GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

divendres, 29 de gener del 2010

Jugada d'SCRABBLE 001

Com ja sabeu, els divendres estan destinats als ENIGMES ESPECIALS que ja coneixeu i que trobareu enllaçats a la barra lateral, n'hi ha de 4 tipus perquè generalment hi ha quatre divendres al mes.
Però en alguns mesos, com aquest, trobem CINC divendres i per això avui us he preparat un altre Enigma encara més Especial.

Aquesta JUGADA d'SCRABBLE


Les normes són senzilles, utilitzant algunes o totes les fitxes del faristol heu de formar una nova paraula que comparteixi una o més lletres de les que ja són al tauler, de manera que les noves paraules estaran en contacte amb les ja existents, tot encreuant-les, allargant-les, o bé formant nous mots de dues o més lletres. El sentit de lectura de les fitxes col·locades només pot ser d’esquerra a dreta o de dalt a baix. No és permès de col·locar fitxes en sentit vertical i horitzontal alhora en una mateixa jugada, tot i que les fitxes col·locades poden formar paraules en tots dos sentits de lectura. Les lletres dobles (LL, RR, SS) es formen amb dues fitxes, la fitxa Q s’entén que sempre porta incorporada la lletra “u” i els dígrafs L·L i NY només poden ser jugats utilitzant la peça corresponent. El valor facial de cada lletra és: 0 punts (blanques o escarràs); 1 punt (E, A, I, R, S, N, O, T, L, U); 2 punts (C, D, M); 3 punts (B, G, P); 4 punts (F, V); 8 punts (H, J, Q, Z) o 10 punts (Ç, L·L, NY, X).
Per comptar el valor d’una jugada cal sumar els valors de totes les paraules formades. Les fitxes que ja eren al tauler només atorguen el seu valor facial, mentre que les noves permeten aprofitar els factors multiplicadors de lletra o de paraula. Aquests factors multiplicadors venen donats pel color de les caselles del tauler (VERMELL = paraula x3, ROSA = paraula x2, BLAU MARÍ = lletra x3, BLAU CEL = lletra x2). En el cas que la nova paraula cobreixi més d'una d'aquestes caselles, primer es compten les que afecten el valor de lletra, posteriorment les que afecten a tota la paraula i totes són acumulables. Quan un jugador cobreix una casella multiplicadora i aquesta casella passa a formar part tant d’una paraula vàlida en horitzontal com d’una paraula vàlida en vertical, el factor multiplicador actua en tots dos sentits de lectura.
També heu de saber que si aconseguiu col·locar totes les 7 lletres del faristol aleshores rebreu un plus de 50 punts.
Les paraules que es formin poden ser les que apareixen com a capçaleres d'article en qualsevol diccionari general (avui farem servir, en cas de discussió, la versió online del DIEC2). També valen les seves flexions (femenins i plurals de noms i adjectius) i conjugacions verbals, en canvi no s'accepten: Noms propis, abreviatures, sigles, prefixos, sufixos i paraules que s'escriuen amb guió o apòstrof.

I ja està!. Per participar només cal que escriviu als comentaris la paraula que proposeu, dient les coordenades de la lletra inicial i el sentit de lectura. Jo comptaré els punts que obteniu i guanyarà l'enigma la resposta que n'aconsegueixi més. (Per exemple, si la vostra idea és posar una S sota de la segona A de MACABEU que hi ha al mig del tauler formareu la paraula AS llegida en sentit vertical i que comença a les coordenades H-8. Aquesta jugada només tindria un valor de 2 punts així que, si voleu guanyar, us hi haureu d'esforçar una mica més :-D)


TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Assumpta "
TAMBÉ PODEU VEURE LA RESPOSTA CORRECTA SI PREMEU AQUÍ

19 comentaris:

JJMiracle ha dit...

Bon dia!!!

Proposo:

P-1 SENYORIES

Melo ha dit...

Bon dia

de moment proposo

A-1 aixafat en horitzontal i ajudo en vertical

Assumpta ha dit...

Mare meva, quina currada!! :-DDD

Montse ha dit...

Proposo

A-10- SERIÓS

1+1+2+1+1+1=7 (com que agafo quadre vermell, multiplico per 3 = 21)
_________________________

Ignoro si s'havia de comptar amb el que hagin dit els comentaristes anteriors o si havíem de partir dels mots tal com estan a la foto!

Montse ha dit...

és evidten que he partit del que havien dit els altres; vull dir que les opcions que han dit ells les he tingut en compte com si ja haguessin omplert el tauler amb les seves magnífiques propostes!

Assumpta ha dit...

F-14, horitzontal i agafant una R que hi ha ARROS... i ja sé que és poqueta cosa, jaja però jo volia jugar!! :-D

Assumpta ha dit...

J-1: ROSERS

I m'agafo un vermell!! jejeje
És que jo no hi he jugat quasi mai a aquest joc! Ara m'hi aficionaré ;-)

La jugada d'en P-cfacsbc2v és absolutament magistral, insuperable :-))

Jordi Casanovas ha dit...

Jo poso arrossos des de J1 aprofitant ros i formo de pas senyor en vertical. Diria que tot plegat si no m'equivoco suma 63.

Jordi Casanovas ha dit...

ara me n'adono que m'he equivocat, arrossos no hi cap. s'hi pot posar rossos o rosses i senyor i queda per 60.

una altra opció és oiràs des d'h15 i formant al mateix temps sero i tunisenca.

Mireia ha dit...

Jo si no vaig errada puc escriure SERIOSA a O-7 escrivint TAPS / SERIOSA / SEGELLS

Si ho he comptat bé són 36 punts

Montse ha dit...

ep! però pel que veig, no feu les jugades tenint en compte les anteriors sinó tenint en compte el tauler tal com l'ha deixat el Mac, no?

Bé, un dia podríem jugar al scrabble per torns, no sé com es pot fer, però seria prou divertit... Mac, a veure si "t'estrujes" les neurones i t'inventes el joc...

no demano res, ni res, oi? ;)

Elfreelang ha dit...

12H afegeixo AR a segell= segellar
10J afegeixo ES a vi= vies
7L afegeixo S a tunisenc= tunisencs
7L afegeixo O a tap= tapo ( del verb tapar)
F2 afegeixo una I a set= seti
Si ho he comptat bé em semble que són uns 25 punts però crec que sumaria 50 per haver posat totes les lletres del faristol i surt 75
No sé si m'he equivocat comptant

McAbeu ha dit...

P-CFACSBC2V: Com no podia ser d'altra manera, el primer i el més fort. :-D
És nota que saps jugar-hi perquè has anat directe a aprofitar els triples, la teva senyories val (1+1+10+1+1+1+1+1)x3x3 = 153 punts.

ISMAEL: Tu formes dues paraules, aixafat=(1+1+10+1+4+1+1)x3=57 i ajudo=(1+8+1+2+1)x3=39, total 96 punts.

ARARE: El teu seriós val 21 punts com molt bé comptes. En quant a fer una partida per torns estaria molt bé però no veig com fer-ho, no demanes res ni res, no! :-DD

ASSUMPTA: arròs és incorrecte perquè es llegeix "arrosc" que no vol dir res. En canvi, en la teva segona opció formes dues paraules: rosers=(1+1+1+1+1+1)x3=18 i senyor=(1+1+10+1+1)x3=42, total 60 punts.

JORDI: Com tu mateix dius arrossos no hi cap i oiràs tampoc val perquè es forma "sero" que és un prefix i per tant no es pot acceptar. Si que són correctes les paraules rossos i senyor que et donen 60 punts amb els mateixos comptes que a l'ASSUMPTA.

MIREIA: Ets l'única, de moment, que fas el ple utilitzant les 7 lletres. Formes 3 paraules: seriosa=(1+1+1+(1x3)+1+1+1)+50=59, taps=(1+1+3+1)=6 i segells=(1+1+3+1+1+1+1)=9, total 74 punts.

ELVIRA: Poses totes les lletres però no et podem donar el plus de 50 punts perquè es tractava de fer una jugada i tu en fas cinc. ;-).
Per altra banda totes les teves paraules són vàlides: segellar=10, vies=7, tunisencs=10, tapo=6 i seti=4. Escollint la millor jugada et corresponen 10 punts

FELICITATS A TOTS!. Heu fet unes molt bones jugades d'scrabble.
En una partida de veritat una jugada de 10 o 20 punts està molt bé, una de 60 o 70 és boníssima, una de gairebé 100 és de les que et fa guanyar la partida i una de 153 punts és, com diu l'ASSUMPTA, magistral.
Però l'ASSUMPTA també diu que és insuperable, hi esteu tots d'acord?
Podeu dir que si i deixar-ho còrrer o dir que no i intentar aconseguir la JUGADA PERFECTA, ho deixo a les vostres mans. ;-)

Assumpta ha dit...

Maaaaaaaaaaaaaaaac!!! TINC LA JUGADA PERFECTAAA!!!!

A-1 AIXAFATERROSSOS!! :-DDD

L'he trobat al DIEC! jajaja he pensat que tu no mencionaries el DIEC a les instruccions del joc sinó fos per alguna cosa ;-)) llavors he pensat que aquesta magnífica eina ens permet buscar paraules que estiguin "al mig" d'altres paraules (un esperit inquiet com el meu descobreix aquestes coses per casualitat a vegades, quan desplega tots els menús d'allí on entra)

He buscat una paraula que tinguessis posada al tauler que, amb algunes lletres davant i altres al final, agafés quadrets vermells... i no podia ser altre que XAFAT

Li he dit al DIEC que em busqués paraules catalanes que continguessin XAFAT i, davant la meva alegria, m'ha donat aquest AIXAFATERROSSOS que era possible de fer amb les lletres que teníem!!

Així que, amb la meva humilitat característica, em dedico un Oeeee oeeee oeeeeeeeeeeeeeeeee oeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeee

:-DDD

Assumpta ha dit...

aixafaterrossos.
m. i f. [LC] pop. Persona rústica.

JJMiracle ha dit...

Felicitats, Assumpta!!! :-D He perdut el compte de la mà de punts que deus haver fet. Espero que ens ho digui en McAbeu :-)

Assumpta ha dit...

P-cfacsbc2v!! Ets d'un fair play extraordinari ;-))

De fet, jo crec que l'autèntic guanyador del joc ets tu, que tan sols 16 minuts després de la proposta ja havies tret una paraula boníssima... penso que jo he fet una mica de trampa... per això he volgut explicar com ho havia aconseguit :-DD

A no ser que en les partides "reals" d'Scrabble es permeti portar diccionaris ;-))

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: MOLT i MOLT BÉ!. A les partides de veritat es pot utilitzar el diccionari per consultar dubtes sobre alguna paraula però és evident que no tens temps per buscar-ne i molt menys si només saps la "part del mig" però això és internet i internet ens posa eines al nostre abast que podem utilitzar tan bé com fas tu.:-))
Així que MOLTES FELICITATS perquè aconsegueixes la JUGADA PERFECTA que jo havia amagat al tauler i guanyes el joc amb un total de 875 punts com podeu comprovar AQUÍ

Assumpta ha dit...

Uaaaaaaaau!!! quina passada de punts!! :-DD

Estic molt contentaaaaa!! :-DD

Publica un comentari a l'entrada