GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 3 de juny del 2015

714.- Les nenes es fan grans

714.- Un pare està molt orgullós de les seves tres filles que es van fent grans. Tant que la més gran ja pensa en marxar de casa. El pare no ho veu clar però la seva esposa li fa veure que no s'hi pot posar en contra, que és llei de vida i que s'ha d'adonar que l'any que ve la seva filla gran tindrà una vegada i mitjà l'edat de la segona i que aquesta ja haurà complert el doble d'anys que la petita. Si avui la suma de les edats de les noies és 33, pots calcular les seves edats?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Sergi "

11 comentaris:

Assumpta ha dit...

Ai, això deu ser una equació!!

Tot igual a 34 (que és l'any que ve)... a veure si em surt.

Assumpta ha dit...

No sé, no sé... em sembla que estic d'acord amb el pare i que aquesta noieta és massa petit per marxar de casa...

Sergi ha dit...

A mi em surt que la gran té 16.5, la mitjana 11, i la petita 5.5. Tot plegat suma 33. Ho he fet amb equacions, però una mica xurrimanguis.

A+B+C=33
A=1.5B
B=2C

On A, B i C són les edats, començant per la gran. Aïllant la A i fent algunes restes em dóna el resultat de dalt. Però sí, la conclusió és que és massa jove per marxar.

Assumpta ha dit...

Segur que el total de les tres avui és 33? És molt poc...

Sergi ha dit...

Per l'any que ve:
X + y + z = 36
X = 1,5y
Y = 2Z

1,5Y + y + 0,5 y = 36
y = 36/3 = 12

X = 18
Z = 6

Llavors aquest any:
X = 17
Y= 11
Z=5

Garbí24 ha dit...

i no em pots passar el telèfon de la gran? després del estudies o treballes m'ho diu segur

Anònim ha dit...

Bé Sergi per tenir en compte que sempre parla de l'any que ve menys en el cas del sumen 33 ;)

Marxar de casa amb 18 anys? Com es nota que el LLIBRE es d'una altra època, quan les hipoteques no eren cadenes perpetues i els lloguers no et prenien la meitat del sou.

Assumpta ha dit...

hehehehehe 34!! en aquesta família només creix una filla... estic fatal, fatal :-P

McAbeu ha dit...

Adonar-se que si avui la suma de les edats de les tres nenes és 33 aleshores l'any que ve serà 36, i no 33 (XEXU) o 34 (ASSUMPTA) és, com diu en PONS, el quid de l'enigma. En SERGI ho veu perfectament i per això arriba ben fàcilment a la solució correcta. Felicitats!! :-))

PS: Apunta JOAN: 674.352.1... i dos números més. :-DD

Assumpta ha dit...

Consti que jo havia vist bé la clau de l'enigma, eh? O sigui, tenia claríssim que s'havien de referir els càlculs a l'any següent... vull dir que la part lògica la vaig veure ipso-facto. El que passa és que com el meu cervell té un forat a la secció matemàtica, doncs va sumar un en lloc de sumar tres. Quan vaig fer els càlculs, com no em donava exacte, ja ni ho vaig posar... és una errada garrafal, però errada de mates... en lògica aprovo :-DD

Sergi ha dit...

A mi se'm va escapar això de 'l'any que ve', és una part de l'enunciat que vaig obviar i el meu cap ho va substituir pel moment present, la filla gran té bla bla bla. Vaja, ja m'estranya que sortissin decimals, massa pressa per voler contestar i emportar-me el rètol.

Publica un comentari a l'entrada