (sencera, per síl·labes, per lletres, fragmentada, etc.). Màrius Serra en destaca, però, dues de bàsiques en l’àmbit dels passatemps:

EMPELT: Adaptació catalana del joc enigmístic italià anomenat ‘intarsio’, que consisteix en la introducció alterna de les síl·labes d’un mot a l’interior d’un altre per tal de formar-ne un tercer, com per exemple: «La moció prospera al consistori de Delos» es resol amb «Demolició» (Moció al consistori deli; Mo-ci-ó a De-li; De-mo-li-ci-ó).
La fórmula de presentació de l'empelt acostumava a ser rimada en l’enigmística italiana clàssica, i la millor variant resultava ser la sil·làbica.

ENCASTAMENT: Adaptació catalana del joc enigmístic italià anomenat ‘incastro’, que consisteix en la formació d’una paraula oculta sil·làbicament en l'estructura interna d’altres. En Miquel Sesé, primer a la revista «...Més» i després al «Suplement dominical» del diari Avui, ha adoptat una fórmula fixa a base de noms propis de quatre síl·labes encastats en una bateria de quatre troiques de mots trisíl·labs amb la segona síl·laba oculta. Un exemple d’aquesta modalitat, seria:

Les síl·labes ocultes formen el cognom d’un excel·lent jugador de bàsquet català:
Di—na / Mu—da / Es—par / Ca—tàs
Ca—tat / Rat—dor / Re—bra / Sim—tic
Pa—ment / Co—da / Es—bell / Cla—da

La resposta, com es pot comprovar, és VILLACAMPA, tot i que no hi pot haver l’absoluta certesa que sigui resposta única.

Per a acabar el post, he recuperat mitja dotzena d’aquests passatemps publicats ja fa més de tres dècades al diari AVUI. Us els presento a continuació, per si us ve de gust intentar solucionar-los:
(Cliqueu AQUÍ per veure la imatge més gran)




GLOSSARI:
  • Empelt (o Encast)
  • Falca

BIBLIOGRAFIA CONSULTADA:





ADDENDA:

Com heu vist, per a il·lustrar aquest text he fet servir el creador d'imatges per intel·ligència artificial de Microsoft Bing. He trobat molt interessant comprovar la capacitat d'aquesta eina per a generar imatges a partir d'una descripció d'allò que vols que et dibuixi i cal admetre que se'n surt força bé. En el cas de les dues del post d'avui, us he de dir que la "peDra" ha sortit de seguida només demanant-li que fes una «escultura de pedra amb forma de pera amb una lletra D a dins». En canvi, la "buFONAda" ha costat molt més perquè de la descripció «escultura d’un buda amb barret de bufó disparant una fona» no ha sabut plasmar com és una fona i la substituïa per un arc amb fletxes. He hagut d’anar modificant diverses vegades aquesta descripció, utilitzant sinònims i ampliant-la, fins que ha sortit la que he publicat.

Si us explico tot això és perquè en una de les tongades d’imatges que m’ha presentat, a més del buda assegut, el barret de bufó i la ‘fona’, la IA hi ha afegit un simpàtic animaló. Primer m’ha sorprès, però quan n’he entès la raó m’ha fet molta gràcia. Us en mostro una d'aquestes a continuació, a veure si vosaltres també endevineu perquè quan demanes una imatge amb una "fona" et pot arribar a aparèixer un "peresós"...


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Carme Rosanas i Sa Lluna "

18 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Bon dia Mc!

Començaré pel primer: De GOLAFRE, XALANA i CULATA surt "LA"
D' ESCUMA, CALCULAR i LLACUNA ens surt "CU"
De TABALOT, EMBARÀS i SABATER enssurt "BA"
I de CANARI, ONADA I FANÀTIC surt la "NA"

Resultat: LA CUBANA

I pel que fa a la fona i al peresós, ho he hagut de buscar, perquè no sabia que a la fona també se li podia dir "mandró" i de mandró a mandrós va molt poca diferència i mandrós i peresós, són sinónims. Suposo que deu ser això i si que fa gràcia.

Per cert, que tens molta traça "dirigint" la IA, perquè les imatges t'han quedat ben bé explicatives de l'empelt i de l'encastament. Bravo!

Portem molts anys aprenent coses al Xarel-10, Mc, que sigui per molts més!

McAbeu ha dit...

CARME: Bon dia!

Soluciones perfectament l'encastament núm. 1. Felicitats! :-)

També encertés el "misteri del peresós" :-D. Efectivament, aquesta imatge va sortir just després de fer servir el mot "mandró" com a sinònim de "fona" per intentar que Bing deixés de dibuixar arcs i fletxes. Primer no vaig entendre res, però de seguida vaig veure que la IA havia pres "mandró" per "mandrós" i l'havia incorporat per satisfer les meves demandes. :-D

Fa molt poc temps que hi 'jugo' amb la creació d'imatges per intel·ligència artificial, però n'estic força impressionat de les seves capacitats. Si aconsegueixes explicar ben clarament allò que necessites, gairebé sempre t'ho clava.

Em diverteixo fent el blog i m'encanta que us agradi. Mentre sigui així, anirem seguint. Moltes gràcies!!

sa lluna ha dit...

Jo he fet el sisè:
TABARRA -
EMBARGAR - BAR
LLOBARRO -

ENCEFAL -
FACETA - CE
PONCELLA -

DOLOROS -
MELOSA - LO
CALORIC

MINARET -
FORNADA - NA
INNATA -

La paraula és BARCELONA.

Molt divertit aquest joc, en tenir una mica de temps en faré un altre, si no s'han fet abans.

Aferradetes, Mac.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Molt bé, encastament núm. 6 enllestit i correctament solucionat. Felicitats! :-)

Abraçades!!

Anònim ha dit...

Soc el Pons, avui és un d'aquells dies que blogger té el dia tonto.

No vull dir que no siguin interessants els jocs de paraules com els empelts o encastaments, però m'ha cridat més l'atenció ADDENDA del post, i encara estaria buscant la relació entre "fona" i "peresós" si no fos per la Carme, com volies que sabés que la fona també es pot dir mandró si no he escoltat mai la paraula mandró fins avui? Si ben just sabia que era una fona!

McAbeu ha dit...

PONS: Aviat serà més fàcil comptar els dies que Blogger no fa el tonto que els que va bé. Quin desastre!

Si et serveix de consol, pensa que la IA tampoc té gaire clar que és una "fona" i, com es veu a l'última imatge, encara menys que és un "mandró". Pel que fa a tu, com a mínim aquest post ha servit perquè, a partir d'ara, quan vegis un "tirachinas" sàpigues que en comptes de dir-ne "tirador" (que és un mot que serveix per a moltes altres coses) també se'n pot dir "mandró" que és més específic. En el meu cas és pitjor, ara quan jo en vegi un només podré pensar en un buda aguantant un peresós. :-DD

Carme Rosanas ha dit...

Vaig pel segon:

ETARRA - PETARRELL - RETARDAR: "TAR"
CARALLOT - PLORANER - GIRAFA: "RA"
VEDELLA - ENDÈMIC - CADENA: "DE"
PALLASSO - POLLASTRE - FILLASTRE . "LLAS"

TARRADELLAS

xavier pujol ha dit...

Ostres! Anys 90 i el Màrius Serra fent enigmes. Comprava sovint l'Avui i ni ho recordava.

McAbeu ha dit...

CARME: Un altre al sac! Com molt bé encertes, l'encastament núm. 2 estava dedicat a Josep Tarradellas que fou elegit president de la Generalitat mentre era a l'exili per la dictadura franquista. Felicitats!

McAbeu ha dit...

XAVIER: Efectivament, ja fa molts anys que en Màrius Serra es dedica a aquests temes. I no només fent passatemps, d'aquesta mateixa època és el seu "Manual d'Enigmística" que sovint em serveix de font per a elaborar aquests apunts de Glossari.

sa lluna ha dit...

Aquí et deixo el cinquè:
MENJADA - RAJADA - PENJADOR > JA
SEMESTRE - DOMÈSTIC - ROMESCO > MES
CALDERA - BODEGA - INDECÍS > DE
FIANÇA - MEANDRE - LLOANÇA > AN

I el nom és: JAMES DEAN

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Perfecte. Has trobat el rebel sense causa que solucionava l'encastament núm. 5. Felicitats!

Nota. Ja has vist que aquest comentari ha tornat a petar a spam. Sembla que tot allò de la llista de seguidors no era cap solució i que Blogger continua fent de les seves. :-(

sa lluna ha dit...

Aquí vos deixo el quart:
ESCOLA - XICOTA - DESCOSIR > CO
IMPÀVID - COMPANYA - OPACA > PA
FUNDADOR - BADALOC - INDAGAR > DA
CIVISME - NEVISCAR - REVISTA > VIS

I el resultat és: COPA DAVIS

Aferradetes, Mac.
*Espero que aquest cop es quedi.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Doncs sí, aquest comentari s'ha quedat on tocava i la solució és la que tocava. Encastament núm. 4 enllestit. Felicitats!

Només en queda un, a qui li toca fer-lo? ;-D

sa lluna ha dit...

Diria que toca a la Carme, així que ho deixo de moment.😉

Aferradetes, Mac.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Mentre no el deixeu com l'encastament de la vergonya i es quedi abandonat al plat, a mi em va bé el que a vosaltres us vagi bé. :-))

Anònim ha dit...

Soc la Carme i vaig pel pobre tercer de qui semblava que ens havíem oblidat. Ai! Els ponts i les festes!

La solució és: JORDI CULÉ

SOJORNAR - MAJORDOM - AJORNAT
CADIRA - CORDIAL - ABDICAR
EXCUSA - VACUNA - SUCULENT
ATLETA - ALEGRE - DELEGAT

McAbeu ha dit...

CARME: La qüestió és que al final aquest encastament núm. 3 també ha sortit i, evidentment, perfectament solucionat. Felicitats!!

D'aquesta manera queda completada la mitja dotzena que us proposava al post i, per tant, ja hem enllestit la "feina". Ara mateix publico el rètol vermell que avui es repartiran CARME i SA LLUNA al 50%. Enhorabona a totes dues. :-)

Publica un comentari a l'entrada