GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 1 de maig del 2023

Joc de Ment - 044

ENDEVINACIÓ AMB ESCURADENTS



- Un paquet d'escuradents (també es pot fer amb cartes o monedes, per exemple)



Aquest joc no requereix cap preparació prèvia.



El mag entrega a un espectador el paquet d’escuradents i, girant-se d’esquena, li explica que n’ha de treure un bon grapat i distribuir-los sobre la taula en tres grups iguals. Per a l’exemple, suposarem que l’espectador n’agafa un total de quinze i que forma, per tant, tres grups de cinc escuradents cadascun.

Ara el mag, que ignora quants escuradents hi ha sobre la taula perquè continua d’esquena, demana a l’espectador que li digui un número qualsevol (N) amb l’única condició que sigui més petit que el nombre d’escuradents que formen cada grup. En el nostre exemple, els grups són de cinc escuradents i suposem que l’espectador decideix que N=2.

En el següent pas, l’espectador haurà de treure N escuradents dels grups dels extrems (el de la dreta i el de l’esquerra) i afegir-los al del mig. En l’exemple, fet això hauran quedat tres escuradents al grup de l’esquerra (5-2), nou al grup central (5+2+2) i tres al grup de la dreta (5-2).

Per acabar el truc, el mag demana a l’espectador que reculli el grup de la seva esquerra i torni els escuradents al paquet. A continuació ha d’agafar el grup de la dreta, comptar quants escuradents hi ha (en el nostre exemple, 3), treure aquest mateix nombre d’escuradents del grup central per afegir-los als que té a les mans i, finalment, també tornar-los al paquet.

En aquest punt, a la taula només quedarà el grup central amb un nombre indeterminat d’escuradents que l’artista no pot conèixer perquè ignora quants n’havia escollit l’espectador a l’inici del joc, però gràcies als seus poders mentals i per a sorpresa de tothom, el mag encerta sense cap problema quants escuradents han quedat sobre la taula.





8 comentaris:

sa lluna ha dit...

Amb el permís del mag, m'he quedat amb un parell d'escuradents... em vindran molt bé per menjar els caragols que tinc cuinats.😅

Aferradetes, Mac.

Carme Rosanas ha dit...

Molt enginyós... m'ha costat una mica d'entendre, fins que ho he comprovat amb diferents valors de N. Fa patxoca!

xavier pujol ha dit...

Això jo ho encertaria fàcilment...
... si fos mag!

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Cap problema. No crec que al mag li vingui d'un parell d'escuradents i si es queixa que en faci aparèixer uns de nous... que per això és mag. :-DD


CARME: Estic d'acord amb tu. Si l'analitzes una mica, veus que el truc té poc de màgia i molt de matemàtica bàsica (res més que sumar i restar), però mentre te'l fan aconsegueix sorprendre't i això, com dius, fa patxoca. :-)


XAVIER: En aquests temes, els mags sempre parteixen amb avantatge. ;-)

Pons ha dit...

Si esculls N=0 el truc no funciona. Ja no et dic nombres decimals o negatius que el truc no tindria sentit.

McAbeu ha dit...

PONS: De fet, si esculls N=0 sí que funciona. En l'exemple de l'enunciat, després del segon pas quedarien cinc escuradents al grup de l’esquerra (5-0), cinc al grup central (5+0+0) i cinc al grup de la dreta (5-0). A continuació, elimines el grup de l'esquerra i treus del grup central tants escuradents com hi ha al de la dreta per també eliminar-los. Al final, al grup central hauran quedat 0 escuradents (5-5) i aquest és exactament el resultat esperat (3 x 0 = 0).

Pel que fa als nombres decimals i negatius, està clar que les instruccions de l'enunciat no permeten que els fem servir (no podem treure un tros d'escuradents o afegir-ne de negatius). Per tant, tens raó quan dius que no tindria sentit utilitzar-los. A mi també m'ho sembla.

Pons ha dit...

Veus, el que jo deia, que amb zero si que funciona... Algú que no he estat jo, ha afegit un no de més en el comentari meu anterior.

McAbeu ha dit...

PONS: Entesos, segurament haurà estat el becari que des que el vas despatxar del teu blog s'avorreix, pobre. De totes maneres, jo no seria gaire dur amb ell. Pensa que el que realment funciona amb N=0 és la demostració matemàtica teòrica, però en la pràctica com que es perd aquell 'joc de mans' d'anar canviant els escuradents de munt podríem dir que la 'màgia' s'esvaeix perquè és massa evident tot el que estem fent. Per tant, s'ha d'admetre que l'afirmació: "Si esculls N=0 el truc no funciona" (que apareix al teu primer comentari, però que no és teva) no està gens equivocada. ;-D

Publica un comentari a l'entrada