GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 5 de juny del 2020

JEROGLÍFICS

Al Diccionari català-valencià-balear (DCVB), la primera definició del mot JEROGLÍFIC ens remet a "l'escriptura dels antics egipcis en què s'empraven caràcters ideogràfics combinats amb caràcters fonètics representadors de sons o de síl·labes" però l'accepció que ara ens interessa és la tercera:

Escrit en què les lletres són totalment o parcialment reemplaçades per signes ideogràfics; especialment, els que s'usen com a endevinalles.

En l'àmbit de l'enigmística, per tant, ens referim a JEROGLÍFIC quan parlem d'una endevinalla lògica que consisteix a desxifrar una paraula o una frase incògnita que trobem representada mitjançant una sèrie d'imatges o signes gràfics. Aquests símbols poden ser, entre d'altres, dibuixos al·legòrics, notes musicals i també lletres i números que hem d'interpretar per poder trobar la solució que ens demanen, generalment responent un enunciat donat. Per arribar a descobrir aquesta resposta, hem de tenir en compte tant el significat d'aquests signes gràfics com la posició relativa entre ells dins la vinyeta on se'ns presenta el joc.

Aquest passatemps és conegut també com a REBUS, un terme d'etimologia incerta però que sol associar-se a l'ablatiu del mot llatí "res" que significa "cosa", suggerint que es tracta d'una "frase expressada amb coses" (en aquest cas els dibuixos o signes gràfics corresponents). Màrius Serra al seu MANUAL D'ENIGMÍSTICA (Columna - 1991) apunta que aquest terme llatí és una expressió el·líptica de la frase definitòria "Sententia rebus, non verbis, expressa". En alguns idiomes, la paraula "rebus" també és una metàfora d'una situació complicada i difícil d'interpretar.

En la presentació habitual d'aquest joc, els signes gràfics que el formen poden tenir una doble funció. Per una banda, indiquen conceptes rellevants per a la solució i en altres casos, es limiten a expressar alguns fragments de la frase o paraula que busquem. En conseqüència, la nostra feina és interpretar les imatges fins a trobar l'alternança de lletres i paraules que ens donarà la solució correcta. Evidentment, aquesta interpretació és subjectiva perquè depèn de la manera com cadascú de nosaltres entenguem les imatges que l'autor del passatemps ens presenta. D'aquesta subjectivitat que en aquest joc provoca el contacte incert entre el món de la imatge i la paraula, ens en parla Màrius Serra també al seu MANUAL D'ENIGMÍSTICA i ho il·lustra amb un exemple:

... Tot i que el jeroglífic entès com a enigma de consum és titllat sovint de joc subjectiu i poc rigorós, la seva presència a les seccions de passatemps és gairebé inqüestionable [...] Potser el recurs més contestat és el de les pressuposicions preposicionals. Per exemple, si a la vinyeta hi ha un Crist a la creu amb l'acrònim "INRI" transformat en "ATS" i la pregunta és "què fas els diumenges?" algú es veurà temptat a respondre "vaig a missa" pressuposant que l'acrònim "ATS" es refereix als antics infermers practicants i que el Crist simbolitza la religió. En realitat, aquest jeroglífic publicat per Nèstor Macià a la revista "...Més" tenia com a resposta "Encreuats" (En creu ATS)...

En el camp dels jeroglífics en el nostre idioma, cal destacar a Jordi Esteban i Calm que va ser l'autor del llibre "600 JEROGLÍFICS, 600 RECURSOS PER APRENDRE CATALÀ", un recull d'aquests passatemps que fou molt apreciat entre els ensenyants de llengua catalana perquè en sistematitzava el seu ús didàctic.

Precisament d'aquesta obra estan extrets els jeroglífics que es van publicar a la pàgina 45 del primer número de la revista PASSATEMPS d'Enigma Card i que us presento en la imatge següent on també podreu llegir un text de l'autor que ens parla de l'ús pedagògic i com a recurs lingüístic dels seus jeroglífics:


Com sempre, els comentaris estan a la vostra disposició per si hi voleu deixar la solució d'aquests quatre jeroglífics i també dels altres vuit que us he preparat expressament per a aquest post. En aquest cas, no porten una pregunta que heu de contestar sinó que tots ells són plats culinaris d'un suposat restaurant que ens repta a desxifrar el seu "MENÚ JEROGLÍFIC". Aquí el teniu:









33 comentaris:

Pons ha dit...

Començo pels quatres primers, més tard ja tornaré pels altres, o no.
1) Res
2) ?
3) Encara bull (tot i que es estrany això de bullir l'esmorzar)
4) En els claustres.

McAbeu ha dit...

PONS: Encertes el primer (A = RES).
El tercer i el quart gairebé els tens però et falta incloure algun detall de cadascun dels dibuixos a les teves respostes per endevinar del tot la solució correcta.

Carme Rosanas ha dit...

Jo també començo pels primers. Després torno.

2.- Un abús, tia.
3.- La llet ja bull.
4.- Sota els claustres.

Carme Rosanas ha dit...

Entrants 1: cargols a la llauna

Carme Rosanas ha dit...

Segons 6: pollastre al forn

Assumpta ha dit...

M'has fet pensar en la clàusula "REBUS sic stantibus" que és un principi general del Dret que ve a dir que els contractes entre les parts són d'obligat compliment mentre les coses es mantinguin tal com estaven en el moment de contractar...

Un exemple clar el podríem tenir amb tot el que ha passat amb la pandèmia del coronavirus. Molts contractes han resultat impossibles de complir. Gent que, de cop, no ha pogut treballar, que s'han trobat amb EROS o ERTOS, autònoms que han hagut de tancar... i no poden pagar el lloguer de casa seva, la hipoteca, no poden fer front als terminis de crèdits que tenien sol·licitats, etc.

És evident que quan un demana un crèdit no pensa que al cap d'un parell de mesos un punyetero virus paralitzarà l'economia mundial. És per això que tanta gent s'ha avingut a permetre "incompliments" contractuals... esperar uns mesos sense cobrar tal o qual cosa... o cobrar-ne només la meitat...

Seria un tema molt llarg, però és que no ho he pogut evitar... llegeixo REBUS i el meu esperit de jurista es posa en mode "ON" :-DD

Segueixo llegint el post hehe

Assumpta ha dit...

Primers 3.- ARRÒS... a la marinera?

xavier pujol ha dit...

Els pocs que he encertat ja els han dit els i les anteriors comentaristes.

Carme Rosanas ha dit...

Primers 4: Ostres amb salsa?

Una mica estrany...

McAbeu ha dit...

CARME: Encertes els tres que quedaven de la revista "Passatemps d'Enigma Card".
B = UN ABÚS, TIA (Una Bústia)
C = LA LLET JA BULL (La Lletja B Ull)
D = SOTA ELS CLAUS TRES (Sota els claus, Tres)


I també endevines dos plats del "Menú Jeroglífic":
1 = CARAGOLS A LA LLAUNA
6 = POLLASTRE AL FORN (Llop al revés + Astre, al forn)


L'altre, el 4, el comences perfectament però cal filar una mica més prim i copsar tots els detalls per acabar de treure'n l'entrellat. ;-)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: I n'hi ha que diuen que el llatí és una llegua morta. :-))

Pel que fa al jeroglífic número 3. Encertes la primera part del plat però no la segona, cal especificar una mica més. ;-)

McAbeu ha dit...

XAVIER: Ja hauràs vist que algunes de les solucions que s'han dit no eren ben bé les que buscàvem; així que no llencis la tovallola tan aviat, home. :-)

Carme Rosanas ha dit...

Primers 4: Ostres amb salsa francesa?

Carme Rosanas ha dit...

Segons 5: filet amb fruits vermells?

Sergi ha dit...

Sense mirar què diuen els companys me n'han sortit 6, els poso en la forma que es llegeixen, i després miraré si algú ha tret els altres dos.

1. Cargols a la llauna
2.
3. Arros amb galeres
4. Os Tres en sal sa holandesa
5. Filet amb fruits vermells
6. Poll Astre al forn
7. Cou l'Ant de xocolata
8.

McAbeu ha dit...

CARME: Un altre encert cap al teu compte personal. ;-)
5 = FILET AMB FRUITS VERMELLS

En el 4 anaves molt bé però no has acabat d'encertar el tret. Diuen que, per fer-les bé, les coses s'han de mirar del dret i del revés. Doncs, en el cas de la bandera, es veu que només te l'has mirat del revés i per això no trobes la salsa correcta. :-D

McAbeu ha dit...

XEXU: Molt bona feina. Encertes tots els que dius. :-)

Anoto a continuació els que encara no havien sortit:
3 = ARRÒS AMB GALERES (Sorra al revés, amb Galeres)
4 = OSTRES AMB SALSA HOLANDESA
7 = COULANT DE XOCOLATA (Cou l'Ant de xocolata)

McAbeu ha dit...

A TOTS: Només en queden un parell per sortir, el 2 i el 8. Espero que els trobeu i no deixeu l'àpat a mitges. Ànims!! :-))

Carme Rosanas ha dit...

El 2 és una bomba? No sé de què deu ser? No ho se interpretar.

I el 8 va de massapà?

Carme Rosanas ha dit...

Figures de massapà?

McAbeu ha dit...

CARME: Començo dient que els dos que falten són els més difícils (evidentment :-D) perquè, malgrat que tant l'un com l'altre tenen una formulació similar a la dels altres plats del menú (estan formats per una part principal [CARAGOLS] i una secundària [A LA LLAUNA]), aquests dos amaguen un joc de paraules que resol el jeroglífic i, per tant, això els fa doblement complicats.

Dit això, passo a comentar les teves propostes:

2.- No és una bomba, es podria interpretar així però aquest "fum" que es veu no representa cap explosió sinó una altra cosa. Et puc ajudar afegint que aquesta és la part secundària del plat, la part principal (la que també amaga un joc de paraules) és la imatge envoltada pel fum. Dius que no la saps interpretar en general, si em fas alguna pregunta concreta sobre el que veus i no entens miraré d'ajudar-te amb alguna pista.

8.- En aquest trobes perfectament aquesta part secundària que deia. Efectivament, aquest cistell que sobreïx de pa ens indica clarament el MASSAPÀ. Pel que fa a la part principal, el que es veu són evidentment figures però la solució no és tan directa. Aquestes figures s'han d'interpretar una respecte a l'altra i fixant-nos en la seva posició fins que surti el joc de paraules que ens donarà la solució.

Sergi ha dit...

Amb una mica d'ajuda del senyor Google, i recollint el guant de la Carmè, que no hi havia caigut, m'atreviria a dir que és Tort Ell de Massapà.

McAbeu ha dit...

XEXU: Correcte, ja en tenim un altre. :-)
8 = TORTELL AMB MASSAPÀ (Tort ell, amb massa pa)

Entenc, ja que aquests jeroglífics els he creat jo i per tant no es poden trobar fora del XAREL-10 (fins ara, almenys), que l'ajuda del senyor Google s'ha limitat a la recerca de possibles postres. És un bon mètode que també pot ajudar a trobar la solució del número 2. Un plat molt i molt conegut que segur que sortirà... si aconseguiu interpretar la imatge correctament. Sort!! ;-)

Sergi ha dit...

Segueixo pensant en el 2! Efectivament, a google només hi he buscat postres amb massapà, perquè no se me n'acudia cap. Quan l'he vist, de seguida he trobat el joc de paraules. Et demano si us plau que ens facis més jeroglífics d'aquests inventats per tu, quina traça!

McAbeu ha dit...

XEXU: No et dic que no. Em diverteix molt preparar aquesta classe d'enigmes, i no és d'ara que també m'ho vaig passar molt bé proposant-vos els més de cent que vaig publicar mentre va durar el REFRANYER JEROGLÍFIC del XAREL-10. Així que no descarto la teva proposta... per un dia o altre.

Pel que fa al que falta per descobrir, ja li he dit a la CARME que accepto preguntes per intentar ajudar-vos a treure l'entrellat de la imatge d'aquest entrant número 2.

Sergi ha dit...

Pensava en alguna cosa 'fumada', però no entenc el dibuix de dintre del núvol, ho he provat amb pati, tancat i amb alguna altra paraula, no sé dir què és, no ho veig. Segur que quan ho sàpiga em semblarà evident!

McAbeu ha dit...

XEXU: Pel que fa al plat; el fumatge és, efectivament, una tècnica culinària però no és així com es prepara aquesta recepta que busquem.

Pel que fa a la imatge; interpretes perfectament el tancat però és igual d'important descobrir que hi ha dins. Com que tant tu com la CARME, em dieu que no ho reconeixeu, ja us ho dic jo: Allò que es veu més blanc són naips i, per tant, el dibuix representa una partida de cartes. Per ara, ho deixo aquí. ;-)

Carme Rosanas ha dit...


Sí, sí, jo sí que havia vist que eren cartes i que sembla una partida d'algun joc de quatre jugadors en marxa, però com que no en sé gaire de jocs de cartes, no se m'ha acudit gens quin plat ensc pot suggerir.

Jo també havia pensat amb el concepte "fumat" i havia mirat de fer-ho a l'inrevés, buscar aliments fumats i veure si d'alguna manera lligaven amb el tancat de naips. Però ja veig que allò que hauria de buscar són jocs de cartes.

A veure....

Carme Rosanas ha dit...

Butifarra?

Carme Rosanas ha dit...

Butifarra esparracada?

McAbeu ha dit...

CARME: M'has tret un pes de sobre quan he llegit que ja havies vist que era un joc de cartes abans que jo ho digués al meu últim comentari perquè això és únicament el que s'ha de veure per resoldre el jeroglífic. El plat amagat no és la "BOTIFARRA ESPARRACADA" perquè el joc de cartes no és la botifarra però aquest camí que comences ara (buscar jocs de cartes) és el que s'ha de seguir per trobar la resposta correcta. Us regalo una nova pista, aquesta solució surt llegint la imatge de dins a fora. És a dir, primer el joc de cartes, a continuació el tancat i per acabar el "fum". Sort!!

Assumpta ha dit...

Amb galeres!! clar!! arròs amb galeres!! :-D

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Això mateix, el 3 era "Arròs amb galeres". :-DD
I el 2, cap idea? ;-)

Publica un comentari a l'entrada