GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 27 de desembre del 2019

Lectures 2019 - Feliç 2020


Ha arribat l'últim post de l'any i, com ja va sent tradició des de fa algunes temporades, toca publicar la meva llista de llibres llegits els darrers dotze mesos. Aquest 2019, he llegit 68 llibres que sumen un total de 18.909 pàgines (una mitjana de 52 al dia). Un recompte molt similar al de l'any passat.

Enguany, he continuat el meu repàs personal a l'obra de Manuel de Pedrolo, he enllestit els contes de Pere Calders i he començat amb les novel·les d'Avel·lí Artís-Gener. A més d'aquests "meus clàssics catalans" també han caigut uns quants volums més de la sèrie Harry Hole de Jo Nesbo, del cànon holmesià d'Arthur Conan Doyle i de les novel·les de Haruki Murakami.

Tres dels llibres de la llista no només els he llegit sinó que també els he vist en les corresponents sèries de televisió: "EL CUENTO DE LA CRIADA" (el llibre està molt bé, la sèrie, que també em va agradar força, el segueix amb algunes diferències durant la primera temporada i, en la segona i la tercera, ja explica trames noves més enllà de la novel·la), "BUENOS PRESAGIOS" (una adaptació molt fidel del divertit llibre de Terry Pratchett) i "MINDHUNTER" (em va agradar més la sèrie però el llibre que explica els casos reals en els quals es basa és força interessant, tot i que a estones sembla un al·legat a favor de la pena de mort). També he vist la minisèrie que adapta una novel·la que vaig llegir l'any 2017, "LA VERITAT SOBRE EL CAS HARRY QUEBERT" (el llibre el recordava força entretingut, la sèrie no m'ho ha semblat tant).

Com en anys anteriors, també vull deixar constància dels llibres de la llista escrits per bloguers de "La meva blogosfera". Aquests "autors-amics" han estat, per ordre de lectura: Salvador Macip (2), Sergi G. Oset, Sílvia Tarragó, Jesús M. Tibau, Daniel Closa i Olga Xirinacs.

Entre la resta d'autors de la meva llista, destaco els llibres que més bons records em porten ara que n'he fet el repàs: "FOC I SANG" (una història de la Casa Targaryen que és força entretinguda... mentre seguim esperant el sisè volum de "Joc de Trons"), "ADREÇA DESCONEGUDA" (una novel·la molt curta però també molt interessant i amb un final que em va semblar genial), "TRILOGIA DE CLAUS I LUCAS" (un llibre colpidor, sobretot la primera part, que em va fer descobrir l'obra d'Agota Kristof. Em van quedar moltes ganes de repetir i vaig buscar altres textos de l'autora, d'aquests "L'ANALFABETA" em va agradar especialment), "FUNGUS" (la història que explica passa bé però el que més em va interessar és la reflexió sobre el poder que ens presenta a les seves pàgines), "QUIET" (un recull d'anècdotes del fill amb paràlisi cerebral de Màrius Serra escrit amb una mica d'humor i molt de sentiment, em va agradar molt), "LA VIGÍLIA" (un escriptor de contes es contractat per redactar la biografia d'una senyora gran; la suma de la història de la dona, la vida de l'escriptor i alguns dels seus contes fa que la lectura t'atrapi tot i que el final, en part, és força previsible). Acabo amb l'últim de la llista, "DISSET PIANOS", que encara no he acabat de llegir però pinta força bé.

Aquí teniu la llista completa:

LLIBRES LLEGITS 2019


Que l'any nou ens porti
molt bones lectures i
els millors desitjos...

FELIÇ 2020!!


19 comentaris:

xavier pujol ha dit...

Milers de pàgines Mc.

McAbeu ha dit...

XAVIER: Uns quants milers, efectivament. Llegir una mica cada dia és un costum que, per poc que pugui, procuro no deixar-me perdre i ja diuen que "de mica en mica, s'omple la pica"... la pica de pàgines llegides, en aquest cas. ;-))

Sergi ha dit...

Un any més, m'he de treure el barret davant teu i admirar la teva capacitat lectora, la teva varietat de lectures, i que segueixis compartint la teva llista a final d'any. Ets un lector excel·lent. Els propers dies penjaré la meva, no es pot faltar a les tradicions! No és, ni de bon tros, tan notable i extensa com la teva, però també em fa moltíssima il·lusió penjar-la, tot i que no puc dir que hagi estat un gran any de lectures, amb algunes afortunades excepcions.

Si parlem de coincidències, potser no té un mèrit especial perquè n'anem parlant al llarg de l'any, però de la teva llista n'he llegit la gens menyspreable (penso) quantitat de 19/68. No sé si m'equivocaré, però em sembla que és la màxima coincidència que he tingut mai amb una llista aliena de per aquí. A més, molts són d'aquest mateix any. Vull dir, que els he llegit aquest any també. Les coincidències més evidents són els Macips i els Murakamis, és clar, que com es pot comprovar a la meva barra lateral, són els dos autors dels quals he llegit més obres. També he llegit 'Claus i Lucas' i 'L'analfabeta' de la Kristof, dos dels millors autors catalans actuals: 'Exorcismes' i 'Fungus', clàssics com 'El gos de Baskerville' o 'La revolta dels animals', les dues epistolars '84, Charing Cross Road' i 'Adreça desconeguda', com no, la història imprescindible dels Targaryen i també 'Nèmesi' i 'Amb l'aigua al coll', el de l'Arbós, l'altre no! Els dos que queden són els contes d'en Junqueras i 'El conte de la serventa', un llibre que em va portar a llegir un altre llibre de l'autora, 'Àlies Grace', que em permeto recomanar-te, és un dels que se salven d'aquest any, està molt bé i penso que pot agradar-te.

I res, que espero que el 2020 et porti tantes o més lectures, i tan bones o més com aquest any. No cal dir que estic força d'acord amb les valoracions que fas dels llibres que destaques, encara que jo potser n'hauria destacat algun altre. Si jo coincideixo en tantes lectures amb tu, no vull ni saber els llibres que hauràs llegit tu de la meva llista, un fotimer segur!

Ens llegim l'any vinent, Mac!

McAbeu ha dit...

XEXU: Com li he dit al Xavier, la quantitat només és deguda a la constància de llegir (gairebé) cada dia de l'any. La varietat sí que és més marca de la casa, m'agrada "tastar" autors i estils diferents i m'apunto amb facilitat a seguir diverses recomanacions lectores. Cosa que ja saps perquè moltes d'aquestes recomanacions, són teves. Siguin fetes directament o perquè m'hi fas interessar amb les ressenyes del "Llibres i punt!".

Per tant, tot i que certament una coincidència de 19 llibres és molta coincidència, no em ve de nou perquè la gran majoria d'aquests d'enguany els he llegit gràcies a tu. En aquest sentit, una menció especial pels Murakamis. Un autor que, ho confesso, vaig agafar amb una certa prevenció però que ben aviat em va enganxar totalment. Tant que, si no passa res, aquest 2020 enllestiré tota la seva bibliografia (només me'n falten 4). M'apunto també, doncs, aquest títol de la Margaret Atwood que em dius i el poso a la llista de pendents. Tot i que, abans em sembla que cauran "Los testamentos" perquè tinc ganes de saber com continua "El conte de la serventa".

Tinc ganes de veure la teva llista i tinc ganes de comentar-la. És, com dius, una tradició blogaire que no ens podem deixar perdre. Ens llegim l'any que ve, i tant que sí!

Carme Rosanas ha dit...

Podria copiar el comentari d'en XeXu... efectivament ets un boníssim lector.
Però el que m'ha fet gràcia és que coincideixo amb en XeXu en la xifra 19/68. Evidentment no són els mateixos que ell i tampoc els he llegit tots aquest any.

Tampoc té nolt mèrit tanta coincidència perquè compartim uns quants autors de referència: només amb Murakami, Pedrolo i Calders ja en fem uns quants. A més a més Fungus, Quiet, Disset pianos, Digues un desig, Tot el bé i tot el mal... alguns clàsics i encara uns quants més...

És un plaer que comparteixis la teva llista, i així agafo idees per l'any 2020.

Sergi ha dit...

Resposta per tu, Mac, i per la Carme també.

Dir que ja m'he interessat per aquest que cites de la Margaret Atwood. Fa no gaire vaig preguntar a la llibreria i em van dir que encara no ha sortit en català, però que està previst. Com que tampoc tinc cap pressa, esperaré la traducció, i si no és que s'endarrereixen molt, ja pots comptar aquest llibre com a coincidència nostra del 2020. Pel que fa a 'Àlies Grace', efectivament, és una història completament diferent de la de la Serventa, així que fes com ho tens previst, però penso que també t'agradarà. No ets gens difícil de convèncer quan de llibres es tracta, hahaha.
Ah, ja pots comptar-hi que jo també llegeixo tots els dies de l'any, i si no és el cas, és en contra de la meva voluntat. Però sóc molt lent llegint, ves. La qüestió és no parar.

I Carme, m'ha encantat la coincidència en la coincidència! Ja si fossin els mateixos potser que ho anéssim a explicar a la tele, però jo que em pensava que 19 eren moltíssims, ja veig que tu vas a roda tranquil·lament. A mi també em fa gràcia saber que compartim xifra de coincidència amb en Mac. Ara aniré espiant tots els llibres que llegeix per coincidir amb ell més que tu, muahaha! És broma!!

McAbeu ha dit...

CARME: M'ha sorprès (i m'ha fet gràcia) que hagis empatat amb en Xexu. Tot i que, efectivament, el fet de compartir alguns autors favorits ja ens en garanteix unes quantes, segueixo pensant que 19 són força coincidències.

He anat a mirar la teva llista al teu blog i, en el meu cas, en compto una desena. Als llibres que també he llegit aquest mateix any i que ja cites tu, puc afegir d'anys anteriors els "Contes portàtils" de Calders (llegits en diferents edicions), "El noi del Maravillas" de Llach i la "Memòria de l'arbre" de Tina Vallès.

Em va costar posar-m'hi però estic content d'haver decidit publicar la meva llista de llibres llegits. M'agrada compartir-la amb vosaltres i m'agrada repassar també les vostres. Com dius, són una bona font de noves possibles lectures. :-)

McAbeu ha dit...

XEXU: Vaig assabentar-me d'aquest retard en la publicació de la versió catalana del nou llibre de Margaret Atwood respecte a la castellana i em va sorprendre (relativament) perquè em pensava que aquestes coses ja no passaven. Si, com en el teu cas, m'hagués de comprar el llibre esperaria, sens dubte, a tenir-lo en català però la meva intenció és treure'l de la biblioteca i allí t'has d'emportar el que hi ha. Per aquest motiu, "El cuento de la criada" l'he llegit en espanyol i, quan toqui, "Àlies Grace" el podré llegir en català.

T'imagines un "Rètol Vermell al major nombre de coincidències lectores de l'any"? És broma, també. :-D

Sergi ha dit...

Tu i jo som massa amants de les estadístiques com per descartar aquesta idea del rètol vermell tan ràpidament, hahaha.

Ja saps que no sóc massa amant de les biblioteques, només pel fet que no vull tornar els llibres! Si me'ls pogués quedar després... però llavors ja no seria una biblioteca. L'idioma de lectura no canviarà que el llibre sigui bo o no, i espero que aquesta continuació mantingui un bon nivell, però puc esperar. També l'hauré d'incloure en la planificació anual, ja que és llarg, i per començar aquest any en tinc uns quants que ronden les 300-400 pàgines, que per mi són 'llargs' ja que, com et deia, llegeixo a poc a poc, i no perquè no m'hi esforci! Lluny queden les èpoques que tenia tot el temps del món per llegir i em ventilava els volums de Gel i Foc sense despentinar-me, ains.

McAbeu ha dit...

XEXU: Jo, amb els anys, m'he convertit en un usuari habitual de les biblioteques. Les trobo un servei molt útil però, això sí, tenen la pega que has de tornar els llibres... si no ho fas, segur que les bibliotecàries et miren malament. :-DD

Tens raó que l'idioma de la lectura no fa canviar l'interès del llibre. Sempre comptant que les traduccions estan ben fetes, és clar.

No sé si existeix una classificació estandarditzada dels llibres segon el seu nombre de pàgines: Menys de 200 = Curt, Entre 200 i 400 = Normal, Entre 400 i 600 = Llarg, Més de 600 = Totxo. Suposo que no perquè això és molt subjectiu i, a més, sovint el que fa llarg un llibre més que el nombre de pàgines és la manera com està escrit. ;-)

Carme Rosanas ha dit...

M'encanta la teva classificació de la llargada dels llibres... més o menys també ho veig així.

Carme Rosanas ha dit...

XeXu, no et pensis que et deixaré guanyar tan fàcilment aquest nou rètol vermell d'en Mc!!!!
he, he, he...

McAbeu ha dit...

CARME: La vaig fer sense pensar-m'hi gaire però, mal m'està el dir-ho, jo també la trobo força apropiada. Per mi, pot quedar com classificació oficial estandarditzada (i, a partir del teu comentari, també avalada) de la llargada dels llibres. :-))

Els rètols vermells sempre han aixecat passions en aquest blog. :-DD

Sergi ha dit...

Mac, compta amb un aval més per la teva classificació. Només canviaria la notació 'normal', que no m'agrada mai massa, però tampoc no m'hi posaré massa de cul. Podria ser 'estàndard'. No sé si ho he verbalitzat o escrit mai, però interiorment sempre considerava que totxo era a partir de les 550 pàgines, que s'aproxima molt a les 600, així que t'ho compro. 'Classificació de McAbeu' de llargada dels llibres. Adjudicat. Tot i que és cert que un llibre serà llarg o curt, però no és el mateix que es faci llarg o curt. Però d'alguna manera ho hem de classificar. Ja ens veig l'any vinent explicant he llegit un 35% de llibres curts, un 40% de llibres normals/estàndard...

Carme, si no fos que no puc competir de cap manera ni amb tu ni amb en Mac, que sou lectors de la franja de 60 llibres, et diria 'que guanyi el millor', però més val que llegim el que ens vingui de gust, i no el que li vingui de gust a en Mac, hahaha. Però compartir lectures amb vosaltres sempre és un goig perquè s'agafen idees. De totes, maneres... que en Mac vagi preparant el rètol vermell...

McAbeu ha dit...

XEXU: Doncs amb dos avals, la classificació queda com definitiva. :-))
I t'accepto l'esmena sense problemes, jo també sóc dels que penso que això de "normal" és molt relatiu perquè cadascú de nosaltres tenim una idea pròpia de la normalitat i igual de "normals" són totes per diferents que siguin. Per tant, de la franja intermèdia en podem dir "estàndard", "regular" o "mitjà" que per això està al mig.

I parlant de mitjana, m'ha vingut de gust fer comptes i resulta que enguany el meu llibre mitjà ha estat de 278 pàgines... ben al mig dels mitjans.

D'això del rètol vermell, em quedo amb el que dius que hem de llegir allò que ens vingui de gust... i això també inclou quan ens ve de gust compartir lectures. ;-)

Roser Caño Valls ha dit...

Uau, MacAbeu, quants llibres llegits! Feliç 2020!

McAbeu ha dit...

ROSER: Uns quants, sí. :-))
Molt Bon Any també per a tu!!

Pons ha dit...

Coincidim amb LA REVOLTA DELS ANIMALS, ARMADA, BUENOS PRESAGIOS i EL GOS DELS BASKERVILLE. Em recomanes algun que em podria agradar a mi? Ja saps que si no m'agrada el deixaré a mitges, cap problema, o potser directament no li faig cas a la teva recomanació i sense cap remordiment.

McAbeu ha dit...

PONS: He repassat la meva llista d'enguany buscant quins llibres et podria recomanar i t'he de dir que el que he trobat és una bona colla que, segurament, NO t'agradarien. Però bé, entre els altres i sense cap compromís per part meva si els has de deixar a mitges, m'atreveixo a proposar-te'n un parell:
- AMB L'AIGUA AL COLL de Daniel Arbós. Una novel·la sobre les (mal) anomenades teràpies alternatives plena d'ironia que vaig trobar força entretinguda de llegir.
- ADREÇA DESCONEGUDA de K. Kressmann Taylor. Un intercanvi de cartes entre dos socis i amics amb el rerefons dels inicis del nazisme. És molt curt, 76 pàgines, així que abans que et comencis a plantejar deixar-lo hauràs arribat al final i valdrà la pena perquè és un final molt ben trobat.

Publica un comentari a l'entrada