GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dilluns, 1 de febrer del 2021

ANAGRAMES

Un ANAGRAMA es defineix com la transposició de les lletres d'una paraula, frase o sentència breu, de tal manera que es formi una nova paraula o frase.

Actualment es consideren només entreteniments enginyosos, però antigament se'ls donava gran importància. Els cabalistes creien que estaven relacionats amb el nom a partir del qual es formaven, de manera que podien indicar el caràcter o el destí de les persones. Plató, sostenia una idea semblant i els últims platònics rivalitzaven amb els cabalistes en atribuir als anagrames virtuts misterioses. Va ser un gran triomf dels anagramistes medievals trobar la resposta a un dels moments més potents del relat de la passió de Jesucrist. Pilat pregunta a Jesús si és rei, aquest li respon que sí, i que Ell ha vingut al món per donar testimoni de la veritat. Llavors Pilat replica: “I què és la veritat?” (Joan 18,38). Doncs aquest «Quid est veritas» (“Què és la veritat?”) amaga la seva pròpia resposta: «Est vir qui adest» (“És l'home que està present”).

Són molt destacables els anagrames que s'adeqüen, en major o menor mesura, a l'original d'on s'han format perquè, amb el nou ordre de lletres, mostren un significat que s'hi adiu o que, d'alguna manera, el defineix. En Màrius Serra al seu MANUAL D'ENIGMÍSTICA (Columna – 1991) en recull uns quants de força coneguts:

«...és notable el que posà en circulació André Breton a partir del nom de Salvador Dalí: «Avida Dollars», del qual en descobrim una altra versió catalana menys esplendorosa: «Vida llardosa». A tombants de segle, la veïna Itàlia estava tan aficionada a l’elaboració d’anagrames que es convocà un concurs mundial d’anagrames a partir de «Maestro Giuseppe Verdi» per commemorar la mort del genial compositor. El guanyador fou un anglès que presentà «Di vigor perpetua messe».
Val a dir que els anagrames poden arribar a ser molt populars quan es refereixen a personatges d’una certa rellevància política. Alguns dels més divertits són aquests. Clint Eastwood, «Old West action», que situa l’ex-actor en les seves actuacions polítiques. Piet Mondrian, «I paint modern», que contradiu molts crítics d’art. Margaret Thatcher, «that great charmer», «great charm threat» o «Meg, the arch-tartar», que mostra els sentiments enfrontats que aixecava la Dama de Ferro. «Victoria, England’s Queen, governs a nice quite land», un autèntic eslògan per als defensors de la moral victoriana. Pétain, «inapte», un nou argument per als resistents. A. Hitler, «the liar», una constatació de les innombrables «virtuts» del führer. Benito Mussolini, «Nobilis is ut nemo», un cant filofeixista. Harry Truman, «Rash army runt», un nou al·legat militarista americà. Eisenhower. «See hero win», la clàssica moral americana. Theodore Roosevelt, «Loved horse; tree, too», un cert cant a l’ecologisme. Abraham Lincoln, «Oh, call man brain», una constatació de la sensibilitat antiracista que el va dur a la mort...»


Aquests anagrames que semblen endevinar el destí del nom que els ha creat, es poden anomenar ONOGRAMES perquè l’onomància és l’endevinació basada en el nom d’una persona. En canvi quan l’anagrama revela un sentit contrari a l’original tindríem un ANTIGRAMA, com per exemple afirmar que els evangelistes són agents del mal perquè en anglès «Evangelists» = «Evil’s agents» o relacionar violència i amor perquè «Violence» = «Nice love». Per altra banda, formem un ALFAGRAMA quan ordenem alfabèticament les lletres de qualsevol paraula (l’alfagrama de la paraula «alfagrama» és «aaaafglmr»). Aquesta variant de l’anagrama fa irreconeixible la paraula original i s’utilitza en l’àmbit de la criptografia, els enigmes i els passatemps.

Els anagrames donen molt de joc en el camp enigmístic. En aquest mateix blog, vam publicar els ANAGRAMES LLETRAFERITS que us reptaven a descobrir unes obres literàries que es presentaven amb les lletres del seu títol i nom de l’autor ben barrejades.
Un altre joc amb anagrames, molt típic de qualsevol secció de passatemps, és l’anomenat TARGETA DE VISITA que consisteix a esbrinar la identitat exacta d’un personatge famós que s’oculta sota un suposat pseudònim anagramàtic. Si voleu jugar-hi, a continuació en trobareu una dotzena que he tret dels primers números de la revista PASSATEMPS d'Enigma Card:



Però, com hem dit, no només els noms propis poden servir de base per crear anagrames i, per demostrar-ho i posar punt final a aquest post, m’he empescat el joc FRASES FETES – REFÀS FESTES. Us presento sis d’anagrames creats a partir de mitja dotzena de frases fetes catalanes molt conegudes. A veure si les descobriu:


(a). FUMA FLOR, SAL I PEBRE
(b). A LA TARDA, MÓN ILLENC
(c). ESPERO UNA TORRE D'ATAC
(d). SABEU? LA MORT CALLA ÀGIL
(e). PER A LA GANA, EL CAMELL FA PA
(f). LLEPAR ELS PACTES PARITS







66 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

Que bé! Quanta feina! M,agraden molt els anagrames, i m'hi posaré aquesta tarda amb calma, a veure quants n,endevino.

Pons ha dit...

He fet un Anagrama amb el teu nom de McAbeu i després de donar-hi unes quantes voltes he tret “CAMBEU” com la segona persona del plural del verd CAMBAR que m’acabo d’inventar. Es nota que això dels Anagramas em falta mandra, oi? Sort que la Carme es veu més motivada.

Carme Rosanas ha dit...

Com que ja veig que no podem comptar amb en Pons, he, he, he... començaré jo la feina.
Però amb mesura que després l'Assumpta es queixa que quan arriba ja ho he endevinat tot...

N'he tret quatre:

1.- Antoni Bassas
2.- Carles Cuní
3.- Xavier Sardà
4.- Àngels Barceló

McAbeu ha dit...

CARME: Amb calma i mesura, però (com sempre) la mar de bé. Els quatre primers encerts ja són al sac. Felicitats!! :-)

PONS: S'agraeix l'esforç de crear l'anagrama (i d'inventar un verb), però així i tot jo no diria que en això dels anagrames et FALTA mandra... més aviat tot el contrari. :-DD

Sergi ha dit...

Miro els anagrames de Refàs festes i el meu cap no enfoca. No sóc capaç de veure-hi res, allà. Només diré que 'Per a la gana, el camell fa pa', podria ser una frase feta perfectament comuna i estesa. Vols dir que no se t'ha passat capgirar-la, aquesta?

McAbeu ha dit...

XEXU: I tant que l'he capgirat, però he d'admetre que tens tota la raó. "Per a la gana, el camell fa pa" és una típica frase feta... sahariana. :-))

xavier pujol ha dit...

En sé tan poc de fer i resoldre anagrames que només recordo aquell de Roma=amor.
I la del genial Màrius Serra de "Català" a l'atac.

McAbeu ha dit...

XAVIER: Son tot uns clàssics aquests que cites i un bon exemple d'una varietat molt concreta dels anagrames, els que es formen invertint l'ordre de les lletres i que s'anomenen "bifronts".
Tinc previst parlar-ne en un altre post, com també dels palíndroms (les frases que es poden llegir tant d'esquerra a dreta, com de dreta a esquerra) dels quals aquest "Català, a l'atac" n'és potser el més conegut, com dius, gràcies a Màrius Serra. Així i tot, no el va crear ell, ja feia molt de temps que es coneixia quan el va fer servir en un discurs per la Diada del 2011 i va aconseguir fer-lo famós (tant que fins i tot va ser portada de "El Mundo"). 

Carme Rosanas ha dit...

En volia posar quatre més, però el 8 se'm resisteix i com que ara no m'hi puc estar gaire estona, en posaré només tres:

5.- Pere Tàpias
6.- Pere Calders
7.- Sílvia Munt



McAbeu ha dit...

CARME: De mica en mica, s'omple la pica. Molt bé aquests tres, també. Felicitats!!

sa lluna ha dit...

Fa una bona estona que m'hi barallo, però no me'n surt cap. Ho provaré una altra estona, a veure si tinc més sort...

Assumpta ha dit...

Holaaaa!
M'ha encantat llegir tota la part "teòrica"... tots els anagrames fets amb els noms de polítics estan súper bé.

Ara, no sé si me'n sortiré amb els "exercicis" hehehe

Assumpta ha dit...

CARME, t'estimo!!! :-DD

Carme Rosanas ha dit...

Holaaaa, Assumpta!!!! Ja t'esperava ... ja trigaves a venir, eh?

Jo també t'estimo... a veure si m'ajudes, va!

Assumpta ha dit...

En tinc uuuuuuuuun!!!! SIIIIIIIIIIII

El 10, MARCEL RIVA XAIS és en XAVIER MARISCAL!!

Agraïments:
Al MAC que ens prepara cosetes divertides per fer treballar les neurones.
A la CARME, que és tan bona persona que m'ha vingut a buscar perquè sabia que aquest post m'agradaria molt! :-))

Assumpta ha dit...

Encara estic pensant, en?
Em surt una TERESA PARGEMÍ... que no és ningú hehehe

Assumpta ha dit...

Per fi!! Havia abandonat la TERESA i ara que l'he recuperat me'n ric del meu propi "Pargemí" hahaha

TERESA GIMPERA!!!

09.- MARIA TREGEPES és TERESA GIMPERA :-DD

Assumpta ha dit...

El 8 no hi ha manera, eh?

Mira que li he donat voltes al Carles aquest, que es troba un pal!!

Assumpta ha dit...

Un altre!!

11.- En JOAN RUS LENT, és en NÉSTOR LUJÁN ;-))

I ara vaig a mirar les frases, que encara són més difícils... :-DD

Dels noms, de moment em rendeixo... segur que la CARME els pot completar hehe

Carme Rosanas ha dit...

Ooooh! Mira tenia el Xavier del Mariscal i la Teresa del de la Gimpera i he estat incapaç de "veure" els cognoms 😳. Clar que estic sobretot, sobretot encallada en el 8... que no surt!

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Els anagrames ja ho tenen això, de vegades surten al primer cop d'ull i de vegades s'encallen i no hi ha manera. En el cas de les "Targetes de visita" és una bona tàctica buscar primer algun nom propi (que són més comuns) i després veure si amb les lletres restants es pot formar un cognom adient, però quan no busquem noms de persona, com en el cas de les frases fetes - refàs festes, la cosa es pot complicar més.

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Repassar la "teòrica" sempre va bé per fer els "exercicis". :-DD
Molt bona feina. En trobes 3 més. Felicitats!! :-)


CARME: Queden només dos noms per enllestir totes les "Targetes" i, com que tinc ganes que us hi poseu amb les frases fetes, us donaré un parell de pistes. La número 8 amaga un escriptor ja traspassat i la 12 un polític exdiputat del Parlament. Ànims!!

Carme Rosanas ha dit...

Mira abans de veure les pistes ja havia tribat el 12 Àngel Colom.

M'anirà molt bé saber la pista del 8, perquè és el que fa més temps que hi batallo.

Les frases fetes, també me les he mirat eh? Però no hi ha manera que en vegi cap...

McAbeu ha dit...

CARME: El 12 és ben correcte, evidentment. A veure si amb la pista, el 8 acaba sortint. Entenc que sigui el que et costi més, és un escriptor conegut i el seu nom propi també ho és molt... però malgrat això no és un nom de pila gaire habitual i costa pensar-hi. ;-)

Les frases fetes són molt més complicades, en soc conscient. I també és molt difícil donar pistes que no les solucionin directament perquè totes elles són frases fetes molt conegudes i utilitzades (més o menys) sovint. A veure si surten!

Carme Rosanas ha dit...

El Carles, aquest que es troba un pal, és en Baltasar Porcel!!!! Que bé!!! Ja estan tots!

Ara a veure amb les Frases fetes-Refàs festes...

Assumpta ha dit...

Ostres, ha sortit el que es troba el pal!!! 😂😂😂😂
Enhorabona, CARME!!!

Ara, a per les frases!! Jo, ahir, res de res. Aquesta tarda hi tornaré 😉😉

sa lluna ha dit...

Al de la Teresa el tenía fins aquí, feia com l'Assumpta. Girava i tornava girar el cognom i no hi havia manera. Mira si era fàcil!
Seguirem practicant...

Carme Rosanas ha dit...

Jo també havia girat i regirat mil vegades les lletres de Gimpera i de Mariscal, sense arribar a veure cap dels dos cognoms.

Assumpta, sa lluna, se us acudeix alguna estratègia per a les frases fetes... a veure si a tres, ens en sortim. De moment, no hi ha manera de veure res... a les fosques totalment.

McAbeu ha dit...

CARME, ASSUMPTA i SA LLUNA: Entro per confirmar la solució de la targeta número 8 i donar així per enllestit el primer joc. Pel que fa al segon, a veure si s'encén la llumeta que us permeti esbrinar per on van aquestes Frases Fetes - Refàs Festes. Sort!!

artur ha dit...

Quines cracs , aquestes noies !! Felicitats !!

sa lluna ha dit...

Crec que en tinc una.
La (a) = BUFAR I FER AMPOLLES

Carme Rosanas ha dit...

Molt bona, Paula! 👏👏👏👏👏👏👏👏

sa lluna ha dit...

M´ha fet suar! He estat una bona estona amb les altres, però ho deixo córrer per avui. Ara només veig lletres per tot arreu. Demà ho provarem un poc més.😉

McAbeu ha dit...

ARTUR: Ho són, i tant que sí. :-)


SA LLUNA: Molt bé. Ja en tenim una. Moltes felicitats!! :-)

Assumpta ha dit...

Amb en Mariscal vaig tenir la sort que vaig veure el "Xavier" aviat... però la Teresa ja vas veure hehe... la tenia i anava experimentant amb els cognoms 😂😂

Assumpta ha dit...

😂😂😂😂😂

Assumpta ha dit...

Jo vaig estar pensant primer frases conegudes i mirava si encaixaven... però ni una!!

Assumpta ha dit...

Molt bé!!!! 👏👏👏👏👏👏👏

Assumpta ha dit...

Aviat començarem a demanar pistes, MAC 😉😉😉

Assumpta ha dit...

Et felicito!!
Les frases les veig complicadíssimes!! 👏👏👏👏👏👏👏

sa lluna ha dit...

Crec que sí, necessitem pistes ja! 😉

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA i SA LLUNA: Ja vaig comentar que són frases fetes tan conegudes que és difícil donar pistes perquè, segons com, estaria donant la solució directament. Però, abans que llenceu del tot la tovallola us diré que tots els verbs estan en infinitiu i us donaré algunes dades de les cinc frases fetes que falten, esperant que us facilitin la feina:
b) Té 5 paraules. La primera és un verb que comença amb A.
c) Té 6 paraules. La primera és un adverbi que comença amb N.
d) Té 6 paraules, una d'elles és un article apostrofat. La primera és un verb que comença amb E.
e) Té 5 paraules. La primera és un verb que comença amb A.
f) Té 5 paraules. La primera inclou un guionet perquè és un verb reflexiu que comença amb T.

sa lluna ha dit...

Avui ja hi he deixat un ull, tornaré demà,
a veure si en Mac ens fa cas. 😉

Carme Rosanas ha dit...

Jo també feia com l'Assumpta: pensar frases fetes conegudes i anar provant, però és buscar una agulla en un paller, n'hi ha tantes!

Però les pistes han funcionat i he trobat la frase f)

F: Llepar els pactes parits és TIRAR-SE ELS PLATS PEL CAP

Carme Rosanas ha dit...

I també la d)

ESTAR AMB L'AIGUA AL COLL

McAbeu ha dit...

SA LLUNA: Tard o d'hora, sempre us faig cas. :-DD


CARME: Genial. No saps com m'alegra que les pistes t'hagin servit per poder descobrir aquestes dues noves solucions. Enhorabona!! :-)

McAbeu ha dit...

A TOTHOM: Ja tenim les respostes correctes de la meitat de les frases fetes en joc i, com que avui ja és divendres, he pensat que us ampliaré algunes dades de les tres que falten a veure si durant el cap de setmana podem enllestir tota la feina:
b) La paraula més llarga té cinc lletres, dues vocals i tres consonants.
c) Les paraules més llargues són dues de 5 lletres que es reparteixen les tres "R" que hi ha.
e) Les paraules més llargues són dues de 6 lletres que estan formades per tres vocals i tres consonants cadascuna.

Carme Rosanas ha dit...

Continuarem buscant, a veure si el cap de setmana ens ajuda a enllestir-ho.

Però ara venia a dir que m'he fet un tip de riure (que sempre s'agraeix molt en els temps que vivim) i m'ha semblat una genialitat l'anagrama que has fet de Tirar-se els plats pel cap. M'imagino que t'ho has passat bomba inventant aquests anagrames, perquè a part de combinar les lletres de diferent manera, les tres que hem trobat, tenen un què (en el sentit del significata de la frase a trobar). O soc jo que em flipo molt?

McAbeu ha dit...

CARME: A mitges. És cert que he intentat fer-me venir bé cada anagrama tenint en compte la frase feta original i el seu sentit, però també és veritat que les lletres són les que són i que, segons com, ja és prou complicat lligar-les totes en una frase més o menys coherent sense fixar-se en gaire cosa més. Ara bé, en el que sí que tens tota la raó és que m'ho he passat la mar de bé preparant el joc, aquestes coses m'agraden... no puc fer-hi més. :-))

sa lluna ha dit...

"Requetebé", Carme!! 👏👏👏

sa lluna ha dit...

La c) Espero una torre d'atac
NO TOCAR DE PEUS A TERRA

Uffff!!

Carme Rosanas ha dit...

Molt bé!

Jo en aquesta no he passat del No... assajant verb diversos, sense acabar-ne de trobar cap que m'anés bé.

Assumpta ha dit...

Ai... em començo a posar nerviosa...

A veure, queden la "B" i la "E" (és que si no em faig un resum, em perdo hehehe)

b) A LA TARDA, MÓN ILLENC
Té 5 paraules. La primera és un verb que comença amb A. La paraula més llarga té cinc lletres, dues vocals i tres consonants.

e) PER A LA GANA, EL CAMELL FA PA
Té 5 paraules. La primera és un verb que comença amb A. Les paraules més llargues són dues de 6 lletres que estan formades per tres vocals i tres consonants cadascuna.

Au! Ara a pensar!!

Algú ha fet paperets amb les lletres? Jo aquesta vegada no, però fa uns anys, amb uns anagrames també d'en MAC ho vaig fer... Potser ho faci hehehe

sa lluna ha dit...

Avui ho he deixat córrer, espero que els paperets et vagin bé Assumpta. Va, ànims que ja només en queden dues!. 😉
Demà ho provaré de nou.
Bona nit, nines!
Bona nit, Mac!

Assumpta ha dit...

Jo ara m'hi dedicaré una estona... a veure si hi ha sort :-DD

Bona nit, macos!!

Assumpta ha dit...

La B

Anar com anell al dit 😂😂😂

Ja puc anar a dormir hehe.

Sort de les pistes!!! Gràcies, MAC...
Ah! I he fet paperets hehe

Carme Rosanas ha dit...

Aquest vespre, fare els paperets amb les lletres, de la frase que falta. No hi havia fet però sí que ho havia pensa.

sa lluna ha dit...

Aplaudiments Assumpta!! 👏👏👏

Pel que veig han funcionat els paperets.😉

sa lluna ha dit...

e) PER A LA GANA, EL CAMELL FA PA =
AGAFAR LA PAELLA PEL MÀNEC

Ja està! Acabat!

sa lluna ha dit...

Ui que, de l'alegria, no he dit bona nit!

Aferradetes!

McAbeu ha dit...

Molt bé. Sabia que us en sortiríeu amb nota. Amb aquests dos encerts de SA LLUNA i un d'ASSUMPTA queden perfectament solucionades totes les frases fetes i deixem el joc correctament enllestit. Moltes felicitats i, sobretot, moltes gràcies per no deixar-ho córrer. :-)

McAbeu ha dit...

Aquí teniu el recull de totes les solucions amb el nom de qui n'ha encertat cadascuna:

LES TARGETES
01. Nas i sabatons = Antoni Bassas (CARME)
02. Cal ser únic = Carles Cuní (CARME)
03. Deixar avars = Xavier Sardà (CARME)
04. Ella cobra gens = Àngels Barceló (CARME)
05. Teresa Pipa = Pere Tapias (CARME)
06. Carles Pedré = Pere Calders (CARME)
07. Tina Vil Mus = Sílvia Munt (CARME)
08. Carles Troba Pal = Baltasar Porcel (CARME)
09. Maria Tregepes = Teresa Gimpera (ASSUMPTA)
10. Marcel Riva Xais = Xavier Mariscal (ASSUMPTA)
11. Joan Rus Lent = Nèstor Luján (ASSUMPTA)
12. Manel Cògol = Àngel Colom (CARME)

FRASES FETES - REFÀS FESTES
A. Fuma flor, sal i pebre = Bufar i fer ampolles (SA LLUNA)
B. A la tarda, món illenc = Anar com anell al dit (ASSUMPTA)
C. Espero una torre d’atac = No tocar de peus a terra (SA LLUNA)
D. Sabeu? La mort calla àgil = Estar amb l’aigua al coll (CARME)
E. Per a la gana, el camell fa pa = Agafar la paella pel mànec (SA LLUNA)
F. Llepar els pactes parits = Tirar-se els plats pel cap (CARME)

Assumpta ha dit...

Ha estat molt divertit i entretingut!! 😉😉😉

Assumpta ha dit...

Enhorabona, CARME i SA LLUNA!! 😉😉

Està clar que les dones no ens rendim fàcilment hehe 👍👍👍👍

Gràcies MAC per uns jocs tan ben preparats!!! 👏👏👏👏👏

sa lluna ha dit...

Ens hem de felicitar a les tres per resoldre'ls i per no defallir.👏😉 Tot un plaer jugar amb vosaltres. I gràcies Mac per fer que juguem.

Carme Rosanas ha dit...

Igualment us ho dic, tot un plaer de jugar amb vosaltres, Mc, Assumpta i sa lluna!

Publica un comentari a l'entrada