GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 29 de juliol del 2013

543.- Tres talls de formatge

543.- En Jan, Pol i Benet estan visitant la Fira Medieval de Vila-seca i s'aturen davant d'una parada de formatges artesans. S'emporten un formatge que costa 9 € i en conseqüència cadascun d'ells paga 3 € al venedor. Quan arriben a casa en Jan en fa tres talls per repartir-lo i diu: “He fet 3 parts iguals, cada una val 3 €”. Però en Pol replica: “No les has fet iguals, n'hi ha una de 3'5 €, una de 3 € i una de 2'5 €”. En Benet se les mira i tampoc hi està d'acord: “El preu d'aquestes tres parts no és cap del que heu dit vosaltres dos”. Com s'han de repartir els tres trossos de formatge aconseguint que cada amic no s'emporti menys dels 3 € que ha pagat?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Sergi "

20 comentaris:

Sergi ha dit...

Ara mateix no sé ni per on agafar-ho. Però m'ha vingut el pensament que en Jan, en Pol i en Benet tenen una vida súper emocionant, sempre els passen un munt de coses!

Lluna ha dit...

Mira!!! Estic amb en XeXu, no sé pas que li han fet al formatge, però noi "quin desenfreno quin frenesí" que porten aquesta colla.

Bon dia XeXu!!
Bon dia Mc!!

McAbeu ha dit...

XEXU i LLUNA: Quan vius al món dels enigmes com aquests tres, realment l'existència és un no parar. I és que el LLIBRE no et dóna ni un minut de descans! ;-DDDD

Carme Rosanas ha dit...

Si que són perepunyetes, aquests tres!!!! Amb les aventures que ha corregut junts ja podrien ser menys tiquis miquis i repartir-se el formatge tal com està tallat i punt.

Es nota que no sé pas com posar-m'hi?

Clar que podrien fer tres parts "exactes" mil·limetrades de cada part i repartir-se-les així... que ja es necessita ganes!!!

Però en aquesta vida, cadascú per on l'enfila. :DDD

jo rai! ha dit...

Algú s'haurà de menjar la diferència...

Anònim ha dit...

Pesant el formatge i dividint entre 3?
Després de tot el que han passat en Pol, en Jan i en Benet, si encara no s'han matat els uns altres als altres es de miracle...

Consol ha dit...

Suposo que la dificultat està en que 1/3 dóna un número factorial ( 0,333...) Jo dividiria el formatge en 12 parts i en donaria 4 a cadascú. Per què? Perquè és el primer número que he trobat divisible per 3 i que dóna un resultat exacte. No sé si m'explico i tampoc sé si l'encerto gaire.
En Jan, en Pol i en Benet tenen molt poca feina pel que es veu.

sa lluna ha dit...

Crec que la Consol no va malament, però ja que són tan amics i han viscut tantes coses junts, què tal si fan un dinar o un sopar i conviden a tres noies i es mengen tot el formatge??

Bon dia a tothom!
Aferradeta Mac.

Assumpta ha dit...

Però diu "com s'han de repartir els tres trossos"... o sigui que, clar, el formatge ja està tallat, no es pot tornar a enganxar... s'han de repartir els tres trossos i quedar tots contents.

Doncs bé, el que jo faria és agafar cada tros i, mesurant-lo com sigui, amb una esquadra i un cartabó (es fa així?) fer tres talls exactes de cada un i que cada amic agafi UN tall de cada tall. Així tots tindran el mateix.

Assumpta ha dit...

O sigui:

En BENET: Agafa 1/3 del tall 1, 1/3 del tall 2 i 1/3 del tall 3.

En POL: Agafa 1/3 del tall 1, 1/3 del tall 2 i 1/3 del tall 3.

En JAN: Agafa 1/3 del tall 1, 1/3 del tall 2 i 1/3 del tall 3.

I no us estranyeu que aquests tres, per molt amics que siguin, vagin amb aquestes punyetes... el formatge és una cosa deliciosa i s'ha de repartir bé... No hi ha amistat ni parentiu que hi valgui.

A casa meva, quan el meu pare comprava un tortellet els diumenges, la feina era a fer tots els talls iguals perquè els meus germans i jo també érem mooooooolt primmirats :-DDD

Lluna ha dit...

I si fan formatge ratllat i el pesen? Pq si no no ho veig pas fàcil :P

Sergi ha dit...

Primer tria en Jan i així no es pot queixar. Després tria en Pol, que podrà triar el tros que ell diu que val 3€ o 3,5€. Com que ha pagat 3€ no es podrà queixar. Finalment en Benet es queda el tercer tros. Com que ha dit que tots els trossos valien 3€, hi hauria d'estar d'acord.

Lluna ha dit...

Sergi em sembla que on volies dir Pol has dit Benet i al inrevés... ;)

Assumpta ha dit...

Vaja, segur que en SERGI l'encerta... però la meva solució també es bonaaaaa!!!

Consol ha dit...

Quin embolic han fet aquests tres i tot per una miqueta de no res de formatge. També crec que qui més l'encerta és en Sergi.

Sergi ha dit...

La Lluna té raó. Primer tria en Benet. Després en Pol i el darrer en Jan, que és qui diu que els tres trossos són equivalents.

McAbeu ha dit...

El LLIBRE ens diu: Primer ha de triar en Benet que s'ha de quedar el tall que li sembla més gros i que en conseqüència per a ell valdrà més de 3 €. Després tria en Pol que s'ha de quedar el tros que es pensa que val 3'5 € o, si aquest l'ha triat en Benet, el de 3 €. El tall que sobra se'l quedarà en Jan que diu que els tres trossos són iguals i valen 3 €..

Solució que ens dóna en SERGI en el seu últim comentari després de corregir l'embolic de noms que s'havia fet primer. Felicitats!! :-))

Les altres respostes que heu donat [Dividir cadascuna de les tres parts en altres tres parts (CARME, ASSUMPTA), o en altres quatre (CONSOL), pesar el formatge ratllat (LLUNA) o sense ratllar (PONS), menjar-se'n un tros abans de repartir (JO RAI!) o menjar-se'l tot sencer en un sopar (SA LLUNA)] també poden solucionar (o no) el problema del repartiment però m'heu d'admetre que donen més feina a en Jan, Pol i Benet, no?. :-DD

Assumpta ha dit...

Holaaaaaaaa!

Vinc a protestar :-P

Diu "Com s'han de repartir els tres trossos de formatge aconseguint que cada amic no s'emporti menys dels 3 € que ha pagat?"

I perquè cap amic s'emporti menys del que ha pagat l'única solució és que tots tres s'emportin el mateix la millor forma de fer-ho, la que comporta menys feina, és la que diem la CARME i jo.

La solució del SERGI és bona si la pregunta fos "Com s'han de repartir els tres trossos de formatge aconseguint que cada amic "no pugui dir que s'ha emportat menys dels 3 € que ha pagat"?

Llavors sí perquè el pobre JAN s'endurà el tros més petit i sense poder protestar perquè és ell qui ha fet els tres talls que li han quedat un pèl diferents ;-))

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Entenc el teu punt de vista però ja saps que els enunciats dels enigmes ja ho tenen això d'intentar complicar una mica les coses als que proveu de trobar la solució. Com més ambigus són, més joc donen i això és el que li agrada més al LLIBRE. :-)
En canvi, el que no està gens d'acord amb tu és en Jan. Ell continua insistint en que els talls no li van quedar "un pèl diferents" sinó que els va fer completament idèntics. Per tant, malgrat el que penseu en Benet, Pol i tu ;-DD, ell creu que no s'ha emportat "el tall més petit" i que per tant no cal protestar per res ni cal fer el que tu proposes per millorar el repartiment. :-))

Assumpta ha dit...

Hahahaha en JAN és tossut... em cau bé ;-))

Sí, segur que li van quedar iguals, són aquell parell que no estan mai contents :-P

Publica un comentari a l'entrada