GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 18 de juliol del 2018

999.- Invasió alienígena

999.- Aquesta matinada, els habitants de l’Illa de l’Escaquer s’han despertat sobresaltats. Al cel de les principals ciutats de l'illa han aparegut una sèrie de naus extraterrestres que amenacen d’aniquilar tot el país si els seus habitants no demostren la seva suposada intel·ligència resolent un fàcil, segons diuen els àliens, enigma matemàtic. Totes les emissores de ràdio i televisió han interromput els seus programes habituals i només emeten, contínuament i tot esperant que algú el pugui resoldre, l'enigma tal com l'han enunciat els extraterrestres: «Si tres vegades u-cinc és cinc-u. Quant serà cinc vegades u-tres?». Els invasors adverteixen que cada resposta errònia provocarà que una de les ciutats que sobrevolen sigui immediatament aniquilada i que si, quan hagin exterminat l'última ciutat, encara no ha sortit la solució correcta es veuran obligats a aniquilar l'illa sencera. Teniu alguna idea per trobar la resposta i així evitar la desaparició total de l’Illa de l’Escaquer?

Tret d'AQUÍ

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons "

11 comentaris:

Elfreelang ha dit...

de moment si es per mi guanyen els extraterrestres

Pons ha dit...

Ja poden anar desallotjant una ciutat perquè jo m'arrisco amb cinc-u. Si l'encerto ja donaré la explicació, sinó es perdre el temps xD

McAbeu ha dit...

ELFREELANG: Doncs, de moment, Extraterrestres 1 - Illa de l'Escaquer 0. :-)))

PONS: Ja saps que, en la meva opinió, donar l'explicació dels resultats MAI no és una pèrdua de temps però també sóc conscient que estic en minoria en aquest tema, així que (pel que em queda de publicar enigmes) ja no hi insistiré més.
Per cert, la solució no és "cinc-u". Gràcies a tu, la Vila de les Llaminadures de l'Illa de l'Escaquer acaba de ser arrasada. (Nota: La Vila de les Llaminadures... sense sucre, evidentment). :-DD

Pons ha dit...

Anem a destruir ciutats! Total l'illa del Escaquer sempre ha donat més problemes que una altra cosa o sigui que no es perd massa... La meva aposta es u-zero-u. No solament no explico com he arribat fins aquí per mandra, que també, sinó perquè si l'encerto m'agrada motivar a algú altre perquè ho provi.

McAbeu ha dit...

PONS: Has deixat als simpàtics invasors alienígenes amb la mel als llavis. Efectivament, "u-zero-u" és la solució que ens demanaven i, per tant, s'han quedat amb les ganes de continuar prement el botó turquesa que activa el seu raig destructor.
Espero que la teva mandra, perdó, vull dir que espero que els teus desitjos de motivar algú altre a intentar trobar d'on surt aquest resultat tinguin el seu fruit. Ho espero amb candeletes, encara que una espera sense l'emoció d'anar veient successives explosions de ciutats no serà el mateix, és clar. Mentrestant i per la part que et toca, felicitats!! :-))

Pons ha dit...

Oh què bé! Ja se que el tema de les pistes es cosa teva, però permetem donar una petita pista. Només comentar que es important pensar que són extraterrestres i que per tan poden pensar de manera diferent a la nostra, malgrat tinguin coses amb comú amb la raça humana com ara la set destructiva.

McAbeu ha dit...

PONS: En aquest cas, jo no podria millorar la teva "petita pista" ni que volgués. Queda dit el que has dit. ;-)

Assumpta ha dit...

Encara que no sempre se'm vegi, jo sóc per aquí...
Ara he entrat a veure si ja es sabia la solució i veig que sí, però sense explicació...
Res. Ni idea.
Quines coses.
Els extraterrestres pensen diferent a nosaltres...?
No ho capto.

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Suposo que recordes, ja que t'hi vas emportar el rètol vermell, l'enigma de l'abducció letal (xarel-10.blogspot.com/2018/05/979-abduccio-letal.html). En aquella ocasió, la solució sortia quan ens adonàvem que els extraterrestres no tenien perquè utilitzar la mateixa escala de temperatures que fem servir a la Terra, és a dir quan suposàvem que els extraterrestres podien pensar diferent a nosaltres (pel que fa a les temperatures i pel que fa a qualsevol altra cosa). Doncs per trobar la resposta al d'avui, hem de partir d'aquesta mateixa premissa. :-)

Pons ha dit...

Han passat gairebé 2 anys des de que vas plantejar l'enigma, crec que ja he donat suficient marge de temps, no crec que ningú més s'animi a resoldre'l, o sigui que ja puc donar la explicació. Més que res perquè vull un rètol vermell.

Els extraterrestres compten en base 7, en comptes de la base 10 que fem servir nosaltres, potser tenen 7 dits a les mans, qui sap. 15+15+15 es 51 en base 7 i 13+13+13+13+13 es 101 en base 7.

McAbeu ha dit...

PONS: Exacte, aquesta era l'explicació que ens faltava, Per tant (i gairebé dos anys després), t'emportes el rètol vermell en exclusiva. Felicitats!

El LLIBRE ho explica així: "La primera part de l’enunciat podria donar la següent equació: 15+15+15 = 51 que, evidentment, no és correcta en el nostre sistema decimal. Però ningú ens ha dit que els extraterrestres utilitzin el sistema decimal i, de fet, el més normal, seria que en fessin servir un de diferent. Per calcular en quina base és correcta aquesta equació ho podem fer amb aquesta fórmula: (1·B + 5) + (1·B + 5) + (1·B + 5) = (5·B + 1) i d’aquí veiem que la base numèrica amb què treballen els extraterrestres és B = 7. Comprovem que 15 (en base 7) és igual en base 10 a (1·7 + 5) = 12 i que 51 (en base 7) és igual en base 10 a (5·7 + 1) = 36 i, efectivament, 12+12+12=36. Per resoldre l’enigma, hem de passar 13 (en base 7) al seu valor en base 10 que serà (1·7 + 3) = 10 i multiplicar-lo per 5. L’últim pas serà transformar aquest 50 en base 10 al seu valor en base 7 que ens donarà 101 i així tindrem la resposta que ens demanen els extraterrestres.

Publica un comentari a l'entrada