GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 21 d’agost de 2023

Relats Conjunts de la Carme - AGOST (COL·LECCIÓ DE MOMENTS)Com cada estiu, la CARME torna a encarregar-se de fer la substitució dels Relats Conjunts en vacances i aquest agost ens proposa que escrivim un relat inspirat per aquesta fotografia d'un dels dòlmens que forma part del conjunt de monuments megalítics situats al terme municipal d'Espolla, a l'Alt Empordà.
A mi, m'ha sortit això:LA MALEDICCIÓ


Aquest matí, al bar del casino hi ha més animació de l’acostumada. Tothom parla de la novetat que ha sacsejat el poble.

- Alguna cosa ha passat al Turó d’Amunt, diu en Pere del taller. De bon matí he vist passar el Land Rover de la brigada que s'hi dirigia amb un altre totterreny foraster.

- No te n’has assabentat?, respon en Jaume de la ferreteria. Ahir al vespre, la canalla del mas d’en Gras van anar a jugar al bosc i darrere d’uns esbarzers van descobrir un monument megalític. És una gran troballa que ens pot fer famosos a tots. Aquests del totterreny que has vist passar, segur que són els experts de la capital que l’alcalde va fer avisar ahir mateix. Si confirmen que el dolmen és realment prehistòric, ens ha tocat la loteria.

- HAS DIT UN DOLMEN?, crida en Nicanor de la fleca.

En Nicanor acostuma a ser un home tranquil i el seu crit sorprèn tothom. Tots callen i el miren estranyats mentre ell continua:

- Però que no sabeu que un dolmen és un cementiri? En aquests llocs és on els antics enterraven els seus morts. Si fa segles que allí hi descansen els esperits, què penseu que passarà si ara els destorbem? Aquest monument megalític no és una loteria, és una maledicció per a tot el poble. Hem de posar-hi remei abans no comencin les desgràcies.

Quan en Nicanor acaba de parlar, tot el bar continua en silenci uns segons fins que esclata una gran riallada col·lectiva. En Pep, el cambrer, és l’únic que li contesta:

- Mira que ets torracollons, Nicanor. No siguis tan supersticiós i para de dir rucades, home. Quines desgràcies vols que ens portin quatre pedres prehistòriques?

En Nicanor no respon, s’aixeca de la cadira i ofès per les rialles abandona el bar donant un cop de porta. La resta el veuen marxar sense poder parar de riure, però alguns ja comencen a rumiar en allò que ha dit de la maledicció. No pot ser que tingui raó... però, i si en té?

I es veu que sí que tenia raó. A partir d’aquell moment i una darrere l’altra, les desgràcies se succeeixen per tot el poble. Es trenca una portalada de vidre, un noiet està a punt de ser atropellat, hi ha un accident de cotxe, per primera vegada en molts anys els masos dels afores es queden sense repartiment de pa, l’oncle Serafí es trenca una cama, a la tieta Rufina gairebé se li crema la casa i, la gota que fa vessar el vas, el padrí Miquel que estava fort com un roure es mor. Tot això no pot ser casualitat, el poble està maleït. En Nicanor ho havia avisat, només ell pot saber que s’ha de fer.

En Nicanor, darrere el taulell de la fleca, rep amb cara de satisfacció la delegació de convilatans que hi ha anat a disculpar-se per les rialles i a demanar-li consell i ajuda. És clar que els ajudarà, ell no és gens rancorós. A més, cal actuar sense perdre temps. És urgent que s’enderroqui el dolmen maleït abans que hi hagi més desgràcies. Un grup d’homes, amb Nicanor al capdavant, «armats» amb pics, pales i aixades (i torxes. Torxes? Per a què volem les torxes? No sé, als tumults sempre hi ha torxes, no? D’acord, agafa les torxes si vols) surten exaltats en direcció al Turó d’Amunt amb intenció d’expulsar els mals esperits abans que se’n despertin més i destrueixin tot el poble. Però, només tombar la primera cantonada, es troben de cara amb l’alcalde que sortia de l’Ajuntament:

- On aneu? Què és aquest aldarull? Es pot saber què redimonis esteu fent?

- Aparta’t, alcalde. No ens aturaràs!! Volem enderrocar el cementiri maleït!!

- Quin cementiri maleït? De què esteu parlant? Què aneu borratxos??

- No facis l’orni, alcalde. No ets cap enze i ja saps que parlem del dolmen.

- El dolmen? Però si allò no és cap cementiri. Els experts han confirmat que és un monument megalític prehistòric, però no hi han trobat restes humanes. Es veu que no tots els dòlmens eren monuments funeraris, potser aquest era un lloc de culte religiós o astronòmic o potser només era un simple magatzem. Sigui com sigui, és una bona notícia per al poble, segur que farà venir turistes.

- No ens enredaràs!! Que et penses que som rucs? De qui és culpa sinó el reguitzell de desgràcies que hem patit avui?

- Doncs mira, Nicanor, justament ara anava a veure’t per explicar-t’ho. La culpa de les desgràcies d’avui és tota teva. Quan has sortit del bar donant un cop de porta t’has carregat els vidres de l’entrada. Després, emprenyat com anaves, has sortit esperitat amb la furgoneta i per poc que no atropelles el petit de cal Nano que anava en bicicleta. Per esquivar-lo, has donat un cop de volant i t’has estavellat contra la paret del camp de futbol. Li has fet una bona rascada, però qui n’ha sortit més malparada és la furgoneta de la fleca que ha quedat feta un nyap i avui els masos s’han quedat sense pa incomplint el contracte que tens amb l’Ajuntament. Per a acabar-ho d'adobar, el terrabastall del xoc ha espantat l’oncle Serafí que estava collint figues i ha caigut de l’escala trencant-se la cama. Sentint els crits que feia, la tieta Rufina ha sortit de la cuina sense pensar a treure la paella del foc i l’oli s’ha encès. Si la seva filla no se n’hagués adonat, s’hauria cremat tota la casa. Tot fa pensar que la maledicció és més aviat cosa teva i de les teves supersticions, no trobes?

- I la mort del padrí Miquel també és culpa meva?

- Tens sort perquè sembla que no, en principi. Però tampoc hi busquis esperits malignes en aquest cas. Si s’ha mort el padrí Miquel malgrat estar fort com un roure és potser perquè ja li tocava, que l’home va fer els 103 anys la setmana passada.
Així que deixeu-vos estar de bestieses, apagueu les torxes (a qui se li ha acudit això de les torxes?) i torneu cap a casa, si no us la voleu carregar tots plegats...
Tu no, Nicanor. No marxis, que encara no hem acabat de parlar tu i jo. Suposo que tens en vigor totes les teves assegurances, oi?


12 comentaris:

sa lluna ha dit...

Ai, m'has fet riure de bona gana!.🤣
Una història ben filada que em temo que ha deixat al pobre Nicanor amb un caramull de problemes si no té les assegurances vigents. Totes les malediccions li han caigut a sobre. I lo de les torxes ha estat un puntas.🤭😂
Enhorabona!.

Aferradetes, Mac.

Carme Rosanas ha dit...

Boníssim, Mc! Jo, com na Paula també he rigut molt. Aquest Nicanor no sap on s'ha ficat. El mal geni no és mai una bona manera de fer les coses i em sembla que, tot plegat, li costarà car.

I encara sort que no ha estat ell la causa de la mort del padrí Miquel. Ni que tingés 103 anys, mai no fa goig carregar-se un mort a la consciència.

Molt divertit, i amb les torxes per a provocar riures afegits...

Moltes gràcies per participar, Mc! M'enduc l'enllaç cap allà...

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Aquesta era la intenció. Jo em diverteixo molt quan m'empesco aquesta mena d'històries i em fa feliç quan em dieu que us han fet riure.

Diuen que les supersticions actuen només damunt els supersticiosos i em sembla que el pobre Nicanor ho comprovarà en pròpia pell. La maledicció no s'ha acabat pel que fa al seu cas. :-DD

Moltes gràcies. Abraçades!!

McAbeu ha dit...

CARME: Me n'alegro que t'hagi agradat. Fent servir l'humor (que ja és marca de la casa), he volgut representar com les supersticions i les malediccions acostumen a ser només un seguit de casualitats amb una causa sovint força clara i, per tant, ben poc sobrenatural. I, en aquest cas, no només en sabem la causa sinó que també tenim ben identificat al causant. Així que sí, a mi també m'ho sembla que a en Nicanor li costarà ben car tot plegat. ;-)

El tema de les torxes està, efectivament, afegit per fer riure, però no em negareu que un aldarull tumultuós sense torxes perd tota la gràcia. :-DD

Moltes gràcies també a tu per continuar mantenint vius aquest RC d'estiu.

artur ha dit...

Ja m'agradaria veure-li la cara, al pobre Nicanor !...amb tot el que ha organitzat...hehehe.....
És una MOLT bona història i ben divertida de llegir, et felicito un cop més !!.
Una calorosa abraçada :)

McAbeu ha dit...

ARTUR: No sé si li servirà d'escarment i en Nicanor deixarà, per fi, de veure possibles malediccions allí on no n'hi ha. ;-)

Moltes gràcies, estic content que t'hagi agradat.

I t'agraeixo també l'abraçada... tot i que en plena onada de calor, potser no hauria calgut que fos tan calorosa. :-DD

Rajani Rehana ha dit...

Please read my post

Rajani Rehana ha dit...

Beautiful blog

xavier pujol ha dit...

Molt bo l'enfilall de successos per explicar el que semblava inexplicable.

McAbeu ha dit...

XAVIER: Gràcies. Aquest punt que destaques és just el moll de l'os del relat, jo estic convençut que la gran majoria de les vegades a allò que ens sembla inexplicable li podem trobar una explicació si aprofundim prou per buscar-la (fins i tot a les malediccions paranormals). ;-)

Pons ha dit...

Portar torxes és obligatori en aquest tipus de casos, però he trobat a faltar alguna forca, diguem tradicional.

McAbeu ha dit...

PONS: És veritat, no puc estar més d'acord amb tu. També opino que les forques són gairebé imprescindibles en aquests casos i no entenc com en Nicanor i la seva colla no hi van pensar. No s'haurien de deixar els tumults i els aldarulls en mans dels amateurs, així no passarien aquestes coses. :-D

Publica un comentari a l'entrada