GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 5 de juny del 2023

LOGOGRIF

El Diccionari de la llengua catalana de l’Institut d’Estudis Catalans (DIEC2) defineix LOGOGRIF d’aquesta manera: «Enigma en què, per endevinar el mot que constitueix la solució, cal primer endevinar una sèrie de mots que s’han format amb elements d’aquell i dels quals es dona una indicació per ajudar a endevinar-los».

Etimològicament, prové dels mots grecs "λόγος / lógos" (paraula, raó) i "γρῖφος / grîphos" (xarxa, enigma) i aquest concepte tan ampli (enigma de paraules) va servir, fins a la meitat del segle XVIII, per denominar qualsevol joc de paraules creat a partir de la combinació de lletres com, entre d'altres, els anagrames o els bifronts. Actualment, el seu ús ha quedat més acotat a un tipus concret de passatemps basat en la recerca d’anagrames parcials que s’han de formar a còpia d’extreure i barrejar lletres d’una paraula inicial més o menys llarga. Així, per exemple, si la solució del passatemps fos «SUPERFLU» el plantejament implicaria ocultar una sèrie de paraules més curtes que, en conjunt, continguin totes les seves lletres com podrien ser «LLEURE», «REFÚS» i «SERP». La presentació més habitual del joc és en forma d’enigma criptogràfic que relaciona lletres i números incloent algunes pistes que ajudin a resoldre les incògnites. Per tant, l’exemple anterior quedaria així:

12345672 – Sobrer, prescindible
774254 – Oci, esbargiment
54621 – Menyspreu
1453 – Rèptil

Per analogia amb aquesta presentació numèrica, en algunes seccions de passatemps també s’anomena LOGOGRIFS a unes graelles d’encreuat sense definicions que presenten un número a cada quadret i que s’han de solucionar sabent que cada xifra correspon a una única lletra, però tot i tenir el mateix nom en aquest cas no entrarien en la definició que hem donat abans.

Unes variants que sí que es poden considerar dins els logogrifs perquè realment es basen en la formació d’anagrames parcials són les que, prescindint de les relacions numèriques, només requereixen extreure la quantitat més gran de mots possibles que es puguin formar barrejant algunes de les lletres donades inicialment. Tant les que ho fan sense cap mena de condició prèvia com també les que afegeixen alguna restricció que limiti la quantitat o l’ordre de les paraules que hem de buscar, com seria el cas dels LOGOGRIFS ACRÒSTICS on s’han de trobar tants mots com lletres té la paraula inicial i que comencin amb cadascuna d’aquestes lletres. Així de «SUPERFLU» tindríem «Serrell», «Usurer», «Puré», «Ésser», «Relé», «Fusell», «Lleu» i «Ull», per citar una de les solucions possibles. Només cal modificar aquestes ‘normes’ per trobar noves variacions del joc i així podríem jugar igualment amb les lletres centrals o finals (Logogrif Mesòstic o Teleòstic) o podríem fer que cada nova paraula trobada hagués de tenir una lletra menys o una més que l’anterior (Logogrif Decreixent o Creixent), entre molts d’altres.

De totes maneres, si avui ens fessin dir quin d’aquests diversos jocs on s’han d’anar trobant anagrames incomplets de manera directa o amb alguna limitació d’entrada és el més conegut al nostre país, estic segur que tots pensaríem en el PARAULÒGIC. Creat per l’equip de RodaMots a finals de l’any 2021, aquest passatemps en línia ens presenta cada dia una combinació de lletres amb les quals, incloent-hi sempre la del mig i utilitzant-ne un mínim de tres, hem de formar totes les paraules que puguem per anar sumant punts. A més, si aconseguim un mot que contingui totes les lletres del panell haurem format un ‘tuti’ i tindrem puntuació extra. A continuació us deixo una captura de pantalla d’una partida en joc on ja s’han trobat 68 de les 84 paraules possibles, entre elles el ‘tuti’ (que, per seguir amb l’exemple anterior, en aquest cas també és «SUPERFLU»):

També podem trobar usos literaris dels LOGOGRIFS, Màrius Serra ens en dona un exemple al seu MANUAL D’ENIGMÍSTICA (Columna – 1991):

Un reeixit exemple d'aplicació literària del logogrif ens l'ofereix Josep Palau i Fabre en un dels contes inclosos a "Contes despullats" (Llibres del Mall, 1980). A partir de les successives decapitacions i amputacions d’un nom de dona (Liliana) Palau i Fabre ens transmet un amor obsessiu en forma de logogrif. «Els noms de Liliana» és la història d’un enamorat que es dedica a projectar la seva passió al paper, on copia el nom de la seva estimada tantes vegades com li imposen com a càstig inadvertit els seus amics. L’enamorat obsedit troba el descans en la cal·ligrafia del seu amor: «l’elegància de les eles li suggeria l’esveltesa de les cames (...) potser la inclinació de les is evocava un coll a la Modigliani, amb un caparró diminut al damunt...». Moltes vegades, quan ja porta un miler de còpies, el nom se li descomposa, i aleshores els seus ulls febrils detecten els noms dins del nom, les diverses dones dins de la dona logogrif. La princesa xinesa Li, la camarada Lilí, Lília la complaent, la severa Lia, la dolça Anna... totes les dones que formen part d’aquesta amant logogrífica del paper que al final adoptarà el nou nom de Liana.

Podeu llegir el conte complet en un extracte de la nova edició del llibre (Proa – 2017) que l’editorial ens ofereix a la seva web. Aquí el teniu:



Tornant al món dels passatemps i com no podia ser d’altra manera, acabaré el post proposant-vos alguns logogrifs per si us ve de gust provar de resoldre’ls.

El primer serà de la modalitat que ens demana buscar el màxim d’anagrames parcials partint d’una paraula inicial i, com ja us deveu pensar, es tracta de la partida del PARAULÒGIC que us he ensenyat abans. Com heu vist, encara falten 16 paraules per completar-la. Si en trobeu alguna, digueu-m’ho als comentaris.

Els altres seran LOGOGRIFS NUMÈRICS que, com he explicat, és la presentació més típica d’aquest joc i, per demostrar-ho, n’he buscat uns de ben antics. Concretament, he anat 85 anys enrere per portar-vos-en mitja dotzena dels que sortien publicats a la revista infantil «En Patufet» l’any 1938. També n’espero les vostres solucions als comentaris, són aquests:







TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Carme Rosanas "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ (Paraulògic) i AQUÍ (Logogrifs Numèrics)

30 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Començo amb el número 2

VENTILADOR
TALLARINA
VENDRELL
ANTÒNIA
TARDOR
TINTA
VINT
LLI
OR
V

Carme Rosanas ha dit...

I pel Paraulògic proposo FRESSER

Carme Rosanas ha dit...

Alguna més pel Paraulògic:

ELUL
ERER
FUSELLER
LLEFRE
PERER

Carme Rosanas ha dit...

Al final m'ha sortit l'1
GUERNICA
CIRERER
ARNICA
GENER
URNA
CUC
AU
G

sa lluna ha dit...

Na Carme ha fet una feinada, jo en deixo dos:
PUR
PERSES

Aferradetes, Mac.

Carme Rosanas ha dit...

I PREUFET

McAbeu ha dit...

CARME: Molt bona feina per començar. Encertes els dos logogrifs numèrics i els sis mots del Paraulògic que dius primer. Felicitats!! :-)

Pel que fa al "preufet" de l'últim comentari, he de dir que no surt a la llista de solucions correctes d'aquesta partida del Paraulògic. Però no acabo d'entendre'n la raó perquè he vist que és un substantiu acceptat pel DIEC i no sembla incomplir cap de les normes del joc. Jo te'l dono com a bo, però no fa baixar la llista de paraules pendents. ;-)

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Malgrat que les dues paraules que trobes són anagrames parcials correctes que podem escriure amb les lletres del panell, cap de les dues és una solució vàlida del Paraulògic on no s'accepten mots que no continguin la lletra central (en aquest cas la E i, per tant, "pur" no valdria) ni tampoc els plurals (i per això no s'acceptaria aquest "perses"). Segur que el proper intent anirà millor! :-)

Abraçades!!

Carme Rosanas ha dit...

I encara dues paraules més pel Paraulògic, ben conegudes i normals:
RERE
SEURE

Jugo molt sovint al paraulògic i tens raó que éss ben estrany que no hagin comptabilitzat Preufet, perquè com dius, jo també he comprovat que surt al DIEC. Però suposo que a tot arreu hi pot haver alguna errada.

Per cert, pot ser que en els jocs número 3 i 4 també hi hagi una errada? és que trobo que lliguen totes les paraules menys una i és ben curiós.

artur ha dit...

Un jocs per trencar-se bé el cap i dels que en té un domini espectacular la Carme ! :)
Aquesta vegada, en quedo amb la recomanació que en fas del llibre, ha d'estar prou bé.
Salut !!.

McAbeu ha dit...

CARME: Sí, a tot arreu hi pot haver alguna errada... i en aquest cas l'hem comès nosaltres. "PREUFET" no és una solució vàlida perquè al panell no hi ha cap "T". Tan fàcil com això i no ens hi hem fixat ni tu ni jo... això ens passa per treballar a preu fet. ;-))

Les dues noves solucions que afegeixes ara, sí que són ben correctes. Les afegeixo al teu compte. Felicitats!!

Pel que fa als logogrifs numèrics, a les solucions del Patufet només hi surt la paraula inicial més llarga i he de dir que no vaig comprovar els altres mots. Ara ho he fet en aquest dos que cites i, efectivament, hi he trobat un error en cadascun d'ells: Al núm. 3, el cantant espanyol no és 4876332 sinó 4878332 i al núm. 4, el poble mallorquí no és 145521 sinó 845521. Suposo que són les mateixes paraules que no et quadren a tu, no?

McAbeu ha dit...

ARTUR: Els logogrifs i les seves diverses variants són un passatemps força entretingut, jugar amb les paraules sempre està molt bé. :-))

D'aquest llibre de Palau i Fabre només he llegit els dos contes que hi ha a l'extracte que adjunto que és el tast que ens ofereix l'editorial i els he trobat força interessants. A veure si en un futur tinc l'oportunitat de llegir-lo complet.

Carme Rosanas ha dit...

Ostres! I tant quina badada amb el preufet... quan jugues en directe al paraulògic això no pot passar perquè ja no pots picar la lletra. En jugar d'aquesta manera "diferent", se m'ha escapat aquesta T de massa. Gràcies per l'aclariment, perquè tot i que m'intrigava aquesta errada, no l'havia sabut veure.

Gràcies per haver comprovat les errades dels logogrifs 3 i 4. Sí, sí, són exactament aquestes lletres les que no em quadraven. Un poble que no existia a Mallorca, encara que sí que s'assemblava força a un que sí que existeix i és prou conegut. I el cantant, que encara no tinc ni idea de quin cantant és, però no podia anar de cap manera com anava.

Dues paraules més del Paraulògic, que les he hagut de buscar perquè em semblaven amb faltes d'ortografia, però sí que existeixen així:

SELLER
SERRELLER

Bona nit Mc!

McAbeu ha dit...

CARME: Una badada compartida que ja hem resolt, que és el que importa.

Els logogrifs numèrics estan retallats i copiats tal com van aparèixer als Patufets originals, si els nens de 1938 els van haver de solucionar amb errades nosaltres no hem de ser menys (ho dic per si en surt alguna més :-DD).

Molt bé aquestes dues solucions més del Paraulògic. Ja n'has trobat 10 de les 16 que hi ha. Enhorabona!!

Carme Rosanas ha dit...

Com que veig que ningú s'anima, jo vaig fent.
El joc nº 3

VERGONYA
GAYARRE
GARONA
GERRO
NOVA
ANY
RE
V

Carme Rosanas ha dit...

Una més del paraulògic:
SES

Pons ha dit...

Massa feina el paraulogic, preferia el wordle que era més ràpid de fer, però també em vaig avorrir, ara estic amb els Digits, fins que me'n cansi que suposo que serà aviat.

xavier pujol ha dit...

Soc dels que va començar a jugar al paraulògic d'una manera entusiasta, si bé al final patia més que no pas gaudia del joc.
Avui proposes un joc d'altura, sort qe tens lectores de nivell. Enhorabona per la feina Mc.

McAbeu ha dit...

CARME: Tu ves fent, i tant que sí. Sobretot perquè ho fas molt bé. Ja tenim un altre joc i una altra paraula al sac. Felicitats!!


PONS: Jo encara jugo gairebé cada dia al Paraulògic i al Wordle, però no amb l'afany del principi. En el cas del Paraulògic, sovint em conformo a trobar el 'tuti' i ja en tinc prou. He jugat també alguna estona al dels Dígits i també m'entreté, però sempre m'han agradat més els jocs de paraules que els de números.


XAVIER: No s'ha de permetre que un joc es converteixi en un patiment. Jo també vaig agafar-me el Paraulògic amb més força al principi, però mai hi vaig patir massa per completar-lo del tot quan algunes paraules no em sortien. Mira, per exemple, la partida que us proposo d'acabar és meva i va ser la primera on vaig arribar a les sis estrelles. Quan vaig aconseguir l'àguila, em va fer gràcia fer-ne una captura de pantalla per enviar-li al meu germà, però no vaig continuar buscant més paraules. Per sort no vaig esborrar la imatge del mòbil i ara m'ha anat la mar de bé per incloure-la en aquest post on us he pogut passar la feina a vosaltres. ;-)

Carme Rosanas ha dit...

Més Paraulògic:

ESPÈS
PERLER
LLUR
PERFER

Carme Rosanas ha dit...

EL JOC 4:

REMOLINS
MOLINER
SOLLER
LLIRI
MOLL
REM
SI
N

Carme Rosanas ha dit...

M'he tornat a equivocar, LLUR no val, que no té la E, però mentrestant me n'ha sortit una altra:
RELLEU

McAbeu ha dit...

CARME: Gràcies per no deixar-ho córrer. :-)

Amb aquestes últimes (sense el "llur", efectivament) ja has trobat 15 de les 16 paraules que faltaven per completar el Paraulògic. Una pista per l'última: Sembla un plural, però es veu que en aquest cas no ho és. ;-)

 Dels logogrifs numèrics en falten dos, però no te'n dono cap pista que segur que no et cal. :-))

Anònim ha dit...

Gràcies per la pista, de moment no surt aquesta última paraula, però si sortís potser per semblar un plural ja l'hauria descartat. Continuaré investigant.

Els altres dos logogrifs ja els tinc, només esperava si algú més podia participar. Després els poso, ara veig que soc anònima… casumdena!

Carme Rosanas ha dit...

Nº 5

SOLVÈNCIA
SENESCAL
CLAVELL
VALLÈS
OLIVA
COLL
IVA
EN
C

Per cert que he après una paraula nova, aquesta herba iva, no l'havia sentit a dir mai. I herba felera tampoc.

Carme Rosanas ha dit...

I el número 6:

REFUGIAT
FUGITIU
FRUITA
RIERA
GRUA
GAT
FE
T

McAbeu ha dit...

CARME: Ja m'ho pensava que tenies fets tots els logogrifs numèrics i és molt d'agrair que volguessis donar l'oportunitat de jugar als altres companys, però ha quedat clar que han decidit deixar-te aquest post tot per a tu.

Així que fas bé d'enllestir la feina amb aquests dos últims que, evidentment, soluciones a la perfecció. Felicitats!! :-)

Jo tampoc sabia que l'iva era una herba. M'ha fet pensar que segur que l'any 1938 tenia moltes coses dolentes, però que quan els deien IVA pensessin en la natura i no en impostos no era una d'elles. :-D

I, ves quina casualitat, resulta que l'últim mot que falta del Paraulògic també és una herba. Tot i que la paraula (que sembla un plural femení) ens fa pensar més en el fons del mar...

Anònim ha dit...

És PERLES?

McAbeu ha dit...

CARME: Ni més ni menys, molt bé. Fas el ple d'encerts i t'emportes el rètol vermell en exclusiva i amb total mereixement. Felicitats!! :-)

Ara mateix edito el post i també hi afegiré els enllaços a les imatges amb les solucions per si algú vol comprovar-les. Gràcies per jugar!!

Carme Rosanas ha dit...

Moltes gràcies a tu, Mc!

Avui he acabat dos Paraulògics,aquest teu amb la paraula que em faltava i el del dia d'avui que era curtet de només 34 paraules.

La meva manera de jugar és aquesta. Si són curtets i veig que tindré temps per dedicar-hi, els acabo i si són gaire llargs ja no m'hi poso. Per tant hi ha setmanes que no en faig cap i aquesta setmana (de moment) els he fet tots.

Aquest joc és molt flexible i tothom hi pot jugar a la seva manera. Això de buscar només els tutis, que vas dir, hi ha molta gent que ho fa.

Una abraada, Mc!

Publica un comentari a l'entrada