GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 14 de novembre del 2022

Els misteris d'en Mac – Cas 009


009 - EL CAS DEL TRÈVOL DE QUATRE FULLES


De tant en tant, per aclarir algun detall del cas que estic investigant, m’he de posar en contacte amb la policia i demanar-los ajuda. El meu contacte als mossos d’esquadra és l’inspector Roig, un vell amic que, sempre dins la més estricta legalitat, no té mai un no quan li demano alguna cosa. Evidentment, aquest sentiment és recíproc i ell també sap que si alguna vegada necessita un punt de vista diferent per desencallar una de les seves investigacions, pot comptar amb mi.

Aquest ha estat el cas de la trucada que m’ha fet aquest matí i que ha iniciat amb les següents paraules:

- Escolta Mac, tinc un historiador, un entomòleg, un astrònom i un matemàtic...

- Què m’has telefonat per explicar-me un acudit? –l’he interromput jo, divertit–.

- No em parlis d’acudits que la cosa és seriosa. Ahir a la nit es va produir un assassinat al Centre Internacional d’Investigacions Aplicades. La víctima és un reconegut científic i quan tot es faci públic hi haurà un bon rebombori, per això m’agradaria tenir el tema mínimament encarrilat com més aviat millor. Però no me n’acabo de sortir i per això et truco, és sabut que quatre ulls sempre hi veuen més que dos.

- Explica’m, doncs, que has vist fins ara.

- El detall principal és que la víctima no va morir a l’acte i va tenir temps de deixar-nos una pista. Per desgràcia i potser perquè temia que l’assassí encara rondés per allí, no va ser tan explícit com per escriure el nom del culpable sinó que va optar per fer un dibuix. Abans d’anar-se’n a l’altre barri va esbossar clarament un trèvol de quatre fulles.

- Que no li va portar gaire sort, evidentment. –he afegit jo–

- Efectivament, no gens. Però almenys ens ha de servir per assenyalar clarament un dels quatre únics sospitosos. Que, com t’intentava dir al començament, són un historiador irlandès especialitzat en la història del seu país, un entomòleg francès que estudia els insectes dels prats, un astrònom alemany que investiga les alteracions que la radiació solar produeix en els gens i un matemàtic italià que treballa fent càlculs de paràmetres estadístics i de probabilitat. No hi ha dubte que un d’ells és el culpable, però no aconsegueixo trobar quin té una relació prou evident amb la pista per poder acusar-lo directament. Per això la telefonada, per veure si tu ho tens més clar.

- Doncs diria que sí, que ho tinc força clar...

I vosaltres? Sabeu qui pot ser l’assassí?

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. L'ENHORABONA A " Lluna "

10 comentaris:

Lluna ha dit...

Així a primer cop de vista jo diria l'irlandes, per allò de St patrici i els verds i els trevols, però els trevols de St Patrici son de 3 fulles, així que potser em decantaria per l'astrònom ja que els trevols de 4 fulles es pensa que es produeixen per una raó genetica i com aquest investiga les alteracions als gens...

https://ca.wikipedia.org/wiki/Tr%C3%A8vol_de_quatre_fulles

Bon dia Mac!!

Carme Rosanas ha dit...

Bon dia, Mc, Bon dia lluna!

Doncs potser sí que la lluna l'encerta i és l'astrònom... encara que no sé si les alteracions genètiques dels trèvols de quatre fulles estan produïdes per la raciació solar, tot podria ser.

També podria ser, l'entomòleg, ja que estudia els insectes dels prats i els trèvols també són als prats. I suposo que quan ets a punt de morir, és més senzill dibuixar un trèvol que no pas un insecte.

sa lluna ha dit...

També he pensat en l'entomòleg, per les mateixes raons que la Carme. Però en veure el comentari de la lluna, em fa dubtar...

Saludar-vos a tots tres i què passeu una bona tarda.
Aferradetes.

xavier pujol ha dit...

Mac, tu poses "llum a la foscor" des d'abans que aquell conegut periodista de ponent.

artur ha dit...

Jo diria que els quatre l'han matat.... quatre fulles, quatre assassins ! així no queden dubtes ;)

McAbeu ha dit...

LLUNA, CARME, SA LLUNA, XAVIER i ARTUR: Moltes gràcies a tots cinc per dir-hi la vostra. :-)

En aquest cas, l'enunciat ens vol fer dubtar entre els quatre sospitosos perquè, d'una manera o altra, tots semblen tenir alguna cosa a veure amb els trèvols. L'historiador és irlandès i el trèvol (de tres fulles) és el símbol d'aquest país, l'entomòleg treballa als prats on sol haver-hi trèvols, el matemàtic fa càlculs estadístics i de probabilitat que podrien estar relacionats amb l'atzar i la bona sort que alguns atorguen als trèvols de quatre fulles. En aquests tres casos, però, la relació no sembla prou consistent per acusar-los mentre que en el quart, l'astrònom, trobem una connexió més directa perquè els trèvols de quatre fulles són una mutació genètica i aquest és el camp d'estudi de l'astrònom alemany. En conseqüència, sembla clar que el dibuix del científic assassinat l'assenyala a ell, tal com molt bé ens diu LLUNA al primer comentari. Enhorabona, t'emportes el rètol vermell d'avui!! :-))

El LLIBRE ho explica així: Un trèvol de quatre fulles és el resultat d'una mutació que afecta alguns gens del trèvol comú (de tres fulles). Les mutacions no són rares a la naturalesa i en podríem trobar diversos exemples tant en el regne animal com en el vegetal. Moltes d’elles les identifiquem fàcilment com a una aberració, però aquest no és el cas de la del trèvol que potser és l'única que, en aquest sentit, passa més desapercebuda perquè no la veiem com una mutació aberrant sinó com un símbol de bona sort i, per una altra banda, també és la més senzilla de dibuixar sense cap dubte. Potser per això, la víctima la va escollir per assenyalar a l’únic sospitós que té alguna cosa a veure amb els gens i les seves mutacions, l’astrònom.

Lluna ha dit...

😆😅 Gràcies Mc!!
Bon dia a tothom!! 😉

Pons ha dit...

L'únic que no em quadra és que un astrònom estudiï temes de genètica, per molt que la causa sigui la radiació sigui solar (de fet, qualsevol radiació amb la suficient força pot causar mutacions), al final no està estudiant res relacionat amb l'astronomia, sinó amb les mutacions genètiques, un tema molt allunyat de la seva especialitat.

zel ha dit...

Ep! Hola! Jo tbé he pensat de seguida en st. Patrici
Juro! Salut amic!

McAbeu ha dit...

LLUNA: De res, les felicitacions són ben merescudes- :-)


PONS: Sí noi, deu ser un d'aquests científics moderns que s'entesten a ser multidisciplinaris. :-DD


ZEL: Et crec, no cal que ho juris. De fet, l'enunciat ja ho busca que pensis en Sant Patrici perquè així no t'adonis que la solució va per una altra banda. :-))
Salut, amiga. M'agrada molt que encara vagis traient el cap per aquí de tant en tant. Està molt bé no perdre el contacte del tot amb els antics bloguers.

Publica un comentari a l'entrada