GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 10 de desembre del 2018

Joc de Ment - 003

ELS TRES DAUS



- Tres daus de parxís
- Un gobelet



Aquest joc no requereix cap preparació prèvia.



Deixeu que el públic examini els tres daus i el gobelet per comprovar que no estan trucats i que són tres daus normals de jugar al parxís.
Una vegada examinats, quedeu-vos el gobelet i doneu els tres daus a un dels espectadors mentre li expliqueu que els haurà de barrejar i apilar un sobre l'altre en l'ordre que prefereixi sense que vosaltres ho vegeu. A continuació, doncs, us gireu d'esquena i deixeu que ho faci.
Quan hagi acabat, us torneu a girar i tapeu immediatament la pila dels tres daus amb el gobelet. Tot seguit, expliqueu que l'ordre dels daus l'ha triat l'espectador i que, per tant, només ell ha decidit quines han estat les cares que han quedat ocultes després de fer la pila. Aquestes cares que no estan a la vista són cinc: la de sota del dau de dalt, la superior i inferior del dau del mig i la superior i inferior del dau de baix de tot.
Com que, segurament, ni l'espectador les recorda, no seria agosarat afirmar que ningú pot saber quins són aquests cinc valors ocults si no aixequem el gobelet i desmuntem la pila de daus per comprovar-los. Ningú, menys vosaltres és clar. Perquè vosaltres sí que sou capaços d'endevinar-los i, per tant, no us costaria res calcular la suma d'aquestes cares que no estan a la vista.
I, efectivament, per sorpresa de tothom doneu un resultat que, quan es comprovin els daus, coincidirà exactament amb la suma de les cinc cares ocultes.





15 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Jo diria que va ser a rel d'un enigma del Xarel-10, que anava de daus i que no vaig saber resoldre, que a base d,anar-me mirant els daus de totes les maneres, em vaig adonar pre primer cop a la vida que totes les cares oposades dels daus sumen 7.

O sigui gràcies al que he après al Xarel-10, avui em sabia l'enigma del Xarel-10... he, he, he...

xavier pujol ha dit...

Si ho diu la Carme, ho deu encertar. Ho comprovaré, daus en mà.

McAbeu ha dit...

CARME: Tot el que s'aprèn pot servir per alguna cosa... un dia o altre. :-))

XAVIER: Comprova-ho, comprova-ho. I si les cares oposades dels teus daus no sumen 7... aleshores és que estan trucats. :-D

Sergi ha dit...

Abans de mirar les respostes la meva aposta és que el resultat de les cares ocultes serà 21-(el valor de la cara de dalt). Com diu la Carme, la suma de les cares oposades d'un dau és 7, per tant el total de tres daus apilats serà 21 i li haurem de restar el valor de la sisena cara, l'única que sí que està a la vista.

McAbeu ha dit...

XEXU: La teva aposta és ben correcta. Efectivament, el truc es basa en aquesta regla que indica que la suma de dues cares oposades d'un dau val sempre 7.

ASSUMPTA ha dit...

Carme... arran, arran d'un enigma... 😁😁

Ara bé, la solució... ho hauré de meditar... 😁

ASSUMPTA ha dit...

Qui ho havia de dir!! 😉

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Això de que les cares oposades d'un dau sempre sumen set, és una dada d'aquelles que quan les aprens no se t'obliden mai però que pots passar molts anys (o tota la vida) sense saber-ho i tampoc passaria res. ;-)

Pons ha dit...

Sobre la sumada de les cares oposades dels daus més típics:
- 8 cares suma 9
- 10 cares (te el 0) suma 9
- 12 cares suma 13
- 20 cares suma 21
- 31 cares suma 31

En general podem dir que en els daus estàndards la suma de les cares oposades es nº cares + 1.

McAbeu ha dit...

PONS: No sé si definiria un dau de 20 o 31 cares com un "dau típic" (de fet, directament no sé si es poden definir com a daus) però valoro molt el teu comentari. Sempre m'agrada aprendre coses noves i he de reconèixer que no tenia ni idea d'això que ens expliques. Bona aportació!

Pons ha dit...

El dau de 20 cares es molt típic en les partides de jocs de rol! Un clàssic es el Dungeon & Dragons.

ASSUMPTA ha dit...

Aniré als xinesos a comprar tres daus i faré el truc per cap d'any a casa la meva germana (tot i que em temo que els meus germans saben això de que, sumen 7... ho provaré...
També els podria amordaçar i fer el truc a la meva cosina, que és de lletres 😁😁😁

ASSUMPTA ha dit...

Eooo

ASSUMPTA ha dit...

Perdó és que les tecnologies em fallen 😱😱

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Si fas el truc pensa a venir a explicar-nos com han anat els teus inicis en el món de la màgia. :-D
Llàstima que, del truc per solucionar els teus problemes amb la tecnologia, no en tinc la solució.

Publica un comentari a l'entrada