GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 20 de febrer del 2019

Relats Conjunts (febrer - 2019)


Des del blog RELATS CONJUNTS ens proposen escriure un relat inspirat per una de les Rajoles Catalanes d'Arts i Oficis, mostra de la ceràmica artística catalana dels segles XVII a XIX. Concretament, la dedicada a l'ofici del Paraigüer.



OOPART

I després d'aquest inquietant reportatge que demostra que el planeta Terra és, en realitat, una il·lusió òptica provocada per la refracció divergent dels raigs de llum provinents dels confins de la nostra galàxia, continuem l'emissió de "LA VERITAT ÉS ALLÀ FORA", el programa de parapsicologia i fenòmens estranys líder de la televisió, parlant d'un nou objecte Oopart que ha arribat a les nostres mans.

Els nostres espectadors habituals ja saben què és un Oopart. Aquest acrònim en anglès que significa Out of Place Artifact (literalment, 'artefacte fora de lloc') indica totes aquelles troballes paleontològiques o arqueològiques que, per la seva complexitat tecnològica o altres característiques modernes, no haurien d'existir perquè era impossible que es trobessin allà on es van trobar. En són exemples ben coneguts: L'artefacte de Coso (una bugia elèctrica d'uns 500.000 anys d'antiguitat), El planador de Saqqara (una representació d'un avió modern feta durant la dinastia Ptolemaica de l'Antic Egipte), La Bateria de Bagdad (gerres que 200 anys abans de Crist eren utilitzades per generar electricitat), etc., etc.

Doncs avui, i en exclusiva per a la nostra audiència, en presentem un de nou. No els vull fer glatir més. Ha arribat el moment de revelar aquest objecte que, durant tot el programa, hem mantingut tapat i custodiat per dos guardes de seguretat. Demano al realitzador que faci un primer pla de l'artefacte que, ara mateix, procediré a mostrar. Aquí el tenen!! Com poden veure a les seves pantalles, es tracta d'una impressionant representació gràfica de l'ofici de paraigüer sobre una rajola policromada.

Noto l'admiració i, sobretot, la sorpresa que afecta tot el públic del plató i que segur que també comparteixen els espectadors que ens miren des de casa. Potser alguns de vostès estaran pensant que aquesta rajola no té res d'oopart. Que simplement és una més de la coneguda sèrie de Rajoles Catalanes d'Arts i Oficis que, des de mitjans del segle XVII fins a finals del XIX, mostraven la mestria de la rajoleria artística del nostre país. Certament, ho pot semblar i fàcilment passaria per una d'aquelles rajoles si no fos que aquesta peça en particular té un fet diferenciador que la fa molt especial. Aquesta rajola concreta va ser trobada a prop de les excavacions arqueològiques que es fan al cim del Mont Ararat per descobrir les restes de l'Arca de Noè i això la situa, sense cap dubte possible, dins del període històric contemporani al diluvi universal. Si hi pensem una mica, és completament lògic. Durant un diluvi, els paraigües són més necessaris que mai, per tant, és ben normal que els paraigüers fossin un ofici en auge i, en conseqüència, no és estrany que se'n fessin representacions gràfiques com aquesta rajola. Tot quadra!!

Ja sé que alguns escèptics (que també n'hi ha) poden posar en dubte aquesta brillant teoria al·legant que ni el Gènesi ni cap altre escrit de l'antiguitat situa els paraigüers dins l'Arca. Això és un fet cert però també fàcilment explicable. Segur que quan Noè els convidà a pujar a la seva nau, els paraigüers van replicar: «Sí, home. Ara que comença a ploure i podem fer el negoci de les nostres vides, vols que marxem? Embarca't tu si vols, que nosaltres tenim feina!!». Una decisió del tot lògica en aquells primers moments malgrat que molt aviat, quan tots van morir ofegats sota les aigües, esdevindria un greu error que va provocar l'extinció a Occident dels paraigüers i dels paraigües fins a gairebé l'època moderna.
Ja ho veuen, una extinció de paraigüers que s'afegeix a la coneguda extinció dels dinosaures causada perquè, de tan grossos com eren, no van poder ser encabits dins l'Arca. Seria agosarat concloure que en Noè no va fer la feina gaire ben feta? Ho debatrem en un proper programa...


23 comentaris:

Carme Rosanas ha dit...

😂🤣😂🤣😂🤣😂🤣😂

Els paraigüers del teu relat, amb la visió que tenien de fer negoci, no van ser gaire encertats.
Mira que extingir-se, quina mala idea van tenir de no pujar a l'arca si els convidaven.
I després, la falta que van fer! Tants segles sense paraigües!

Has de dur-nos el proper programa fins aquí... a veure si Noè va fer bona feina o no...

jpmerch ha dit...

Si tu ho dius, jo m'ho crec. Però, jo tenia entés que als paraigüers no els deixaren pujar a l'arca perquè no anaven en parella com als guardies civils que sí anaven emparellats.

Sergi ha dit...

La història em sembla perfectament creïble, els paraigüers segur que es van extingir per aquest motiu, em sembla que hi ha proves suficients. El que no acabo d'entendre és què hi feia una rajola de paraigüers a l'arca de Noè si no hi van pujar, mmm...

McAbeu ha dit...

CARME: Es van enlluernar pels guanys immediats i no van veure el mullader (literal) que els venia a sobre.
Procuraré no perdre'm aquest pròxim programa, però no et prometo res perquè l'emeten a altes hores de la matinada i hi ha dies que m'agafa son. :-DD

McAbeu ha dit...

JP MERCH: És una teoria fonamentada la teva i la prova és que els guàrdies civils no es van extingir (com podem comprovar a bastament). De totes maneres, és del tot compatible amb el que explico al post, els paraigüers estaven tan enfeinats aquells dies que no tenien temps ni per emparellar-se. ;-)

McAbeu ha dit...

XEXU: Un dubte raonable aquest que expresses. La hipòtesi amb la qual estem treballant és que en Noè, com que no va poder convèncer els paraigüers, es va emportar aquesta rajola per, almenys, tenir-los representats per a la posteritat. Una hipòtesi que es confirmarà el dia que trobem la rajola que representa els dinosaures. :-))

xavier pujol ha dit...

Si els paraigüers després d'extingir-se van tornar, vol dir que el retorn dels dinosaures, com van demostrar els de "Jurassic parck" qualsevol dia poden tornar.

McAbeu ha dit...

XAVIER: Efectivament. De fet, hi ha estudiosos que afirmen que "Jurassic Park" és només un documental... el que passa és que el van fer a Hollywood i els va quedar molt "pel·liculero". ;-)

Elfreelang ha dit...

ha ha ha imaginatiu, brillant .....irònic un gran relat!!!

McAbeu ha dit...

ELFREELANG: Moltes gràcies, m'alegro que t'hagi agradat. :-)

montse ha dit...

Imaginació al poder, increïble un gran relat.

McAbeu ha dit...

MONTSE: Gràcies. Aquests temes "esotèrics" em diverteixen molt i acostumo a deixar-me anar. :-D

cantireta ha dit...

Igual que lo que dissenya aquell home italià... a vore... Di Caprio se diu? No, no... bé, ja ho trobaré.

Ben esotèric ;-)))

McAbeu ha dit...

CANTIRETA: A mi també em sona aquest Di Caprio. És un mestre del renaixement italià, no? :-DD

Risto ha dit...

Quan he vist el títol d'Oopart em pensava que seguiria amb allò de "yo quiero un corral...".

Això d'Oopart és pura invenció o està basat en paraules reals?

McAbeu ha dit...

RISTO: Els Oopart existeixen. De fet, els de la llista que cito com exemples a la primera part del relat són oopart reals que es van trobar en excavacions arqueològiques reals. Ara bé, el que segurament no és tan real és la definició d'objectes "fora del temps" que se'ls atribueix, generalment l'explicació verdadera sempre és més senzilla que tot això.

Gemma Sara ha dit...

Em sembla sentir la veu del Sebastià d'Arbó parlant de la rajola del diluvi... :) Ja té un bon guionista, ja!

McAbeu ha dit...

GEMMA SARA: És exactament el to que li he volgut donar. Aquest tipus de programes són realment això, un bon guió... perquè aquestes coses si no s'inventen, no donen per gaire. ;-)

Peix ha dit...

Magnífica història!

McAbeu ha dit...

PEIX: Moltes gràcies!!

Assumpta ha dit...

MAC... Ets de por!!
Només començo a llegir i... " després d'aquest inquietant reportatge que demostra que el planeta Terra és, en realitat, una il·lusió òptica provocada per la refracció divergent dels raigs de llum provinents dels confins de la nostra galàxia, continuem l'emissió de "LA VERITAT ÉS ALLÀ FORA"

I m'ha agafat un atac de riure... ¡¡¡I SON TRES QUARTS DE DUES!!! no puc riure fort, home!!! :-DDD

Va, segueixo llegint...

Assumpta ha dit...

És increïble!! Els OBJECTES FORA DE LLOC (fora de ioc en pronunciació de Fiscal... de fet, igual que pronunciarien "Fora de joc") existeixen!!! Ho he buscat a Google i existeixen!!

Un relat d'aquells que a mi m'encanten... GENIAL... a cada paràgraf hi ha una idea per partir-se de riure.

En fi, ara ja sabem que la "impressionant representació gràfica de l'ofici de paraigüer sobre una rajola policromada". li va caure a en XEXU de la motxilla quan anava a fer de guia per la muntanya!! :-DDD

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: Gràcies, m'alegro que t'hagi agradat el relat.
Tinc tanta mala sort que quan connecto la tele per veure "LA VERITAT ÉS ALLÀ FORA", el programa de parapsicologia i fenòmens estranys líder de la televisió sempre ho faig a mitja emissió i el reportatge anterior (que acaben d'emetre i que em perdo) acostuma a semblar d'allò més interessant. :-DD
Em va agradar que en XEXU trobés la veritable història d'aquesta rajola però saber la veritat o no, com ja li vaig dir a ell, no és cap impediment pels autors d'aquest programa a l'hora de fer els seus reportatges. :-)))

Publica un comentari a l'entrada