GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 26 de juny del 2023

Relats Conjunts (juny - 2023)


Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat pel quadre "El mercat [Ta matete]" (Paul Gauguin - 1892).



LA RESISTÈNCIA

Si us preguntés que és «La Resistència», segur que tots em respondríeu que són els grups que en un conflicte armat actuen des de la rereguarda contra l’enemic que ha envaït el seu territori i tindríeu tota la raó. També estic segur que si a continuació us demanés d’on ve aquest nom, molts em diríeu que és obvi que deriva del verb «resistir» que és el que fan aquests grups mentre dura la guerra i aquí us equivocaríeu de mig a mig perquè aquesta denominació no prové d’un indefinit i genèric «resistir» sinó que té un origen ben concret. És un homenatge a unes heroïnes que, només amb el seu enginy, van ajudar a vèncer un poderós exèrcit enemic. Aquesta és la seva història.

En l’última Gran Guerra, una llunyana illa va ser ocupada per un exèrcit invasor i molts dels seus habitants van ser detinguts i obligats a col·laborar-hi. Entre ells, unes joves estudiants de grau superior que van ser destinades al departament d’intel·ligència militar de l’enemic. Això els permetia tenir a l’abast diàriament els codis numèrics que feien servir els invasors com a contrasenya i eren conscients que aquesta era una informació molt valuosa per al govern legítim, però no sabien com trametre-la. Aquell edifici era com una presó i les noies no en podien sortir, ni podien parlar amb ningú de fora, ni podien passar cap nota ni trucar per telèfon. Fins i tot durant la mínima estona que, cada matí, els permetien sortir al patí estaven fortament vigilades per evitar qualsevol contacte. Semblava impossible superar aquests entrebancs i aconseguir passar cap informació, però elles se’n van sortir. Com que no podien fer-ho parlant o escrivint, van decidir utilitzar un codi de colors. Cada dia sortien al pati amb els típics vestits illencs de coloraines i s’asseien juntes en un banc des d’on podien ser vistes fàcilment des de l’exterior. Tot semblava ben innocent, però no ho era gens. Cada vestit era d’un color determinat, cada color corresponia a un número concret i, evidentment, les noies no seien a l’atzar en aquell banc sinó que ho feien en l’ordre que mostrés cada dia el codi numèric que l’invasor volia mantenir en secret. Amb aquesta informació, subministrada a plena llum del dia sense que l’enemic s’assabentés de res, l’exèrcit legítim podia contraatacar fàcilment i la victòria va arribar en pocs mesos.

Un cop més l’enginy va vèncer a la força. Aquelles noies es van convertir en unes heroïnes i, malgrat el pas dels anys, tots els habitants d’aquella illa en conserven encara un agraït record. Per cert, i per si us interessa saber-ho, com que eren estudiants d’un grau superior d’electricitat, el codi de colors que van fer servir és el que s'utilitza per marcar les resistències elèctriques. Assegudes en aquell banc, cadascuna d’elles semblava una de les bandes de color que indica el valor de les resistències i, per això, se les va conèixer primer com «les noies de la resistència» i finalment només com «la resistència» que és el nom que després ha servit per designar qualsevol grup que lluita per recuperar la seva llibertat.

Ja ho heu vist, tot prové d’una simple casualitat. Si en comptes de ser estudiants d’electricitat haguessin cursat un batxillerat artístic, per exemple, aleshores segur que el codi que haurien fet servir és el de la paleta de colors i als grups que resisteixen contra un enemic invasor no els anomenaríem «la Resistència» sinó «els Pantone».


12 comentaris:

artur ha dit...

Una història ben interessant ! :)
Salut !.

McAbeu ha dit...

ARTUR: Gràcies!!

Carme Rosanas ha dit...

He, he, he... m'has fet riure. No m'imagino gens que aquests grups de gent valenta que miren de boicotejar i vèncer els invasors es diquessin els Pantone.

Una bona història que demostra que sempre hi ha gent molt intel·ligent capaç d'inventar i de desxifrr aquests codis tan difícils.

Un aplaudiment, Mc! 👏👏👏👏👏

McAbeu ha dit...

CARME: És veritat que si es diguessin "els Pantone" no ens els prendríem gaire seriosament... però això és només perquè ens hem acostumat a dir-los "la resistència" que fa més patxoca. :-DD

Sempre hi ha gent que, malgrat les circumstàncies adverses, sap com sortir-se'n. Aquestes noies del meu relat en són un bon exemple.

Moltes gràcies!!

Pons ha dit...

Si cada dia es canviava el codi vol dir que s'havien de canviar de roba després de posar-se a treballar, no? No era sospitós això?

McAbeu ha dit...

PONS: No, home. Elles ja entraven a treballar cadascuna d'un color diferent i el que canviaven cada dia és l'ordre en què seien al banc del pati. Ho tenien tot pensat aquestes heroïnes. ;-D

Pons ha dit...

Mmmmm no m'acaba de convèncer i si el codi era algun com ara 333333?

sa lluna ha dit...

Molt bona historia!.
No hi ha res més interessant que fer servir la intel·ligència.

Aferradetes, Mac.

McAbeu ha dit...

PONS: Fàcil! En cas de xifres repetides, aquestes noies utilitzen les típiques barretines illenques (que són com les catalanes, però amb colors variats). Així en l'exemple que comentes (333333), al banc hi seuria només una noia que portaria un vestit taronja (núm. 3) i una barretina blava (núm. 6), indicant que el codi numèric és un 3 repetit 6 vegades. 

Ja et vaig dir que aquestes noies ho tenien tot pensat. I si no, per això estic jo que com que m'he inventat tota la història en soc l'autor omniscient, omnipotent, omnipresent i, fins i tot, omnívor.  ;-)

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Gràcies!!

Sortir-se'n dels atzucacs fent servir l'enginy té molt més valor. Sovint (potser, sempre?) els que aposten només per la força bruta, l'únic que fan és fer palesa la seva ignorància. 

Abraçades!! 

xavier pujol ha dit...

Ara veig que les resistents catalanes encara som a les beceroles. Les CDR no anaven gaire més enllà del color groc.
La propera vegada ho farem millor!

McAbeu ha dit...

XAVIER: És ben cert que tot es pot millorar i sempre és necessari aprendre dels errors comesos. Però també estic segur que si tu i jo ens poséssim ara a fer una llista d'aquests 'errors' que van provocar que les coses no anessin tal com desitjàvem, el tema dels colors triats no encapçalaria (ni de lluny) el rànquing de coses a millorar.

Publica un comentari a l'entrada