GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 29 de maig del 2023

Jocs de sobretaula - 012




TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Pons "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

28 comentaris:

sa lluna ha dit...

Si dius treure a que desapareguin, jo trauria les set del núm.1 i les setze del núm.2 i quedaria 4 = 4. Tot i que trobo que són massa... ja em diràs!

Aferradetes, Mac.

Anònim ha dit...

7 monedes de l'u. 16 monedes del dos. Total 16 + 7 = 23 monedes.
Així tens un bonic 4 = 4. Segurament hi ha una solució que funciona traient menys monedes, però com a primera aproximació per tal que la gent perdi la vergonya i comenci a pensar crec que serveix.

Pons ha dit...

Mentre em barallava per tal que em deixés comentar amb el meu nom veig que la Lluna ha dit el mateix que jo

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Sí, aquesta vegada no es tracta de moure les monedes que necessitem i canviar-les de lloc sinó que s'han de treure, fer-les desaparèixer com bé apuntes.

La teva solució és una de les possibles, però com tu mateixa sospites, no és la resposta bona perquè ho podem aconseguir amb menys monedes. :-)

McAbeu ha dit...

PONS: Efectivament, la teva solució que també és la de Sa Lluna no és la que busquem perquè 23 monedes són massa monedes per a un joc així, però ens serveix perfectament per començar a pensar... i per perdre la vergonya. ;-D

PS: Això de l'anonimat imposat per Mr. Blogger ja comença a cansar. A mi em passa quan intento comentar des d'una pàgina d'incògnit del navegador, però (de moment) no tinc el mateix problema si entro als blogs des de la pàgina normal... i així vaig tirant.

xavier pujol ha dit...

Creu-me que ho he estat rumiant. Gairebé m'adormo a la pantalla... però em dono!

Carme Rosanas ha dit...

Jo com en Xavier, hi he rumiatuna estona, però de moment no ho veig...

McAbeu ha dit...

XAVIER i CARME: Gràcies per provar-ho. No vull donar cap pista encara perquè estic segur que acabarà sortint. Només és qüestió de matemàtiques... ;-)

Pons ha dit...

Entenc que exclusivament val treure, res de moure o posar monedes.
Entenc que totes les xifres han de tenir la mateixa alçada, és a dir 7 monedes.
Entenc que si es tracta d'una igualtat, ha de continuar apareixent el signe d'igual. Entenem el signe d'igual com el signe més gran/petit o igual?

McAbeu ha dit...

PONS: M'encanta el teu comentari. No vull donar massa pistes, però no em fa res encarar aquest enigma matemàtic com si fos lateral i contestar preguntes amb els típics: Sí, No o No és rellevant.
Som-hi amb les teves:
- Podem moure les monedes de lloc o afegir-ne de noves? NO
- Per tant, exclusivament s'han de treure monedes? SÍ
- Podem fer una igualtat amb xifres de diferent alçada? No és rellevant i, per tant, SÍ que es podria fer... però la solució del LLIBRE no va per aquí.
- Amb el signe "més gran que" o "més petit que" també ho podríem considerar una igualtat? NO
- Per tant, ha de continuar apareixent el signe d'igual? SÍ


Pons ha dit...

Resumint les teves respostes, cap de les trampes que volia fer valen o val la pena fer.

Tinc una solució que és traient 17 monedes. 13 de l'esquerra (les que formen el 4) i 4 a la dreta. Quedant 1 = 2 - 1

McAbeu ha dit...

PONS: Un resum completament correcte. :-D

També està molt bé la teva nova proposta que compleix tots els requisits i rebaixa de 23 a 17 les monedes a eliminar, però al LLIBRE encara les considera excessives. Es pot fer amb menys monedes...

Pons ha dit...

Si se sobreentén que 1 1 és 1 * 1 ho puc fer amb menys monedes 1 1 = 2 - 1, però ara em diràs que no val.

McAbeu ha dit...

PONS: Tens raó, anava a contestar-te ràpidament dient que no val. Però després he vist que la teva proposta pot donar per allargar-me una mica més.

Entenc que la teva idea és treure 6 monedes de l'esquerra (convertint el 4 en un 1) i 4 de la dreta (deixant 2-1). Amb aquestes 10 monedes menys, la igualtat quedaria "1 1 = 2 - 1", però sobreentendre que "1 1" equival a "1 x 1" és molt sobreentendre sense, almenys, un punt al mig dels dos 1 que els multipliqui. Un punt que es podria fer amb una sola moneda, però que en aquest cas no sabríem d'on treure. Així que la igualtat "1 1 = 2 - 1" l'hem de llegir com "11 = 2 - 1" que és incorrecta i, per tant, no val.

Ara bé, com que no dius exactament quantes monedes vols treure també puc sobreentendre (tot va de sobreentesos, avui :-D) que potser no vols eliminar 6 sinó 10 monedes de l'esquerra convertint el segon 1 en un exponent. Aleshores la igualtat "1¹ = 2 - 1" sí que fora correcta i, per tant, tindríem una solució ben vàlida...

... Si no fos que al LLIBRE aquestes 14 monedes, tot i millorar les teves 17 anteriors, li continuen semblant massa monedes.

Pons ha dit...

La solució del LLIBRE passa per jugar amb exponents? Llavors valdria "1¹ = 2¹ - 1"?

McAbeu ha dit...

PONS: Jo no he dit que la solució del LLIBRE fa servir exponents, això ho has sobreentès tu. :-D

Només he constatat que es poden utilitzar de la mateixa manera que podem fer servir qualsevol altra expressió matemàtica a condició que el resultat sigui una igualtat correcta que és el que ens demana el LLIBRE per resoldre l'enigma.

En aquest sentit, la teva nova proposta és una solució vàlida i, a més, aconsegueixes guanyar un parell de monedes més (les que formen el nou exponent que afegeixes). Però, encara no n'hi ha prou...

sa lluna ha dit...

L'única solució que veig és treure totes les monedes que formen el 4 , totes les del 2 i totes les del segon quatre menys la fila que faria l'1, quedant 1 = 1. però això són més monedes que la resposta anterior, per tant queda descartada i a l'espera de la solució.

Aferradetes, Mac.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Aquesta és una altra de les respostes possibles, però tu mateixa admets que encara necessita treure més monedes que les anteriors i, per tant, no pot ser la bona. La solució òptima surt eliminant el mínim de monedes i per trobar-la caldrà rumiar una mica més... i, si cal, també repassar els nostres coneixements matemàtics. ;-)

Abraçades!!

artur ha dit...

Complicat !. :) Si NO es poden moure de lloc i només es poden treure monedes, només veig las solucions ja aportades per salluna i el Pons.... no sé !

McAbeu ha dit...

ARTUR: No és massa fàcil, certament. Aquest és un d'aquells enigmes que costa de desllorigar, fins que t'adones del detall que permet treure'n l'entrellat i aleshores surt sol. Està clar que per ara aquest detall (que és purament matemàtic, com he anat repetint a gairebé totes les meves respostes als vostres comentaris), no l'heu trobat... però estic segur que el trobareu. :-)

Pons ha dit...

"Estic segur que el trobareu" és la típica frase que apareix en les endevinalles que es queden sense resposta. Què passa? Ningú dona més respostes? És que sempre haig de resoldre jo les difícils? Soc un home molt ocupat, sabeu? Tinc un blog d'èxit per a mantenir...

McAbeu ha dit...

PONS: Aquest últim comentari teu em fa sospitar que potser ja és hora de començar a donar pistes. ^_^

Però de veritat que no sé que dir més enllà de repetir que busquem una igualtat que sigui correcta matemàticament o que sigui matemàticament correcta, per allò que l'ordre dels factors no altera el producte.

Pot ser sí que aquest serà un dels enigmes que queda sense resposta, però malgrat tot jo continuo pensant que en traureu l'entrellat... un dia o altre. ;-)

artur ha dit...

Se m'ha ocorregut una idea una mica "daliniana" , per lo de surrealista :) , a veure que us sembla !.
Si treiem sis monedes del numero 1 i deixem només la del centre del mateix número, aquest es converteix en un punt (en queda només un de 7 monedes) i que es converteix en signe de multiplicar, fet això ens queda la imatge (surrealista) següent : 4 · (x) 6 (sis monedes del "igual" 24 (resultat final)
o sigui que ens queda 6 x 4 = 24, però en idioma surrealista ! hehehe.
Que en pensa el jurat ?.

artur ha dit...

...perdoneu l'error del final, el correcte é : 4 x 6 = 24.

McAbeu ha dit...

ARTUR: M'agrada el surrealisme, però millor deixar-lo per a la pintura. :-))
La solució que busquem no té res de "daliniana", és matemàtica i prou. Per tant, per trobar-la no cal sobreentendre res, ni cal transformar el signe d'igual en el número 6, ni res de similar. A la fórmula final els signes són signes i els nombres són nombres.

Així i tot, gràcies per provar-ho. M'agrada que li doneu voltes i que proposeu qualsevol idea que us passi pel cap... per molt surrealista que sigui. :-)

Pons ha dit...

Jo encara diria més, l'ordre del factor(ial) no afecta el producte! Només cal treure una moneda "4! = 24".

PS: M'agradaria felicitar l'Artur per la seva imaginació

McAbeu ha dit...

PONS: Ara sí, molt bé. Has "pillat" perfectament la meva pista (per fi! :-DD) i encertes la solució que buscàvem. Efectivament, només cal treure una moneda per convertir l'1 en un signe d'exclamació (que representa la funció factorial) i així transformar la igualtat incorrecta (41 = 24) en una de correcta (4! = 24). Felicitats, t'emportes el rètol vermell. :-)

artur ha dit...

Gràcies, Pons !!
McAbeu, l'art està molt mal pagat , si no ets famós com Dalí ! :))

Publica un comentari a l'entrada