GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 8 de gener del 2010

Refranyer Jeroglífic 004

QUIN REFRANY ÉS?

Sabem que els refranys són molt antics i que provenen de la nostra tradició oral que es perd en el temps...

Però potser encara venen de més lluny. Una troballa recent ha permès descobrir uns jeroglífics perduts on sembla que els catalans d'antigues civilitzacions ja ens van deixar les seves sentències més o menys enigmàtiques. Us demano que ens ajudeu a desxifrar-les.

Per sort, i com va passar amb els jeroglífics egipcis, també tenim la nostra "Pedra de Rosetta" que ens ajudarà en la feina. En aquest cas podeu utilitzar algun dels blogs on en V. Pàmies ha recollit més de 300.000 refranys diferents. Ja us dic ara que un d'aquests és la solució que busquem. ;-)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " P-CFACSBC2V "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

10 comentaris:

JJMiracle ha dit...

Bon dia!

Crec que pot ser:

Cap sense barretina, tothom hi barrina.

Sergi ha dit...

Passava a dir que per l'hora avui potser podria encertar-la, però tampoc la sabia. I sort que no la sé, perquè si no les cames del P-CFA... perillarien per passar-me davant.

Alguna cosa a veure que hagis fet servir el cap pelat de la Cameron Diaz?

Assumpta ha dit...

Ostres, quina angúnia que fa el segon cap!! uffff :-PP

Elfreelang ha dit...

óstia que matinera és la gent! i aquest me'l sabia! bé precisant el refrany és : A cap sense barretina tothom hi barrina

Francesc Mompó ha dit...

Jo no el sabia, però em sembla un refranys de forta càrrega profètica. Com sempre -quasi sempre-, la saviesa popular aguanta i s'avança al pas del temps.
Salut i Terra

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Doncs jo no el sabia. L'apunto per a l meva base de dades de refranys. :-)))))

captaire ha dit...

EEEEEEEEEEPPPPP!!!!
AAAAAAALLLLLTTTOOOOOOOOOOOO!!!

Que en Parèmies no el sabia???!!!
Això sí que és notícia!!
XDDDDD

McAbeu ha dit...

La solució correcta la dóna en P-CFACSBC2V al primer comentari.
Avui es tractava d'un refrany poc conegut, tant que fins i tot en VÍCTOR diu que no el sap i que se l'apunta per la seva base de dades. Potser, com al XEXU, l'ha despistat la cara de la Cameron Díaz perquè quan hi faci l'entrada corresponent veurà que, a la seva base de dades, ja hi és ;-)

JJMiracle ha dit...

Reconec que tampoc no el coneixia. Tot i que a la base de dades del Víctor hi sut tal com l'he posat, veig que tant el McAbeu a la solució com l'Elvira hi posen la "a" al davant, de manera que diu: "A cap sense barretina, tothom hi barrina".

Víctor Pàmies i Riudor ha dit...

Hehehe... ja veig que no us heu fixat en la grossa rialla que tancava el comentari... :-)

El conec i el reconec. Com sinó l'hauria trobat en Mac?

Mac, no pateixis, els ulls de la Diaz no m'han trasbalsat, encara que sóc dels qui miren les persones als ulls. ;-)

Hi ha un fum de refranys amb la preposició "A" d'inici i sense la preposició. Simplement, en determinades circumstàncies cau perquè s'entén innecessària.

No li treieu mèrits al P-CFACSBC2V que no era un refrany fàcil.

Aquest, concretament, el recull Joan Farell i Domingo al Refranyer tèxtil català (1989) sense donar-ne més explicació.

Jo el relacionaria amb un altre refrany que diu "A cap sense barret, tothom hi té dret", que segons Josep Pons Lluch, al Refranyer menorquí (1993), on explica que "anar amb el cap descobert era antigament signe d'esclavatge, al punt que quan entre romans un d'aquests servidors era alliberat, se l'autoritzava a portar pili, cosa que sols portaven els homes lliures. Descobrir-se davant d'un altre era signe d'inferioritat".

Amades, al Refranyer català comentat (1951) també comenta el refrany "Cap sense barret, tothom hi té dret; cap desbarretat, tothom hi té part", en el sentit que "Retreu el dret practicat pels infants de donar un cop als qui van descoberts. Anar sense res al cap
i amb el cabell tallat havia estat signe d'esclavatge, d'inferioritat social. El costum de donar un cop al cap dels qui s'han tallat els cabells, cop qualificat d'«estrena», també ho recorda".

Ja veieu quan de suc es pot treure d'un sol refrany!

Publica un comentari a l'entrada