GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 27 de setembre del 2017

922.- Amenities i Toiletries d'hotel

922.- Jan, Pol i Benet, per a les seves vacances a l’Illa de l’Escaquer, han llogat una habitació del Grand Hotel dels Escacs. És un establiment d’alta categoria que ofereix totes les comoditats als seus clients i, en el cas que ens ocupa, els tres amics gaudeixen d’una àmplia cambra amb tres llits amb les seves respectives tauletes de nit, és clar. Aquestes tauletes de nit tenen, al seu torn, dos calaixos cadascuna d’elles i a recepció els han dit que allí hi trobaran els raspalls de dents i les maquinetes d’afaitar que l’hotel posa a la seva disposició. Normalment, el servei d’habitacions posa el raspall de dents en un calaix de cada tauleta de nit i la maquineta d’afaitar a l’altre però, per un error imperdonable, aquesta vegada només una de les tauletes està distribuïda d’aquesta manera, resultant que a la segona tauleta hi ha dos raspalls de dents i a l’última hi han deixat dues maquinetes d’afaitar. En Jan ha obert un calaix de la seva tauleta i hi ha trobat un raspall de dents. Podeu calcular quina probabilitat té de trobar un segon raspall a l’altre calaix de la seva tauleta de nit?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

9 comentaris:

Anònim ha dit...

Això em recorda al concurs Monty Hall de les portes i les cabres, per tan diré que la probabilitat es d’un terç. Si l’encerto ja faré l’explicació i sinó marxaré amb la cua entre cames fent un mutis per el fòrum.

Carme Rosanas ha dit...

Jo crec que és d'una meitat, doncs. Perquè el que té dues maquinetes ja no pot ser.

jo rai! ha dit...

Em convenç més la opció de la Carme

McAbeu ha dit...

PONS, CARME i JO RAI!: La solució del LLIBRE no coincideix amb cap de les dues respostes que heu donat, potser seria l'hora de que donéssiu l'explicació de com heu arribat als vostres resultats i així, entre tots, a veure si en traiem l'entrellat.

jo rai! ha dit...

A veure, si ha trobat un raspall, a l'altre calaix només hi pot haver bé un altre raspall o bé una maquineta.
Si n'hi ha tres de cada, queden "per sortir" dos raspalls i tres maquinetes. Semblaria que té més possibilitats de trobar una maquineta però, la crua realitat és que bé trobarà una cosa o bé trobara l'altra, per tant, la lògica diria que la probabilitat és del 50% però potser la matemàtica diu que si queden 5 "coses" la probabilitat de cadascuna és del 20% però com que dues "coses" són iguales això seria el doble o sigui, un 40%. No sé pas si la matemàtica i la lògica sempre estan d'acord...

Carme Rosanas ha dit...

Com que defineix el que hi ha a cada tauleta de nit i després diu que al primer calaix hi ha un raspall de dents. La tauleta que té dues maquinetes queda eliminada, ja veiem que no és.

De les dues tauletes restants potser l'una o l'altra, per tant 50%.

Perquè el que diu del 20% en jo rai, jo trobo que seria si no sabéssim com estan repartits els objectes, però ho sabem i això serveix per eliminar possibilitats.

Anònim ha dit...

M’ho he replantejat i ara dic que les probabilitats de trobar un segon raspall de dents es de 2/3.

M’explicaré. Inicialment tens 3 opcions, 1/3 de probabilitat cada una. En dos dels tres casos trobaràs com a mínim un raspall de dents en la tauleta de nit i només en el cas de les dos maquinetes et quedaràs sense raspall.

McAbeu ha dit...

Aquesta és la solució del LLIBRE: Dient R als raspalls i M a les maquinetes tindríem les tres tauletes de nit distribuïdes de la següent manera: RM, RR i MM. Veiem que en Jan tenia tres possibilitats d’obrir un calaix amb un raspall (el primer de RM, el primer de RR i el segon de RR) i comprovem que d’aquestes tres possibilitats n’hi ha dues que li farien trobar un segon raspall. Per tant, la resposta a l’enigma és 2/3. Encara que, intuïtivament, tendim a pensar que com que la tauleta d’en Jan ha de ser o la RM o la RR, després de treure un raspall a l’altre calaix només pot haver un altre raspall o una maquineta i per tant la possibilitat hauria de ser de 1/2, cosa que hem vist que no és així perquè teníem el doble de probabilitats de trobar el primer raspall a la tauleta RR que a la RM.

Una resposta que coincideix amb la que ens dóna en PONS al seu últim comentari i que fa que s'emporti el rètol vermell. Felicitats!! :-))

Anònim ha dit...

Celebraré la victòria raspallant-me les dents ben dinat amb més il·lusió del normal ^^

Publica un comentari a l'entrada