GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 7 de febrer del 2020

LABERINTS

Un LABERINT és, segons el Diccionari català-valencià-balear (DCVB): "Clos amb caminals intricats, dels quals és difícil trobar la sortida".

Aquest concepte s'ha adaptat al món de l'enigmística i els passatemps convertint-lo en un joc gràfic on hem de descobrir l'únic camí que ens permet arribar al final i, d'aquesta manera, trobar la solució al repte que se'ns proposa. Un repte que pot tenir diversos graus de dificultat, en funció de la mida del laberint i del disseny dels camins que el recorren.


A més d'aquest joc clàssic també podem trobar altres modalitats que van més enllà del dibuix del típic laberint i ens repten a solucionar l'enigma trobant el camí correcte a través d'un tauler ple de números que hem de relacionar mitjançant determinats càlculs o de lletres que amaguen un text incògnita. Pel que fa a aquesta darrera variant, en Màrius Serra al seu MANUAL D'ENIGMÍSTICA (Columna - 1991) ens explica que: "L'enigmògraf català Àngel Tortadès va inventar una nova modalitat de laberint per al suplement dominical de 'La Vanguardia' que permet extreure una sentència popular del camí que assenyala la sortida".

Com a exemple d'aquestes altres modalitats de laberint, us presento uns enigmes creats fa més d'un segle per Sam Loyd i recopilats l'any 1959 per Martin Gardner al llibre "LOS ACERTIJOS DE SAM LOYD" (RBA - 2007). Us els deixo a continuació, amb les solucions ocultes per si voleu intentar resoldre'ls pel vostre compte:

ELS CANALS DE MART
Visiteu totes les ciutats lletrejant una frase
Aquí teniu un mapa de les recentment descobertes ciutats i canals del nostre planeta veí més pròxim, Mart. Comenceu a la ciutat marcada amb una S, al pol sud, i intenteu lletrejar una frase completa recorrent totes les ciutats, visitant-les una sola vegada i tornat al punt de partida.
Quan aquest enigma va ser publicat per primera vegada a una revista, més de cinquanta mil lectors van respondre: "Sense solució possible". No obstant això, és un enigma molt simple.

(Cliqueu AQUÍ per veure la imatge més gran)

[SOLUCIÓ]


TORNANT DE KLONDIKE
Trobeu una ruta numerada des del centre fins a sortir del bosc
Euler, el gran matemàtic, trobà una regla per resoldre qualsevol mena d'enigma laberíntic que, com tots els bons afeccionats saben, consisteix a treballar al revés, és a dir, començant per la sortida. L'enigma que aquí presentem, en canvi, va ser expressament concebut per a desqualificar la regla d'Euler i, entre molts altres intents, potser és l'únic laberint que posa en dubte el seu mètode.
Comenceu des del centre. Avanceu tres passes en qualsevol de les vuit direccions, Nord, Sud, Est, Oest, o en diagonal, Nord-est, Nord-oest, Sud-est o Sud-oest. Després d'haver avançat les tres passes en línia recta arribareu a una casella numerada que assenyala el segon dia de viatge i que serà de tantes passes com indiqui el número corresponent. Des d'aquest nou punt, s'ha de tornar a avançar de la mateixa manera i s'ha de seguir igual fins a arribar a una casella amb un número que faci donar una passa, només una, més enllà del límit. Aleshores haureu sortit del bosc i podreu cridar ben fort: "He resolt l'enigma!!"

(Cliqueu AQUÍ per veure la imatge més gran)

[SOLUCIÓ]


I després d'aquests enigmes venerables, us en proposo un parell més que acaben de sortir del forn cuinats especialment per a aquest post. D'aquests no us dono les respostes, si voleu sortir de laberint, haureu de trobar el camí correcte vosaltres mateixos i ja sabeu que, com sempre, els comentaris del post estan a la vostra disposició per deixar-hi les solucions... si les trobeu. ;-)

(Cliqueu AQUÍ per veure la imatge més gran)


(Cliqueu AQUÍ per veure la imatge més gran)






13 comentaris:

xavier pujol ha dit...

El millor laberint: el del Resplandor.

McAbeu ha dit...

XAVIER: He hagut de buscar aquest laberint que cites perquè vaig veure la pel·lícula fa tant de temps que no el recordava gens. Potser això és la prova que va sent hora de tornar-la a mirar...

Pons ha dit...

Recordo que fa un temps no em feia tanta mandra ficar-me a resoldre un laberint d’aquests, potser la promesa d’un rètol vermell era suficient motivació. Ara sóc més mandrós, o potser es que he trobat passatemps millors

McAbeu ha dit...

PONS: La mandra té molt mala fama però s'ha de reconèixer que també és una manera de passar el temps quan no ve de gust fer un passatemps.

Carme Rosanas ha dit...

El de xifres m'ha semblat molt senzil, però amb el de lletres no m'hi aclareixo.

Com que comença amb un tres, seria:

3 a la dreta, 4 avall, 3 a la dreta, 3 avall, 1 a la dreta i 1 cap a la sortida

artur ha dit...

Per estar ben entretinguts !!
;)

McAbeu ha dit...

CARME: El laberint de xifres el soluciones a la perfecció. Tot i que es podria trobar algun altre camí que també ens porti a la meta, la teva solució coincideix amb la que jo tinc com a més curta: A1 (3) – D1 (4) – D5 (3) – G5 (3) – G8 (1) – H8. Felicitats!!

Pel que fa al laberint de lletres, suposo que el que et passa és que trobes diferents camins que semblen començar bé però que, en seguir-los, no acaben formant una frase amb sentit. Aquesta és la dificultat del joc i quan això passa cal recomençar des de l'inici fins a encertar l'única solució coherent (en aquest cas sí que només n'hi ha una) que ens portarà a la sortida. El mètode prova-error és essencial per sortir dels laberints. ;-)

McAbeu ha dit...

ARTUR: Els passatemps ja ho tenen això... van bé per passar el temps. :-D

Sergi ha dit...

Per laberint només em ve al cap el més clàssic, aquest que dius que s'ha de trobar la sortida, sense números o lletres. Serà que no trobo gens bé que ningú intenti desafiar Eulen! Però són ben curiosos aquests altres. I aquests dos darrers els has fet tu per l'ocasió? Caram, acabaràs fent la competència al Màrius Serra...

McAbeu ha dit...

XEXU: El de xifres és una adaptació d'un que ja vaig trobar fet. En canvi, el laberint de lletres sí que és original i, efectivament, el vaig elaborar jo mateix expressament per a aquest post. Però d'aquí a fer la competència a en Màrius Serra n'hi ha un bon tros. Espero que no s'ho prengui com un desafiament... ni ell ni tampoc l'Euler. :-D

Assumpta ha dit...

Has inventat laberints per fer el post??????
Jo al·lucino!!!
Crec que comença per PER...
Ostres, necessito temps.
A veure si el trobo!!

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Tu no saps allò que "si vols estar ben servit, fes-te tu mateix el llit". :-DD

Necessitava un laberint de lletres en català per al post i la millor opció era fer-lo jo mateix. I veig que no el vaig fer gaire malament perquè, de moment, us costa i això vol dir que és un bon laberint. ;-)

Et dic el mateix que a la CARME, prova si el camí que comença per aquest "PER" et porta a un destí coherent i si això no fos així, hauràs de recular i optar per un altre camí. Només n'hi ha un que us portarà fins a la sortida. Ànims!! :-))

ASSUMPTA ha dit...

😉👍👍👍👍👍

Publica un comentari a l'entrada