GRÀCIES!!

BOTIGA ONLINE
elmagatzem.blogspot.com
LLibres d'ocasió a 1, 3, 6, 9 i 12 €

dimecres, 15 de març del 2017

877 - El nebodet i els seus collarets de pasta de sopa

877.- El dia de l’aniversari del meu nebodet és també el sant de la meva germana, la seva mare, i al nen, després de rebre els seus regals, també li fa il·lusió regalar-li alguna cosa a la seva progenitora. Des del dia que el seu fill va complir els 6 anys, la meva germana ha rebut cada any un collaret artesà fet amb macarrons pintats de vermell i galets pintats de blau. Els «ingredients» sempre són els mateixos (un cercle de fil elàstic, 5 macarrons i 2 galets) però no hi ha cap collaret igual perquè el nen va canviant la manera com reparteix galets i macarrons. Avui, com cada any pel seu sant, la meva germana ha rebut el seu collaret però, a diferència dels anys anteriors, aquesta vegada el nen li ha dit: «Mare, aquest és l’últim collaret d’aquests que et faig perquè no em vull repetir i ja he acabat totes les combinacions possibles». Quan ho ha sentit, a la meva germana li ha caigut una llagrimeta (d'agraïment per haver-se lliurat dels collarets de pasta de sopa) i ha mirat emocionada al seu fill (una barreja d’emoció i temença pensant quin serà el regal de l’any que ve). Per cert, podeu dir quants anys ha fet el meu nebot avui?.

TROBAREU LA SOLUCIÓ ALS COMENTARIS. FELICITATS A " Jo rai! "

10 comentaris:

Sergi ha dit...

Ara no sabria fer els càlculs, i aquí a la feina em miraran malament si em poso a fer collarets, però em sembla que el nebodet ja és grandet per anar regalant collarets de macarrons a la mama...

Per cert, les combinacions valen en les dues direccions? La mama se'n pot posar un a l'inrevés i seria repetit, no?

Sergi ha dit...

Pot ser que el xaval tingui 26 anys? Si és que els collarets no es poden mirar cap una banda i cap a l'altra, i la mama se'ls posa sempre igual.

xavier pujol ha dit...

La pasta, al dente.

Carme Rosanas ha dit...

Jo també crec que té 26 anys

Si els dos galets blaus van junts hi ha 6 posicions. I si van separats 15 posicions.
Si als 6 anys li regala el primer trigarà 21 anys a regalar-li l'últim. Tindrà 26 anys.

Assumpta ha dit...

Problemes informàtics arreglats... La teva solució ha funcionat ipso-facto :-DD... però... ufff... un cop podia obrir el blog no podia escriure perquè havia d'iniciar sessió i no recordava la contrasenya!!... Finalment no sé com ho he fet però estic aquí (amb contrasenya nova) :-DDD

En quant a l'enigma... Si en XEXU i la CARME diuen 26, no seré jo qui els porti la contrària :-DD

McAbeu ha dit...

Començo pel final...

ASSUMPTA: M'alegro que es pogués solucionar el problema de connexió només netejant les dades de la memòria cau del navegador. Una bona neteja sempre va bé. :-DD
Sort també que has pogut recuperar la contrasenya sinó hauria resultat més problemàtica la solució que el mateix problema. Guarda-les en algun lloc segur, per evitar problemes en una altra ocasió.
En quant a l'enigma, doncs és una llàstima que no t'hi hagis posat. Acostumada com estàs a fer treballs manuals, potser hauries trobat la solució correcta. Ara em venen al cap les teves polseres de boletes que, pel cas, són el mateix que els collarets de pasta de sopa de l'enunciat. Una mica més avall, a la resposta a CARME i XEXU, veuràs a que em refereixo. :-)

XAVIER: Em sembla que per fer collarets aconsellen no coure-la tant. Un punt menys que al dente dóna més bons resultats... o dos punts menys, millor. :-D

CARME i XEXU: La vostra resposta no és la del LLIBRE i crec que us puc explicar en què us equivoqueu amb un parell d'exemples que també serviran per si algú més vol provar a donar alguna solució.

- Exemple 1: Imaginem que el nebot fa un collaret amb un macarró i un galet i li dóna a la seva mare. Ella se'l pot posar amb el macarró a l'esquerra i el galet a la dreta (M-G) o se'l pot posar al revés (G-M) però de collaret només n'hi ha un, no?.

- Exemple 2: Imaginem que el nebot fa un collaret amb un macarró, un galet i un macarró li dóna a la seva mare. En aquest cas és igual que se'l posi del dret o del revés (en els dos casos, tindríem M-G-M) però hem de tenir en compte que el collaret és un cercle i per tant tenim una altra possibilitat que és que un dels macarrons doni la volta per posar-se al costat de l'altre i així tindríem G-M-M o M-M-G. És a dir, en total tres maneres de posar-se el collaret però, insisteixo, de collaret només n'hi ha un.

Bé, no sé si amb l'exemple s'ha entès el que vol el LLIBRE o encara ho he embolicat més. Resumint, el que s'ha de fer per solucionar l'enigma és pensar en 3D. Sort!. ;-)

Assumpta ha dit...

Ostres!!
Hauria d'agafar macarrons i galets... o boletes...
Estic fent un clauer de feltre, si l'acabo aviat m'hi poso :-)

McAbeu ha dit...

ASSUMPTA: N'esperarem el resultat... i si pot ser amb fotos, millor. :-))

jo rai! ha dit...

A veure, que jo de collarets no hi acabo d'entendre però de la manera com ho expliques em semblaria que si els dos galets van junts només hi pot haver un collaret i no pas els sis que diu la Carme, altra cosa és que si les peces van d'un costat a l'altre quedi posat de maneres diverses. Fins aquí vaig bé?
És que si la cosa va així, el teu nebot s'ha cansat molt depressa perquè les altres possibilitats serien només d'un macarró entre dos galets i dos macarrons entre els dos galets. O sigui que el nano té... vuit anys?
Vaig a mirar el blog d'artesania de l'Assumpta a veure si hi trobo més pistes...

McAbeu ha dit...

JO RAI!: Efectivament, la solució era tan fàcil (o tan difícil) com això. Felicitats!! :-))

Aquesta és la resposta correcta que ens dóna el LLIBRE, que coincideix del tot amb la teva:
Les combinacions possibles venen donades per la manera de posar els 2 galets (G) entremig dels 5 macarrons (M) per formar el collaret. Aquestes combinacions són, imaginant el collaret obert que s’ha de tancar format un cercle unint les «x»: 1) x-G-M-M-M-M-M-G-x, 2) x-M-G-M-M-M-M-G-x i 3) x-M-M-G-M-M-M-G-x. I no n’hi ha cap més, així que el meu nebot va fer el primer als 6 anys, el segon als 7 i el tercer als 8 que és l’edat que té ara.

Publica un comentari a l'entrada