GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 7 de març del 2022

Els misteris d'en Mac – Cas 001 (i POST 3000)


Aquest és el 3000è Post de XAREL-10. Tota una efemèride que cal destacar com es mereix i, fins i tot, que caldria celebrar com cal.

Ara bé, a diferència de l’any 2011 quan vaig publicar el Post 1000 o del 2015 quan va sortir el Post 2000, aquesta vegada no organitzaré cap Concurs Blogaire perquè trobo que les circumstàncies actuals no conviden a repetir una moguda com aquelles. Ja veurem com està l’ambient quan li arribi el torn al Post 4000 (a començaments del 2041, al ritme de publicació actual), però aquest 2022 prefereixo fer alguna cosa més tranquil·la per a, malgrat tot, convertir aquest Post 3000 en un post especial.

En conseqüència, he decidit que aquesta podria ser una immillorable ocasió per fer tornar el LLIBRE (i els seus Rètols Vermells) recuperant d’aquesta manera la publicació periòdica d’enigmes al XAREL-10. Quan, l’any 2018 en ocasió del 10è Aniversari, vaig canviar el format del blog i vaig deixar de publicar enigmes diaris, us vaig explicar que una de les idees que tenia per continuar fent bullir l’olla, era aprofitar una sèrie d’històries curtes amb enigma inclòs que havia recopilat. Doncs les he repassat i n’he adaptat algunes en forma d’enigma de detectius que us aniré plantejant a partir d’avui amb periodicitat (més o menys) mensual, esperant que us agradi la idea i us engresqueu a jugar-hi.

I després d’aquest llarg preàmbul (tant que fins i tot he pogut encabir-hi un ou de pasqua), el que toca és desempolsegar el meu carnet d’investigador privat i proposar-vos el primer MISTERI D’EN MAC perquè proveu de treure’n l’entrellat. Aquí el teniu...


001 - EL CAS DEL DOCUMENT AMAGAT


Per resoldre el primer misteri que us presento no em caldrà sortir de casa perquè me l'ha plantejat un oncle meu. Em refereixo al tiet Pere Llada que, després d’uns mesos vivint amb nosaltres, ens va deixar per passar a millor vida. Efectivament, no hi ha dubte que l'home viu molt millor al nou xalet de luxe que s’ha fet construir al Priorat que no al nostre pis. Tot això us ho explico perquè ahir em va enviar el següent correu: «Hola, Mac. Necessito un document que vaig amagar (molt ben amagat) a casa teva. Com que una imatge val més que mil paraules, en comptes d’explicar-te on és t’adjunto un petit esbós. És urgent. Salut».

El meu tiet és molt detallista, per això no em va estranyar que el seu «petit esbós» fos un meticulós dibuix al carbonet que gairebé sembla una fotografia del moble-llibreria del meu menjador. I també és un amant dels enigmes, per aquest motiu tampoc se’m va fer rar que l’única pista fos una simple creu vermella sense cap més aclariment.

Com es veu a la imatge, la meva llibreria ocupa tot un pany de paret i consta de cinc mòduls independents. Un de gros al centre on tinc algunes fotografies i trofeus, dos petits amb llibres a cada costat del central i dos més als extrems, de mida mitjana i amb portes de vidre, també plens de llibres. La marca vermella assenyala un d’aquests últims, el de més a la dreta, i està situada justament sobre la meva col·lecció de novel·les de Manuel de Pedrolo.

El primer que vaig pensar és que l’oncle havia amagat el document dins d’un d’aquests llibres, però en cap d’ells hi havia res. A continuació els vaig treure tots per mirar si el document estava amagat al prestatge, però tampoc. Aleshores se’m va ocórrer que si el dibuix era tan minuciós, és perquè la pista es referia a un llibre en concret que em donaria les dades que em faltaven per treure’n l’entrellat, però quan vaig buidar la llibreria ho vaig fer desordenadament i ara no recordo exactament quin exemplar estava situat just on marca la creu vermella. Dubto entre uns quants i vaig ben perdut. Alguns títols semblen indicar que he de buscar al jardí (NOU PAMS DE TERRA [1955] / SI SÓN ROSES, FLORIRAN [1961] / VIURE A LA INTEMPÈRIE [1962]), uns altres em dirigeixen al soterrani de casa (S'ALCEN VEUS DEL SOTERRANI [1967] / M'ENTERRO EN ELS FONAMENTS [1962]), n’hi ha que assenyalen la façana de l’edifici (L'ORDENACIÓ DELS MAONS [1966] / S'HAN DEIXAT LES CLAUS SOTA L'ESTORA [1977]), els següents em fan pensar en l’interior del pis (DOMICILI PROVISIONAL [1953] / L'INTERIOR ÉS AL FINAL [1953] / A CASA AMB PAPERS FALSOS [1976/78]) o potser he de revisar la totalitat de la llibreria (LECTURA A BANDA I BANDA DE PARET [1975] / D'ESQUERRA A DRETA, RESPECTIVAMENT [1976]) Com us he dit, vaig ben perdut. No sé si buscar en algun d’aquests llocs que he citat o en qualsevol altre més enllà perquè el llibre assenyalat era VIOLACIÓ DE LÍMITS [1955]. L’encàrrec és urgent, no tinc temps de mirar a tot arreu i no vull que el meu tiet es pensi que no me’n surto demanant-li cap pista addicional, per això recorro a vosaltres. Teniu alguna idea de per on he de començar a buscar?


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Sa Lluna "

24 comentaris:

sa lluna ha dit...

De moment estic més perduda que tu.🤔
Aniré pensant, tot i que sense pistes, no sé jo.

Enhorabona per aquests 3000 posts!!
Aferradetes, Mac.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Les pistes només ens les pot donar el tiet Pere Llada i em fa cosa demanar-les-hi tan aviat. A veure si pensant-hi, surt alguna cosa. ;-)

Moltes gràcies. No hauria arribat a fer-ne 3000 si vosaltres no fóssiu a l'altre costat.

artur ha dit...

Primer de tot, FELICITATS !! no és cosa fàcil arribar fins aquí, 3000 !! però t'animo a seguir endavant i fer-nos trencar la closca amb els teus enigmes i que vist la teva història, sembla que us ve de família, això dels enigmes, eh! hehehe
He anat provant de lligar títols i anys, per si sortia alguna relació o frase aclaridora...però de moment, res !. Amb el títol del llibre assenyalat "presumptament" VIOLACIÓ DE LÍMITS [1955], podria ser que busqui la pòlissa d'assegurança!per si li han entrat al nou pis... hehehe però crec que no serà tant fàcil !. Hi pensaré una mica més...
Salut ;)

Carme Rosanas ha dit...

Moltes felicitats pels 3000!!!
Espero que encara ens anirem veient als 4000... a començament de l'any 41, just quan jo en faris 91... he, he, he... ja m'agafa una mica just, perquè no tinc previst viure tants anys clar que les previsions a vegades fallen, qui sap?

A veure, no ho tinc gens clar, jo tot això. Està ben embolicat. Jo crec que els primers que parlen de jardins, de roses d'intempèrie, de soterranis i coses d'aquestes ja els pots eliminar, perquè si vius en un pis tot això ja no compta. T'has de centrar en els altres títols els que has escrit després de S'HAN DEIXAT LES CLAUS SOTA L'ESTORA. Tot i així encara en queden molts i no sé treure més suc de tot plegat de moment.

Em quedo pensant en aquest últim que cites "Violació dels límits". Això podria ser una bona pista. Però no sé on ens porta.

A veure si entre tots...

McAbeu ha dit...

ARTUR: Motes gràcies. Més que fàcil o difícil, el que ha estat és llarg (més de tretze anys m'ha costat arribar al post 3000) però el que compta és que no se m'ha fet gens llarg i que encara continua agradant-me 'fer-vos trencar la closca'. Així que gràcies pels ànims per a seguir endavant perquè sí, tinc ganes de fer-ho algun temps més. Per això, tot i que sembla que el que ara toca és passar-se a Instagram o a Twitter, jo continuo apostant pel blog i, tot i com estan les coses per aquí, encara tinc la gosadia de fer tornar el LLIBRE i els seus enigmes. Perquè serem pocs... però encara hi som. :-)  

Pel que fa a l'enigma, he trobat genial aquesta relació que fas entre el títol VIOLACIÓ DE LÍMITS i una pòlissa d'assegurances. Molt ben trobat :-D
De totes maneres, pensa que no busquem quin document és sinó on està amagat. No sé tampoc si la solució és tan difícil com et penses. En aquesta classe d'enigmes, està clar que la dificultat depèn de saber descobrir la pista que ens marca el camí correcte i aleshores tot va rodat. És una bona idea això de pensar-hi una mica més...

McAbeu ha dit...

CARME: Moltes gràcies. No ho sap ningú, és cert. De fet, tot i la broma del post, no crec que el XAREL-10 arribi al 2041 (vols dir que tenen tant de futur els blogs?), però millor que quedem per parlar-ne aleshores perquè això voldrà dir que continuarem en contacte i que ens hem equivocat en les nostres previsions, cosa que en aquest cas seria una bona notícia. 

Anem per l'enigma. Cal fer notar que el pis en qüestió, forma part d'un bloc que disposa de jardí comunitari i també té un traster assignat al soterrani. Així que no sé si podem descartar tan fàcilment aquestes possibilitats. De fet, ara que m'hi has fet pensar, recordo que el tiet Pere Llada s'hi passava força hores dibuixant al jardí. Però si el document fos allí, m'hauria enviat un d'aquests dibuixos en comptes de l'esbós del menjador. Així que potser tens raó i cal que em centri en els altres títols... o no. Ja ho has dit tu, que és un bon embolic tot això. :-))

A veure, doncs, si entre tots trobem la pista correcta que de moment no hem vist... ni de lluny. ;-)

Salvador Macip ha dit...

Una xifra espectacular. Felicitats!

McAbeu ha dit...

SALVADOR: Motes gràcies. Ja ho diuen que "els cansats fan la feina" i la nostra 'feina' és mantenir els blogs amb vida... zombis, però vius. :-))

sa lluna ha dit...

Pensant en "Violació de límits", podria ser que el document estigués darrera la llibreria?.

Segueixo pensant-hi!...🤔

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Doncs no cal que hi pensis més perquè, efectivament, el document estava amagat darrere de la llibreria. Felicitats, t'emportes el primer rètol vermell dels "Misteris d'en Mac". :-))

Això sí, malgrat que està molt bé la deducció que has fet a partir del títol d'aquesta novel·la, he de dir que la pista que amagava l'enigma no anava gens per aquí perquè els llibres d'en Pedrolo només surten a l'enunciat per despistar. 
Els detalls que ens havien de portar a la solució són dos. El primer és que la llibreria està formada per cinc mòduls independents entre ells (per tant, més fàcils de moure que si hagués estat un moble únic) i el segon és l'afirmació que l'oncle és detallista i meticulós (si ho és tant com ens expliquen, també ho serà per assenyalar amb total exactitud el lloc on hem de buscar). Sabent això, després de la recerca infructuosa dins dels llibres i als prestatges, només ens queda mirar darrere el moble movent el mòdul concret que assenyala la creu per descobrir el document amagat entre ell i la paret. 
Però bé, sigui amb una deducció o sigui amb una altra, la qüestió era trobar el document i això ho fas perfectament. Enhorabona!!

artur ha dit...

Felicitats Salluna !!, què ràpida has estat !! ;)
Jo havia elaborat una altre teoria però al dir-me que es buscava el lloc i no el document també es va desmuntar ! heheh Te la diré per riure una mica... pensava que el document seria la llibreta d'estalvis ja que el títol que marcava la x era "Violació de límits" o sigui que entrem en números vermells ! i com aquesta obra és un "conte" , potser li havia passat com a "la princesa despistada" de relats conjunts i havia confós "conte" amb , aquesta cas , "compte" ! hehhee Bé, ja tens una teoria per un altre enigma !. Salut ;D

McAbeu ha dit...

ARTUR: Molt bona!! :-DD
Bé, com a teoria potser és una mica enrevessada. Però el LLIBRE és capaç d'embolicar les coses fins aquest punt i més enllà i tot, així que bé per la idea i per explicar-la. No se sap mai, potser sí que em serveix d'inspiració un dia o altre. ;-)

Pons ha dit...

En el post 3000 fas el cas 001? Veig que també t'apuntes a fer casos, però els teus no són típics com els meus, sigui com sigui, ho estic celebrant, però no sé si com cal.

Quin dia del 2041 caurà el post 4000? És per anar buidant l'agenda, i no em passi com el 3000 que l'he vist dos dies tard, o sigui que ja em trobo l'enigma solucionat. El que no entenc és que si tenia tanta pressa per què perd el temps fent un croquis detallat? Per què no et diu directament on està el document? Tanta pressa no tindria. I què hi ha en el document? Serà el cas 002?

PS: Esperava un enllaç en l'any 2022 que portés al post actual, igual que els altres anys en vermell et porten a algun lloc.

McAbeu ha dit...

PONS: La qüestió és celebrar-ho, tampoc demano que ho feu d'una manera predeterminada. Així que gràcies per fer-ho. :-)

El càlcul és fàcil. A ritme d'un post setmanal més un de suplementari la setmana de Nadal, surten uns 53 posts a l'any que també poden ser 52 o 54 segons el dia de publicació que, com saps (o no), va variant cada any en funció d'una funció variable. Sabent això no em costa res contestar exactament la teva pregunta i afirmar sense por a equivocar-me que el dia on caurà el post 4000 de l'any 2041 serà un dimecres... si hi arribo, espero que aquell cop t'hi presentis a l'hora. :-D

Molt bona la teva pregunta. Que per què el tiet Pere Llada no va per feina i, en canvi, perd el temps fent croquis tan detallats? Doncs perquè el croquis detallat és una pista que ens destaca com és de meticulós aquest home i que ens havia de fer pensar, per tant, que la creu vermella havia d'assenyalar el lloc exacte on s'amagava el document. 

No et puc dir què diu el document perquè són coses privades de l'oncle i no estaria bé que t'expliqués que té negocis amb la màfia russa (i menys tal com estan les coses ara).

Però, pel que fa al cas 002 no has de patir. Et puc avançar que el LLIBRE ja té enllestits els deu primers i això ens garanteix els "Misteris d'en Mac" per a tot aquest any. I segurament també més enllà, però ja es veurà.

PS: T'ho creguis o no, la meva primera intenció era fer just això que dius i enllaçar el 2022 a aquest post, tanmateix, després vaig escriure "rètols vermells" en vermell i em va semblar que també podia deixar així el "2022" per no ser tan redundant. Una opció com una altra.

PS2: I parlant d'enllaços, no em dius res de l'ou de Pasqua amagat? ;-)

Carme Rosanas ha dit...

Molt bé per sa lluna!!! un aplaudiment!

Que consti que vaig buscar en els enllaços l'ou de Pasqua amagat i no el vaig saber veure...

Pons ha dit...

Ahà... un dimecres... com si el 2041 no tingués més de 50 dimecres, vols que et visiti cada dimecres d'aquell any?

Espero que el Pere Llada no sigui protagonista del proper cas perquè m'ha caigut una mica malament amb la seva manera de perdre el temps pels documents importants.

Jo tinc programats posts per una setmana o dues, però això de tenir-los per tot l'any és ser una mica massa previsor, a veure si tindràs alguna patologia.

PS: La primera intenció és la que compta, els enllaços recursius són els meus preferits.

PS2: L'excusa de parlar-te dels enllaços era justament per fer-te notar que havia vist l'ou de pasqua, no sé que més vols, un aplaudiment?

McAbeu ha dit...

CARME: L'ou de pasqua del post és un viatge al futur. ;-)

McAbeu ha dit...

PONS: Jo espero la teva visita cada dia que publico post. No sé encara si això inclourà tots els dimecres de 2041, de moment centra't en tots els dilluns de 2022.

El tiet Pere Llada no torna a aparèixer en cap altre "Misteri d'en Mac" d'aquest any, estigues tranquil.

Des que vaig canviar el format del blog, m'he habituat a una programació mensual de posts. Quan el dia 15 surt la proposta de Relats Conjunts escric el meu relat i quan el programo per publicar aprofito per programar també la resta de posts que aniran fins al 15 del mes següent. Amb això vull dir que no tinc els posts dels "Misteris d'en Mac" preparats fins a final d'any, només tinc fets els enigmes que hi aniran... que ve a ser una mica el mateix, potser sí que no estic bé del tot. ;-D

PS: Desconeixia aquesta preferència teva pels enllaços recursius. Ho tindré en compte.

PS2: Un aplaudiment hauria estat bé, sí. El GIF prou que me'l vaig currar...

sa lluna ha dit...

Doncs mira, vaig pensar amb el resultat partint de la base del títol del llibre, Violava el límits i estava en el punt marcat, oi?.😉

És tot un honor rebre el primer rètol vermell dels teus misteris.
Moltes gràcies!.

Més aferradetes.

artur ha dit...

sa lluna !...has fet el "ple" i has posat llum a la foscor ! Felicitats ;)

Carme Rosanas ha dit...

Amb tants recomptes, m'heu fet venir ganes de comptar quan podré celebrar els 4004 Moments col·leccionats. I veig molt possible arribar-hi perquè serà cap al setembre 2023. Podria ser que ho hagués de celebrar sola, però potser encara quedarà algú per aquests barris.

I sí que havia vist el viatge al futur de la peli Retorn al futur. Està clar que no he sabut entendre-ho. 🙄

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Tens tota la raó, per trobar el document havíem de 'forçar' els límits de la llibreria. :-D
L'honor i l'agraïment és meu als que continueu passant per aquí per jugar a tot el que us proposo. Gràcies per fer-ho!


ARTUR: És així mateix.


CARME: Hauria de passar-me'n una de molt grossa perquè jo no continués per aquí el setembre de l'any que ve. T'asseguro que, per poc que pugui, no deixaré que celebris sola el teu Post 4004. Només faltaria!! ;-)

Sergi ha dit...

Passo a misses dites, Mac, i em sap greu. Vaig veure el post fa uns dies, ja amb molt de retard, i el vaig deixar pendent per passar quan pogués, però vaig de cul. Però no vull perdre l'oportunitat de donar-te l'enhorabona pel post 3000, és una passada! Quina constància. Me n'alegro que hi siguis. A veure si hi ha més casos i puc participar en una altra ocasió...

McAbeu ha dit...

SERGI: No pateixis, el "quan" no és gens important perquè el que compta és el "què" i per això t'agraeixo igual que passis per aquí per celebrar aquest post 3000 amb mi. Gràcies per ser-hi!

Ja ho veus, tot ser conscient que vaig a contracorrent, no només m'entesto a mantenir el blog en funcionament sinó que fins i tot m'empesco reptes nous pel XAREL-10 i el LLIBRE. D'aquí a finals d'any hi ha assegurat un nou "Misteri d'en Mac" cada mes i no dubtis que estaré molt content si tens l'oportunitat de dir-hi la teva en algun d'ells.

Publica un comentari a l'entrada