GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 2 d’octubre del 2020

12è aniversari

Avui XAREL-10 fa dotze anys!!



Dia 2 del mes 10, 12 anys. Capicua


Dotze unitats fan una dotzena i dotze dotzenes fan una grossa. Fem, doncs, una grossa:


Això últim sí que és gros i tocaria fer-la grossa però, tal com està l'ambient blogaire, en tindrem prou celebrant que hi he arribat i que encara em queden ganes de seguir endavant amb el blog. Als que continueu a l'altre costat de la pantalla acompanyant-me... MOLTES GRÀCIES!!

El que si faré és, com ara fa un any, fer tornar al LLIBRE de la seva merescuda jubilació perquè us proposi un Enigma Especial d'Aniversari. Al d'enguany li correspondrien les etiquetes: [difícil], [lògica] i, com als vells temps, el primer que l'encerti s'emportarà un rètol vermell de felicitació. Aquí el teniu:

L’ORGANIGRAMA DELS DOTZE CÀRRECS EXECUTIUS

L’Abel és una de les dotze persones que constitueixen l’equip directiu de l’empresa «ENIGMES S.L.», una multinacional amb seu a l’Illa de l’Escaquer i sucursals als cinc continents amb una jerarquia oficial molt ben definida encapçalada pel Director General que està per sobre del President que, al seu torn, supera en rang al Tresorer. Per sota d’aquests tres càrrecs principals, tenim els tres Vicepresidents (tots ells amb el mateix rang) i completen l’equip de direcció els sis Secretaris assignats a cadascun dels directius citats. Tots els secretaris ostenten un rang inferior a qualsevol dels executius principals però entre ells tenen una jerarquia pròpia basada en el rang dels seus caps respectius. Per tant, el secretari del director general se situa per sota dels vicepresidents però té un rang superior al del secretari del president i els secretaris dels vicepresidents tenen un rang més baix que aquest últim però el mateix entre ells.

Coneixent aquestes dades de l’organització i amb les pistes que a continuació trobareu, relatives als sis executius i als seus secretaris (o secretàries), hauríeu de descobrir la posició exacta en l'organigrama de l’empresa de cadascuna de les dotze persones amb el seu nom i cognom (tots els cognoms corresponen a poblacions de les comarques tarragonines, com per exemple Ulldemolins).

PISTES:
1. Glòria té un rang inferior a Torroja, el mateix que Móra i més alt que el de Pilar o el de Jan. Aquest últim només sobrepassa en rang a altres tres dels dotze, és a dir, a Vicenç i dos més.
2. Tant Xerta com Vilaplana superen Jan.
3. Lluís, que no és el director general, supera en rang a Rosalia i a Hèctor que no es diu Móra de cognom.
4. Querol, secretari de l'executiu en cap, no es diu ni Cinta ni Carla.
5. Dos dels vicepresidents són homes. Cap d'ells té secretari, sinó secretària.
6. Salou, que no és el director general, supera en rang a Pradell, que al seu torn supera David, el qual no és un dels vicepresidents.
7. Margalef, que és secretari i home, supera en rang almenys a un altre. No obstant això, no és el secretari del tresorer.
8. Horta, que no es diu Vicenç, està per sota de Nulles.
9. Móra i Roquetes no treballen junts. Roquetes és una dona i el seu nom de pila no és Carla.
10. Xerta, que també és dona, se situa per sota de Pradell.
11. Ester, que supera en rang a David, no és la secretària del director general.
12. Almenys tres dels secretaris són dones. Rosalia no s'inclou entre elles.




TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Artur "


19 comentaris:

xavier pujol ha dit...

No em podré endur el rètol vermell de felicitació.
No tinc prou neurones per descobrir aquest enigma.
El que sí que puc fer és felicitar-te pels 12.
A més dels 12 apòstols, els 12 déus, les 12 notes etc. hi ha un dels pocs articles que comptem per dotzenes: els ous.
A quan valen els ous?

McAbeu ha dit...

XAVIER: El rètol vermell potser no te l'enduràs però el meu agraïment per la teva felicitació i pels teus comentaris els tens segur.
És cert això que dius dels ous. És uns dels pocs casos on comptem de dotze en dotze en comptes de deu en deu com correspondria al nostre sistema decimal. La raó, com segur que ja saps, és matemàtica. El 12 té més divisors naturals que el 10 i això el fa més pràctic a l'hora de vendre els ous.
Pel que fa al que valen... doncs això depèn, entre altres coses, de l'animal d'on provenen. ;-)

Pons ha dit...

Primer de tot moltes felicitats per l’aniversari!

Veig que algú li ha agradat la idea de buscar elements famosos que facin una xifra en concret.

Jo hauria comentat que 12 es pràcticament el únic nombre sublim conegut

Diria que aquest any no penso participar en el joc perquè ja vaig guanyar l’any passat, però la realitat es que aquest tipus de jocs d’endevinar qui viu a cada caseta se’m fan molt pesats de resoldre.

McAbeu ha dit...

PONS: Moltes gràcies.
Més que fer una llista determinada d'elements famosos (que també), enguany m'ha agafat per jugar amb el doble (o triple) sentit del mot grossa. Així he fet una grossa (la llista de dotze dotzenes de coses), l'he fet grossa (per la celebració d'aniversari) i, fins i tot, he apostat a un número de la Grossa (que, per si ho vols saber, ja et dic que no va resultar premiat ni amb el reintegrament).
Molt interessant això del nombre sublim, cada dia s'aprenen coses noves.
Cap problema, no et retiraré el rètol vermell de l'any passat per no participar en l'enigma aniversari d'enguany... malgrat que el LLIBRE opina que t'ho mereixeries. ;-)

Carme Rosanas ha dit...

Per molts anys Mc! I per molts anys Xarel-10!

M'encanta que ens hagis posat un enigma per a resoldre, i m'hi he posat de seguida que he pogut, però em sembla que sobrepassa la meva capacitat de relacionar dades i la meva paciència. M'hi he entretingut una estona, però crec que no me'n sortiré pas.

Sergi ha dit...

Llevar-se un dissabte molt d'hora, que ja fa una estona que corro, sense voler-ho ni desitjar-ho, i trobar-se aquest enigma... massa d'hora. Però bé, no deixa de ser una excusa, no crec que el tragués ni en el meu millor moment de concentració, que no sé quan és. M'he perdut amb tants rangs superiors i inferiors que...

Però no puc passar per aquí, que a sobre ho faig tard, sense alegrar-me molt perquè segueixis al peu del canó i felicitar-te per la celebració dels 12 anys. Aquí continuem, a mig gas, o quedant-nos sense gas ja, però el Xarel-10 segueix sent punt de trobada obligatòria. Més enllà de la feina que hi ha rere els posts i el compromís blogaire, ho és per la persona que el manté. Que per molts anys ens puguem seguir trobant aquí!

McAbeu ha dit...

CARME: Moltes gràcies.
És un enigma complicat perquè hi ha moltes dades per relacionar i, efectivament, cal posar-s'hi amb temps i paciència per sortir-se'n. Si ara no és el moment, doncs tampoc passa res que els meus enigmes no caduquen i al LLIBRE no li fa res esperar el que calgui.

McAbeu ha dit...

XEXU: Certament, aquest és un enigma que necessita (com a mínim) una bona dosi de concentració. El ball de rangs, noms i cognoms d'aquest organigrama executiu fa ballar (valgui la redundància) el cap a qualsevol.

Sí, continuem a mig gas però continuem i això ja és molt tal com estan les coses. Moltes gràcies per considerar el XAREL·10 com un punt de trobada obligatòria i jo també espero que seguim coincidint en el món blogaire molts anys més.

artur ha dit...

Moltes felicitats pel vostre aniversari bloger !!. Els que seguim per aquí, ho celebrem amb força i bon ànim !! Enhorabona i a seguir complint-ne molts més !!.
Pel joc trenca-closques (mai millor dit ! ) després de treure fum per les orelles, a mi em dóna el resultat següent, a veure si aprovo o me'n duc una bona carabassa ! ;)
1. ESTER TORROJA
2. LLUÍS SALOU
3. ROSALIA PRADELL
4A. HECTOR NULLES
4B. ABEL VILAPLANA
4C. GLORIA XERTA
5. PILAR QUEROL
6. DAVID MARGALEF
7. JAN MORA
8A. CARLA HORTA
8B. CINTA ROQUETES
8C. VICENÇ ULLDEMOLINS

Salut !!

McAbeu ha dit...

ARTUR: Moltes gràcies! Seguim endavant i això és el que compta. Està bé anar celebrant aniversaris en aquest món blogaire i jo també m'apunto al teu desig de poder fer-ho molts (o almenys uns quants) anys més. :-)

Pel que fa al problema de lògica, has fet una magnífica feina. Col·loques al lloc correcte tots els noms (12 de 12) i gairebé tots els cognoms (9 de 12). Aquests tres cognoms que se't despisten són, en ordre alfabètic, "Móra", "Nulles" i "Vilaplana".

Una ajuda. Segons la Pista 1, Glòria i Móra tenen el mateix càrrec i superen en categoria almenys a altres cinc. Això implica que Móra no pot ser un secretari de nivell 7 com indiques. Crec que només amb això en tindràs prou per recol·locar aquests tres cognoms i enllestir correctament l'enigma, si no ja m'ho diràs.

artur ha dit...

Llavors serà :
4A. HECTOR VILAPLANA
4B. ABEL MORA
7. JAN NULLES

Aprovo en l'examen de recuperació ? ; )
Salut !

McAbeu ha dit...

ARTUR: L'aproves i amb nota. :-))
Només una cosa. La pista 9 ens diu que "Móra i Roquetes no treballen junts" per tant l'ordre correcte seria 4a = Abel Móra i 4b = Hèctor Vilaplana però aquest petit detall no treu cap mèrit a la teva feina i t'emportes amb tot mereixement el rètol vermell de felicitació. Enhorabona!!

artur ha dit...

Exacte, McAbeu !! Aquí tenia el dubte !...nomes era qüestió de canviar l'ordre ;)
Gràcies per la "pista extra"! Salut !!

McAbeu ha dit...

ARTUR: No era un enigma gens fàcil i te n'has sortit molt bé. Per donar la "pista extra" només em vaig limitar a resumir el que ja deia la Pista 1 de l'enunciat, així que el mèrit és tot teu. Felicitats altra vegada!

artur ha dit...

Gràcies !! Jo mateix m'he sorprès de l'èxit ! :D

Alfonso Robles Motos ha dit...

McAbeu saps que de vegades dic alguna cosa i moltes altres no dic res, però sempre et segueixo amb interès, per això dues coses: primer donar-te la enhorabona i felicitar-te per aquest dotzè aniversari i segona donar-te les gràcies per les estones tan agradables que ens proporciones. Una abraçada McAbeu

McAbeu ha dit...

ARTUR: :-D


ALFONSO: Tots sabem com està aquest món dels blogs i cadascú de nosaltres ho va trampejant tal com pot. Per això no cal donar massa importància a si comentem o publiquem més o menys. Per a mi, l'important és que encara hi som i que continuem tenint ganes de ser-hi. Així que moltes gràcies pel teu amable comentari i una abraçada també per a tu.

sa lluna ha dit...

Felicitacions per aquesta dotzena, que ho puguis celebrar molts anys, sobretot amb molta salut.
Una aferradeta, Mac!!

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Moltes gràcies. Jo també espero que ens seguim veient per aquesta finestra virtual durant força temps més i et desitjo molta salut per a tu i els teus. Una forta abraçada!!

Publica un comentari a l'entrada