GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 24 de maig del 2010

233.- El rei magnànim

233.- Cada any, el dia del seu aniversari, el rei es mostra magnànim i dóna l'oportunitat d'alliberar un pres en una cerimònia pública. El mètode és simple, els presos en trien un d'entre ells i aquest ha de treure una bola d'entre les 10 (9 negres i 1 blanca) que hi ha en una caixa, si el pres treu la blanca queda lliure. Aquest any el pres elegit és un home innocent empresonat injustament pel propi rei, per tant a aquest no li interessa que quedi lliure i decideix posar a la caixa 10 boles negres, per sort el secretari del rei és honest i, en secret, fa avisar al pres de que totes les boles són negres. Aquest es desespera però després d'estar tota la nit pensant troba la solució per sortir lliure, pots dir-nos com s'ho ha fet el pres?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Kika "

10 comentaris:

Elfreelang ha dit...

Primera! ui quina casualitat i ara no sé...a veure o portar en secret un retolador blanc per pintar la bola o ....seriosament a veure les probabilitats no són el meu fort...el pres demana canviar la norma i que quedarà lliure si agafant cinc boles de cop no n'hi ha cap de blanca? Ui no sé..pobre pres

Elfreelang ha dit...

Per cert Mac el joc d'abans l'he encertat o m'he equivocat en algun autor? és que tinc curiositat

sànset i utnoa ha dit...

A veure, que ho provarem:

Potser deixarà que els altres 9 vagin davant d'ell. Quan tots hagin tret la negra i només quedi ell, ja no caldrà que la tregui del sac perquè se suposarà que la que queda és la blanca.

*Sànset*

sànset i utnoa ha dit...

I els altres nou presos acceptaran triar la bola abans que ell perquè, teòricament, tindrien més possibilitats de treure la blanca.

Aquest Alfons el Magnànim era un trepa. Si no, com li entra a algú al cap que preferís viure a Sicília que al Principat???

*Sànset*

kika ha dit...

ni idea, a no ser que demani que en trenguin nou amb la condició que ell es quedarà amb la que quedi al sac.
o agafar-ne una amb el sac i deixar caure les altres nou restants. com que totes seran negres o bé es creuen que la que queda es blanca, o bé descobreixen la malifeta del rei!

Francesc Mompó ha dit...

És el moment que decideix utilitzar dos gomes i enviar la corona allà on brama la tonyina.
Salut i Terra

Sergi ha dit...

Jo penso alguna cosa similar a en Sànset, però fent-ho ell sol. Treu la bola de la juguesca i se la guarda sense ensenyar-la. Llavors va ensenyant a la concurrència que cadascuna de les boles que treu són negres, i així fins a nou. I com que totes les que ha anat ensenyant són negres queda clar que la primera era la blanca i que es salva, i no li cal ni ensenyar-la. I el rei fet una fúria!

Assumpta ha dit...

Doncs no ho veig gens clar, encara que posi "fàcil" i "lateral"...

La solució d'en Sànset crec que no pot ser perquè suposa que hi ha 10 presos que treuen bola i jo interpreto que només UN pres pot treure bola.

Així que, com no sigui el que diu la Kika d'agafar una bola deixar caure les altres perquè tothom vegi que són negres... o el que diu en XeXu d'agafar una bola i mostrar les demés... però no sé si el pres tindria la facultat de poder anar-les agafant per anarles ensenyant...

Conclusió: No en tinc ni idea :-)

Garbí24 ha dit...

que les faci posar en una bossa de plastic transparent

McAbeu ha dit...

Bon dia!

Aquest el vaig etiquetar com fàcil perquè és un enigma bastant conegut i em pensava que sortiria de seguida. I de fet si que ha sortit ràpid però sembla que no n'esteu gaire convençuts. :-)

La respostes de l'ELVIRA i en GARBI24 comporten un canvi de les regles que no és possible, SÀNSET també s'equivoca al dir que hi ha 10 presos que treuen les boles, FRANCESC és massa revolucionari :-D, i l'ASSUMPTA em fa la feina en el seu comentari perquè com bé diu la solució correcta és la que donen KIKA i XEXU, que amb altres paraules és la mateixa que dóna el LLIBRE: 233.- En la cerimònia el pres treu una bola i sense ensenyar-la se la posa a la butxaca mentre diu: És blanca!. Quan el rei li demani que l'ensenyi ha de dir: No cal, mirem la caixa per comprovar que les altres 9 són negres. El rei ho ha de fer i queda atrapat en la seva pròpia trampa.

Publica un comentari a l'entrada