GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 21 de maig del 2012

425.- Adulteri a la Cort

425.- El savi de la cort li diu al rei que entre els seus cortesans hi ha molt adulteri i que hauria de solucionar-ho. El rei fa cridar als 30 cortesans que formen la seva cort i els diu: “Tothom sap que algunes de les vostres dones us enganyen, només els propis marits desconeixeu si sou enganyats o no. Jo us afirmo que al menys un de vosaltres té una dona infidel i us condemno a ser expulsats de la ciutat per no controlar-ho, cada matí ens tornarem a reunir aquí els que encara no sabeu si sou enganyats o no, fins que quedeu només els no enganyats”. Els homes es retiren pensant com descobrir el possible engany, sabent que no poden preguntar-ho a les seves dones que no ho confessarien mai ni tampoc als altres cortesans per vergonya. Així arriba l'endemà al matí i tots 30 tornen a veure el rei, això passa diàriament durant un mes fins que arriba el dia en que no es presenta ningú davant del rei. Què ha passat?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Xexu i Pons "

23 comentaris:

Assumpta ha dit...

Doncs així, al tun tun... que no es presenta ningú davant del rei perquè és el propi rei el que no hi és... o sigui que era ell qui tenia la dona infidel i s'ha autoexpulsat de la ciutat :-)

Bé, això potser seria més lateral... però... no sé... si cola, cola :-))

jo rai! ha dit...

El que està més clar és que el mes no era febrer...

Sergi ha dit...

Doncs sabem que almenys un és cornut, no sabem si més, i cadascú no sap si és ell. Cada dia es presenten pensant a veure si faltarà algú, ja que els que sàpiguen que són cornuts marxaran segur, que com sempre passa en aquests jocs, els subjectes són súper intel·ligents. Van passant els dies i ningú no marxa, ningú no pot saber si ell és cornut perquè no té manera, però segueix havent-hi un que ho és. Passats 30 dies, cadascun d'ells pensa que si els altres no han marxat és perquè saben que no són cornuts, i per tant el cornut ha de ser ell, així que tots 30 no es presenten perquè tenen el mateix pensament.

ninona ha dit...

jo rai, no creguis, que només diu que tornen durant 30 dies, no que tornin el dia 30, o sigui que encara podria ser febrer.

no se m'acut res i em sembla molt ben raonada la conclusió de'n Xexu, o sigui que la recolzo.

jo rai! ha dit...

Ninona, és que a la conclussió d'en Xexu només s'hi pot arribar quan han passat com a ´minim 30 dies. Si la cosa fos al febrer, els dies 28 i 29 (cas que l'any fós de traspàs)m encara hi hauria dos elements que dubtarien de les seves respectives. ;)

Assumpta ha dit...

Ja m'estranyava a mi que jo l'encertés :-P

jpmerch ha dit...

No s'ha presentat ningú perquè hi havia futbol.

Garbí24 ha dit...

Jo per encertar-ho hauria d'anar trenta nits a comprovar-ho in situ.....

Anònim ha dit...

Avui tinc ganes d'escriure va...

Imaginem que hi ha 2 cortesans que són enganyats. Cada un d'ells pensaria que només hi ha un enganyat, però en veure el primer dia que l'altre no va marxar pensa que és perquè l'altre sap d'algun altre que està sent enganyat. Com ell ja sap que no hi ha cap altre només pot ser ell mateix, després s'enfadaria i marxaria fent un cop de porta ben fort. Per tant amb 2 cornuts l'expulsió seria al segon dia.
Amb 3 un dels enganyats estaria veient a dos enganyats i pensaria que al segon dia (seguint el raonament anterior, cas de 2 enganyats) haurien de ser expulsats. En veure que no és així només pot ser perquè aquests 2 estiguin en la mateixa situació que ell mateix, és a dir, hi ha un tercer enganyat, ell mateix. Així doncs al tercer dia 3 cops de porta ben forts plens de ràbia.
Cal que segueixi? Així doncs fem un sumatori de cortesans. Sempre que afegim un enganyat més, tenim la situació anterior més un dia més. Per tant el nombre de dies i el de dones que enganyen és el mateix. 30 enganyats, els cortesans poden afirmar que són enganyats amb seguretat i marxar tots al cap de 30 dies

Allau ha dit...

Crec que la clau no rau en els marits cornuts, sinó en els que estan posant les banyes. Aquests sí que saben qui són els marits cornuts. A partir d'aquí no sé cap a on enfocar el raonament...

Yáiza ha dit...

Doncs jo, ho sento molt, però estic molt espessa i no capto ni la solució que dóna en XeXu, ni la d'en Pons, que diria que és la mateixa però amb una explicació més detallada.

La intuició em diu que aquesta deu ser la solució correcta, perquè no sé, queda bé, no? Però sóc incapaç d'entendre-la! Amb l'explicació que fa el Pons, tinc un dutbe: els cortesans no saben quants d'ells són enganyats. I tots ells viuen amb el dubte de saber si són ells mateixos o no. Tinc la sensació que perquè el que diu ell funcionés, haurien de saber quants cornuts hi ha.

Mmmm... com que partim de què poden ser tots, o pot no ser més que un... no m'acabo de ficar al cap què vol dir que passi un mes sencer fins que tots decideixen que els enganyats són ells. Ai, és que suposo que és molt evident, però no me'n faig una idea. De fet, no entenc perquè si fossin tres enganyats, un d'ells plegaria el tercer dia... i no el segon. Què més dóna?

Bé, ja callo, que no ho entenc. Tot això per demanar al Mac que si aquesta resposta és la bona, ho expliqui en detall, aviam si m'entra al cap d'una vegada!! Gràcies!

Assumpta ha dit...

Recolzo la proposta de la YÁIZA :-))

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: No cola :-DD. Com molt bé suposes la teva resposta és massa lateral per un enigma de lògica. :-))

JO RAI!: Deu ser que, com a l'hora de presentar els comptes a Hisenda, en aquesta cort es considera que tots els mesos tenen 30 dies. ;-D

XEXU: Doncs no et puc dir que no, perquè és això mateix que expliques. Felicitats!!. T'emportes el rètol vermell que, si no et sap greu, serà compartit (que no vol dir repartit).

NINONA: Com li he dit a JO RAI!, considerem que tots els mesos són de 30 dies i avall que fa baixada. :-))

JPMERCH: Si no s'ha presentat ningú, ningú... es que jugava el Barça. :-D

JOAN GASULL: Hi ha coses que per creure-les s'han de veure, tens tota la raó. :-D

PONS007: Ja està bé que tinguis ganes d'escriure de tant en tant, això si sempre al teu ritme eh!. :-D
Ara seriosament, la teva resposta és la mateixa d'en XEXU i per tant igual de correcta però m'ha agradat molt la manera com fas l'explicació i per això et faré compartir el rètol vermell amb ell. Com li he dit a en XEXU, no cal que us el repartiu simplement el compartiu i ja està. :-))

ALLAU: Tal com ho entenc jo, la clau es veure que cada marit cornut no sap que ell ho és però si que sap que tots els altres estan sent enganyats.

YÁIZA (i ASSUMPTA que recolza la moció). M'és difícil explicar-ho millor de com ja s'ha fet. Sabem que cada cortesà sap que els altres estan sent enganyats però, al principi, es pensa que ell no. Com que es pensa que ell no ho és, anirà cada dia a veure al Rei i constatarà, amb sorpresa, que tots els altres també hi han anat. Si això es repeteix durant 30 dies, un per cortesà, s'adonarà que tots estan en la mateixa situació, que per tant ell és un més dels enganyats i aquell dia no tornarà a Palau.

Sergi ha dit...

Ei, encertar aquest és tot un luxe! Ja no m'havia recordat de passar a mirar-ho i passo ara, sort que vaig ser més ràpid, almenys vaig ser el primer a encertar-ho, encara que en Pons ho expliqui millor. Però bé, estic content d'haver-ne tret un de difícil.

Yáiza ha dit...

Fffff... ei... Mac, ho sento, però no hi arribo. Puc ser pesadeta?

Aviam, et segueixo fins que dius que el cortesà que es pensa que ell és l'únic que es salva, hi va l'endemà a veure el Rei i constat, amb sorpresa, que tots els altres també hi han anat. Si ell SAP que tots els altres 29 són cornuts, i veu que cap d'ells s'immuta... perquè li calen 30 dies per adonar-se que ell està en la mateixa situació? El que no entenc és perquè no se n'adona el segon o el tercer dia.

I això, entenent que finalment tots són cornuts, no?

Yáiza ha dit...

Mmmm... em penso que si una ànima caritativa segueix l'explicació del Pons i em fa el raonament amb 4 cortesans ho entendré...
Algun voluntari?

=(

(no podré dormir, sinó!) =P

Assumpta ha dit...

Jo ja no sé si ho entenc o no ho entenc :-))
Quan ho llegeixo, em sembla que potser sí, però després és com si em faltés alguna dada, no sé, em queda com "penjat"...
Però bé, jo he dormit bé, YAIZETA, no pateixis, dona :-))))

Posem UNA setmana i SET cortesans... i pas a pas... Com seria? ;-))

McAbeu ha dit...

YÁIZA i ASSUMPTA: No us ha passat mai que veieu una cosa molt clara però que no sabeu com explicar-la d'una altra manera?. Doncs, jo estic així.
De moment no se m'acut una altra manera de dir el que diuen en XEXU i en PONS (l'explicació per 4 o per 7 és la mateixa que ell fa per 2 o per 3 només canviant els números), així que jo també apel·lo a una ànima caritativa que us ho expliqui millor.
Això si, tant si apareix com si no apareix, no perdem la son eh!, que no s'ho val. :-))

Assumpta ha dit...

Ai, MAC, no pateixis ara tu!! ;-))
Imagino (només imagino) que això deu tenir algun substrat de raonament matemàtic i és el que fa que, en el meu cas, se m'escapi la resposta... No passa res... Hi ha la tira d'enigmes que no he entès!! :-DDD

Yáiza ha dit...

Bé, us asseguro que vaig dormir ben plàcidament! El problema és que amb 3 encara era capaç de seguir el raonament, però amb quatre ja em perdo. No passa res, algun dia em despertaré il·luminada i ho entendré de cop i volta. Cap problema!

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA i YÁIZA: Gràcies per la vostra comprensió. :-))

Anònim ha dit...

retol compartit... es lo màxim que puc aspirar últimament xD

YAIZA, es igual, oblidat dels cortesans, tu concentrat en salvar vides

Assumpta ha dit...

Calla, PONS, no et queixis... a sobre que et deixem jugar!! :-DDD

Publica un comentari a l'entrada