BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 17 de desembre de 2014

671.- Les edats de la família

671.- En Jan, el seu pare i la seva mare estaven mirant fotografies familiars, en una hi sortien tots tres celebrant l'aniversari d'un d'ells i el pare va dir:

- Mira Jan, quan ens vam fer aquesta foto la suma de les nostres tres edats era de 70 anys i jo era 6 vegades més vell que tu. En canvi ara que sóc el doble de vell que tu, la suma de les edats dels tres és el doble que quan ens vam fer la foto. A veure si em dius quina edat tenia la mare el dia que ens vam fotografiar?.

En Jan va contestar força ràpidament, però ell té l'avantatge de conèixer la seva pròpia edat i la dels seus pares. Podeu vosaltres, que només disposeu de les dades comparatives entre les edats del pare i el fill, calcular tan fàcilment l'edat (en anys i mesos) dels tres protagonistes de la fotografia i així, de propina, dir qui d'ells hi celebrava l'aniversari?


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Carme Rosanas i Jpmerch "

8 comentaris:

Assumpta ha dit...

Què? Ningú s'atreveix? Hehehe això dels mesos us té desconcertats, oi? :-DD

Ai, ai els matemàtics de la catosfera s'estan devaluant a marxes forçades hehehe

Carme Rosanas ha dit...

Provem-ho, provem-ho..

A la foto, en Jan tenia 5 anys i 9 mesos, el pare en tenia 35 i celebraven el seu aniversari i la mare tenia 29 anys i dos mesos i mig.

Ara, o sigui passats 23 anys i 4 mesos...

En Jan té 29 anys i 1 mes, el pare té 58 anys i 4 mesos i la mare té 52 anys i mig.

Carme Rosanas ha dit...

Si la suma de edats de tots tres, és el doble després dels anys que han passat, vol dir que han passat 70: 3 anys que són 23,33 anys o sigui 23 anys i gairebé 4 mesos

I he fet dues equacions amb dues incògnites:
J és l' edad del Jan a la foto i P la del pare a la foto:

6J = P
(J + 23,33) 2 = P + 23,33

J = 5,83 que ve a ser 5 anys i 9 mesos
P = 34,99 que s'acosta molt als 35 i per això penso que era el seu aniversari.

M = 29,17 que són els que falten per fer 70 ( 29 anys i dos mesos)

Jpmerch ha dit...

Molt bé Carme! Impressionant!
Només que si hagueres fet les operacions en mesos, no t'hauries menjat un mes que s'ha perdut amb els decimals. Hauries calculat que el fill, quan la foto tenia 5 anys i 10 mesos i ara té 29 anys i 2 mesos.

Assumpta ha dit...

És bonic veure que hi ha gent que té el cap tan clar :-))

Carme Rosanas ha dit...

Doncs, tenia raò l'Assumpta que això dels mesos em desconcertava i de fet era tan fàcil com fer els comptes tots en mesos... Però ja se sap, la impaciència i la pressa a vegades fan que ens precipitem. Gràcies, Jp, per trobar el mes que s'havia perdut...

McAbeu ha dit...

Doncs malgrat el desconcert inicial que preveia l'ASSUMPTA, els càlculs de la CARME són ben correctes i es converteixen en exactes amb la precisió que ens fa JPMERCH. Felicitats!! :-))

Assumpta ha dit...

Hehehehe

Publica un comentari a l'entrada