GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 18 de setembre del 2013

550.- Cinc per un euro

550.- Un marxant va enviar el seu aprenent al mercat a vendre taronges; li'n va donar 120 i li manà que les vengués a 1 € cada cinc. L'aprenent féu la primera venda i es va gastar l'euro que va fer; però es va arreglar de manera que sense deixar de vendre al preu que li havien manat, va treure de les 115 taronges que li quedaven els 24 € que havia de fer de totes. Com s'ho va arreglar?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Pons007 "

22 comentaris:

Assumpta ha dit...

Doooooooncs... bé, resulta que també duia polseres que feia ell matiex i se'n va vendre una per 1 Eur... (barateta) :-P

Assumpta ha dit...

Aquest enigma no té solució :-))

Lluna ha dit...

Estic amb l'Assumpta, si ven la mateixa quantitat al mateix preu perd 1 leuro...

Un altra cosa es que fes l'oferta 115 taronges a 24€ :P

Bon vespre Assumpta!!
Bon vespre Mac!!

El porquet ha dit...

Ei ei ei el sé! La solució ésZZZZZZZZ #bonanit

Anònim ha dit...

Si el client en volia 5 li feia pagar 1€ però si algú només li compraba 4 o menys també li feia pagar 1€

jo rai! ha dit...

Jo sóc del parer d'en pons007, una cosa és el preu per 5 unitats però enlloc no diu res del preu per unitat, per parelles, per trios... trobo que és relativament fàcil recuperar l'euro despilfarrat i encara sisar-ne algun altre.

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Sí que en té, però la solució no va per on apuntes tu. Aquest aprenent només té taronges per vendre. :-)

LLUNA: De fet, sí que ven les 115 taronges per 24€. El quid de l'enigma és descobrir com s'ho arregla per fer-ho complint el que li havien manat.

EL PORQUET: Bona nit! :-DD

PONS: Intueixes que hi ha d'haver algun "truc" que ens doni la solució però no és aquest que dius. És qüestió de pensar-hi un pèl més.

JO RAI!: Ja li he dit a en PONS que no és ben bé això, l'aprenent no enganya els clients ni li cal cisar res. En canvi, no vas gens malament quan diferencies entre el preu de cada cinc i el preu, per exemple, d'una taronja.

Anònim ha dit...

l'aprenent té el poder de multiplicar taronges! o les pot convèncer perquè criin!

Lluna ha dit...

A veure Mc, si les ha de vendre en grups de 5 a 1€ no surten els números, un altra cosa es que comenci a fer ventes al por menor :P

Ven 19 grups de 5 taronges a 1€ i els 4 que li queden les ven soltes a 0.25 cent. Prexemple

Anònim ha dit...

les va exprimir i va passar a vendre suc de taronja

McAbeu ha dit...

PONS: Ni les va esprémer ni les va fer criar, va vendre les 115 taronges (ni una més, ni una menys) i per cada cinc en va treure 1 €.

LLUNA: Les vendes que pot fer, siguin al detall o siguin a l'engròs, al final han de complir sempre la premissa que 5 taronges = 1 euro.

Anònim ha dit...

perquè el euro que es gasta primer es la inversió per comprar les 120 taronges?

McAbeu ha dit...

PONS: Res d'això. Les 120 taronges els hi dóna el seu cap i l'hi diu que en tregui 24 € venent-les a 1 € cada 5. Ara a ell li toca complir aquestes dues ordres amb les 115 taronges que li queden.
Una pista: En un comentari anterior vas preguntar si l'aprenent tenia el poder de multiplicar taronges i et vaig dir que no. En canvi, no et vaig dir res del poder de dividir...
Un aclariment: No pensis en ganivets, si talles una taronja ningú te la comprarà.

Anònim ha dit...

mmmm té a veure amb dividir les taronges en dos grups? les targones més maques i grosses per una banda i les altres per una altra i donar un preu diferent als dos grups però que 5 taronges continuiïn valen 1€?

McAbeu ha dit...

PONS: D'això se'n diu aprofitar bé les pistes. Sí senyor, és exactament això. I ara que ja saps "què" s'ha de fer, serà qüestió de calcular "com" s'ha de fer, no?. ;-)

Assumpta ha dit...

No és pot fer, és impossible :-DD

Anònim ha dit...

D'acord. Va dividir entre dos grups. Les 57 més lletges per una banda i les 58 més maques per l'altra. I les va vendre a:
0.5€ => 2 taronges grosses i maques
0.5€ => 3 taronges petites i lletges
Per tan tenim: 57*0.5/3 + 58*0.5/2 = 9.5 + 14.5 = 24€

Imaginat si soc bo que soc capaç de resoldre enigmes que segons l'Assumpta son impossibles!

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: El LLIBRE i en PONS no estan d'acord amb tu. :-DD

PONS: Ets bo, no en tinc cap dubte. Felicitats, per fi encertes l'enigma i t'emportes el rètol vermell amb tot mereixement. :-)

*****************

M'agradaria dir-vos que aquest enigma que us ha costat tant de resoldre, està tret del "RECULL D'ENIGMES POPULARS" que Joan Amades va publicar l'any 1934. Evidentment, la versió original no parla d'euros. En aquell temps les 5 taronges es venien a 10 cèntims. :-))

jo rai! ha dit...

Doncs m'està costant molt d'entendre!

Potser que m'ho faci mirar...

McAbeu ha dit...

JO RAI!: Et copio la solució tal com la dóna en Joan Amades al seu llibre. Potser t'ajudarà a aclarir-te i, si més no, sempre fa goig citar els clàssics: L'aprenent va triar les taronges més grosses i en féu una pila de 58, i de les més petites en féu una pila de 57; les de la primera pila les vengué a dues 0'50 €, i les de la segona a tres 0'50 €, o sia que cada 5 taronges resultaven a 1 € com li havien manat. De la primera pila, en féu 14'50 € i de la segona 9'50 €, i en resultà un total de 24 €, com el seu amo li ho havia manat.

Assumpta ha dit...

PONS, xiquet, ets brillant... crec que t'adoptaré... (per cert, insisteixo, ja torno a tenir problemes per comentar al teu blog, a partir d'ara et deixaré els comentaris AQUÍ) :-DDDDDDDD

jo rai! ha dit...

AAAAAAAAaaaaaaaaaaaaaaraaaaAAAAAAAAA!

Gràcies Mac!

Publica un comentari a l'entrada