GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 8 de desembre del 2014

668.- L'ombra del tren és allargada

668.- Un tren AVE surt un matí assolellat de l'estació de Saragossa en direcció a la Estació del Camp de Tarragona. Qui arribarà abans, el tren o la seva ombra?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS.

18 comentaris:

Sergi ha dit...

Que difícil! Si em preguntessis per l'estació de Girona et diria que en arribar allà s'ha convertit en un submarí...

Bé, jo crec que tot depèn del temps de Tarragona. Que a Saragossa faci sol no vol dir que a Tarragona també. Però bé, l'ombra del morro no estarà enganxada a la punteta de davant? Doncs els dos alhora, no?

jo rai! ha dit...

Jo ho trobo o bé molt embolicat tal com ha explicat en Xexu, o bé massa simple. Posats a dependre, si comptem l'entrada del tren a l'estació en el moment que hi entrin les rodes, aleshores segur que tren i ombra entren alhora perquè les rodes i la seva ombra estan enganxades, però... i si entretant s'ha ennuvolat?
Fàcil diu... i un be!

Sergi ha dit...

Jo he entès que el problema anava per si el tren viatja d'oest a est. Llavors pel matí el sol surt per l'est, per tant el tren té viatja cap al sol i té l'ombra darrere.

Tot i que és cert que, com diu en XeXu, l'ombra estarà enganxada al tren però podem considerar que el tren arriba abans.

Ara bé, com no dius a quina hora del matí surt el tren és possible que arribi passat el migdia. Llavors l'ombra estarà definitivament davant del tren.

Assumpta ha dit...

I si l'EStació fos coberta? Llavors no hi hauria ombra... hehehe

(No hi he estat mai... he buscat fotos i m'ha semblat que no ho és, però... per si un cas, jo ho dic) :-DD

jpmerch ha dit...

Aquest tren va tan ràpid que arriba mitja hora abans que la seua ombra.

Anònim ha dit...

Jo també penso que arribaran iguals.

Per cert, a l’època del LLIBRE ja existia l’AVE de Tarragona? Sempre m’ha donat la sensació que el LLIBRE era del segle XIX o anterior...

Anònim ha dit...

Si el Sol surt per l'est i hi ha una hora de tren de Saragossa a Tarragona (ho he mirat), arriba primer el tren. Però per mi que hi ha trampa...

Assumpta ha dit...

PONS: El llibre va traient successius apèndix :-DD

Teresa Duch ha dit...

T'anava a dir que devies tenir molt bon cap per fer la sopa de lletres de "Roda el món...", però entrant al teu blog ja ho he vist tot clar. No sé si saps que no es poden fer comentaris al teu post "Trobem-nos". Suposo que és perquè està en esborrany. Quasi hi he deixat la vista, però m'he trobat. Quan es pugui comentar, assenyalaré on sóc.
Tarragonès? Ah, jo també.

Assumpta ha dit...

TERESA.- Dona, el Blog de "Roda el món" encara no ha començat!

Tot el que hi ha ara en llistes d'esborranys està preparat per anar sortint i, de moment, pertany només al seu autor. No s'hi val a començar a obrir posts abans d'hora!

Els posts ja es comentaran i jugarem quan surtin publicats, de moment és com si fossin secrets. Tan sols els poden obrir, retocar, etc. els seus autors. A més els administradors, els aniran situant en dates perquè surtin publicats amb un ritme correcte (que no sortissin tres posts en una mateixa hora i després ens trobéssim dos dies sense cap post), així que, això de començar a resoldre passatemps entrant a "l'interior" del blog no es fa.

McAbeu ha dit...

TERESA: Quan he començat a llegir el teu comentari he tingut un ensurt doncs m'he pensat que s'havia publicat abans d'hora el post que he començat a preparar pel blog de "Roda el món...", després he vist que no ha estat així sinó que has entrat a llegir-lo des del panell de control del blog. Com t'ha dit l'ASSUMPTA, això no es fa. Tots els posts s'han de llegir una vegada publicats i quan toca, i és aleshores quan s'han de comentar i, en el meu cas, solucionar. En fi, no passa res i almenys t'ha servit d'entrenament perquè evidentment ara l'he esborrat i el passatemps que sortirà quan el torni a posar (al gener) ja no serà el mateix i hauràs de tornar a "deixar-hi la vista". Cosa que jo t'agrairé molt... en el seu moment.
Ah!, i com que una cosa no treu l'altra: Benvinguda al XAREL-10 i sí sóc del Tarragonès, de Vila-seca per ser més exactes. :-)

------------------------

A TOTHOM: Aprofito per dir-vos que la solució del LLIBRE a aquest enigma "ferroviari" segueix un raonament que, fins ara, cap de vosaltres ha fet servir. De totes maneres, una vegada rellegida i després del que heu anat dient he de confessar (ara que el LLIBRE no em sent) que no la veig gaire clara. Deixaré passar tot avui i demà la publicaré, l'hàgiu trobat o no, a veure que us sembla.

McAbeu ha dit...

Bé, tal com vaig prometre ahir i com que ningú ha afegit res més passo a copiar la solució que el LLIBRE ens dóna per aquest enigma:
Semblaria que l'ombra viatja a la mateixa velocitat que el tren i de fet és així, però també sabem que en cas d'un objecte estàtic la seva ombra es mou durant el dia d'oest a est, a mesura que es mou el sol per tant podem deduir que l'ombra anirà per darrera del tren si aquest viatja d'est a oest i l'avançarà si el tren viatja d'oest a est. Com Tarragona és a l'est de Saragossa, l'ombra arribarà primer.

Ja veieu que la idea era tenir en compte el moviment del sol durant el trajecte però també veig que en un trajecte relativament curt, com el de l'enigma, la cosa no acaba de quadrar. Ho deixem doncs així i moltes gràcies a tots per dir-hi la vostra. :-)

Anònim ha dit...

Podríem dir que el rètol vermell es pel LLIBRE o fins hi tot dir que la solució del LLIBRE no es bona?! Ara potser he blasfemat!

McAbeu ha dit...

PONS: El LLIBRE no s'equivoca mai!!. Simplement és que ell sempre pensa en gran i potser tenia al cap un llarg viatge en el Transiberià... que és més de la seva època que l'AVE. ;-D

Sergi ha dit...

O no ho he entès o no m'ha convençut gens. Si dius 'arribarà primer' entenc que creuarà la línia de meta abans (això és posició, no pas velocitat).
L'ombra ja surt uns centímetres per davant del tren a Saragossa i manté part de l'avantatge a l'arribada.

McAbeu ha dit...

SERGI: Ja vaig dir que, amb les condicions de l'enunciat i després de llegir les vostres, la solució del LLIBRE tampoc em va acabar de convèncer a mi. Per això vaig decidir publicar-la i deixar l'enigma "en taules".

Teresa Duch ha dit...

Bé, no em renyeu que no coneixia la prohibició, però em penso que si ho tenim tant a l'abast no seré l'única. No patiu que no ho faré més si no és per publicar-hi. Mira que canviar el passatemps... Quin poc valor al meu esforç!

McAbeu ha dit...

TERESA: No és qüestió de renyar o de "prohibicions", jo ho resumiria dient que si un post encara no s'ha publicat aleshores aquest post és privat i no s'hauria de llegir abans que l'autor el faci públic per molt a l'abast que el tinguem. De totes maneres, ja et vaig dir que no passa res, tornaré a fer el passatemps perquè penso que tothom ha de partir de zero a l'hora de solucionar-lo (res a veure amb la valoració o no del teu esforç) i aquesta vegada m'esperaré fins l'últim moment abans de posar-lo, com dius tu, a l'abast de tothom... que tampoc tinc ganes de refer-lo cada dos per tres. ;-)

Publica un comentari a l'entrada