GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 16 d’agost del 2021

Paradoxa de l'execució per sorpresa

Al recull "ENIGMAS Y JUEGOS DE INGENIO" (Grijalbo - 2011) hi trobem uns quants enigmes mentals que estan basats en algunes de les paradoxes clàssiques més conegudes.
Us els vaig oferint, traduïts al català, en una sèrie de posts dedicats a les PARADOXES. Avui és el torn de la Paradoxa de l'execució per sorpresa que ens arriba des dels Estats Units, als voltants de 1948.


L'any 1948, D. O'Connor va plantejar una paradoxa filosòfica relativament moderna. Un jutge comunica a un presoner condemnat a mort que serà penjat a les 12 hores d'un dia de la setmana següent, entre setmana, i li garanteix que l'execució serà per sorpresa: no sabrà el dia fins que el botxí vagi a buscar-lo a la cel·la.

El presoner rumia que si segueix viu el divendres, últim dia possible, no hi hauria sorpresa quan vagin a cercar-lo, i per aquest motiu l'execució no pot ser el divendres. Això fa que dijous sigui l'últim dia possible, però llavors, si tria el dijous, no hi haurà sorpresa, de manera que no el penjaran tampoc dijous. De fet, seguint la mateixa línia de raonament, no és possible cap dels dies. El jutge li ha donat la seva paraula, per això el presoner conclou que no el penjaran.

Però, per a sorpresa seva, el botxí apareix el dimecres al matí.
Què va fallar en la lògica del presoner?


Podeu dir-hi la vostra als comentaris, a veure si entre tots en traiem l'entrellat. De totes maneres si, com en qualsevol bona paradoxa, el plantejament us sembla massa enrevessat per arribar a alguna conclusió, a continuació podeu trobar el punt de vista de l'autor del llibre d'on he tret aquest enigma:

SOLUCIÓ




11 comentaris:

sa lluna ha dit...

Si el jutge va dir que un dia de la setmana següent, entre setmana, això vol dir dues coses: la primera que no serà ni el dissabte ni el diumenge, ni el dilluns; la segona que no hi haurà sorpresa perquè ja li ha dit que serà la setmana següent. Ja pot rumiar el que vulgui, perquè el penjaran segur.
No sé si ho he embolicat més. 😉

Aferradetes, Mac.

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Efectivament, el presoner només es pot sorprendre pel dia concret quan l'executaran perquè, com bé dius, de penjar-lo, el pengen segur... malgrat la seva deducció (errònia) que sembla indicar el contrari.

Carme Rosanas ha dit...

És evident que si ve el dimecres és una sorpresa perquè encara podria venir el dijous. NO acabo de saber on falla la lògica d'quest pobre condemnat, però entenc que és segur que falla.

McAbeu ha dit...

CARME: Malgrat que dius que no acabes de trobar on falla la lògica del presoner, de fet sí que descobreixes l'error. El problema de la seva deducció és que quan va descartant un dia rere l'altre manté descartats els dies posteriors i això és erroni. Vull dir que si han passat les 12:00 hores del dijous sense que el botxí hagi vingut, és cert que el divendres no serà cap sorpresa... però s'equivoca en aplicar aquesta regla a la resta dels dies. Com tu mateixa dius, que el botxí vingui dimecres és una sorpresa perquè també hi havia encara la possibilitat que vingués dijous o divendres que no es poden descartar tal com erròniament fa el condemnat.

artur ha dit...

Potser que la sentència li donessin un dilluns i el pres calculés els dies de la setmana que restaven, sense tenir en compte , que la execució seria "la setmana següent" ??
Vaig a mirar la resposta, a veure si també la he errat com el penjat! heheh

McAbeu ha dit...

ARTUR: Ja hauràs vist que la resposta no anava per on tu dius, era més qüestió de veure que la manera com el pres va descartant els dies és més cosa dels seus desitjos que no de la realitat. ;-)

artur ha dit...

I tant !. :)

McAbeu ha dit...

ARTUR: :-))

Sergi ha dit...

Home, em sembla que comença bé, dient que si divendres continua viu ja no serà sorpresa quan el penjen, tot i que haurà estat sorpresa fins a última hora del matí de dijous. Però si dijous continua viu quan es lleva no sap si l'execució serà aquell mateix dia o el següent, no ho pot saber. I també val pels dies anterior.

Massa fàcil em sembla, vaig a mirar la solució.

Sergi ha dit...

Ah, doncs mira, no estava tan equivocat!

McAbeu ha dit...

XEXU: No ho estaves gens d'equivocat. Efectivament, l'error de la lògica del presoner és descartar els dies posteriors tan alegrement com ell ho fa.

Publica un comentari a l'entrada