GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 9 d’octubre del 2020

SCRABBLE



¿SABIES QUE...

Scrabble, el joc del qual es va vendre un milió d'unitats l'any que va irrompre al mercat, era jugat amb assiduïtat pel seu inventor i els seus amics durant els vint-i-un anys anteriors?

L'any 1931, en el període més profund de la Gran Depressió, Alfred Butts, un arquitecte en atur, va dissenyar un joc basat únicament en la construcció de paraules, combinant l'habilitat i la sort a parts iguals?

No fou fins a l'any 1948, que el seu amic Jammes Brunnot va començar a fabricar-ne artesanalment a la seva casa rural de Newton, a Connecticut, i... va començar a perdre-hi diners durant els quatre anys posteriors?

A partir d'aquell moment, de cop, les vendes van començar a pujar de manera vertiginosa i no s'han aturat mai més?

Scrabble, definitivament, s'havia consolidat. Des d'aleshores, i a tot el món, se'l considera: EL LÍDER MUNDIAL DELS JOCS DE PARAULES.


Aquest breu apunt històric és el que consta a la capsa de les primeres edicions en català d'aquest joc de tauler lingüístic. Per ser exactes, l'he copiat de l'edició de 1992 que fou fabricada a Anglaterra per "Spear's Games" [actualment una filial de "Mattel"] i distribuïda a Catalunya per "Juegos Borrás" de Matarò (Maresme) [actualment l'empresa s'anomena "Educa-Borràs" i té la seu a Sant Quirze del Vallès]. Al llibre d'instruccions inclòs, també hi trobem la següent descripció del joc:

SCRABBLE és un joc de paraules encreuades per a 2, 3 o 4 jugadors.
El joc consisteix en formar paraules sobre el tauler, com als mots encreuats, utilitzant fitxes marcades amb lletres i punts.
Cada jugador intenta fer el nombre més gran de punts possible col·locant les lletres en les combinacions i posicions que li facin obtenir el profit més gran dels valors de les lletres i dels punts de les caselles amb premi del tauler.
El total de puntuació pot ser de 400 a 800 punts, o més, segons la destresa dels jugadors.


La gènesi de la versió catalana del joc ens l'explica Màrius Serra al seu MANUAL D'ENIGMÍSTICA (Columna – 1991):

L'any 1990, l'editora mataronina "Borràs Plana S.A." (que té en el seu catàleg el clàssic joc del Monopoly) va treure la versió catalana de l'Scrabble amb el tauler original que "J. W. Spear & Sons" dissenyaren l'any 1948. L'adaptació catalana del joc la signen Lluís de Yzaguirre, Rosa M. Chico i Oriol Comas i Coma.
No es tractava només de traduir. Les especials característiques del joc exigien un estudi estadístic profund de la freqüència de l'aparició de les lletres en llengua catalana. El doctor Yzaguirre, a partir d'una base de dades de més de 800.000 mots, va establir els valors específics de les lletres de la versió catalana.
El resultat, un alfabet català d'Scrabble on les fitxes de més valor (10 punts) són les quatre que representen els dígrafs [L·L]-[NY] i les lletres [Ç]-[X], seguides per quatre fitxes de 8 punts, corresponent a les lletres [H]-[J]-[Q]-[Z]. L'alfabet es completa amb les fitxes següents:
De 4 punts: 1 [F] i 1 [V]
De 3 punts: 2 [B], 2 [G] i 2 [P]
De 2 punts: 3 [C], 3 [D] i 3 [M]
D'1 punt: 13 [E], 12 [A], 8 [I], 8 [R], 8 [S], 6 [N], 5 [T], 5 [O], 4 [L] i 4 [U].
També hi ha dues fitxes en blanc, anomenades escarràs que es poden fer servir per qualsevol lletra però no atorguen cap puntuació.

Cal destacar que la proposta d'utilitzar el mot ESCARRÀS per designar les fitxes comodí del joc va sorgir de l'escriptor i enigmista Avel·lí Artís-Gener. En Tísner fou un pioner en jugar a l'Scrabble en el nostre idioma perquè ja a principis dels anys 70 organitzava a casa seva partides, amb un joc que havia creat adaptant manualment un tauler de la versió original anglesa, on hi convidava altres escriptors de l'època com Jaume Fuster o Montserrat Roig.

L'any 2000 es va publicar el "Diccionari Oficial de l'Scrabble en Català (DOSC)" que és el diccionari arbitral que fan servir els jugadors de Scrabble en el nostre idioma, tant en els tornejos oficials com en les partides dels clubs. En aquest sentit, l'any 2009 es va fundar la "Federació Internacional de Scrabble en Català (FISC)", una entitat sense ànim de lucre que facilita la creació de nous clubs de Scrabble als diversos pobles i ciutats d'arreu dels Països Catalans, incloent-hi Andorra i l'Alguer.

Aquest joc de taula també ha passat al món dels passatemps quan en aquesta secció d'alguns diaris i revistes especialitzades s'han publicat "Problemes d'Scrabble" que mostren una partida a mig fer on el jugador ha de continuar el joc inserint al tauler (una graella de 15x15 caselles) la paraula amb la puntuació més alta possible que es pot aconseguir amb les lletres que té al seu hipotètic faristol. Com s'ha dit, per calcular aquesta puntuació es té en compte el valor de les lletres utilitzades i els bonificadors que hi pot haver a les caselles del tauler que ocupem amb cadascuna de les fitxes de la nostra jugada. A més, si podem col·locar en una sola tirada les set fitxes del faristol, haurem aconseguit un "scrabble" (o "escrable", en la versió catalanitzada) i la nostra jugada rebrà 50 punts addicionals.
Com a exemple i per acabar aquest post, us deixo a continuació un d'aquests problemes que va ser publicat a la pàgina 51 del primer número de la revista PASSATEMPS d'Enigma Card. Espero les vostres millors solucions als comentaris...

(Cliqueu AQUÍ per veure la imatge més gran)







29 comentaris:

Assumpta ha dit...

Ostres!! No hi ha encara cap comentari!!
He d'encertar ALGUNA COSA!!!!

Em poso a pensar!!

Assumpta ha dit...

Amb la T que hi ha a M-4 poso TORO :-P

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: S'agraeix l'intent de participar però hauràs de refer la teva tirada. Quan afegeixes "ORO" darrere aquesta "T" de la casella M-4 del tauler s'ajunta a la paraula "ESCUT" i, per tant, formes el mot "ESCUTORO" que, per dir-ho d'alguna manera, no és del tot normatiu. :-)

Carme Rosanas ha dit...

De moment en poso una... ja miraré si me'n surt una altra de millor.

Amb la B que hi ha al 14 C, posó OBRIR

Carme Rosanas ha dit...

Amb la N que hi ha a J 15: HONOR

Assumpta ha dit...

Mai he sabut jugar a l'Scrabble i ara s'ha notat.
Jo era més de Monopoly i Trivial...

Tant que m'ha costat el meu TORO!!

Assumpta ha dit...

Però és que dues R i dues O... quines lletres, MAC!! Ho podies haver posat una mica més fàcil, eh?
Quina vergonya!!

Assumpta ha dit...

Nooooooo, no!!
Res de vergonya!! En tinc una!!

HEROI amb la E 15-C hehehehe

Assumpta ha dit...

LIRÓ

Amb la L de C-5

Oeeeeeeeeeee oeeeeeeeee

Assumpta ha dit...

Espera, espera, que encara n'aprendré...
Veig que al les meves fitxes hi ha un espai en blanc... Representa una fitxa blanca? Un escarràs? Puc posar qualsevol lletra però sense puntuació?

Assumpta ha dit...

ARMARI... i triple valor de la paraula hehehe (sí, oi?)

Aprofitant ARMAR, vertical, a sota a la dreta... hi afegeixo la "i" a 15-P

Assumpta ha dit...

BOIRA...

Suposant que tinc un fitxa blanca, la converteixo en una "B" i a la línia 11 columna G poso la B i aprofitant el què hi ha i les meves altres lletres, poso BOIRA

McAbeu ha dit...

CARME:
- OBRIR [B14-horitzontal] = (1+3+1+1+(1x3))x2 = 18 punts

- HONOR [H15-horitzontal] = (8+1+1+1+(1x2))x3 = 39 punts

Amb la segona dupliques (de llarg) la puntuació de la primera, a veure què passa amb la tercera... ;-)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Mai és tard per aprendre (ni que siguin les regles d'un joc de taula :-D). En aquest segon intent ja te'n surts prou bé i, efectivament, la fitxa blanca del faristol és un escarràs que pot substituir qualsevol lletra que ens falti. Repassem les teves propostes:

- HEROI [B15-horitzontal] = (8+1+(1x2)+1+1) = 13 punts

- LIRÓ [C05-vertical] = (1+(1x2)+1+1) = 5 punts

- ARMARI [P10-vertical] = (1+1+2+1+1+1)x3 = 21 punts

- BOIRA [G11-horitzontal] = (0+1+1+1+1) = 4 punts

De moment, la teva millor puntuació és de 21 punts però això no ha fet més que començar... :-)

xavier pujol ha dit...

Tenim l'Scrabble en català però reconec que fa molts anys que no hi juguem.
Paraules, Scrabble, lletres, Màrius Serra, Tísner... Tot plegat és enriquidor.

McAbeu ha dit...

XAVIER: M'agrada fer aquests posts de GLOSSARI perquè sempre aprenc coses que desconeixia del tema que tracto en cadascun d'ells. Per a mi ho són força d'enriquidors i m'alegro que tu també els hi consideris. Gràcies per dir-ho.

Assumpta ha dit...

Vaig segona... Em guanya la CARME (cosa que no m'hauria d'estranyar... mmmm)

Assumpta ha dit...

ORINA, Posant la O a 2-I i aprofitant la N

Assumpta ha dit...

OREIG Començant la O a 15-A... i aquí també multiplico coses hehehe

Assumpta ha dit...

HONORIS!! Aquesta és bona, eh?
Ostres, ja tenia ganes de col·locar la H en alguna paraula hehehe

La H va a 15-H

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA:
- ORINA [I02 - horitzontal] = (1+(1x3)+1+1+0) = 6 punts

- OREIG [A15 - horitzontal] = (1+1+1+(1x2)+0)x3 = 15 punts

- HONORIS [H15 - horitzontal] = (8+1+1+1+(1x2)+1+0)x3 = 42 punts

Amb la teva millor puntuació d'aquesta tongada multipliques per dos els punts de la teva millor proposta anterior. Com dirien ara: "progresses adequadament", molt adequadament afegiria jo. Continua així. :-D

Nota:
No vull donar cap pista perquè la solució que tinc d'aquest passatemps no va sortir publicada a la revista sinó que és la que jo vaig trobar en el seu moment i vaig enviar com a resposta del concurs per guanyar el joc de Scrabble que sortejaven per això vull veure si us en surt una altra de millor sense "influenciar-vos".
Per tant, només diré una obvietat. Per aconseguir una bona puntuació heu de saber aprofitar el màxim de lletres del faristol i el màxim de bonificadors del tauler. Per exemple, la teva proposta ORINA val 6 punts però si haguessis posat ORINAR, aprofitant la teva segona R, aquesta lletra hauria ocupat una casella que dobla la puntuació de la paraula i hauries sumat 14 punts en comptes de 6.

Sergi ha dit...

Arribo tard i ja heu fet molta feina. Aquest joc sí que m'agrada, tots els jocs de fer paraules que hi ha, o pràcticament tots, no són altra cosa que versions d'aquest. A casa en tenim un que deu ser d'una altra marca que es diu 'Intelect'. Encara fem alguna partida de tant en tant, és molt distret.

McAbeu ha dit...

XEXU: Em sona l'INTELECT, és una de les moltes versions (per no dir-ne còpies) que s'han fet del joc. No sé si hi ha alguna mínima variació en les regles o en les puntuacions concretes però, en general, són ben bé el mateix. No és l'únic cas, de la mateixa marca que l'INTELECT hi ha a la venda el SUPERPOLY que es juga igual, igual que el MONOPOLY. :-))

Per cert, és veritat que hi ha feina feta però encara en falta per fer. A veure si t'animes a donar una ullada a la partida del passatemps i fer-hi alguna proposta que demostri que coneixes bé el joc.

artur ha dit...

Dic la meva !. Començant a 15 H ... R I N X O , aprofitant l'escarràs com a X.

McAbeu ha dit...

ARTUR:
- RINXO [H15 - horitzontal] = (1+1+1+0+(1x2))x3 = 15 punts.

Malgrat que aquesta paraula no surt al DIEC (que només accepta RÍNXOL) sí que apareix al DCVB i per això la dono per bona. És una bona jugada, tot i que hauria estat molt millor si haguéssim tingut la fitxa de la X (que val 10 punts i en total te n'hauries emportat 45) en comptes d'haver d'utilitzar l'escarràs que no puntua. Està bé per començar però això s'ha de millorar, eh! ;-))

artur ha dit...

Hehehe !! Tens raó ! quina bírria de puntuació :D
Provo un altre ! : Partint de 15 H en sentit horitzontal , HONORARI i les col·loco totes i faig doble paraula en vertical ARMARI !!... aquesta està millor jugada ;))

Pons ha dit...

Fa uns anys es va posar de moda la app del Apalabrados, però no em va cridar l’atenció, creus que un post del Xarel·10 em farà canviar d’opinió? Doncs... No.

McAbeu ha dit...

ARTUR:
- HONORARI [H15-horitzontal] = (8+1+1+1+(1x2)+0+1+1)x3x3 = 135 punts

+ ARMARI [P10-vertical] = (1+1+2+1+1+1)x3 = 21 punts

+ Scrabble = 50 punts

La teva tirada val un total de 206 punts i no només és millor jugada que la del teu comentari anterior sinó que és la millor jugada possible. Almenys és la mateixa amb la qual jo vaig guanyar el concurs de la revista i em vaig emportar el joc de Scrabble en català. En el teu cas, t'hauràs de conformar només amb la meva felicitació més efusiva. Enhorabona!! :-))



PONS: Déu me'n guard d'intentar fer-te canviar d'opinió. T'asseguro que aquesta no ha sigut mai la meva intenció. :-DD

artur ha dit...

Renoi !! :D Amb la teva felicitació ja em dono per satisfet , ben segur !! Gràcies !

Publica un comentari a l'entrada